Een gesplitste Fusion Drive herstellen

Als je Fusion Drive in de Finder wordt weergegeven als twee aparte schijven in plaats van één, functioneert deze niet meer als Fusion Drive. Dit kun je op de volgende manier oplossen.

De Fusion Drive, een opslagoptie waarmee bepaalde iMac- en Mac mini-computers zijn uitgerust, is een combinatie van een harde schijf en flashopslag in één volume, waardoor de prestaties worden verbeterd en de opslagcapaciteit wordt vergroot. Als je Fusion Drive in de Finder wordt weergegeven als twee aparte schijven in plaats van één, functioneert deze niet meer als Fusion Drive. Dit kan gebeuren wanneer een van de twee schijven van de Fusion Drive is vervangen of wanneer je software hebt gebruikt om van de Fusion Drive opzettelijk twee gescheiden volumes te maken.

Je kunt de twee schijven afzonderlijk blijven gebruiken of je kunt deze stappen volgen om opnieuw te profiteren van de voordelen van het enkele logische volume van een Fusion Drive.

Voordat je begint

Als je niet zeker weet of je Mac is geconfigureerd met een Fusion Drive of dat de schijf is gesplitst, koppel je alle externe opslagapparaten los van de Mac en open je vervolgens het opslagoverzicht:

• In macOS Ventura of nieuwer kies je het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen'. Klik op 'Algemeen' in de navigatiekolom en klik vervolgens op 'Opslag' aan de rechterkant.

• In oudere versies van macOS kies je het Apple-menu  > 'Over deze Mac'. Klik vervolgens op 'Opslag'.

Als je een schijf ziet met de naam Fusion Drive, werkt je Fusion Drive en is dit artikel niet relevant voor jou.

Als je een Fusion Drive hebt die is gesplitst, zou je twee schijven moeten zien. Een van de twee wordt aangeduid als flashopslag met een capaciteit van 24, 32 of 128 GB. Het andere schijfstation moet minimaal 1 TB zijn.

Terminal gebruiken om opnieuw een Fusion Drive te maken

Met deze stappen worden alle gegevens op de schijven waaruit je Fusion Drive bestaat, permanent verwijderd. Zorg ervoor dat je een reservekopie hebt voordat je doorgaat.

Als je macOS Mojave of nieuwer gebruikt

1. Schakel de Mac in en houd onmiddellijk Command-R ingedrukt om op te starten met macOS-herstel. Laat de toetsen los zodra je het Apple logo of een draaiende wereldbol ziet.

2. Wanneer het venster 'macOS-hulpprogramma's' wordt weergegeven, kies je 'Hulpprogramma's' > 'Terminal' in de menubalk.

3. Typ diskutil resetFusion in het Terminal-venster en druk vervolgens op Return.

4. Typ Yes (met een hoofdletter Y) wanneer daarom wordt gevraagd en druk vervolgens op Return.

5. Wanneer Terminal aangeeft dat de bewerking is gelukt, sluit je Terminal af om terug te keren naar het venster macOS-hulpprogramma's.

6. Kies Installeer macOS opnieuw en volg de aanwijzingen op het scherm om het Mac-besturingssysteem opnieuw te installeren. Als dit klaar is, start de Mac opnieuw op vanaf de Fusion Drive.

Als je macOS High Sierra of ouder gebruikt

1. Schakel de Mac in en houd onmiddellijk Command-R ingedrukt om op te starten met macOS-herstel. Laat de toetsen los zodra je het Apple logo of een draaiende wereldbol ziet.

2. Wanneer het venster 'macOS-hulpprogramma's' wordt weergegeven, kies je 'Hulpprogramma's' > 'Terminal' in de menubalk.

3. Typ diskutil list in het Terminal-venster en druk vervolgens op Return.

4. Terminal geeft een tabel met gegevens over je schijven weer. Zoek in de kolom IDENTIFIER de aanduidingen voor elk van de twee interne, fysieke schijven waaruit je Fusion Drive bestaat. Deze aanduidingen zijn meestal 'disk0' en 'disk1'. Een van de twee is 128 GB of minder. De andere is minimaal 1 TB.

5. Typ het volgende commando en vervang identifier1 en identifier2 door de aanduidingen die je bij de vorige stap hebt gevonden. Druk vervolgens op Return.

diskutil cs create Macintosh\ HD identifier1 identifier2

Voorbeeld: diskutil cs create Macintosh\ HD disk0 disk1

6. Als je een foutmelding krijgt dat het volume niet kan worden gedeactiveerd, voer je diskutil unmountDisk identifier in, met de eerste van de twee aanduidingen die je eerder hebt gevonden. Voer hetzelfde commando nogmaals in, maar nu met de tweede aanduiding. Probeer het commando in stap 5 vervolgens opnieuw.

7. Typ diskutil cs list en druk op Return.

8. Terminal geeft aanvullende gegevens weer over je schijven (volumes). Zoek naar de getallenreeks die wordt weergegeven na 'Logical Volume Group' (Logische volumegroep) voor het volume met de naam 'Macintosh HD'. Deze reeks ziet er ongeveer zo uit: 8354AFC3-BF97-4589-A407-25453FD2815A.

Voorbeeld: +-- Logical Volume Group 8354AFC3-BF97-4589-A407-25453FD2815A | ========================================================= | Name: Macintosh HD

9. Typ het volgende commando en vervang logicalvolumegroup door het getal dat je bij de vorige stap hebt gevonden. Druk vervolgens op Return.

diskutil cs createVolume logicalvolumegroup jhfs+ Macintosh\ HD 100%

Voorbeeld: diskutil cs createVolume 8354AFC3-BF97-4589-A407-25453FD2815A jhfs+ Macintosh\ HD 100%

10. Wanneer Terminal aangeeft dat de bewerking is gelukt, sluit je Terminal af om terug te keren naar het venster macOS-hulpprogramma's.

11. Kies Installeer macOS opnieuw en volg de aanwijzingen op het scherm om het Mac-besturingssysteem opnieuw te installeren. Als dit klaar is, start de Mac opnieuw op vanaf de Fusion Drive.