Over updates voor iOS 9

Met deze update wordt uw iPhone, iPad of iPod touch slimmer en proactiever dankzij de krachtige zoekfuncties en verbeterde Siri-voorzieningen. Met de nieuwe multitaskingfuncties voor de iPad kunt u twee apps tegelijk gebruiken door ze naast elkaar weer te geven of door de nieuwe beeld-in-beeldfunctie te gebruiken. Verder zijn de ingebouwde apps krachtiger geworden, met gedetailleerde reisinformatie voor het openbaar vervoer in Kaarten, een heel nieuwe vormgeving in de Notities-app en de compleet nieuwe News-app. Dankzij verbeteringen in de basis van het besturingsysteem zijn de prestaties verbeterd, is de beveiliging vergroot en gaat de batterij tot een uur langer mee.

iOS 9.3.6

iOS 9.3.6 bevat een oplossing voor een probleem dat gevolgen kon hebben voor de prestaties van de gps-locatie en dat ervoor kon zorgen dat de datum en tijd onjuist werden weergegeven. Deze update wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze pagina: https://support.apple.com/kb/HT201222

iOS 9.3.5

iOS 9.3.5 bevat een belangrijke beveiligingsupdate voor uw iPhone of iPad en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vindt u op deze webpagina: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iOS 9.3.4

iOS 9.3.4 bevat een belangrijke beveiligingsupdate voor uw iPhone of iPad en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vindt u op deze webpagina: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iOS 9.3.3

iOS 9.3.3 bevat probleemoplossingen en verbetert de beveiliging van uw iPhone of iPad.

Informatie over de beveiligingsaspecten van deze Apple softwareupdate vindt u op deze webpagina: https://support.apple.com/kb/HT201222?viewlocale=nl_NL

iOS 9.3.2

iOS 9.3.2 bevat probleemoplossingen en verbetert de beveiliging van uw iPhone of iPad. De volgende problemen zijn opgelost:

• Mogelijke problemen met de audiokwaliteit van sommige Bluetooth-accessoires als ze waren gekoppeld met een iPhone SE

• Een probleem waardoor het opzoeken van definities in het woordenboek kon mislukken

• Een probleem waardoor geen e-mailadressen konden worden getypt bij gebruik van het Japanse Kana-toetsenbord in Mail en Berichten

• Een probleem waardoor bij gebruik van de VoiceOver-stem Alex het apparaat overschakelde op een andere stem om leestekens of spaties uit te spreken

• Een probleem waardoor MDM-servers geen aangepaste B2B-apps konden installeren

Informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vindt u op deze webpagina: https://support.apple.com/kb/HT201222?viewlocale=nl_NL

iOS 9.3.1

Oplossing voor een probleem dat ertoe leidde dat apps niet langer reageerden nadat er op koppelingen werd getikt in Safari en andere apps

Informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vindt u op deze webpagina: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=nl_NL

iOS 9.3

Deze update voor de iPhone, iPad en iPod touch bevat verbeteringen in Notities, News, Gezondheid en Apple Music, en een nieuwe functie 'Night Shift' die kan bijdragen tot een betere nachtrust door 's avonds het scherm in warmere kleuren uit het kleurenspectrum weer te geven. Dit zijn onder andere de nieuwe functies, verbeteringen en probleemoplossingen:

Night Shift

• Als 'Night Shift' is ingeschakeld, wordt op basis van de klok en de geografische locatie van uw iOS-apparaat bepaald wanneer de zon ondergaat op uw locatie, waarna het scherm automatisch wordt weergegeven in warmere kleuren uit het kleurenspectrum. Dit kan bijdragen tot een betere nachtrust.

