Mac-notebooks: over de Sudden Motion Sensor

SMS-technologie (Sudden Motion Sensor) is een ingebouwde bescherming voor de harde schijf die is ontworpen om schijfproblemen te helpen voorkomen als de computer valt of aan zware trillingen wordt blootgesteld.

Alle Mac-notebooks met een Intel-processor hebben Sudden Motion Sensor-technologie. Voorbeelden hiervan zijn de volgende:

• MacBook

• MacBook Pro

• MacBook Air

• PowerPC-computers vanaf PowerBook G4 (12-inch, 1,5 GHz), PowerBook G4 (15-inch, 1,67/1,5 GHz), PowerBook G4 (17-inch, 1,67 GHz) en iBook G4-computers vanaf iBook G4 (medio 2005).

Opmerking: Computers met SSD-schijven (Solid State Drive) of flashopslag gebruiken geen SMS omdat de schijven geen bewegende delen hebben.

De Sudden Motion Sensor is ontworpen om ongewoon sterke trillingen, plotselinge positieveranderingen en versnelde bewegingen te detecteren. Als de sensor een van deze situaties detecteert, parkeert hij de koppen van de harde schijf onmiddellijk om het risico op schade aan de harde schijf bij een impact te verminderen. Het parkeren van de koppen kan gepaard gaan met een klein klik- of 'tink'-geluid, wat normaal en te verwachten is. Als je video of audio afspeelt of andere soortgelijke taken uitvoert, wordt de taak mogelijk kort onderbroken wanneer de SMS wordt geactiveerd. De taak gaat als het goed is verder zodra de SMS zich in een toestand bevindt waarin deze weer kan worden uitgeschakeld.

Wanneer de SMS detecteert dat de positie van de computer weer stabiel is, worden de koppen van de harde schijf ontgrendeld en werkt deze weer normaal. Over het algemeen heeft SMS-bescherming geen invloed op de prestaties van de harde schijf bij normaal gebruik. Het is beter om de computer niet op te tillen of te verplaatsen terwijl deze is ingeschakeld en actief is. Als het echt nodig is, activeer dan eerst de slaapstand door het deksel te sluiten of via het Apple-menu.

Wat als ik de Sudden Motion Sensor wil uitschakelen?

Apple heeft de Sudden Motion Sensor-functie zorgvuldig aangepast om de beste balans te bieden tussen het beschermen van de harde schijf en het voorkomen van ongewenste activering van de Sudden Motion Sensor. De meeste bezitters van een Mac-notebook hoeven deze functie nooit uit te schakelen. Apple adviseert om de instellingen niet te wijzigen tenzij dit absoluut noodzakelijk is.

In sommige omgevingen, zoals concertzalen, opnamestudio's of dansclubs, kunnen externe trillingen sterk genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de module de koppen van de harde schijf onverwachts parkeert, waardoor de weergave van geluid of video wordt onderbroken. In deze situaties kan het handig zijn om de functie tijdelijk uit te schakelen.

Bepaal eerst de status van de Sudden Motion Sensor

1. Kies 'Hulpprogramma's' in het Ga-menu van de Finder.

2. Open het programma Terminal in de map 'Hulpprogramma's'.

3. Als de commandoregel verschijnt, typ je sudo pmset -g en druk je op Return.

4. Typ het beheerderswachtwoord wanneer daarom wordt gevraagd en druk op Return. Met deze opdracht vraag je de huidige instelling van de Sudden Motion Sensor op. Je kunt de instelling bepalen door het item 'Sudden Motion Sensor' in Mac OS X v10.4 en hoger te zoeken en aan de rechterkant te kijken wat de waarde van het item is. De standaardinstelling is '1' (ingeschakeld). Als de sensor is uitgeschakeld, zie je de waarde '0'.

De dSudden Motion Sensor uitschakelen in Mac OS X v10.4 en nieuwer:

1. Als de Sudden Motion Sensor is ingeschakeld, kun je deze uitschakelen door sudo pmset -a sms 0 te typen in Terminal en op Return te drukken.

2. Typ het beheerderswachtwoord wanneer daarom wordt gevraagd.

3. Typ het commando sudo pmset -g om er zeker van te zijn dat de instelling op '0' staat.

Alle wijzigingen die je aanbrengt in de Sudden Motion Sensor-instelling blijven van kracht, zelfs nadat de computer is herstart. Als je ervoor kiest om de Sudden Motion Sensor uit te schakelen, adviseert Apple om deze zo snel mogelijk weer in te schakelen om optimaal voordeel te hebben van de functie.

De Sudden Motion Sensor opnieuw inschakelen in Mac OS X 10.4 en nieuwer:

1. Als de Sudden Motion Sensor is uitgeschakeld en de status '0' retourneert, kunt u de Sudden Motion Sensor opnieuw inschakelen door sudo pmset -a sms 1 te typen in Terminal en op Return te drukken.

2. Typ het beheerderswachtwoord wanneer daarom wordt gevraagd.

3. Typ het commando pmset -g om er zeker van te zijn dat de instelling op '1' staat.