Wat is het verschil tussen ‘disc’ en ‘disk’?

Beide termen hebben dezelfde uitspraak maar technisch gezien is er een duidelijk verschil tussen een ‘disc’ en een ‘disk’.

Een disc

Een disc verwijst naar optische media zoals een audio-cd, cd-rom, dvd-rom, dvd-ram of dvd-videoschijf. Sommige schijven zijn alleen-lezen (ROM), op andere kun je eenmaal inhoud op de schijf branden (bestanden schrijven, zoals een cd-r of dvd-r, tenzij je aan multisessiebranden doet) en sommige schijven kunnen worden gewist en meerdere keren worden herschreven (zoals cd-rw, dvd-rw en dvd-ram).

Alle discs zijn verwisselbaar. Dit betekent dat als je de schijf van het bureaublad of uit de Finder verwijdert, die fysiek uit de computer wordt uitgeworpen.

Een disk

Een disk verwijst naar magnetische media zoals een diskette, de harde schijf van de computer, een externe harde schijf. Disks kunnen altijd worden herschreven tenzij die met opzet zijn vergrendeld of tegen schrijven zijn beschermd. Je kunt een schijf ook gemakkelijk in meerdere, kleinere delen partitioneren.

Disks worden meestal verzegeld door een behuizing van metaal of kunststof (doorgaans worden een disk en de behuizing ervan samen een ‘harde schijf’ genoemd).