Verbeteringen in Notities

• Notities met persoonlijke gegevens beveiligen met Touch ID of een toegangscode

• Notities sorteren in alfabetische volgorde of op aanmaak- of bewerkingsdatum

• Tijdens het tekenen snel een nieuw tekengebied openen door met twee vingers te vegen of door op de knop 'Nieuwe tekening' te tikken

• Nieuwe checklistknop onder aan elke notitie om gemakkelijker lijsten te maken

• Afbeeldingen en bijlagen weergeven als miniaturen door uw vinger lang op een afbeelding of bijlage in een notitie te houden

• Kiezen of foto's en video's die u maakt vanuit Notities alleen in Notities worden bewaard of ook worden toegevoegd aan Foto's

• De inhoud van een EverNote-exportbestand in Notities importeren door uw vinger lang op het bestand te houden

Verbeteringen in News

• Nieuw gedeelte 'Top Stories' in 'For You' met het belangrijkste nieuws van de dag

• Altijd wat goeds te lezen in 'Editor's Picks', een selectie van kanalen en onderwerpen die speciaal zijn uitgekozen door de Apple News-redactie

• Naar links vegen over een artikel in 'For You' op de iPhone om het snel te delen met anderen of naar rechts vegen voor meer opties

• Video's direct in 'For You' afspelen zonder eerst het artikel te openen

• Artikelen lezen en video's bekijken in de liggende iPhone-weergave

• De tekstgrootte van artikelen wijzigen om ze beter te kunnen lezen

Verbeteringen in Gezondheid

• Gerelateerde App Store-apps voor bepaalde soorten gegevens, zoals gewicht, work-outs en slaap, worden weergegeven in de app Gezondheid

• Gegevens en doelen voor bewegen, trainen en staan uit Activiteit op de Apple Watch kunt u nu weergeven op het dashboard in Gezondheid

• Vanaf het beginscherm snel toegang tot het dashboard en de medische ID via 3D Touch-acties

• App Store-apps hebben nu toegang tot de activiteitsringen en samenvattingen van de Apple Watch via HealthKit

Verbeteringen in Apple Music

• Nummers uit de Apple Music-catalogus toevoegen aan afspeellijsten zonder ze aan uw bibliotheek te hoeven toevoegen

• Muziekvideo's schermvullend bekijken op de iPad

• Op de tab 'Radio' direct zien wat er te horen is op Beats 1, zonder eerst op dat station af te stemmen

• In het scherm met het huidige nummer op de titel ervan tikken om naar het album te gaan

• Zien welke nummers van albums in de Apple Music-catalogus het populairst zijn

Verbeteringen in Foto's

• Het stilstaande beeld uit een Live Photo halen door op 'Dupliceer' te tikken en te kiezen of u de Live Photo wilt dupliceren of alleen het stilstaande beeld ervan

• Sneller downloaden van originele foto's of video's met volledige grootte die zijn bewaard in de iCloud-fotobibliotheek

• Live Photos uitwisselen tussen iOS en OS X via AirDrop en Berichten

Verbeteringen in iBooks

• Vanuit iBooks uw pdf's in iCloud bewaren, zodat ze beschikbaar zijn op al uw apparaten

• Eerder gekochte audioboeken downloaden vanuit de iBooks Store

• Uw gekochte audioboeken delen met al uw gezinsleden via 'Delen met gezin'

• Nieuwe regelaars om manga comfortabeler te kunnen lezen, zoals pagina's sneller omslaan en eenvoudige opties om tekst groter weer te geven

• Ondersteuning voor Apple Pencil om uw favoriete passages te markeren en te bewaren voor later

Verbeteringen in onderwijsfuncties

• Voorvertoning van de ’Gedeelde iPad'-functie waarmee tijdens een schooldag dezelfde iPad door verschillende leerlingen kan worden gebruikt

• Ondersteuning om in te loggen op iCloud met beheerde Apple ID's

• Compatibiliteit met de nieuwe Klaslokaal-app

• Nieuwe configuratieopties om te beheren hoe apps op het beginscherm zijn gerangschikt

• Nieuwe regelaars om te bepalen welke apps zichtbaar en verborgen zijn op het beginscherm

• Ondersteuning voor nieuwe beperkingen voor de iCloud-fotobibliotheek en Apple Music

Verbeteringen in CarPlay

• Apple Music-abonnees hebben nu via CarPlay toegang tot hun muziek in 'Voor jou' en 'Nieuw'

• Nieuw scherm 'Dichtbij' in Kaarten om snel tankstations, parkeerplaatsen, restaurants, koffiebars en andere essentiële zaken voor de automobilist te vinden

• Siri spreekt beknopter bij het voorlezen en opstellen van berichten via CarPlay

