iMac (begin 2009): externe voorzieningen, poorten en connectors

Lees hier meer over de externe voorzieningen, poorten en connectors op een iMac-computer (begin 2009). Alle poorten en connectors die in dit artikel worden beschreven, vindt u rechtsonder aan de achterkant van de computer op het Input/Output-paneel (I/O).

No alt supplied for Image No alt supplied for Image

Functies

Ingebouwde microfoon

De interne microfoon werkt onafhankelijk van alle andere audio-invoerpoorten en is altijd beschikbaar. De interne microfoon ondersteunt opnames met een bitdiepte van 16, 20 of 24 bits per sample en een samplefrequentie van 44,1 kHz, 48 kHz of 96 kHz. Audio die met de microfoon is opgenomen, wordt weergegeven als een stereogegevensstroom met identieke gegevens in het linker- en rechterkanaal. De microfoonversterking kan worden aangepast van -16 dB tot +30 dB.

Ingebouwde iSight-camera

Videochat met iChat AV via een breedbandverbinding, neem foto's met Photo Booth of maak films met iMovie HD. De camera heeft een indicatielampje dat brandt wanneer de iSight camera in gebruik is.

Optische schijfeenheid met sleuf

De SuperDrive is geschikt voor het lezen van cd-rom's, Photo CD-, audio- en dvd-schijven. U kunt schrijven naar cd-r-, cd-rw-, dvd±r-, dvd±rw- en dvd+r-DL-schijven (Double Layer).

Ingebouwde infraroodontvanger (IR) voor de Apple Remote

De Apple Remote op basis van infrarood (apart verkrijgbaar) werkt met de ingebouwde IR-ontvanger voor gebruik met Front Row voor toegang tot Dvd-speler, iPhoto, iTunes en QuickTime Player.

I/O-poorten

Apple Mini DisplayPort-video-uitvoerpoort

Met de Mini DisplayPort-video-uitvoerpoort kunt u video synchroon weergeven of het formaat van het Mac OS X-bureaublad (modus uitgebreid bureaublad) uitbreiden naar een compatibel DVI-beeldscherm (Digital Visual Interface) of VGA-beeldscherm (Video Graphics Display) of projector met behulp van de juiste Mini DisplayPort-adapter:

• Voor single-link DVI-beeldschermen gebruikt u de Mini DisplayPort-naar-DVI-adapter (MB570Z/A).

• Voor dual-link DVI-beeldschermen gebruikt u de Mini DisplayPort-naar-dual-link-DVI-adapter (MB571Z/A).

• Voor VGA-beeldschermen of -projectoren gebruikt u de Mini DisplayPort-naar-VGA-beeldschermadapter (MB572Z/A).

Synchrone weergave

Met Synchrone weergave kunt u het beeld van het flat-panelbeeldscherm van de iMac weergeven op een externe monitor, tv of projector.

Modus Uitgebreid bureaublad

Sluit een extern beeldscherm aan en gebruik dat als uitbreiding van het ingebouwde beeldscherm voor het bureaublad.

Ethernet-poort (10/100/1000Base-T)

De iMac (begin 2009) heeft een ingebouwde Ethernet-poort voor gebruik met 10Base-T/UTP, 100Base-TX en 1000Base-T Gigabit. U kunt op een iMac een Ethernet-kabel van een kabel- of DSL-modem, hub, switch, router of andere Macintosh-computer aansluiten.

Het aangesloten apparaat kan een 10Base-T-, 100Base-TX- of 1000Base-T-apparaat zijn. De poort detecteert automatisch welk type apparaat is aangesloten. U hoeft geen Ethernet/crossover-kabel te gebruiken om de computer aan te sluiten op andere Ethernet-apparaten.

Vier USB 2.0-poorten (Universal Serial Bus)

Op de achterkant van de iMac (begin 2009) vindt u in totaal vier USB 2.0-compatibele poorten. U kunt op deze poorten zowel USB 2.0- als USB 1.1-compatibele apparaten aansluiten. De USB 2.0-poorten bieden ondersteuning voor gegevensverkeer met lage snelheid, volledige snelheid en hoge snelheid van respectievelijk 1,5 megabits per seconde (Mbit/s), 12 Mbit/s en 480 Mbit/s.

Het aluminium Apple-toetsenbord heeft een USB-hub met twee USB 2.0-poorten met hoge snelheid.

Alle USB-poorten hebben USB-connectors van het type A, die elk vier pinnen hebben.

Audiolijningang/optische digitale audio-invoerpoort

Lijningang

De analoge lijningang werkt onafhankelijk van alle andere audio-invoerpoorten en is altijd beschikbaar. De lijningang ondersteunt opnames met een bitdiepte van 16, 20 of 24 bits per sample en een samplefrequentie van 44,1 kHz, 48 kHz of 96 kHz. Audio die via de lijningang is opgenomen, wordt als stereogegevensstroom weergegeven. U kunt de lijningangversterking aanpassen tussen -16 dB en +30 dB.

