Käytä Macissa vikasietotilaa

Vikasietotilan avulla voit selvittää, johtuuko ongelma Macin käynnistyessä ladatusta ohjelmistosta.

Mitä vikasietotila tekee?

Vikasietotila estää tiettyjä ohjelmistoja latautumasta Macin käynnistymisen yhteydessä. Tämä sisältää kirjautumiskohteet, muut kuin macOS:n vaatimat järjestelmälaajennukset sekä muut kuin macOS:n asentamat fontit.

Lisäksi se tekee käynnistyslevyn perustarkistuksen Levytyökalun Korjaus-toiminnolla toteutettavaa kokonaisvaltaisempaa tarkistusta vastaavalla tavalla.

Lisäksi se tyhjentää joitakin järjestelmävälimuisteja, kuten fonttivälimuisteja ja kernel-välimuistia. Ne luodaan tarvittaessa uudelleen automaattisesti.

Ennen vikasietotilan käyttöä

Päivitä macOS ja apit mahdollisuuksien mukaan ennen vikasietotilan käyttöä. Tämä auttaa muita vaiheita todennäköisemmin ratkaisemaan ohjelmisto-ongelmia, jotka voidaan tunnistaa vikasietotilassa. Tarvittaessa voit käynnistää laitteen vikasietotilassa ja päivittää ohjelmistosi vasta sen jälkeen.

• Asenna uusimmat macOS-päivitykset.

• Asenna kolmansien osapuolten appien uusimmat päivitykset. Jos appi on App Storesta, tarkista päivitykset klikkaamalla App Storen Päivitykset-välilehteä. Voit myös hakea päivitykset suoraan apin kehittäjältä tai kehittäjän verkkosivustolta.

Varmista, etteivät mitkään liitetyt oheislaitteet tai lisävarusteet ole viallisia: testaa ne uudelleen sen jälkeen, kun olet irrottanut ne Macista. Liitettyisiin laitteisiin ja varusteisiin sisältyvät mm. tulostimet, asemat, USB-keskittimet ja muut valinnaiset laitteet.

Käynnistys vikasietotilassa

Selvitä, käytätkö Applen sirulla varustettua Macia, ja toimi sitten vastaavien ohjeiden mukaan.

Jos käytössäsi on Applen sirulla varustettu Mac

1. Sammuta Mac.

2. Pidä Macin virtapainiketta painettuna. Kun pidät virtapainiketta painettuna, Mac käynnistyy ja lataa käynnistysvalinnat. Kun näet Valinnat, vapauta virtapainike.

3. Valitse käynnistyslevy. Sen nimi on Macintosh HD, ellet muuta nimeä.

4. Pidä vaihtonäppäintä painettuna ja klikkaa käynnistyslevyn alapuolella olevaa Jatka suojatussa tilassa -painiketta.

5. Kirjaudu Maciin. Sinua voidaan pyytää kirjautumaan uudelleen sisään.

Jos käytössäsi on Intel-pohjainen Mac

Jos Macissasi ei ole Applen sirua, sinulla on Intel-pohjainen Mac.

1. Käynnistä Mac tai käynnistä se uudelleen, paina Macin käynnistyessä välittömästi vaihtonäppäintä ja pidä sitä painettuna.

2. Vapauta vaihtonäppäin, kun näet kirjautumisikkunan, ja kirjaudu sitten Maciin.

3. Sinua voidaan pyytää kirjautumaan uudelleen sisään. Sinun pitäisi nähdä ensimmäisen tai toisen kirjautumisikkunan oikeassa yläkulmassa Vikasietokäynnistys. Jos käynnistäminen vikasietotilassa ei onnistu, varmista, ettei Macissa ole laiteohjelmiston salasanaa.

Testaa vikasietotilassa

Noudata näitä ohjeita vikasietotilassa käynnistämisen jälkeen. Jotkin ominaisuudet eivät ehkä toimi vikasietotilassa, mikä voi vaikuttaa videotallennukseen, graafiseen suorituskykyyn, tiedostojen jakamiseen, Wi-Fi-yhteyteen, käyttöapuun, äänilaitteisiin ja USB-, Thunderbolt- tai FireWire-liitännöillä liitettyihin laitteisiin.

Jos ongelma jatkuu vikasietotilassa

Jos ongelma jatkuu vikasietotilassa, helpoin ja käytännöllisin ratkaisu on macOS:n asentaminen uudelleen. Voit asentaa macOS:n uudelleen aina tarvittaessa, sillä se ei poista henkilökohtaisia tiedostojasi.

Jos ongelma ei jatku vikasietotilassa

Poistu vikasietotilasta käynnistämällä Mac normaalisti uudelleen ja kokeile sitten, toistuuko ongelma. Jos ongelma ei esiinny uudelleen, ongelma on ehkä ratkaistu muilla vikasietotilan käynnistyksen yhteydessä toteutetuilla toimilla, kuten levyn tarkistamisella ja välimuistin tyhjentämisellä.

Jos ongelma toistuu, se johtuu kirjautumiskohteesta tai muusta ohjelmistosta, jonka käynnistymisen vikasietotila estää. Selvitä tässä tapauksessa, onko jokin kirjautumiskohde viallinen, poistamalla kirjautumiskohteita.

Jos ongelma ei johdu kirjautumiskohteesta, käyttäjätilisi saattaa sisältää muita yhteensopimattomia ohjelmistoja, kuten tiettyjä käynnistyksen yhteydessä latautuvia ohjelmistoja. Voit vahvistaa tämän lisäämällä käyttäjätilin Käyttäjät ja ryhmät -asetuksissa, kirjautumalla sitten kyseiselle tilille ja testaamalla tilanteen uudelleen. Uuden tilin asetukset eroavat vanhan tilin asetuksista, mutta voit luoda asetukset uudelleen.

Jos mikään muu ei auta, asenna macOS uudelleen. Voit asentaa macOS:n uudelleen aina tarvittaessa, sillä se ei poista henkilökohtaisia tiedostojasi.

Jos ongelma ei vieläkään ratkea ja tarvitset apua, ota yhteyttä Apple-tukeen.