Ohjeet root-käyttäjän käyttöönottoon ja root-salasanan vaihtamiseen Macissa

Macin ylläpitäjät voivat käyttää root-käyttäjätiliä sellaisten tehtävien suorittamiseen, jotka edellyttävät oikeuksia tavallista useampien järjestelmän alueiden käyttöön.

Root-käyttäjän käyttöönoton sijaan on turvallisempaa käyttää Päätteen sudo-komentoa. Saat lisätietoja sudo-komennosta avaamalla Pääte-apin ja kirjoittamalla man sudo.

Root-käyttäjätili on pääkäyttäjä, jolla on luku- ja kirjoitusoikeudet tavallista useampiin järjestelmän alueisiin, muun muassa muiden macOS-käyttäjätilien tiedostoihin. Root-käyttäjätili on oletusarvoisesti poistettu käytöstä, eikä sitä ole tarkoitettu rutiinikäyttöön. Tilin käyttöoikeudet mahdollistavat Macin järjestelmätiedostojen muuttamisen, ja muutosten palauttaminen voi vaatia macOS:n asentamisen uudelleen. Poista root-käyttäjätili aina käytöstä, kun olet suorittanut tarvittavan tehtävän.

Hakemistotyökalun käyttäminen

Voit etsiä ja avata Hakemistotyökalu-apin Spotlightilla tai voit toimia seuraavasti:

1. Valitse Finderin valikkoriviltä Siirry > Siirry kansioon.

2. Kirjoita tai liitä /System/Library/CoreServices/Applications/ ja paina sitten Enter.

3. Avaa Hakemistotyökalu-appi näkyviin tulevasta ikkunasta.

Root-käyttäjän ottaminen käyttöön ja poistaminen käytöstä

Klikkaa Hakemistotyökalu-ikkunassa olevaa lukkoa lukkokuvake ja anna järjestelmänvalvojan nimi ja salasana.

• Jos haluat ottaa root-käyttäjätilin käyttöön, valitse valikkoriviltä Muokkaa > Salli root-käyttäjä. Anna sitten salasana, jota haluat käyttää. Voit tämän jälkeen kirjautua sisään root-käyttäjänä.

• Voit poistaa root-käyttäjän käytöstä valitsemalla Muokkaa > Estä root-käyttäjä.

Root-käyttäjätilin salasanan vaihtaminen

Klikkaa Hakemistotyökalu-ikkunassa olevaa lukkoa lukkokuvake ja anna järjestelmänvalvojan nimi ja salasana. Valitse valikkoriviltä Muokkaa > Vaihda rootin salasana.

Kirjautuminen root-käyttäjänä

Kun root-käyttäjä on käytössä, sinulla on root-käyttäjän käyttöoikeudet vain silloin, kun olet kirjautunut root-käyttäjänä.

1. Kirjaudu ulos nykyiseltä käyttäjätililtäsi valitsemalla Omenavalikko  > Kirjaa ulos.

2. Kirjaudu kirjautumisikkunassa käyttäjätunnuksella ”root” ja root-käyttäjälle luomallasi salasanalla.

• Jos kirjautumisikkunassa on käyttäjien luettelo, valitse Muu ja kirjaudu sisään.

Muista poistaa root-käyttäjä tehtävän suorittamisen jälkeen käytöstä.