Foto's verwijderen van een iPhone of iPad

Je kunt een afzonderlijke foto of video of meerdere afbeeldingen tegelijk verwijderen. Als je iets per ongeluk verwijdert, kun je dit ook weer terugzetten.

Voordat je gaat verwijderen

Zorg ervoor dat je een reservekopie maakt van de foto's en video's die je wilt bewaren. Als je iCloud-foto's gebruikt en een foto of video op één apparaat verwijdert, wordt deze ook verwijderd op alle apparaten waarop je met dezelfde Apple ID bent ingelogd. Lees hoe je foto's en video's verwijdert in iCloud-foto's.

Om te zien hoeveel opslagruimte er nog vrij is op je apparaat, ga je naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > '[Apparaat]-opslag'. Lees hoe je de foto-opslag op je apparaat beheert.

Foto's of video's verwijderen

Wanneer je foto's en video's verwijdert, worden ze verplaatst naar het album 'Recent verwijderd', waar ze nog 30 dagen blijven staan. Na 30 dagen worden ze definitief verwijderd.

Als je iCloud-foto's gebruikt en foto's en video's op één apparaat verwijdert, worden de foto's en video's ook op je andere apparaten verwijderd.

Als je foto's toevoegt aan je iPhone of iPad door je apparaat op je computer aan te sluiten, kun je ze in de Foto's-app niet direct verwijderen van je apparaat. Als de knop 'Prullenmand'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding grijs is wanneer je een foto probeert te verwijderen van je iPhone of iPad, moet je mogelijk stoppen met het synchroniseren van foto's vanaf je computer. Lees hoe je het synchroniseren van foto's via je computer kunt stoppen.

Eén foto verwijderen

iPhone met de optie 'Verwijder foto'
  1. Open Foto's.

2. Tik op het tabblad 'Bibliotheek' op 'Alle foto's' en selecteer de foto of video die je wilt verwijderen.

3. Tik op de knop 'Prullenmand'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding en vervolgens op 'Verwijder foto'.

Meerdere foto's verwijderen

iPhone met meerdere foto's geselecteerd in de Foto's-app
  1. Open Foto's.

2. Tik op het tabblad 'Bibliotheek' op 'Alle foto's' en tik vervolgens op 'Selecteer'.

3. Tik op meerdere foto's of schuif met je vinger over verschillende foto's als je er meer dan één wilt selecteren.

4. Tik op de knop 'Prullenmand'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding en bevestig dat je de items wil verwijderen.

In iOS 16.1 en iPadOS 16.1 en nieuwer kun je een gedeelde iCloud-fotobibliotheek starten en er tot vijf contacten voor uitnodigen. Iedereen kan items in de gedeelde bibliotheek verwijderen, toevoegen of bewerken. Als iemand anders een foto of video verwijdert uit de gedeelde bibliotheek, is deze ook voor jou niet meer zichtbaar. Alleen degene die de foto of video aan de gedeelde bibliotheek heeft toegevoegd, kan dat item definitief verwijderen of het terugzetten vanuit de map 'Recent verwijderd'. Je hebt 30 dagen om een foto of video terug te zetten vanuit de map 'Recent verwijderd'.

Dubbele foto's of video's verwijderen

1. Tik in de Foto's-app op 'Albums'.

2. Tik onder 'Andere' op 'Dubbele onderdelen'.

3. Tik op 'Combineer' om de dubbele onderdelen samen te voegen.

4. Tik op 'Voeg [aantal] onderdelen samen' om dit te bevestigen.

Wanneer je dubbele foto's combineert, combineert je telefoon de hoogste beeldkwaliteit en relevante informatie en bewaart deze als één foto in je bibliotheek. De overige duplicaat-foto's worden verplaatst naar de map 'Recent verwijderd'.

Het album 'Dubbele onderdelen' is beschikbaar in iOS 16, iPadOS 16.1 en nieuwer. Het opsporen van dubbele onderdelen vindt automatisch plaats en kan enige tijd in beslag nemen.

Verwijderde foto's terugzetten

1. Open Foto's en tik op het tabblad 'Albums'.

2. Tik op het album 'Recent verwijderd' onder 'Andere'.

3. In iOS 16 en iPadOS 16.1 of nieuwer gebruik je Face ID of Touch ID om het album 'Recent verwijderd' te ontgrendelen.

4. Tik op 'Selecteer'.

5. Selecteer de foto of video die je wilt bewaren en tik op 'Zet terug'. Als je alle foto's en video's in het album wilt terugzetten, tik je op 'Zet alles terug'.

6. Tik op 'Zet foto terug' om te bevestigen.

Als je per ongeluk een foto of video verwijdert, kun je deze nog 30 dagen lang terughalen uit het album 'Recent verwijderd'. Wanneer je foto's en video's terughaalt, worden ze teruggezet in de bibliotheek.

Lees wat je kunt doen als je een foto of video niet kunt vinden

Ervoor zorgen dat het album 'Recent verwijderd' standaard ontgrendeld is

1. Open de Instellingen-app.

2. Tik op 'Foto's'.

3. Schakel 'Gebruik Face ID' uit.

In iOS 16 en iPadOS 16.1 of nieuwer is Face ID of Touch ID standaard verplicht om de albums 'Verborgen' en 'Recent verwijderd' te kunnen bekijken. Als je 'Gebruik Face ID' uitschakelt, wordt het album 'Verborgen' ook standaard ontgrendeld. Lees hoe je je foto's kunt verbergen.

Foto's definitief verwijderen

1. Open Foto's en tik op het tabblad 'Albums'.

2. Tik op het album 'Recent verwijderd'.

3. In iOS 16 en iPadOS 16.1 of nieuwer gebruik je Face ID of Touch ID om het album 'Recent verwijderd' te ontgrendelen.

4. Tik op 'Selecteer'.

5. Selecteer de gewenste foto of video en tik op 'Verwijder'. Als je alle foto's en video's in het album wilt verwijderen, tik je op 'Verwijder alles'.

6. Tik op 'Verwijder foto' om te bevestigen.

Wanneer je een foto uit dit album verwijdert, kunt je deze niet meer terughalen.