Beheer van OS X toestaan vanaf netwerkaccounts

Dit zijn meerdere manieren waarop je kunt opgeven welke netwerkgebruikers of -groepen beheerderstoegang mogen hebben.

System Preferences

Je kunt een netwerkgebruiker toevoegen aan de lokale beheerdersgroep via Systeemvoorkeuren.

1. Log in met een netwerkgebruikersaccount.

2. Kies in het Apple-menu de optie 'Systeemvoorkeuren'.

3. Kies gebruikers en groepen in het Weergave-menu.

4. Selecteerchakel het selectievakje 'Gebruiker toestaan deze computer te beheren' in.

5. Voer de naam en het wachtwoord van de huidige beheerder in wanneer daarom wordt gevraagd.

Adreslijsthulpprogramma (Active Directory)

Je kunt Active Directory-groepen (AD) toevoegen aan de lokale beheerdersgroep met behulp van het adreslijsthulpprogramma. (Alleen Active Directory-groepen kunnen met deze methode worden toegevoegd.)

1. Kies in het Apple-menu de optie 'Systeemvoorkeuren'.

2. Kies gebruikers en groepen in het Weergave-menu.

3. Klik op 'Inlogopties'.

4. Klik op de knop 'Wijzig' bij 'Network Account Server'.

5. Klik op de knop 'Open het adreslijsthulpprogramma' om het adreslijsthulpprogramma (/System/Library/CoreServices/Directory Utility) te openen.

6. Klik op het slot linksonder om te verifiëren.

7. Klik onder het tabblad 'Services' op 'Active Directory' om het te bewerken.

8. Klik op het driehoekje naast 'Toon geavanceerde opties' om de inhoud weer te geven.

9. Klik op het tabblad 'Beheer' op het selectievakje 'Beheer toestaan door' om het in te schakelen.

10. Klik op de knop 'Voeg toe' (+) om nieuwe items aan de lijst toe te voegen.

11. Klik op 'OK' om je wijzigingen op te slaan.

Commandoregel (geavanceerd)

Als je bekend bent met het gebruik van Terminal en de commandoregel, kun je netwerkgebruikers of -groepen toevoegen aan de lokale beheerdersgroep met behulp van het commando dseditgroup in Terminal. In het volgende voorbeeld wordt een netwerkgebruiker toegevoegd aan de beheerdersgroep:

dseditgroup -o edit -n /Local/Default -u localadmin -p -a networkuser -t user admin

In dit voorbeeld is 'localadmin' de naam van een lokale beheerdersaccount op het werkstation (je wordt gevraagd om dit accountwachtwoord) en 'networkuser' is de korte naam van de netwerkgebruiker.

Raadpleeg de man-pagina van dseditgroup voor meer informatie over het bewerken van gebruikers en groepen vanaf de commandoregel.