macOS Sierra: Mikä ominaisuuden nimi on Macissa?

Mikä ominaisuuden nimi on Macissa?

Jos et ole varma, millä nimellä ominaisuutta kutsutaan Macissa, tässä on luettelo Windows- ja Mac-termeistä.

Huomaa: Kannettavalla Macilla sinun on ennen oikotien muiden näppäinten painamista pidettävä painettuna fn-näppäintä. Voit painaa esimerkiksi fn-ctrl-F2.

Windows-termi

Mac-termi

Käyttö

Alt-näppäin

Optionäppäin

Voit lisätä erikoismerkkejä painamalla optionäppäintä yhdessä kirjainnäppäinten kanssa. Jos esim. haluat syöttää é, paina optio-E ja paina E-näppäintä uudelleen.

Alt-näppäin

Ctrl-F2

Jos haluat avata näytön yläosassa valikkorivillä olevia valikoita näppäimistöllä, paina ctrl-F2 ja valitse valikko nuolinäppäimillä. Voit avata valitun valikon painamalla rivinvaihtonäppäintä ja valita valikkokohteita käyttämällä uudelleen nuolinäppäimiä ja rivinvaihtonäppäintä.

Alt-sarkain

Komento-sarkain

Voit vaihtaa avoinna olevien ohjelmien välillä painamalla komento-sarkain. Vapauta näppäimet, kun haluamasi ohjelma on valittuna.

Alt-sarkain

Exposé

Jos haluat nähdä nykyisen ohjelman kaikki avoimet ikkunat, paina ja pidä ohjelman kuvaketta painettuna Dockissa. Vapauta ohjauslevy tai hiiri, kun ikkunoiden miniatyyrikuvat tulevat näkyviin. Jos haluat nähdä toisen ohjelman ikkunat, paina sarkainta.

Sulkemispainike

Sulkemispainike

Voit sulkea ikkunan klikkaamalla sen vasemmassa yläkulmassa olevaa punaista painiketta .

Ctrl-näppäin

Komentonäppäin

Voit käyttää toimintoja ja oikoteitä painamalla komento-näppäintä eri näppäinyhdistelmien kanssa. Esimerkiksi näppäinyhdistelmä komento-S yleensä tallentaa dokumentin tai tiedoston.

Ohjauspaneeli

Järjestelmäasetukset

Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, jos haluat valita työpöydän taustan kaltaisia asetuksia.

Laitehallinta

Järjestelmän tiedot

Järjestelmän tiedot antaa yksityiskohtaisia tietoja Macin laitteistosta ja ohjelmistosta. Valitse Omenavalikko > Tietoja tästä Macista.

Poistopainike

Levynpoistonäppäin

Avaa tai sulje optinen asema painamalla näppäimistön levynpoistonäppäintä ⏏. Voit poistaa levyt muuntyyppisistä asemista (tai jos näppäimistössä ei ole levynpoistonäppäintä) valitsemalla levyn Finderissa ja valitsemalla Arkisto > Poista näkyvistä.

Poistu

Lopeta

Jos haluat lopettaa ohjelman, valitse ohjelmavalikosta Lopeta. (Ohjelmavalikko on nimetty ohjelman nimen mukaan, esimerkiksi Safari tai Mail.)

Käännä 3D

Mission Control

Näet kaikki avoimet ikkunat painamalla Mission Control -näppäintä (tai käyttämällä Control Stripiä) tai painamalla ctrl-nuoli ylös.

Jos haluat siirtää väliaikaisesti kaikkia ikkunoita nähdäksesi työpöydän, paina komento- ja Mission Control -näppäimiä yhtä aikaa.

Gadget-pienoissovellukset

Dashboard-widgetit

Ilmoituskeskuksen Tänään-näkymä

Dashboard sisältää widgettejä, joilla voi esimerkiksi tehdä muistiinpanoja, seurata pörssikursseja ja katsoa säätilan.