• Verschillende audiobronnen in CarPlay worden op hetzelfde geluidsniveau afgespeeld

Dolby Digital Plus

• Ondersteuning voor het afspelen van video die is gecodeerd met Dolby Digital Plus-audiostreams met ondersteuning voor meerkanaalsuitvoer via de Apple Lightning Digital AV Adapter

Verbeteringen en probleemoplossingen voor hardwaretoetsenborden

• Met de pijltoetsen door lijsten in Spotlight, Mail en Safari navigeren

• Scrollen met de spatiebalk in Mail

• Vloeiender scrollen met de spatiebalk in Safari

• Het softwaretoetsenbord weergeven via de werkbalk als er een hardwaretoetsenbord is aangesloten

• Oplossing voor een probleem waardoor een iPad mogelijk niet kon worden ontgrendeld via het hardwaretoetsenbord

• Oplossing voor een probleem waardoor hardwaretoetsenborden niet langer reageerden in "captive login"-pagina's

• Oplossing voor een probleem waardoor het invoerveld in Berichten kon verdwijnen achter de werkbalk als er een hardwaretoetsenbord was aangesloten

Andere verbeteringen

• Kaarten ondersteunt nu een uitgelichte weergave van bestemmingen en haltes voor een specifieke lijn van het openbaar vervoer door erop te tikken

• Kaarten laat nu zien of er meerdere lijnen zijn voor elke voorgestelde ov-route

• In Wallet is het nu mogelijk om de app die hoort bij een kaart in de Wallet-app te bekijken door op een symbool op de kaart te tikken

• Met Apple Pay kunt u zich nu bij de kassa aanmelden voor de klantenkaart van een winkel

• Podcasts ondersteunt nu het schermvullend afspelen van video

• De Activiteit-app bevat een nieuwe tab 'Work-out' met een samenvatting van de belangrijkste gegevens per maand en de mogelijkheid om te filteren op type work-out

• De Stap over op iOS-app toont nu suggesties voor apps uit de App Store op basis van de apps die zijn geïnstalleerd op uw Android-apparaat

• iCloud-opslag biedt proactieve statusinformatie en meldingen in apps om u te laten weten wanneer er bijna geen ruimte meer vrij is

• Tweeledige verificatie is nu beschikbaar voor alle iCloud-accounts

• Ondersteuning voor de systeemtaal Spaans (Latijns-Amerika)

• Siri-ondersteuning voor Fins (Finland), Hebreeuws (Israël) en Maleisisch (Maleisië)

Probleemoplossingen voor zakelijke functies

• Oplossing voor een probleem waardoor sommige via VPP gekochte apps mogelijk niet konden worden gestart nadat ze waren bijgewerkt

• Ondersteuning voor iCloud-reservekopieën voor aan apparaten toegewezen VPP-apps

• Oplossing voor een probleem waardoor certificaten mogelijk niet correct werden geïnstalleerd bij het bijwerken van configuratieprofielen

• Oplossing voor een probleem in sommige IPSec VPN-configuraties dat ertoe kon leiden dat de internetverbinding werd onderbroken nadat een VPN-sessie werd beëindigd

• Oplossing voor een probleem om te voorkomen dat vanuit iBooks door een bedrijf beheerde pdf's worden verstuurd vanaf onbeheerde accounts

• Oplossing voor een probleem voor sommige Exchange-gebruikers waardoor Agenda meerdere reacties op dezelfde uitnodiging verstuurde

• Verbeterde betrouwbaarheid voor apparaten die verbinding maken met de OS X Caching Server

Probleemoplossingen voor toegankelijkheid

• Verbeterde betrouwbaarheid van 3D Touch met de toegankelijkheidsoptie 'Schakelbediening'

• Oplossing voor een probleem waarbij VoiceOver de spraak verstoorde na dicteren

• Oplossing voor een probleem waarbij VoiceOver-gebruikers geen recensie in de App Store konden schrijven

• Oplossing voor een probleem waarbij VoiceOver niet langer reageerde als er een telefoongesprek binnenkwam op een Bluetooth-headset

• Oplossing voor een probleem waarbij grote tekst onleesbaar was in Herinneringen

