Profiilien käyttäminen Macin Safarissa

Safari 17:stä alkaen voit pitää erillään esimerkiksi työhön liittyvän selauksen henkilökohtaisesta tai kouluun liittyvästä selauksesta profiilien avulla. Jokaisella profiililla on erillinen historia, evästeet, verkkosivustojen data, laajennukset, välilehtiryhmät ja suosikit.

Luo profiili

Edellyttää Safari 17:ää tai uudempaa*

Kun luot ensimmäisen profiilin, nykyisestä historiasta, evästeistä, verkkosivustojen datasta, laajennuksista, välilehtiryhmistä ja suosikeista tulee osa oletusprofiilia, jonka nimi on Henkilökohtainen. Voit luoda tämän oletusprofiilin lisäksi muita profiileja.

1. Valitse Safarin valikkoriviltä Safari > Luo profiili. Voit myös valita Safari > Asetukset ja klikata sitten Profiilit.

2. Klikkaa Aloita profiilien käyttö. Luo sitten uusi profiili:

• Nimi: nimi näkyy tämän profiilin uudessa Safarin työkalupalkin painikkeessa.

• Symboli: symboli näkyy tämän profiilin Safarin työkalupalkin painikkeessa ja profiilin aloitussivun oletustaustassa.

• Väri: väri näkyy tämän profiilin Safarin työkalupalkin painikkeessa ja profiilin aloitussivun oletustaustassa.

• Suosikit: Jos valitset Luo uusi kirjanmerkkikansio, uudella kansiolla on sama nimi kuin tällä profiililla. Suosikit-kansioon tallennetut kirjanmerkit näkyvät tämän profiilin Suosikit-palkissa.

3. Klikkaa Luo profiili. Safari avaa aloitussivulle uudet ikkunat ja uudet välilehdet oletuksena.

Safarin asetusten Profiilit-välilehti uuden profiilin luomisen jälkeen

Profiilien välillä vaihtaminen

Kun olet luonut profiilin, Safarin työkalupalkissa näkyvässä painikkeessa on käytössä olevan profiilin tai välilehtiryhmän nimi, symboli ja väri. Avaa valikko klikkaamalla painiketta ja valitse sitten jompikumpi seuraavista:

• Uusi [Profiili]-ikkuna: Avaa uuden ikkunan kyseisessä profiilissa. Voit myös avata uuden profiili-ikkunan valikkoriviltä: valitse Tiedosto > Uusi [Profiili]-ikkuna.

• Vaihda [Profiili]-ikkunaan: Vaihtaa toiseen profiiliin avaamatta uutta ikkunaa. Jotta voit pitää selaushistorian erillään, tämä valinta on käytettävissä vain ikkunassa, jossa näkyy aloitussivu tai tyhjä sivu eli ennen kuin käyt toisella sivulla.

Uusi työkalupalkin painike ja sen valikko

Jos käytät Keskity-tilaa, voit lisätä Keskity-tilan suodattimen, joka vaihtaa automaattisesti tiettyyn Safari-profiiliin aina, kun käytät kyseistä Keskity-tilaa. Lue lisätietoja Keskity-tilan ottamisesta käyttöön. Jos lisäät Keskity-tilan suodattimen, valitse Safari-suodatin, aseta suodatintyypiksi Profiili ja valitse haluamasi profiili.

Tietoja siitä, miten profiilit pitävät selauksen erillään

Osa Safarin ominaisuuksista ja asetuksista jaetaan profiilien kesken, kuten automaattisen täytön ja salasanojen tiedot, Suojausasetukset, Verkkosivustot-asetukset ja Tietosuoja-asetukset. Osaa niistä ei jaeta, tai ne toimivat eri tavalla.

Kirjanmerkit

Kirjanmerkit, myös suosikit, ovat käytettävissä kaikissa profiileissa Kirjanmerkit-valikosta tai sivupalkistaSivupalkki. Suosikit-palkki, jonka voit tuoda näkyviin tai kätkeä Näytä-valikosta, jaetaan kuitenkin eri tavalla:

Historia, evästeet ja muu verkkosivustojen data

Selaushistoriaa, evästeitä ja muuta verkkosivustojen dataa ei jaeta profiilien välillä.

• Kun aloitat uuden profiilin käytön, verkkosivustoilla ei ole evästeitä tai dataa, joita tarvitaan muistamiseesi, joten ne saattavat pyytää sinua kirjautumaan uudelleen sisään.

• Jos tyhjennät historian, voit tyhjentää kaikki historiatiedot tai vain valitun profiilin historian.

Välilehtiryhmät

Välilehtiryhmiä ei jaeta profiilien välillä.

Aloitussivun asetukset

Aloitussivuasetuksia tai Näytä uudella välilehdellä- ja Näytä uudessa ikkunassa ‑asetuksia ei jaeta profiilien välillä.