Bij invoer van 1 kHz, 1 VRMS (-3 dBFS) sinusgolf (44,1 kHz invoersamplefrequentie, 24-bits samplediepte, 0,0 dB invoerversterking, geen weging) heeft de audiolijningang de volgende nominale specificaties:

• Type aansluiting: 3,5 mm (1/8-inch) stereo

• Max. ingangsspanning: 3 VRMS (+11,8 dBu)

• Min. spanningsinvoer voor volledige uitvoer: 63 mVRMS (-21,5 dBu) met invoerversterking = +30 dB

• Ingangsimpedantie: > 20 kilohm

• Frequentierespons: 20 Hz tot 20 kHz, +0,5 dB/-3 dB

• Signaal-ruisverhouding (SNR): >90 dB

• Totale harmonische vervorming + ruis (THD+N): <-85 dB (0,006%)

• Kanaalscheiding: > 85 dB

Optische digitale ingang

De digitale audio-ingang heeft de volgende elektrische kenmerken (nominale specificaties), op basis van invoer van een 1 kHz sinusgolf met 0 dBFS invoerniveau, 24-bits samplediepte en 44,1 kHz samplefrequentie (tenzij hieronder anders is opgegeven):

• FSI – invoersamplefrequenties: 44,1 kHz, 48 kHz of 96 kHz

• Bits per sample: 16, 20 of 24

• Signaal-ruisverhouding (SNR): >130 dB

• Totale harmonische vervorming + ruis (THD+N): <-130 dB (0,003%)

Geluidsuitvoer/digitale audio-uitvoerpoort

Lijn-/koptelefoonuitgang

De koptelefoonuitgang wordt automatisch geselecteerd voor audio-uitvoer als geen extern optisch digitaal S/PDIF-uitvoerapparaat is gedetecteerd. De koptelefoonuitgang ondersteunt een stereogegevensstroom met een bitdiepte van 16, 20 of 24 bits per sample en een samplefrequentie van 44,1 kHz, 48 kHz of 96 kHz. Het volume van de koptelefoonuitgang kan worden aangepast tussen 0,0 dB en -64 dB.

Tijdens het afspelen van een 1 kHz sinusgolf met -3 dBFS spanningsniveau, 24-bits samplediepte, 44,1 kHz uitvoersamplefrequentie, 100 k lading (tenzij anders opgegeven) heeft de audio-uitvoer de volgende nominale specificaties:

• Type aansluiting: 3,5 mm (1/8-inch) stereocombo

• Max. uitgangsspanning: 1,6 VRMS (+6,3 dBu)

• Uitgangsimpedantie: <24 ohm

• Frequentierespons: 20 Hz tot 20 kHz, +0,5 dB/-3 dB

• Signaal-ruisverhouding (SNR): >90 dB

• Totale harmonische vervorming + ruis (THD+N): <-80 dB (0,007%)

• Kanaalscheiding: > 85 dB

Optische digitale S/PDIF-uitgang

De optische digitale S/PDIF-uitgang (Sony/Philips Digital Interface Format) wordt automatisch geselecteerd wanneer een optisch digitaal S/PDIF-uitvoerapparaat wordt gedetecteerd op de externe, gecombineerde audiopoort. De optische digitale S/PDIF-uitgang ondersteunt de audiostructuren Pulse-Code Modulation (PCM) en Arc Consistency Algorithm 3 (AC-3) met de volgende kenmerken voor stereogegevensstromen:

• PCM: 16, 20 of 24 bits per sample met samplefrequentie van 44,1 kHz, 48 kHz of 96 kHz

• AC-3: 16 bits per sample met samplefrequentie van 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz of 192 kHz

De kanaalstatus van de optische S/PDIF-uitgang is conform de consumentenmodus voor digitale audio van Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC) 60958-3.

Tijdens het afspelen van een 1 kHz sinusgolf (S/PDIF-uitvoerstructuur met 0 dBFS uitvoerniveau, 44,1 kHz samplefrequentie, 24-bits samplediepte, tenzij anders opgegeven) heeft de digitale audio-uitvoer de volgende specificaties:

• Type aansluiting: 3,5 mm (1/8-inch) stereocombo

• Signaal-ruisverhouding (SNR) digitale audio: >130 dB

• Totale harmonische vervorming + ruis (THD+N) digitale audio: <-130 dB (0,00003%)

FireWire-poort

De iMac heeft één FireWire 800-poort die wordt ondersteund door een Open Host Controller Interface (OHCI) FireWire-controller met een FireWire 800 PHY (Physical Layer). De FireWire 800-poort ondersteunt IEEE 1394b met een maximale gegevenssnelheid van 800 Mbps (100 MBps). De iMac (begin 2009) werkt met 7W voor de poort.

De iMac-computer (begin 2009) ondersteunt Doelschijfmodus (TDM).