Vuorovaikutuskomennot

Käytä näitä komentoja toimintoihin, kuten näytöllä olevien kohteiden käyttämiseen. VO tarkoittaa käyttämääsi VoiceOver-muuntonäppäintä.

Huomaa: Kun VoiceOver on päällä, voit syöttää VoiceOver-komentoja käyttämällä fn- ja numeronäppäimiä VoiceOver-muuntonäppäimen kanssa vaihtoehtona toimintonäppäinten (F1–F12) käyttämiselle. Jos esimerkiksi haluat avata VoiceOver-työkalun, voit painaa ctrl-optio-fn-8 (sen sijaan, että painaisit ctrl-optio-F8).

Jos käytät toimintonäppäimiä (F1–F12), saatat joutua pitämään fn-näppäintä painettuna riippuen siitä, miten olet asettanut toimintonäppäimien toiminnot Näppäimistöasetuksissa.

Aloita kohteen käyttäminen

VO-Vaihto-Nuoli alas

Lopeta kohteen käyttäminen

VO-Vaihto-Nuoli ylös

Selaa käyttämättä automaattisesti verkkosivun ryhmää

VO-vaihto-nuoli vasemmalle tai VO-vaihto-nuoli oikealle

Jos Pikaselaus on päällä, paina vaihto-nuoli oikealle tai vaihto-nuoli vasemmalle.

Suorita oletustoiminto VoiceOver-kohdistimessa olevalle kohteelle

VO-välilyönti

Hiirellä osoittaminen

VO-Vaihto-välilyönti

Hiirellä kaksoisosoittaminen

VO-Vaihto-välilyönti-välilyönti

Aloita usean kohteen valinta luettelossa tai taulukossa ja valitse kukin kohde

VO-Komento-Rivinvaihto

Jos haluat lopettaa usean kohteen valitsemisen, leikkaa tai kopioi valitut kohteet, paina Esc tai Fn-sarkain tai lopeta kohteet sisältävän luettelon tai taulukon käyttö.

Suorita yhden sormen hiiren painaminen tai vapautus (käytetään silloin, kun kohde pudotetaan sijainnista toiseen vetämällä)

VO-Komento-Vaihto-välilyönti

Valitse valikko tai luettelokohde

VO-Rivinvaihto

Avaa tai sulje lisätietokolmio

VO-\

Kuvan tai valokuvan kuvailu

VoiceOver kuvailee kuvissa olevan tekstin (vaikka kuvassa ei olisi merkintöjä). Se kuvailee myös valokuvassa olevat kohteet, kuten puun, koiran tai neljät hymyilevät kasvot.

VO-vaihto-L

Lue taulukon rivin otsikko

VO-R

Lue taulukon rivin sisältö VoiceOver-kohdistimen osoittamasta kohdasta rivin loppuun asti

VO-R-R

Lue taulukon sarakkeen otsikko

VO-C

Lue taulukon sarakkeen sisältö VoiceOver-kohdistimen osoittamasta kohdasta rivin loppuun asti

VO-C-C

Lue taulukon rivien ja sarakkeiden numerot

VO-Vaihto-T

Lue taulukon sarakkeiden ja rivien määrä (ulottuvuudet)

VO-Shift-T-T

Käytä vierityspalkkeja

VO-Vaihto-S

Vieritä sitten ylös- tai alaspäin tai puolelta toiselle nuolinäppäimiä käyttämällä. Kun haluat vierittää yhtä sivua kerrallaan vaakasuunnassa, käytä Sivu ylös- ja Sivu alas -näppäimiä. Kun haluat vierittää yhtä sivua kerrallaan pystysuunnassa, käytä Vaihto-Page Up- ja Vaihto-Page Down -näppäimiä.

Muuta ikkunan kokoa

VO-~

Valitse valikosta ”Muuta kokoa”, ”Muuta kokoa ja siirrä kohteeseen Ruudukko” tai ”Muuta kokoa ja siirrä kohteeseen Osa”. Selaa sitten alivalikkoon, josta voit valita reunan tai kulman koon muuttamisen, koon muuttamisen ja siirtämisen jollekin ruudukon alueelle (kuten ylävasen) tai koon muuttamisen ja siirtämisen osaan, kuten alapuolisko.

Kun haluat muuttaa reunan kokoa, käytä VO- ja nuolinäppäimiä (esimerkiksi, kun haluat laajentaa ikkunan oikeaa reunaa, paina VO-nuoli oikealle).

Kun haluat muuttaa kulman kokoa, käytä VO-näppäintä ja kahta nuolinäppäintä (jos esimerkiksi haluat laajentaa ikkunan oikeaa yläkulmaa, paina VO-nuoli oikealle-nuoli ylös).

Siirrä ikkunaa

VO-`

Käytä sitten VO- ja nuolinäppäimiä (esimerkiksi, kun haluat siirtää ikkunaa vasemmalle, paina VO-nuoli vasemmalle). Kun haluat siirtää ikkunaa vinottain, käytä VO-näppäintä ja kahta nuolinäppäintä (jos esimerkiksi haluat siirtää ikkunaa vinottain vasenta yläkulmaa kohden, paina VO-nuoli vasemmalle-nuoli ylös).

Muuta objektin kokoa

VO-Komento-~

Valitse valikosta ”Muuta kokoa”, ”Muuta kokoa ja siirrä kohteeseen Ruudukko” tai ”Muuta kokoa ja siirrä kohteeseen Osa”. Selaa sitten alivalikkoon, josta voit valita reunan tai kahvan koon muuttamisen, koon muuttamisen ja siirtämisen jollekin ruudukon alueelle (kuten ylävasen) tai koon muuttamisen ja siirtämisen osaan, kuten alapuolisko.

Kun haluat muuttaa reunan kokoa, käytä VO- ja nuolinäppäimiä (esimerkiksi, kun haluat laajentaa objektin oikeaa reunaa, paina VO-nuoli oikealle).

Kun haluat muuttaa kahvan kokoa, käytä VO-näppäintä ja kahta nuolinäppäintä (esimerkiksi, kun haluat laajentaa objektin oikealla ylhäällä olevaa kahvaa, paina VO-nuoli oikealle-nuoli ylös).

Siirrä objektia

VO-Komento-`

Käytä sitten VO- ja nuolinäppäimiä (esimerkiksi, kun haluat siirtää objektia vasemmalle, paina VO-nuoli vasemmalle). Kun haluat siirtää objektia vinottain, käytä VO-näppäintä ja kahta nuolinäppäintä (jos esimerkiksi haluat siirtää objektia vinottain vasenta yläkulmaa kohden, paina VO-nuoli vasemmalle-nuoli ylös).

Lopeta vierittäminen tai koon muuttaminen

Esc tai Fn-sarkain

Luo muokattu nimiö

VO-/

Sulje nykyinen ikkuna tai valittu työpöytä Mission Controlissa

VO-Komento-Esc

Avaa Toiminnot-valikko

VO-Komento-välilyönti

Avaa Toimintovalitsin (tämä komento toimii vain jos olet ohjelmassa tai verkkosivulla, jota varten olet luonut toiminnon)

VO-X

Vaihda edelliseen toimintoon

VO-X-X