iMac (eind 2006): externe poorten en connectoren

In dit artikel beschrijven we de externe poorten en connectoren op het iMac-computermodel (eind 2006):

• iMac (medio 2006)

• iMac (17-inch, eind 2006 CD)

• iMac (17-inch, eind 2006)

• iMac (20-inch, eind 2006)

• iMac (24-inch)

Je vindt de poorten rechtsonder aan de achterzijde van de computer, ook wel het I/O-paneel (input/output) genoemd.

Poorten en connectoren

1. Mini-DVI-video-uitgangspoort

2. Ethernet-poort (10/100/1000 Gigabit Base-T)

3. Audio-ingang/optische audio-ingang

4. Koptelefoonuitgang/optische audio-uitgang

5. USB 2.0-poorten (drie poorten)

6. FireWire-poorten (twee poorten)

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Mini-DVI-video-uitgangspoort

Met behulp van de Mini-DVI-video-uitgangspoort kun je video spiegelen of de grootte van het Mac OS X-bureaublad uitbreiden (uitgebreid bureaublad) met een compatibel DVI-scherm of VGA-scherm of -projector met behulp van de juiste Apple Mini-DVI-adapter:

• Gebruik voor DVI-beeldschermen de Apple Mini-DVI-naar-DVI-adapter (M9321G/A).

• Gebruik voor VGA-schermen of -projectoren de Apple Mini-DVI-naar-VGA-beeldschermadapter (M9320G/A).

• Voor televisies, projectoren of videorecorders die gebruikmaken van S-video- of composietvideo-aansluitingen, gebruik je de Apple Mini-DVI-naar-video-adapter (M9319G/A).

Met synchrone weergave kun je hetzelfde beeld dat op het platte beeldscherm van de iMac wordt weergegeven, bekijken op een externe monitor, televisie of projector.

Met het uitgebreide bureaublad kun je een extern beeldscherm aansluiten en dat gebied als aanvulling op je ingebouwde beeldscherm voor je bureaublad gebruiken.

Zie Over de Mini-DVI-poort op een iMac met Intel-processor voor meer informatie over de video-uitvoerpoort.

Ethernet-poort (10/100/1000 Gigabit Base-T)

De iMac (eind 2006) heeft een ingebouwde 10/100/1000 Mbit/s Ethernet-poort. De iMac-computer (eind 2006) kan worden aangesloten op een Ethernet-kabel van een kabel- of DSL-modem, hub, switch of router, of op een andere Macintosh-computer. Het aangesloten apparaat kan een 10Base-T- of een 100Base-TX-apparaat zijn; de poort detecteert automatisch welk type apparaat is aangesloten. Je hoeft geen crossover-ethernetkabel te gebruiken om de computer aan te sluiten op andere ethernetapparaten.

Audio-ingang/optische audio-ingang

De Audio-ingang is geschikt voor zowel digitale optische invoer als analoge audio-invoer.

Analoge audiolijninvoer is mogelijk via een 3,5 mm mini-koptelefoonaansluiting. De audio-ingang kan stereosignalen op lijnniveau verwerken tot 24-bits stereo met een samplingsnelheid van 44,1-192 kHz. De ingang is ook geschikt voor een stereo miniplug-naar-RCA-kabeladapter voor het aansluiten van stereoapparatuur op de computer.

Optische audio-invoer heeft een SPDIF-structuur en maakt gebruik van een standaard Toslink-kabel met een Toslink-ministekkeradapter, die tot 24-bits stereo en een samplingsnelheid van 44,1-96 kHz kan verwerken.

De iMac (eind 2006) heeft ook een ingebouwde microfoon in de buurt van de ingebouwde iSight-camera aan de bovenkant van de rand van het computerscherm.

Koptelefoonuitgang/optische audio-uitgang

De koptelefoon-/lijnuitgang is geschikt voor zowel digitale optische audio-uitvoer als analoge audio-uitvoer met een 24-bits, 16-96 kHz D/A-omzetter. Voor analoge koptelefoon-/lijnuitvoer moet een standaard audiokabel met een 3,5 mm plastic of nylon optische stekker worden gebruikt.

Drie USB (Universal Serial Bus) 2.0-poorten

De achterzijde van de iMac (eind 2006) heeft in totaal drie USB 2.0-compatibele poorten. Op deze poorten kun je USB 2.0- en USB 1.1-compatibele apparaten aansluiten. Het toetsenbord bevat ook een USB-hub met twee USB 1.1-compatibele poorten.

Alle USB-poorten gebruiken USB type A-connectoren, die elk vier pinnen hebben.

De USB 2.0-poorten bieden ondersteuning voor gegevensverkeer met lage snelheid, volledige snelheid en hoge snelheid van respectievelijk 1,5 megabits per seconde (Mbit/s), 12 Mbit/s en 480 Mbit/s.

Twee FireWire-poorten

De iMac (medio 2006), iMac (17-inch eind 2006 CD) en de 17-inch en 20-inch iMac-modellen (eind 2006) hebben twee 400 Mbit/s FireWire-poorten (IEEE 1394). 400 Mbit/s is een theoretische maximale belasting en de werkelijke snelheden kunnen variëren. Deze poort wordt gebruikt door iPods, maar ook door apparaten van andere fabrikanten, zoals videocamera's of externe schijven.

De iMac (24-inch) heeft één FireWire 400-poort en één FireWire 800-poort (IEEE 1394b), die overdrachtssnelheden ondersteunt van 100, 200, 400 en 800 Mbps als theoretische maximale belasting; de werkelijke snelheden kunnen variëren.

De serie iMac-computers (eind 2006) ondersteunt Target Disk Mode (TDM).