iMac (loppuvuosi 2012 tai uudempi): Ulkoiset ominaisuudet, portit ja liitännät

Tässä artikkelissa kerrotaan iMac (21,5- ja 27-tuumainen, loppuvuosi 2012 tai uudempi) -tietokoneiden ulkoisista ominaisuuksista, porteista ja liitännöistä.

Näkymä edestä

FaceTime HD -kamera, kaksi mikrofonia ja ympäristön valoisuuden tunnistin ovat iMacin yläosassa keskellä. Sisäänrakennettu Wi-Fi ja Bluetooth ovat alhaalla oikealla. Sisäänrakennetut stereokaiuttimet ovat alhaalla vasemmalla.

1. FaceTime HD -kamera
  2. Kaksi mikrofonia
  3. Ympäristön valoisuuden tunnistin
  4. Sisäänrakennettu Wi-Fi ja Bluetooth
  5. Sisäänrakennetut stereokaiuttimet

Liitäntäpaneeli takana

Kaikki tässä dokumentissa mainitut portit ja liitännät sijaitsevat liitäntäpaneelissa. Paneeli on tietokoneen takana alhaalla oikealla:

Vasemmalta oikealle iMacin takaa katsottuna: kuuloke- / äänen linjalähtöportti, SD-korttipaikka, neljä USB 3.0 -porttia, kaksi Thunderbolt-porttia ja Ethernet-portti.

1. Kuuloke- / äänen linjalähtöportti
  2. SD-korttipaikka
  3. Neljä USB 3.0 -porttia
  4. Kaksi Thunderbolt- tai Thunderbolt 2 -porttia
  5. Ethernet-portti

Ulkoiset ominaisuudet

Kaksoismikrofonit
Kaksoismikrofonit toimivat muista äänen sisääntuloporteista riippumatta ja ovat aina käytettävissä. Sisäiset mikrofonit tukevat tallennusta, jonka bittisyvyys on 16, 20 tai 24 bittiä näytettä kohti ja näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz tai 96 kHz. Mikrofonin avulla tallennettu ääni esitetään stereotietovirtana siten, että sekä vasemmasta että oikeasta kanavasta tuleva tietovirta on sama. Mikrofonin signaalin vahvistuksen säätöalue on -16 dB – +30 dB.

Kaksoismikrofoneissa käytetään keilanmuodostustekniikkaa, joka parantaa sanelujen tarkkuutta ja vähentää FaceTime-näköpuheluiden taustakohinaa.

Sisäinen FaceTime HD -kamera
Kameran avulla voit käydä videokeskusteluita Macin FaceTimen ja iChatin avulla laajakaistayhteyden kautta, ottaa valokuvia Photo Boothin avulla ja tallentaa videoita iMovie-ohjelman avulla. Kamerassa on merkkivalo, joka palaa kameran ollessa käytössä.

Kensington-lukituskaapelin paikka
Turvalukituskaapelin paikka on iMacin takana virtajohtoliitännän alla.

Liitäntäportit

1. Kuulokeportti

Linja-/kuulokeulostulo
Äänen ulostulolle valitaan automaattisesti kuulokeulostulo, jos ulkoista S/PDIF-liitännällä varustettua optista digitaalista toistolaitetta ei havaita. Kuulokeulostulo tukee stereotietovirtaa, jonka bittisyvyys on 16, 20 tai 24 bittiä näytettä kohti ja näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz tai 96 kHz. Kuulokkeen ulostulovoimakkuuden säätöalue on 0,0...-43,0 dB.

1 kHz:n siniaallon toiston aikana, kun jännitetaso on -3 dBFS, näytesyvyys on 24-bittinen, ulostulon näytteenottotaajuus on 44,1 kHz ja kuorma on 100 k (ellei toisin määritetty), äänen ulostulolla on seuraavat nimelliset tekniset tiedot:

• Liitäntätyyppi: 3,5 mm (1/8-tuumainen) stereoyhdistelmä.
  • Maksimilähtöjännite: 1,4 VRMS (+5,15 dBu).
  • Ulostuloimpedanssi: < 24 ohmia.
  • Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz, +0,5 dB / –3 dB.
  • Signaalikohinasuhde (SNR): > 90 dB.
  • Harmoninen kokonaissärö + kohina (THD+N): < -80 dB (0,007 %).
  • Kanavaerottelu: > 85 dB.

S/PDIF-muotoinen optinen digitaalinen ulostulo
S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface Format) -muotoinen optinen digitaalinen ulostulo valitaan automaattisesti, kun S/PDIF-muotoinen optinen digitaalinen toistolaite on havaittu ulkoisesta yhdistelmä-ääniportista. S/PDIF-muotoinen optinen digitaalinen ulostulo tukee pulssikoodimodulaatio (PCM)- ja kaarikonsistenssialgoritmi #3 (AC-3) -äänimuotoja ja seuraavia stereotietovirtaominaisuuksia:

• PCM: 16, 20 tai 24 bittiä näytettä kohti, kun näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz tai 96 kHz.
  • AC-3: 16 bittiä näytettä kohti, kun näytteenottotaajuus on 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz tai 96 kHz.

