Een erfeniscontact toevoegen voor je Apple ID

Een erfeniscontact is een persoon die jij hebt gekozen om na je overlijden toegang te krijgen tot de gegevens in je Apple account. Lees hier meer over de gegevens die met je erfeniscontact worden gedeeld en hoe je één of meer erfeniscontacten toevoegt.

Informatie over erfeniscontacten

Vanaf iOS 15.2, iPadOS 15.2 en macOS 12.1 kun je een erfeniscontact toevoegen voor je Apple ID. Het toevoegen van een erfeniscontact is de eenvoudigste en veiligste manier om iemand die je vertrouwt na je overlijden toegang te geven tot de gegevens die zijn opgeslagen in je Apple account. Deze gegevens kunnen onder andere foto's, berichten, notities, bestanden, gedownloade apps en reservekopieën van apparaten bevatten. Sommige gegevens, zoals films, muziek, boeken of abonnementen die je met je Apple ID hebt gekocht, en gegevens die zijn opgeslagen in je sleutelhanger, zoals betaalgegevens, wachtwoorden en passkeys, zijn niet toegankelijk voor je erfeniscontact.

Meer informatie over de gegevens waartoe je erfeniscontact toegang heeft

Je kunt zelf bepalen welke persoon of personen je als erfeniscontact wilt opgeven. Erfeniscontacten hoeven niet over een Apple ID of een Apple apparaat te beschikken.

Om na je overlijden een toegangsaanvraag te kunnen indienen, hebben ze het volgende nodig:

• De toegangssleutel die je hebt aangemaakt toen je ze als erfeniscontact hebt opgegeven

• Je overlijdensakte*

Apple beoordeelt de aanvragen van erfeniscontacten en geeft hen pas toegang tot de gegevens in je Apple account na verificatie van deze informatie. Nadat de toegang is goedgekeurd, ontvangen je erfeniscontacten een speciale Apple ID die ze kunnen configureren en gebruiken om toegang te krijgen tot je account. Je Apple ID en wachtwoord werken niet meer en het activeringsslot wordt verwijderd op alle apparaten waarop je Apple ID wordt gebruikt.

Meer informatie over hoe erfeniscontacten een aanvraag kunnen indienen voor toegang tot je Apple account

Erfeniscontacten hebben na goedkeuring van de eerste toegangsaanvraag drie jaar lang toegang tot je gegevens. Daarna wordt de account definitief verwijderd. Als je meer dan één erfeniscontact hebt, kunnen deze contacten na je overlijden afzonderlijk besluiten nemen over je accountgegevens, inclusief het definitief verwijderen ervan.

Wat je nodig hebt om een erfeniscontact voor je Apple ID toe te voegen

Om een erfeniscontact voor je Apple ID toe te voegen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

• Je moet een Apple apparaat hebben met iOS 15.2, iPadOS 15.2 of macOS Monterey 12.1 waarop je bent ingelogd met je Apple ID.

• Twee-factor-authenticatie moet zijn ingeschakeld voor je Apple ID.

• Je moet ouder zijn dan 13 jaar. (Deze leeftijd varieert per land of regio.)

Jij bepaalt wie je erfeniscontacten zijn. Er zijn geen leeftijdsbeperkingen en ze hoeven geen Apple ID of Apple apparaat te hebben. Om toegang te kunnen aanvragen tot je Apple account, moeten erfeniscontacten ouder zijn dan 13 jaar (leeftijd verschilt per land en regio).

Een erfeniscontact toevoegen voor je Apple ID

Je kunt één of meer erfeniscontacten toevoegen in de Apple ID-instellingen op je iPhone, iPad, iPod touch of Mac. Je ontvangt een bevestiging via e-mail wanneer een erfeniscontact voor je account wordt toegevoegd of verwijderd.

Op een iPhone, iPad of iPod touch

1. Open 'Instellingen' en tik op je naam.

2. Tik op 'Inloggen en beveiliging' en vervolgens op 'Erfeniscontact'.

iPhone-scherm dat laat zien hoe je een erfeniscontact toevoegt
  3. Tik op 'Voeg erfeniscontact toe'. Je wordt mogelijk gevraagd om te authenticeren met Face ID, Touch ID of de toegangscode van je apparaat.

