Windowsin asentaminen vanhempaan Maciin

Vanhemmissa Mac-tietokoneissa tarvitaan ulkoinen USB-asema, jotta Windows voidaan asentaa Maciin. Jos haluat selvittää, tarvitseeko Macisi ulkoisen USB:n, katso lisätietoja Applen tukiartikkelissa Windowsin asentaminen Maciin Boot Campin avulla. Jos Mac on uudempi malli, jossa ei tarvita USB-asemaa, seuraa ohjeita kohdassa Windowsin asentaminen uudempaan Maciin.

Voit selvittää mitä Windows-versioita Macisi tukee lukemalla Applen tukiartikkelin Järjestelmävaatimukset Windowsin asentamiseen Maciin Boot Campin avulla.

Mitä tarvitaan

• Macin mukana tullut näppäimistö ja hiiri tai ohjauslevy. (Jos niitä ei ole käytettävissä, käytä USB-näppäimistöä ja -hiirtä.)

• Ulkoinen USB-asema (kovalevyasema tai flash-muisti), jonka koko on vähintään 8 Gt ja joka on alustettu MS-DOS (FAT) -muotoon.

Alusta ulkoinen USB-asema MS-DOS (FAT) -muotoon /Ohjelmat/Lisäohjelmat-kansiossa olevalla Levytyökalulla. Valitse osiokartaksi Master Boot Record.

• Microsoftilta ladattu Windowsin ISO-levykuva (levykuva, joka sisältää koko DVD:n sisällön) tai sekä Windowsin täysi asennuslevy (ei Windowsin päivitysversio) ja sisäinen levyasema tai yhteensopiva ulkoinen optinen asema.

Voit ladata Windows ISO -levykuvat osoitteesta Microsoft Windows Software Download.

• Vähintään 32 Gt vapaata levytilaa sisäisellä kovalevyllä.

Ennen kuin aloitat

Muista varmuuskopioida tärkeät tiedostot, ennen kuin asennat Windowsin.

Voit käyttää varmuuskopioimiseen Time Machinea tai jotakin muuta menetelmää. Jos haluat tietoja tiedostojen varmuuskopioimisesta, valitse Finderissa Ohje > Mac-ohje ja etsi sanalla ”varmuuskopiointi”.

Asennuksen suorittaminen

Tee seuraavat vaiheet järjestyksessä.

Vaihe 1: Etsi ohjelmistopäivityksiä

Ennen kuin asennat Windowsin, asenna kaikki macOS-päivitykset.

1. Kirjaudu sisään Maciin ylläpitäjänä, sulje kaikki avoimet ohjelmat ja kirjaa ulos kaikki muut käyttäjät.

2. Valitse Omenavalikko > App Store, klikkaa Päivitykset ja asenna kaikki saatavilla olevat päivitykset.

Jos Mac käynnistyy uudelleen päivityksen asentamisen jälkeen, asenna loput päivitykset valitsemalla uudelleen Omenavalikko > App Store.

Vaihe 2: Hanki Windowsin ISO-levykuva

Sinun täytyy luoda tai ladata Windows ISO -levykuva Windowsin täydellisestä 64-bittisestä versiosta.

Toimi jommallakummalla seuraavista tavoista:

Vaihe 3: Valmistele Mac Windowsia varten

Boot Camp -apuri auttaa valmistelemaan Macisi Windowsia varten luomalla uuden levyosion Windowsille ja käynnistämällä sitten Windows-asentajan.

Tärkeää: Jos käytät kannettavaa Macia, liitä se virtalähteeseen ennen kuin jatkat.

1. Liitä ulkoinen USB-levy tai aseta flash-muisti Macin USB-porttiin ja pidä kovalevy liitettynä tai flash-muisti paikallaan, kun asennat Windowsin ja Windows-tukiohjelmiston.

2. Avaa /Ohjelmat/Lisäohjelmat-kansiossa oleva Boot Camp -apuri.

3. Klikkaa Johdanto-näytöllä Jatka.

4. Valitse tehtävät -vaiheessa valitse kaikki tehtävät ja klikkaa sitten Jatka.

Jos Valitse tehtävät -vaihe ei tule näkyviin, et tarvitse USB-flash-muistia tai -kovalevyasemaa Windowsin asentamiseen. Asenna Windows uudempaan Maciin seuraavien ohjeiden mukaisesti.