Voit avata Dashboardin klikkaamalla Launchpad-kuvaketta Dockissa (tai napauttamalla Control Stripissä Launchpad-painike).

Saat Ilmoituskeskuksen Tänään-näkymästä myös nopeasti tietoja. Avaa Ilmoituskeskus klikkaamalla sen kuvaketta valikkorivillä.

Microsoft Photo Editor

Kuvat

Kuvat-ohjelmalla voit muun muassa tuoda kuvia iOS-laitteesta tai kamerasta sekä muokata ja jakaa kuvia.

Hiiri

Hiiri (yksi painike)

Jos hiiressäsi on yksi painike ja haluat avata oikotievalikon, pidä ctrl-näppäintä painettuna klikkaamisen aikana.

Hiiri

Magic Mouse, Mighty Mouse tai Applen hiiri

Jos sinulla on Magic Mouse tai jokin muu monipainikkeinen hiiri, voit muokata painikkeita valitsemalla Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja klikkaamalla Hiiri.

Oma tietokone, Tämä PC

Valitse Finderissa Siirry > Tietokone.

Näet Maciin yhdistetyt levyt, optisessa asemassa olevat CD- ja DVD-levyt, Maciin yhteydessä olevat verkkotaltiot ja mahdolliset levyn osiot.

Omat dokumentit, Dokumentit-kansio

Dokumentit-kansio

Käytä dokumenttien tallentamiseen Dokumentit-kansiota. Saat Dokumentit-kansion näkyviin avaamalla Finder-ikkunan ja klikkaamalla sivupalkissa Dokumentit.

Omat kuvat, Kuvat-kansio

Kuvat-kansio

Kuvat-kansio sijaitsee kotikansiossa. Valitse Finderissa Siirry > Koti.

Äskeiset dokumentit

Äskeiset kohteet (Omenavalikossa)

Kun avaat ohjelmia ja tiedostoja, niiden nimet säilytetään Omenavalikon Äskeiset kohteet -luettelossa. Äskeiset kohteet -valikon avulla voit nopeasti avata äskettäin käyttämiäsi ohjelmia ja dokumentteja.

Monissa ohjelmissa on Arkisto-valikossa Avaa äskeinen -komento, joka avaa luettelon viimeksi käsittelemistäsi dokumenteista.

Verkkoyhteydet

Verkko-asetukset

Jos haluat määrittää verkkoasetuksia, valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja klikkaa Verkko.

Ohjeita asetusten tekemiseen ja verkko-ongelmien ratkaisemiseen saat klikkaamalla Verkko-asetuksissa Avusta.

Näytöllä näkyvä näppäimistö

Näppäimistöikkuna

Avaa Näppäimistö-ikkuna klikkaamalla valikkorivillä syöttövalikkoa (tunnistat sen Näytä emojit ja symbolit -kuvakkeesta tai syöttötapamerkistä) ja valitse Näytä Näppäimistö-ikkuna.

Jos valikkoa ei näy, valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Näppäimistö, klikkaa Näppäimistö ja valitse sitten ”Näytä näppäimistö- ja emoji-ikkunat valikkorivillä”.

Suorituskyky-säädin

Järjestelmän valvonta

Jos haluat nähdä, mitä Mac tekee ja mitä prosesseja se suorittaa, avaa Järjestelmän valvonta (Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiossa).

Tulostimet ja skannerit

Tulostus ja skannaus -asetukset

Jos haluat valita ja ottaa käyttöön tulostimia, valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja klikkaa Tulostimet ja skannerit.

Print Screen

Vaihto-komento-3

Vaihto-komento-4

Jos haluat ottaa kuvan koko näytöstä, paina vaihto-komento-3. Jos haluat ottaa kuvan näytön osasta, paina vaihto-komento-4 ja valitse alue vetämällä osoitinta.

Ohjelmat-valikko

Launchpad

Pääset nopeasti käsiksi kaikkiin ohjelmiin klikkaamalla Dockin Launchpad-kuvaketta (tai napauttamalla Control Stripissä Launchpad-painike).

