Voorbereidingen treffen voor APFS in macOS High Sierra

Lees hier hoe je je als systeembeheerder kunt voorbereiden op de komst van Apple File System wanneer je je bedrijf of onderwijsinstelling gaat upgraden naar macOS High Sierra.

Apple File System (APFS) is het standaardbestandssysteem in macOS High Sierra voor Mac-computers die uitsluitend met flashopslag zijn uitgerust. APFS biedt krachtige encryptie, delen van schijfruimte, momentopnamen, snelle toewijzing van directory-grootte en verbeterde basisfuncties van het bestandssysteem.

Wanneer je macOS High Sierra installeert op het Mac-volume van een SSD-schijf (Solid State Drive) of op een ander opslagapparaat met uitsluitend flashopslag, wordt dat volume automatisch geconverteerd naar APFS. Fusion Drives, traditionele harde schijven (HDD's) en volumes die geen Mac-volumes zijn, worden niet geconverteerd. Je kunt de overgang naar APFS niet afwijzen.

Compatibiliteit met APFS

Apparaten die zijn geformatteerd als Mac OS Uitgebreid (HFS+) kunnen worden gelezen en beschreven door apparaten die zijn geformatteerd als APFS.

Apparaten die zijn geformatteerd als APFS kunnen worden gelezen en beschreven door:

• Andere apparaten die zijn geformatteerd als APFS

• Apparaten die zijn geformatteerd als Mac OS Uitgebreid (als deze macOS High Sierra gebruiken)

Bijvoorbeeld: een USB-apparaat geformatteerd als APFS kan wel worden gelezen door een Mac met High Sierra, maar niet door een Mac met Sierra of ouder.

APFS en FileVault

FileVault-volumes worden geconverteerd van Mac OS Uitgebreid naar APFS, net als niet-versleutelde volumes.

APFS en Boot Camp

Boot Camp leest en beschrijft geen volumes die geformatteerd zijn als APFS, maar is wel compatibel met High Sierra.

APFS en bestandsdeling

• Volumes die zijn geformatteerd als APFS kunnen geen delingspunten bieden in het netwerk via AFP.

• APFS ondersteunt SMB en NFS, met de mogelijkheid om alleen SMB-versleutelde delingspunten af te dwingen.

APFS en Time Machine

• Het is niet nodig om Time Machine-instellingen te wijzigen om reservekopieën te maken van schijven met het APFS-bestandssysteem.

• Alle Time Machine-delingspunten moeten via SMB in plaats van AFP worden gedeeld.