Andere probleemoplossingen en verbeteringen van de prestaties en stabiliteit

• Oplossing voor een probleem waarbij na het handmatig wijzigen van de datum in mei 1970 of eerder het iOS-apparaat mogelijk niet werd ingeschakeld na opnieuw opstarten

• Oplossing voor een probleem waardoor sommige iCloud-reservekopieën niet werden voltooid

• Oplossing voor een probleem voor sommige gebruikers waardoor gegevens uit Gezondheid incompleet waren na het terugzetten van een iCloud-reservekopie

• Oplossing voor een probleem waarbij mogelijk een onnauwkeurig batterijpercentage werd weergegeven

• Oplossing voor een probleem waardoor sommige gebruikers iMessage of FaceTime niet konden activeren

• Oplossing voor een probleem waardoor de Telefoon-interface mogelijk niet werd weergegeven bij het ontvangen van een gesprek

• Oplossing voor een probleem waardoor het mogelijk was beperkingen te omzeilen die golden voor het aan- en uitzetten van mobiel dataverkeer

• Oplossing voor een probleem dat ertoe leidde dat er in de Watch-app berichtgevingsinstellingen zichtbaar waren voor apps die niet op de Apple Watch waren geïnstalleerd

• Verbeterde betrouwbaarheid bij gebruik van 3D Touch op het toetsenbord

• Verbeterde stabiliteit van de Telefoon-app bij het configureren van voicemail

• Verbeterde stabiliteit van de Mail-app als er weinig opslagruimte vrij is op het apparaat

• Verbeterde stabiliteit in Mail bij gebruik van Mail Drop om grote bijlagen te versturen

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle landen of regio's beschikbaar. Ga voor meer informatie naar http://www.apple.com/nl/ios/feature-availability en http://www.apple.com/nl/ios/updates/

Informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vindt u op deze webpagina: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=nl_NL

iOS 9.2.1

Deze versie bevat beveiligingsupdates en oplossingen voor problemen, inclusief een oplossing voor een probleem dat ertoe kon leiden dat de installatie van apps niet werd voltooid bij gebruik van een MDM-server.

Informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vindt u op deze webpagina: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iOS 9.2

In deze update is onder andere het volgende vernieuwd en verbeterd:

• Verbeteringen in Apple Music

• U kunt nu een nieuwe afspeellijst aanmaken bij het toevoegen van een nummer aan een afspeellijst

• De laatst gewijzigde afspeellijst staat nu bovenaan bij het toevoegen van nummers aan afspeellijsten

• Albums of afspeellijsten uit uw iCloud-muziekbibliotheek downloaden door op de iCloud-downloadknop te tikken

• Zien welke nummers zijn gedownload met de nieuwe downloadmarkering naast elk nummer in 'Mijn muziek' en 'Afspeellijsten'

• Werken, componisten en uitvoerenden bekijken tijdens het bladeren door klassieke muziek in de Apple Music-catalogus

• Een nieuw gedeelte 'Top Stories' in News om op de hoogte te blijven van het belangrijkste nieuws van de dag (beschikbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië)

• Mail Drop in Mail om grote bijlagen te versturen

• 3D Touch-ondersteuning in iBooks, zodat u met 'peek' en 'pop' pagina's kunt bekijken vanuit de inhoudsopgave, uw notities en bladwijzers en zoekresultaten binnen een boek

• Luisteren naar een audioboek in iBooks terwijl u door uw bibliotheek bladert, andere boeken leest of in de iBooks Store kijkt

• iPhone-ondersteuning voor de USB-camera-adapter om foto's en video's te importeren

• De stabiliteit van Safari is verbeterd

• De stabiliteit van Podcasts is verbeterd

• Oplossing voor een probleem waardoor e-mailbijlagen ontoegankelijk waren voor sommige gebruikers met POP-e-mailaccounts

• Oplossing voor een probleem voor sommige gebruikers waardoor bijlagen in e-mail de tekst overlapten

• Oplossing voor een probleem waardoor Live Photos mogelijk werd uitgeschakeld na het terugzetten van een eerdere iCloud-reservekopie

• Oplossing voor een probleem waardoor er in Contacten mogelijk geen zoekresultaten werden weergegeven

• Oplossing voor een probleem waardoor in Agenda mogelijk niet alle zeven dagen zichtbaar waren in de weekweergave