Ominaisuudet

Näytä tiedot

Saat näkyviin tiedoston, kansion, levyn, palvelimen tai muun kohteen tiedot valitsemalla sen Finderissa ja valitsemalla Arkisto > Näytä tietoja. Tiedot-ikkunassa voit asettaa kohteelle omistajan ja oikeudet. Tiedostojen kohdalla voit valita ohjelman, jolla haluat avata tiedoston.

Roskakori (näytöllä)

Roskakori (Dockissa)

Poista tiedostoja ja kansioita vetämällä ne roskakoriin. Kun haluat poistaa tiedostot lopullisesti, valitse Arkisto > Tyhjennä roskakori.

Etsi

Spotlight

Jos haluat etsiä tiedostoja, dokumentteja, ohjelmia, sähköpostiviestejä ja muita kohteita, klikkaa valikkorivin oikeassa reunassa olevaa Spotlight-kuvaketta  ja kirjoita sana tai lause.

Useimmissa ohjelmissa, kuten Finderissa, Mailissa ja Yhteystiedoissa, on työkalurivillä hakukenttä, josta voit etsiä kohteita ohjelmasta nopeasti.

Oikotiet

Aliakset

Jos haluat tehdä aliaksen, valitse tiedosto tai ohjelma ja valitse Arkisto > Tee alias.

Kuvakaappaustyökalu

Kaappari

Ota kuvia ikkunasta, näytöstä tai näytön osasta Kaappari-ohjelmalla, joka sijaitsee Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiossa.

Valmiustila

Nukkuminen (Omenavalikossa)

Nukkuminen on energiansäästötila. Tietokone laitetaan nukkumaan valitsemalla Omenavalikko > Mene nukkumaan.

Käynnistä-valikko ja Tehtäväpalkki

Dock

Avaa Dockilla lempiohjelmat, tiedostot, kansiot ja verkkosivut. Dock on oletusarvoisesti näytön alaosassa. Voit lisätä tiedoston tai kansion Dockiin vetämällä sen Dockin erotinviivan oikealle puolelle.

Käynnistä-valikko

Spotlight

Jos haluat etsiä tiedostoja, sähköpostiviestejä ja muita kohteita, klikkaa valikkorivin oikeassa reunassa olevaa Spotlight-kuvaketta .

Tilakuvakkeet

Tilavalikot

Tilavalikot näkyvät kuvakkeina valikkorivin oikeassa puoliskossa. Tilavalikoissa voit muun muassa yhdistää langattomaan verkkoon ja tarkistaa kannettavan Macin akun tilan.

Tehtävienhallitsija

Järjestelmän valvonta

Jos haluat nähdä, mitä Mac tekee ja mitä prosesseja se suorittaa, avaa Järjestelmän valvonta (Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiossa).

Windows Explorer

Finder

Finderin avulla voit järjestää tiedostot, kansiot ja ohjelmat. Avaa Finderin ikkuna klikkaamalla työpöytää ja valitsemalla Arkisto > Uusi Finderin ikkuna.

Windows Media Player

QuickTime Player

iTunes

QuickTime Playeria voi käyttää elokuvien ja musiikin toistamiseen.

Käytä iTunesia CD-levyjen kuuntelemiseen, musiikin ostamiseen iTunes Storesta ja oman digitaalisen musiikkikirjaston luomiseen.

Windows MovieMaker

iMovie

Käytä iMovieta videoiden siirtämiseen digitaalivideokamerasta ja omien elokuvien luomiseen.

Cortana

Siri

Pyydä Siriä tekemään asioita, kuten avaamaan tiedostoja tai ohjelmia tai etsimään asioita Maciltasi tai internetistä. Voit pitää Sirin hakutulokset helposti saatavilla työpöydällä tai Ilmoituskeskuksessa.

Käytä Siriä klikkaamalla Siri-kuvaketta valikkorivillä (tai käytä Touch Baria).

Julkaisupäivämäärä: 28.4.2017