Over het rapport over privacy van apps

Lees hier hoe het rapport over privacy van apps je inzicht geeft in hoe apps de privacytoestemmingen gebruiken die je ze hebt verleend, en in hun netwerkactiviteit.

Wat is het rapport over privacy van apps?

Vanaf iOS 15.2 of nieuwer en iPadOS 15.2 of nieuwer kun je het rapport over privacy van apps inschakelen om informatie te bekijken over hoe vaak apps toegang hebben tot je gegevens, zoals je locatie, camera, microfoon en meer. Je kunt ook informatie bekijken over de netwerkactiviteit en website-netwerkactiviteit van elke app, plus de webdomeinen waarmee alle apps het vaakst contact opnemen. Samen met de privacylabels geeft het rapport over privacy van apps je een completer beeld van hoe de apps die je gebruikt, met je gegevens omgaan.

Het rapport over privacy van apps inschakelen

1. Tik in 'Instellingen' op 'Privacy en beveiliging'.

2. Scroll naar 'Rapport over privacy van apps' en tik erop.

3. Tik op 'Schakel privacyrapport in'.

Het rapport over privacy van apps begint pas met het verzamelen van informatie nadat je het hebt ingeschakeld, dus het kan even duren voordat er details worden weergegeven. Je ziet meer informatie naarmate je apps op je apparaat blijft gebruiken. De gegevens in je rapport over privacy van apps worden versleuteld en alleen op je apparaat bewaard.

Je kunt het rapport over privacy van apps op elk gewenst moment uitschakelen in 'Instellingen' > 'Privacy en beveiliging' > 'Rapport over privacy van apps'. Als je dit doet, worden ook de rapportgegevens van je apparaat gewist.

Wat staat er in je rapport over privacy van apps?

Het rapport over privacy van apps bevat informatie over het volgende:

Toegang tot gegevens en sensors

Onder 'Toegang tot gegevens en sensors' zie je hoe vaak en wanneer een app in de afgelopen 7 dagen toegang heeft gekregen tot privacygevoelige informatie of apparaatsensors. Dit kan details bevatten over de toegang van een app tot Locatie, Foto's, Camera, Microfoon, Contacten en meer. Je kunt op elke app en elk gegevenstype tikken voor meer informatie.

Apple apps gebruiken op verschillende manieren contactgegevens op je apparaat om je voorzieningen te bieden. Apple TV, Apple Music, Apple Podcasts, Fitness en Apple Books gebruiken bijvoorbeeld je 'Mijn kaart' uit Contacten om je profielfoto in die apps weer te geven. Notities, Herinneringen en Berichten personaliseren je ervaring op elk apparaat met namen uit je Contacten. Camera en Foto's gebruiken Contacten om personen te herkennen in foto's voor albums, terugblikken en andere voorzieningen die op je apparaat zijn gepersonaliseerd. Gezondheid en Fitness gebruikt Contacten om voorzieningen voor delen in te schakelen. Agenda gebruikt Contacten om verjaardagen weer te geven. Safari gebruikt Contacten om formulieren automatisch in te vullen. In deze gevallen worden de namen en foto's van contactpersonen op je apparaat bewaard en niet naar Apple verzonden.

ios-17-iphone-14-pro-settings-privacy-app-privacy-report

Netwerkactiviteit

Het rapport over privacy van apps bevat informatie over domeinen waarmee contact is opgenomen door apps die je hebt gebruikt of websites die je in die apps hebt bezocht. Een domein is de naam van een website waarmee deze op internet gevonden kan worden. Deze informatie helpt ook om inzicht te krijgen in domeinen die mogelijk gegevens over je verzamelen in verschillende apps en websites.

• Onder 'Netwerkactiviteit van apps' zie je domeinen waarmee in de afgelopen zeven dagen rechtstreeks of via materiaal in een app contact is opgenomen. Domeinen waarmee via inhoud contact is opgenomen, kunnen zaken zijn zoals tikken op een artikel in de nieuwsfeed van een sociale app of het afspelen van een video die is ingesloten in een app.

• Onder 'Netwerkactiviteit van websites' zie je domeinen waarmee contact is opgenomen door websites die je in de afgelopen 7 dagen in apps hebt bezocht.

• Onder 'Vaakst gecontacteerde domeinen' vind je een overzicht van de webdomeinen waarmee al je apps in de afgelopen zeven dagen het vaakst contact hebben opgenomen, hetzij rechtstreeks, hetzij via in-app-webinhoud.

ios-17-iphone-14-pro-settings-privacy-app-privacy-report-details

Het rapport over privacy van apps bevat geen netwerkactiviteit van privésessies in browser-apps. Netwerkactiviteit en bezochte websites in niet-browser-apps die een privémodus hebben, worden wel weergegeven in het rapport over privacy van apps.

Privacy-instellingen bijwerken

Het rapport over privacy van apps is ontworpen om je meer inzicht te geven in hoe apps toegang krijgen tot je gegevens. Als een app toegang lijkt te krijgen tot je gegevens op een manier die of op een tijdstip dat je niet had verwacht, kun je je privacyinstellingen bijwerken of de toestemming intrekken.

Lees hier hoe je de privacyinstellingen op je iPhone, iPad of iPod touch of op je Mac kunt bijwerken.

Als je meer informatie nodig hebt over waarom een app toegang wil tot bepaalde gegevens of hoe die toegang wordt gebruikt, kun je het privacybeleid van de app raadplegen, het privacylabel lezen op de productpagina van de app in de App Store of contact opnemen met de app-ontwikkelaar voor meer informatie. Houd er rekening mee dat een app in sommige gevallen toegang heeft tot gegevens van je apparaat zonder dat de app-ontwikkelaar die gegevens verzamelt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de gegevens alleen op je apparaat worden bewaard.

Je kunt meer lezen over wat wordt verstaan onder 'gegevens die worden verzameld door een ontwikkelaar' in de documentatie over het privacylabel.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.