• Oplossing voor een probleem waardoor het scherm in Camera op de iPad mogelijk zwart was bij het opnemen van video

• Oplossing voor een probleem waardoor de Activiteit-app mogelijk instabiel werd tijdens het bekijken van de dag waarop de zomertijd begint of eindigt

• Oplossing voor een probleem waardoor gegevens mogelijk niet zichtbaar waren in Gezondheid

• Oplossing voor een probleem waardoor Wallet-updates en meldingen op het toegangsscherm mogelijk niet werden weergegeven

• Oplossing voor een probleem waardoor na het bijwerken van iOS een wekker mogelijk niet afging

• Oplossing voor een probleem waardoor sommige gebruikers niet konden inloggen in Zoek mijn iPhone

• Oplossing voor een probleem waardoor sommige handmatige iCloud-reservekopieën niet werden voltooid

• Oplossing voor een probleem waardoor bij gebruik van het iPad-toetsenbord per ongeluk de tekstselectiemodus kon worden geactiveerd

• Het toetsenbord reageert beter bij gebruik van snel antwoorden

• Verbeterde invoer van leestekens op de 10-key Chinese toetsenborden (pinyin en streken) met een nieuwe, uitgebreidere weergave van leestekensymbolen en betere suggesties

• Oplossing voor een probleem op cyrillische toetsenborden waarbij Caps Lock werd ingeschakeld tijdens het typen in webadres- of e-mailvelden

• Verbeteringen in 'Toegankelijkheid'

• Oplossing voor een probleem met VoiceOver bij het gebruik van gezichtsherkenning in Camera

• Ondersteuning voor VoiceOver om het scherm uit de sluimerstand te halen

• Ondersteuning voor VoiceOver om de appkiezer weer te geven met een 3D Touch-gebaar

• Oplossing voor een probleem met begeleide toegang bij het beëindigen van telefoongesprekken

• Verbeterde functionaliteit voor schakelbediening bij het gebruik van 3D Touch

• Oplossing voor een probleem met de spreeksnelheid bij het uitspreken van de scherminhoud

• Siri-ondersteuning voor Arabisch (Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten)

Informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vindt u op deze webpagina: https://support.apple.com/HT201222?viewlocale=nl_NL

iOS 9.1

Deze versie bevat onder andere de volgende nieuwe functies, verbeteringen en oplossingen voor problemen:

• Live Photos herkent nu wanneer u uw iPhone optilt of laat zakken, zodat deze bewegingen niet automatisch door Live Photos worden opgenomen

• Meer dan 150 nieuwe emojitekens met volledige ondersteuning voor de emoji's in Unicode 7.0 en 8.0

• Verbeterde stabiliteit voor onder andere CarPlay, Muziek, Foto's, Safari en de zoekfunctie

• Verbeterde prestaties bij gebruik van Multitasking

• Oplossing voor een probleem waardoor Agenda mogelijk niet langer reageerde in de maandweergave

• Oplossing voor een probleem waardoor sommige gebruikers Game Center niet konden openen

• Oplossing voor een probleem waardoor werd ingezoomd op de inhoud van sommige apps

• Oplossing voor een probleem dat kon leiden tot een onjuist aantal ongelezen e-mails in POP-mailaccounts

• Oplossing voor een probleem waardoor gebruikers recente contacten niet konden verwijderen vanuit nieuwe e-mails of berichten

• Oplossing voor een probleem waardoor sommige berichten niet werden weergegeven in de zoekresultaten in Mail

• Oplossing voor een probleem dat zorgde voor een grijze balk in audioberichten

• Oplossing voor een probleem dat bij sommige aanbieders zorgde voor activeringsfouten

• Oplossing voor een probleem waardoor sommige apps niet konden worden bijgewerkt via de App Store

Informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vindt u op deze webpagina: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=nl_NL

iOS 9.0.2

In deze update is onder andere het volgende vernieuwd en verbeterd:

• Oplossing voor een probleem met de instelling om mobiel dataverkeer voor apps in of uit te schakelen

• Oplossing voor een probleem waardoor sommige gebruikers iMessage niet konden activeren

