
LINEST
Fungsi LINEST mengembalikan tatasusunan statistik untuk garis lurus yang sepadan terbaik data yang diberikan menggunakan kaedah kuasa dua terkecil.
LINEST(known-y-values, known-x-values, nonzero-y-intercept, more-stats)
known-y-values: Koleksi yang mengandungi nilai y yang diketahui. known-y-values mesti mengandungi sama ada nilai nombor atau nilai tarikh/masa. Jika terdapat hanya satu koleksi nilai x yang ketahui, known-y-values boleh dalam sebarang saiz. Jika terdapat lebih daripada satu koleksi nilai x yang diketahui, known-y-values boleh jadi sama adalah satu lajur yang mengandungi nilai atau satu baris yang mengandungi nilai, bukan kedua-duanya.
known x-values: Koleksi pilihan yang mengandungi nilai x yang diketahui. known-x-values mesti mengandungi sama ada nilai nombor atau nilai tarikh/masa. Jika dikecualikan, ia akan dianggap sebagai set bersaiz sama dengan known-y-values bermula dengan 1—contohnya, 1, 2, 3 jika terdapat tiga known-y-values. Jika terdapat hanya satu nilai x yang diketahui, known-x-values, jika ditentukan, hendaklah dalam saiz yang sama seperti known-y-values. Jika terdapat lebih daripada satu set bagi nilai x yang diketahui, setiap baris/lajur bagi known-x-values dianggap sebagai satu set dan saiz setiap baris/lajur mestilah sama saiz dengan baris/lajur bagi known-y-values.
nonzero-y-intercept: Nilai modal menentukan cara pintasan y (pemalar b) harus dikira.
normal (1, TRUE, atau dikecualikan): Nilai bagi pintasan y (pemalar b) harus dikira secara biasa.
force 0 value (0, FALSE): Nilai bagi pintasan y (pemalar b) hendaklah dipaksa menjadi 0.
more-stats: Nilai modal pilihan yang menentukan sama ada maklumat statistik tambahan harus dikembalikan.
no additional stats (0, FALSE, atau dikecualikan): Jangan kembalikan statistik regresi tambahan dalam tatasusunan yang dikembalikan.
additional stats (1, TRUE): Kembalikan statistik regresi tambahan dalam tatasusunan yang dikembalikan.
Nota
Nilai yang dikembalikan oleh fungsi disertakan dalam tatasusunan.
Contoh |
---|
Diberikan jadual berikut bagi known-y-values (sel A2:A6) dan known-x-values (sel B2:B6): |
A | B | |
---|---|---|
1 | Y | X |
2 | 0 | -1 |
3 | 8 | 10 |
4 | 9 | 12 |
5 | 4 | 5 |
6 | 1 | 3 |
=LINEST(A2:A6, B2:B6, 1, 0) mengembalikan lebih kurang 0.752707581227437 and 0.0342960288808646. diberi nilai normal (1) untuk non-zero-y-intercept. Ini merupakan cerun garis paling sesuai untuk set known-y-values dan known-x-values yang ditentukan. |
Kandungan tatasusunan bagi statistik tambahan
LINEST boleh termasuk maklumat statistik tambahan dalam tatasusunan yang dikembalikan oleh fungsi. Untuk tujuan perbincangan berikut, katakan terdapat lima set nilai x yang diketahui, tambahan kepada nilai y yang diketahui. Katakan juga bahawa known-x-values berada dalam baris lima jadual atau baris lima lajur. Berdasarkan pada ini, tatasusunan yang dikembalikan oleh LINEST akan mengandungi nilai berikut.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | S5 | S4 | S3 | S2 | S1 | b |
2 | SE5 | SE4 | SE3 | SE2 | SE1 | SEb |
3 | C | SEy | ||||
4 | F | DF | ||||
5 | R1 | R2 |
Baris 1, lajur 1 mengandungi S5 (cerun untuk set kelima bagi known-x-values) yang berterusan menerusi lajur 5, yang akan mengandungi S1 (cerun untuk set pertama bagi known-x-values). Sila maklum bahawa cerun yang berkaitan dengan setiap set known-x-values dikembalikan dalam susunan terbalik.
Sel terakhir dalam baris 1 mengandungi b, pintasan y untuk nilai x yang diketahui. Dalam contoh kami, ini adalah baris 1 lajur 6.
Baris 2, lajur 1 mengandungi SE5 (ralat piawai untuk pekali yang berkaitan dengan set kelima bagi known-x-values) yang berterusan menerusi lajur 5, yang akan mengandungi SE1 (ralat piawai untuk pekali untuk set pertama bagi known-x-values). Nilai ini dikembalikan mengikut urutan terbalik; iaitu, jika terdapat lima set nilai x yang diketahui, nilai untuk set kelima dikembalikan dahulu dalam tatasusunan. Ini ialah cara yang sama nilai cerun dikembalikan.
Sel terakhir dalam baris 2 mengandungi SEb, ralat piawai dengan nilai y-intercept (b). Dalam contoh kami, ini adalah baris 2 lajur 6.
Baris 3, lajur 1 mengandungi C, penentuan pekali. Statistik ini membandingkan nilai y sebenar dan anggaran. Jika ia 1, tiada perbezaan antara nilai y anggaran dan nilai y sebenar. Ini dikenali sebagai korelasi tepat. Jika penentuan pekali adalah 0, tiada korelasi dan persamaan regresi yang ditentukan tidak berguna dalam meramalkan nilai y.
Baris 3, lajur 2 mengandungi SEy, ralat standard yang berkaitan dengan anggaran y value.
Baris 4, lajur 1 mengandungi F, nilai diperhatikan F. Nilai diperhatikan F boleh digunakan untuk membantu menentukan sama ada perhubungan yang diperhatikan antara pemboleh ubah bersandar dan bebas berlaku secara kebetulan.
Baris 4, lajur 2 mengandungi DF, darjah kebebasan. Gunakan statistik darjah kebebasan untuk membantu menentukan tahap pekali.
Baris 5, lajur 1 mengandungi R1, jumlah regresi bagi kuasa dua.
Baris 5, lajur 2 mengandungi R2, jumlah baki bagi kuasa dua.
Berikut ialah beberapa perkara untuk diingati mengenai tatasusunan statistik tambahan:
Tidak kira sama ada nilai x dan nilai y yang diketahui adalah dalam baris atau lajur. Dalam mana-mana kes, tatasusunan yang dikembalikan disusunkan oleh baris seperti yang digambarkan dalam jadual.
Contoh menganggap lima set known-x-values. Jika terdapat lebih atau kurang daripada lima, bilangan lajur dalam tatasusunan yang dikembalikan akan berubah sewajarnya (ia sentiasa sama dengan bilangan set bagi nilai x yang diketahui tambah 1), tetapi bilangan baris akan kekal tetap.
Jika statistik tambahan tidak ditentukan dalam argumen untuk LINEST, tatasusunan yang dikembalikan bersamaan dengan baris pertama sahaja.