Safari-laajennukset

Safari-laajennukset ovat käytettävissä kaikista profiileista, mutta niitä hallitaan (laitetaan päälle ja pois päältä) erikseen.

• Oletusprofiilin laajennuksia hallitaan Safarin asetusten Laajennukset-välilehdestä. Voit nähdä kaikkien tässä välilehdessä valitsemiesi laajennusten osalta, mitkä profiilit käyttävät niitä. Voit myös poistaa kaikkien profiilien laajennukset tästä välilehdestä.

• Muiden profiilien laajennuksia hallitaan Profiilit-välilehdestä, jossa on oma Laajennukset-välilehti jokaiselle profiilille. Laajennukset ovat pois päältä oletuksena jokaisessa uudessa profiilissa.

Safarin asetusten Profiilit-välilehdessä näkyy profiilin Laajennukset-välilehti

Profiilien synkronoiminen laitteiden välillä

Profiilit synkronoituvat automaattisesti kaikkien niiden laitteiden välillä, joissa on käytössä Safari 17 tai uudempi, joihin on kirjauduttu sisään samalla Apple ID:llä ja joissa Safari on laitettu päälle Apple ID ‑asetusten iCloud-osiossa.

Profiilin nimeäminen uudelleen

Voit muuttaa minkä tahansa profiilin (myös oletusprofiilin) nimeä, symbolia ja väriä. Oletusprofiileita voi kuitenkin olla vain yksi, eikä toista profiilia voi määrittää oletusprofiiliksi.

1. Valitse Safarin valikkoriviltä Safari > Hallitse profiileja. Voit myös valita Safari > Asetukset ja klikata sitten Profiilit.

2. Valitse profiili vasemmalta.

3. Kirjoita uusi nimi oikealla olevaan Nimi-kenttään.

Uudelleennimetty profiili käyttää edelleen sen aiemmin luotua Suosikit-kansiota. Jos esimerkiksi valitsit Tutkimus-profiilin luonnin aikana Luo uusi kirjanmerkkikansio, uudelleennimetty profiili käyttää edelleen Suosikkien Tutkimus-kansiota. Jos haluat nimetä kyseisen kansion uudelleen, katso kirjanmerkkejä sivupalkistaSivupalkki, ctrl-klikkaa Tutkimus-kansiota ja valitse oikotievalikosta Nimeä uudelleen.

Safarin ulkopuoliset linkit avautuvat oletuksena viimeksi käytetyssä profiilissa. Voit kuitenkin määrittää, että linkit tiettyihin verkkosivustoihin avautuvat tietyssä profiilissa. Voit esimerkiksi haluta avata yrityksesi verkkosivuston linkkejä Työ-profiilissa tai koulun verkkosivuston linkkejä Koulu-profiilissa.

1. Siirry sivustoon, jolle haluat ottaa tämän ominaisuuden käyttöön.

2. Valitse Safarin valikkoriviltä Safari > Asetukset ja klikkaa sitten Verkkosivustot.

3. Valitse sivupalkista Avaa linkit profiililla. Oikealle avautuu luettelo avoinna olevista verkkosivustoista.

4. Valitse verkkosivuston vieressä olevasta ponnahdusvalikosta profiili, jota haluat käyttää kyseiselle verkkosivustolle.

Tämä ominaisuus toimii vain sellaisten linkkien kanssa, jotka on avattu Safarin ulkopuolelta, kuten Mailissa, Viesteissä, Finderissa tai muissa apeissa. Linkki avautuu kyseiselle verkkosivustolle valitsemassasi profiilissa, ellei verkkosivusto ole jo avoinna toisessa profiilissa.

Safarin asetusten Verkkosivustot-välilehdessä näkyy Avaa linkit profiililla ‑osio

Profiilin poistaminen

Jos poistat profiilin, myös sen historia, evästeet ja muu verkkosivustojen data poistetaan. Suosikit ja muut kirjanmerkit säilyvät.

1. Valitse Safarin valikkoriviltä Safari > Hallitse profiileja. Voit myös valita Safari > Asetukset ja klikata sitten Profiilit.

2. Valitse profiili vasemmalta.

3. Klikkaa luettelon alalaidasta Poista-painiketta (–) ja vahvista toiminto pyydettäessä.

Oletusprofiilia ei voi poistaa. Jos poistat kaikki muut profiilit, Safari lopettaa profiilien käytön.

* Safari 17 sisältyy macOS Sonomaan ja uudempiin sekä macOS Venturan ja macOS Montereyn uusimpiin päivityksiin. Se sisältyy myös iOS 17:ään ja uudempiin (iPhone) ja iPadOS 17:ään ja uudempiin (iPad).