• Oplossing voor een probleem waarbij een iCloud-reservekopie mogelijk werd onderbroken na het starten van een handmatige reservekopie

• Oplossing voor een probleem waarbij het scherm mogelijk onjuist werd gedraaid bij het ontvangen van meldingen

• De stabiliteit van Podcasts is verbeterd

Informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vindt u op deze webpagina: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=nl_NL

iOS 9.0.1

In deze update zijn onder andere de volgende problemen verholpen:

• Een probleem waardoor sommige gebruikers de configuratie-assistent niet konden voltooien na de update

• Een probleem waardoor wekkers en timers soms niet werden afgespeeld

• Een probleem in Safari en Foto's waarbij het onderbreken van video kon leiden tot vervorming van het gepauzeerde beeld

• Een probleem waarbij mobiel dataverkeer niet langer werkte voor sommige gebruikers met een via een profiel aangepaste APN-configuratie

Informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vindt u op deze webpagina: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=nl_NL

iOS 9.0

Met deze update wordt uw iPhone, iPad of iPod touch slimmer en proactiever dankzij de krachtige zoekfuncties en verbeterde Siri-voorzieningen. Met de nieuwe multitaskingfuncties voor de iPad kunt u twee apps tegelijk gebruiken door ze naast elkaar weer te geven of door de nieuwe beeld-in-beeldfunctie te gebruiken. Verder zijn de ingebouwde apps krachtiger geworden, met gedetailleerde reisinformatie voor het openbaar vervoer in Kaarten, een heel nieuwe vormgeving in de Notities-app en de compleet nieuwe News-app. Dankzij verbeteringen in de basis van het besturingsysteem zijn de prestaties verbeterd, is de beveiliging vergroot en gaat de batterij tot een uur langer mee.

Intelligentie

• Proactieve assistentie

• Relevante informatie zien nog voordat u begint met typen

• Een seintje krijgen wanneer u moet vertrekken voor een afspraak waarbij rekening wordt gehouden met de actuele verkeerssituatie

• iOS leert waar u naar luistert op bepaalde locaties of bepaalde tijden en kan automatisch afspeelregelaars laten zien voor uw favoriete muziek- en audioapps

• Aan de hand van informatie in Mail worden suggesties voor activiteiten en contactgegevens toegevoegd aan apps

• Verbeteringen in Siri

• Zoeken naar foto's en video's op basis van de datum, de locatie of de naam van fotoalbums

• Siri vragen om u later te herinneren aan datgene wat u op dat moment aan het bekijken bent in een app zoals Safari, Mail, Notities en Berichten

• Siri vragen om reisinformatie voor het openbaar vervoer

• Verbeteringen in de Spotlight-zoekfunctie

• Zoeken naar sportuitslagen, de weersverwachting en de aandelenkoersen

• Eenvoudige rekensommen uitvoeren en waarden omrekenen

• Berichten, telefoongesprekken en FaceTime-gesprekken direct starten vanuit de lijst met gevonden contacten

Nieuwe iPad-functies

• Slide Over

• Snel een tweede app gebruiken zonder de eerste app te verlaten

• Gemakkelijk andere Slide Over-apps kiezen

• Ondersteuning voor apps van Apple en compatibele apps van derden

• Split View

• Twee apps tegelijk weergeven en gebruiken

• Kiezen of u beide apps even groot wilt weergeven of de ene app groter wilt maken dan de andere

• Ondersteuning voor apps van Apple en compatibele apps van derden

• Beeld in beeld

• Video blijven kijken terwijl u andere apps gebruikt

• Ondersteuning voor Safari-video, FaceTime, Video's en Podcasts en compatibele apps van derden

• QuickType-verbeteringen

• Multi-Touch-gebaren om tekst op de iPad gemakkelijker te kunnen selecteren

• Snel toegang tot tekstbewerkingsfuncties met de werkbalk op de iPad

• Ondersteuning voor toetscombinaties op fysieke toetsenborden

• Ondersteuning voor alle Unicode-emojivlaggen

Ingebouwde apps

• Verbeteringen in Kaarten

• Ondersteuning voor ov-systemen, stationsinformatie inclusief in- en uitgangen, dienstregelingen en routebeschrijvingen in bepaalde grote steden