5. Valitse ”Luo käynnistävä USB-muistitikku Windows-asennusta varten” -vaiheessa Windowsin ISO-levykuva ja USB-muistitikku ja klikkaa Jatka.

6. Määritä Luo osio Windowsille -vaiheessa osion koko vetämällä macOS:n ja Windowsin osioiden välistä erotinta. Jos sinulla on useita sisäisiä kovalevyasemia, voit valita eri kovalevyaseman kuin millä macOS on käynnissä ja luoda tälle asemalle yhden osion pelkästään Windowsia varten.

Tärkeää: Osion kokoa ei voi muuttaa myöhemmin.

Katso tarvittaessa apua Windows-osion parhaan koon valintaan Windowsin asennusdokumentaatiosta.

7. Klikkaa Asenna.

Boot Camp -apuri luo Windows-osion, jonka nimi on BOOTCAMP, käynnistää Macin uudelleen ja avaa Windowsin asentajan.

Vaihe 4: Windowsin asentaminen

Asenna Windows Maciin seuraavien ohjeiden mukaisesti.

1. Seuraa Windowsin asentajassa näytöllä näkyviä ohjeita.

2. Kun sinulta kysytään, minne Windows asennetaan, valitse BOOTCAMP-osio (voit joutua selaamaan osioluetteloa, kunnes se näkyy).

VAROITUS: Älä luo tai poista osiota tai valitse mitään muuta osiota. Muuten voit menettää koko macOS-osion sisällön.

Windowsin asentaja. Minne Windows asennetaan -näyttö, jossa on BOOTCAMP-osio valittuna.
  3. Klikkaa Alusta ja klikkaa OK.

Windowsin asentaja. Minne Windows asennetaan -näyttö, jossa on BOOTCAMP-osio valittuna. Muoto-vaihtoehto on käytettävissä.
  4. Klikkaa Seuraava.

Asentaja alustaa Windows-osion NTFS-tiedostojärjestelmää käyttäen.

5. Asenna Windows seuraamalla näytöllä näkyviä ohjeita.

Kun olet asentanut Windows-ohjelmiston, Mac käynnistyy automaattisesti uudelleen Windowsiin.

6. Tee Windowsin määritykset Windowsin käyttöönottoasetuksissa.

Kun olet määrittänyt Windowsin, näkyviin tulee asentaja.

Vaihe 5: Windows-tukiohjelmiston asentaminen

Kun olet asentanut Windowsin, asenna tukiohjelmisto, joka sisältää Boot Camp -ajurit, jotka tukevat Macin laitteistoa

1. Jos ennen asennuksen aloittamista liittämäsi ulkoinen USB-asema tai flash-muisti on yhä liitettynä koneeseen kun olet määrittänyt Windowsin, näkyviin tulee asentaja. Muussa tapauksessa liitä ulkoinen USB-asema ja kaksoisklikkaa BootCamp-kansiossa olevaa setup.exe-tiedostoa.

2. Noudata näytöllä näkyviä ohjeita.

Tärkeää: Älä klikkaa Peruuta-painiketta missään asentajan valintaikkunassa.

Jos näytölle tulee ilmoitus, että asentamasi ohjelma ei ole läpäissyt Windows Logo -testiä, klikkaa Jatka asentamista.

Sinun ei tarvitse reagoida asentajan valintaikkunoihin, jotka näkyvät vain lyhyen aikaa asennuksen aikana, mutta jos asentaja pyytää sinua asentamaan laiteohjelmiston, klikkaa Asenna.

Jos mitään ei näytä tapahtuvan, sinun on ehkä annettava vastaus piilossa olevan ikkunan kysymykseen. Katso avoimien ikkunoiden taakse.

3. Kun tukiohjelmisto on asennettu, klikkaa Valmis ja Kyllä, jotta Mac käynnistetään uudelleen.

4. Kun Mac on käynnistynyt uudelleen, noudata muiden mahdollisesti näkyviin tulevien asentajien ohjeita.

5. Tarkista, onko Windows tukiohjelmistolle päivityksiä. Valitse macOS:ssä Omenavalikko > App Store ja asenna kaikki saatavilla olevat päivitykset.