S/PDIF-muotoinen optinen ulostulokanavan tila on IEC:n (International Electrotechnical Commission) 60958-3 -standardin kuluttajatilan digitaalisen äänen mukainen.

1 kHz:n siniaallon toiston (S/PDIF-ulostulomuoto, kun ulostulotaso on 0 dBFS, näytteenottotaajuus on 44,1 kHz ja näytesyvyys on 24-bittinen, ellei toisin määritetty), digitaalisen äänen ulostulolla on seuraavat nimelliset tekniset tiedot:

• Liitäntätyyppi: 3,5 mm (1/8-tuumainen) stereoyhdistelmä.
  • Digitaalisen äänen signaalikohinasuhde (SNR): > 130 dB.
  • Digitaalisen äänen harmoninen kokonaissärö + kohina (THD+N): < -130 dB (0,00003 %).

2. Sisäinen SDXC-kortinlukija
Sisäisen SDXC-korttipaikan avulla iMac (loppuvuosi 2012 tai uudempi) voi lukea tietoja SD-tietovälineestä ja kirjoittaa tietoja siihen. Paikassa voidaan käyttää seuraavanlaisia kortteja: tavallinen SD (Secure Digital) 4 Mt – 4 Gt, SDHC (Secure Digital High Capacity) 4–32 Gt sekä 32 Gt:n ja suuremmat SDXC (Secure Digital Extended Capacity) -kortit. Tarkat tiedot korttipaikasta ovat artikkelissa Tietoja SD- ja SDXC-korttipaikoista.

3. Neljä USB 3.0 -porttia
iMacin (loppuvuosi 2012 tai uudempi) takana on neljä USB 3.0 -yhteensopivaa porttia. Niihin voi liittää USB 3.0-, USB 2.0- ja USB 1.1 -laitteita. Lisätietoja on artikkelissa USB 3 -laitteiden käyttö Mac-tietokoneissa: Usein kysytyt kysymykset.

4. Thunderbolt-portit
Thunderbolt on mullistava liitäntäteknologia, joka tukee korkeatarkkuuksisia näyttöjä ja tehokkaita datalaitteita yhden pienikokoisen portin kautta.

Thunderboltin digitaalinen videolähtö
iMac (loppuvuosi 2012 – vuoden 2014 puoliväli) -tietokoneissa on kaksi Thunderbolt-porttia. iMac (Retina 5K, 27-tuumainen, loppuvuosi 2014) -tietokoneissa on kaksi Thunderbolt 2 -porttia.

Thunderbolt- ja Thunderbolt 2 -portit tukevat seuraavia:

• Mini-DisplayPort-ulostulo käyttäen mini-DisplayPort–mini-DisplayPort–kaapelia (lisävaruste).
  • DVI-ulostulo käyttäen mini-DisplayPort–DVI-sovitinta (lisävaruste).
  • VGA-ulostulo käyttäen mini-DisplayPort–VGA-sovitinta (lisävaruste).
  • Dual-Link DVI -ulostulo käyttäen mini-DisplayPort–Dual-Link DVI -sovitinta, tukee 30 tuuman Apple Cinema HD Display -näyttöä (lisävaruste).
  • HDMI-ääni- ja -videoulostulo käyttäen muun valmistajan mini-DisplayPort–HDMI-sovitinta.
  • Kohdenäyttötila. Tässä tilassa iMac voi toimia toisen Macin näyttönä. Thunderbolt-portti tukee kohdenäyttötilaa, kun käytössä on Thunderbolt–Thunderbolt-kaapeli (Mini-DisplayPort-kaapelia ei tueta). Huomaa, että iMac (Retina 5K, 27-tuumainen, loppuvuosi 2014) ei tue kohdenäyttötilaa.

5. Ethernet-portti (10/100/1000Base-T)
iMac (loppuvuosi 2012 tai uudempi) -tietokoneissa on sisäinen Ethernet-portti, joka tukee 10Base-T/UTP-, 100Base-TX- ja 1000Base-T Gigabit -standardeja. Voit liittää iMacin Ethernet-kaapelilla kaapeli- tai DSL-modeemiin, keskittimeen, kytkimeen tai reitittimeen, tai toiseen Mac-tietokoneeseen.

Kyseessä voi olla 10Base-T-, 100Base-T- tai 1000Base-T-laite. Portti tunnistaa liitetyn laitteen tyypin automaattisesti. Ethernet-ristikytkentäkaapelia ei tarvitse käyttää muihin Ethernet-laitteisiin yhdistettäessä.

Ethernet-portti voidaan määrittää käyttämään yli 1 500 MTU:n (siirtoyksikön enimmäiskoko) Ethernet-kehyksiä.

Tärkeää: Muita kuin Applen valmistamia tuotteita koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue kyseisiä tuotteita. Lisätietoja tuotteista saa ottamalla yhteyttä niiden toimittajaan.