• Naar locaties in de buurt zoeken op categorie, zoals eten, drinken, winkelen, amusement en meer

• Aanduiding op de infokaart voor locaties van deelnemende winkels of u met Apple Pay kunt betalen

• Wikipedia-informatie op de infokaart voor bekende locaties en steden

• Nieuw ontworpen Notities-app

• Foto's aan uw notities toevoegen met de ingebouwde camera of door ze uit uw fotobibliotheek te kiezen

• Handige takenlijstjes maken waarop u voltooide taken met één tik kunt afvinken

• Snel een schets maken met uw vinger

• Interessante informatie uit andere apps direct in notities bewaren via de deelfunctie

• Compleet nieuwe News-app

• Uw favoriete kranten, tijdschriften en blogs lezen of kiezen uit meer dan een miljoen onderwerpen

• Prachtige typografie en opmaak, fotogalerieën, video's, animaties en meer

• Door artikelen bladeren die zijn geselecteerd op basis van uw interesses in 'Voor u'; aanbevelingen voor kanalen en onderwerpen in 'Ontdek'; hoe meer u leest, hoe meer News bij u past

• Artikelen gemakkelijk delen met vrienden of ze bewaren om ze later te lezen, ook als u niet online bent

• Verbeteringen in Mail

• Snel vinden wat u zoekt met de verbeterde zoekfunctie door de resultaten te filteren op afzender, geadresseerde, onderwerp of een combinatie van opties

• Met de markeerfunctie een afbeelding of pdf voorzien van tekst, vormen of zelfs uw handtekening en de bijlage vervolgens terugsturen – zonder Mail te verlaten

• In een handomdraai de bijlagen die u ontvangt bewaren of tijdens het schrijven van een e-mail bestanden toevoegen van iCloud Drive of andere documentaanbieders

• Verbeteringen in Apple Pay en Wallet

• Ondersteuning voor creditcards van Discover

• Ondersteuning voor klantenkaarten en door winkels uitgegeven creditcards en betaalkaarten

• Uw kaart alvast gereed houden bij de kassa om nog sneller te kunnen betalen door vanaf het toegangsscherm twee keer op de thuisknop te drukken en uw vinger op de Touch ID-sensor te houden

• Nieuwe iCloud Drive-app

• Snel bestanden zoeken of door de nieuwe iCloud Drive-app navigeren aan de hand van de datum, de naam of de tags die u op uw Mac hebt toegevoegd

• Bestanden openen in elke compatibele app of ze delen met door u gekozen personen

• Mappen en bestanden ordenen

• De iCloud Drive-app activeren door op 'Instellingen' > 'iCloud' > 'iCloud Drive' te tikken en dan 'Op beginscherm' in te schakelen

• Verbeteringen in CarPlay

• Audioberichten afspelen, zodat u naar de stem van anderen kunt luisteren

• Volledige ondersteuning voor de knoppen in de auto, zodat u daarmee door lijsten kunt scrollen of door de plattegronden in Kaarten kunt navigeren

• Ondersteuning voor CarPlay-apps van autofabrikanten

De basis

• Langere batterijduur

• Tot één uur langere gebruiksduur voordat u de batterij moet opladen

• Het scherm wordt uitgeschakeld als het apparaat met het scherm omlaag ligt

• In de energiebesparingsmodus wordt zo min mogelijk stroom gebruikt en kan de batterij tot drie uur langer meegaan

• Het downloaden van software-updates neemt minder ruimte in beslag en updates kunnen desgewenst op een later tijdstip worden geïnstalleerd

• De apps en gebruikersinterface in iOS maken nu gebruik van Metal, waardoor scrollen sneller gaat, de animatie vloeiender is en de algehele werking is verbeterd

• Verbeterde beveiliging met ondersteuning voor tweeledige verificatie en standaard een 6-cijferige toegangscode op apparaten met Touch ID

Andere verbeteringen

• Nieuw systeemlettertype San Francisco

• Een bericht achterlaten als iemand niet beschikbaar is voor een FaceTime-gesprek

• Voicemails delen vanuit de Telefoon-app via de deelfunctie

• Vluchtgegevens en de levering van pakketjes bijhouden via datadetectors

• De app Gezondheid is uitgebreid met ondersteuning voor reproductieve gezondheid, uv-straling, vochtinname en perioden waarin u zit