Op een Mac

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen' en klik vervolgens op 'Apple ID'.

2. Klik op 'Inloggen en veiligheid' en vervolgens op 'Erfeniscontact'.

3. Klik op 'Voeg erfeniscontact toe'. Je wordt mogelijk gevraagd om te authenticeren met Touch ID of het inlogwachtwoord van je Mac.

Als je lid bent van een 'Delen met gezin'-groep

Als je lid bent van een 'Delen met gezin'-groep, kun je een lid van de groep kiezen. Of je kunt op 'Kies iemand anders' tikken of klikken om iemand toe te voegen met behulp van het telefoonnummer of e-mailadres uit Contacten.

iPhone-scherm met de leden van 'Delen met gezin' die je kunt toevoegen als erfeniscontact

De toegangssleutel delen met je erfeniscontact

De toegangssleutel is uiterst belangrijk. Je erfeniscontact moet over de toegangssleutel en je overlijdensakte beschikken om toegang te kunnen aanvragen na je overlijden. Vervolgens heeft je erfeniscontact de toegangssleutel opnieuw nodig om een speciale Apple ID te configureren en toegang te krijgen tot je gegevens.

• Als je erfeniscontacten een apparaat gebruiken met iOS 15.2, iPadOS 15.2 of macOS Monterey 12.1 of nieuwer, kun je hen via Berichten een melding sturen als je ze toevoegt. Als ze jouw verzoek accepteren, wordt automatisch een kopie van de toegangssleutel in hun Apple ID-instellingen bewaard. Je ontvangt een melding wanneer ze je verzoek om erfeniscontact te worden afwijzen. Je kunt dan iemand anders kiezen.

• Als je erfeniscontact een Apple apparaat met oudere software gebruikt, kun je je erfeniscontact vragen om bij te werken naar iOS 15.2, iPadOS 15.2 of macOS Monterey 12.1. Daarna kun je de optie 'Stuur een bericht' gebruiken om ervoor te zorgen dat je erfeniscontact de toegangssleutel op zijn of haar apparaat kan bewaren. Of je kunt de toegangssleutel afdrukken en zo aan je erfeniscontact geven.

• Als je erfeniscontacten toevoegt die geen Apple apparaat hebben of die geen toegang hebben tot de instellingen voor erfeniscontacten op hun apparaat, moet je ze een fysieke kopie van de toegangssleutel geven. Je kunt een kopie van de toegangssleutel afdrukken en deze aan je erfeniscontact geven, of een pdf of schermafbeelding van de pagina sturen of een kopie toevoegen aan je nalatenschapsdocumenten.

Opmerking: als je 'Stuur een bericht' gebruikt om de toegangssleutel te delen, is het een goed idee om even te controleren of je erfeniscontact deze heeft ontvangen. Op welke manier je de toegangssleutel ook deelt, het is altijd handig om een kopie van de toegangssleutel af te drukken en samen met je nalatenschapsdocumenten te bewaren.

Lees wat je moet doen als een erfeniscontact dat je recent hebt toegevoegd, onverwacht wordt verwijderd

Een erfeniscontact verwijderen

Je kunt een erfeniscontact op elk gewenst moment uit je Apple ID-instellingen verwijderen.

• Ga op een iPhone, iPad of iPod touch naar 'Instellingen' > '[je naam]' > 'Inloggen en beveiliging'.

• Kies op een Mac het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen', klik op 'Apple ID' en selecteer 'Inloggen en veiligheid'.

Kies in de instellingen voor erfeniscontacten de naam van de contactpersoon om meer opties weer te geven.

Tik of klik op 'Verwijder contact' om de persoon als erfeniscontact te verwijderen. De persoon ontvangt geen melding van je beslissing, maar je wordt niet meer weergegeven in de lijst met erfeniscontacten als de persoon een Apple apparaat heeft waarop deze instelling beschikbaar is. De toegangssleutel die de persoon bij het toevoegen als erfeniscontact heeft ontvangen, werkt niet langer.

* Documentatievereisten kunnen per land of regio verschillen. In Japan heb je bijvoorbeeld een familiecertificaat nodig dat het overlijden van een accounthouder aangeeft in plaats van een overlijdensakte.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.