• Nieuw in HomeKit is ondersteuning voor geautomatiseerde ramen en zonwering, bewegingssensoren en accessoires voor woningbeveiligingssystemen

• Podcasts heeft een geheel nieuwe vormgeving, maakt het eenvoudig om de nieuwste afleveringen van uw favoriete podcasts te vinden en laat u weten wanneer er nieuwe afleveringen voor u zijn

• Mogelijkheid om te bellen via Wi-Fi op de iPad, de iPod touch en de Mac zonder dat de iPhone in de buurt is (via deelnemende aanbieders)

• Wi-Fi-assistentie om automatisch het mobiele netwerk te gebruiken als de Wi-Fi-verbinding slecht is

• Gegevens overzetten van een Android-apparaat met de app Stap over op iOS. Ga naar http://www.apple.com/nl/move-to-ios voor meer informatie

Uitbreiding van de taalondersteuning

• Nieuw Chinees systeemlettertype PingFang

• Verbeteringen in suggesties, leren en autocorrectie van Chinees in QuickType

• Nieuw ontworpen interpunctie-invoer op het 10-key Chinese toetsenbord

• Nieuw ontworpen gebruikersinterface voor van rechts naar links geschreven talen

• Siri is nu beschikbaar voor België (Nederlands en Frans), Noorwegen en Oostenrijk

• De Spotlight-zoekfunctie is uitgebreid met ondersteuning voor Mexico

• Nieuwe toetsenborden voor Duits (Oostenrijk), Frans (België), Gujarati, Hindi (transcriptie), Hinglish, Punjabi, Spaans (Mexico) en Telugu

• Invoersuggesties voor Duits (Oostenrijk), Frans (België), Koreaans, Russisch, Spaans (Mexico) en Turks

• Dicteren is nu ook beschikbaar voor Duits (Oostenrijk), Engels (Ierland, Filipijnen, Zuid-Afrika), Frans (België), Nederlands (België) en Spaans (Chili, Colombia)

• Spellingcontrole voor Fins en Koreaans

• Verklarend woordenboek voor Hindi, Noors en Zweeds

• Tweetalig woordenboek Frans-Engels en Duits-Engels

• Nieuwe Japanse autocorrectie en verbeterde suggesties en leren in QuickType

• Mogelijkheid om te schakelen tussen getalsystemen voor Arabisch en Hindi

Zakelijk en educatief

• Apps direct toewijzen aan iOS-apparaten zonder dat er een iTunes Store-account geconfigureerd hoeft te zijn

• Verbeterde betrouwbaarheid van de agenda bij gebruik van Microsoft Exchange ActiveSync v16

• Uitbreiding van de Per App VPN-ondersteuning voor de ingebouwde IPSec- en IKEv2-client

• Nieuwe netwerkinstellingen voor beheerde apps om de kosten van internationale dataroaming te helpen beperken

• Nieuwe beperkingen om het wijzigen van toegangscodes, apparaatnamen en achtergronden te blokkeren en om AirDrop uit te schakelen op beheerde apparaten

• Ondersteuning voor appextensies van derden voor VPN, geavanceerde inhoudsfilters en onderscheppende Wi-Fi-netwerken

Toegankelijkheid

• Aanvullende aanrakingsopties in 'Aangepaste aanraking' voor gebruikers met een motorische handicap

• Schakelbedieningsrecepten om functies aan te passen of te creëren

• Ondersteuning voor Siri-stemmen voor VoiceOver-gebruikers

• Meer aanpassingsopties voor Assistive Touch

• Ondersteuning voor toetsherhaling, toetsvertraging en grendeltoetsen op fysieke toetsenborden

• Verbeterde audiopaden voor MFi-gehoorapparaten om te bepalen waar audio wordt afgespeeld

Sommige functies zijn mogelijk niet in alle landen of regio's beschikbaar. Ga voor meer informatie naar http://www.apple.com/nl/ios/feature-availability en http://www.apple.com/nl/ios/whats-new

Informatie over de beveiligingsaspecten van deze update vindt u op deze webpagina: http://support.apple.com/kb/HT1222?viewlocale=nl_NL