Tietoja Mac-kannettavien akun kunnon hallinnasta

Apple Silicon -suoritinpiirillä varustetuissa Mac-kannettavissa käytetään akun kunnon hallintaa, toimintoa, joka on suunniteltu pidentämään tietokoneen akun elinkaarta.

Tietoja Mac-kannettavan litiumioniakusta

Mac-kannettavien akuissa hyödynnetään litiumioniteknologiaa. Litiumioniakut latautuvat nopeasti ja kestävät pitkään, ja nykyisin ne tarjoavat parhaan tietokoneiden virransyöttöratkaisun.

Kaikki ladattavat akut ovat kuluvia osia, joiden teho heikkenee niiden vanhetessa, ja niiden ikääntymiseen vaikuttavat muutkin tekijät kuin vain aika. Akun käyttöikään vaikuttaa akun kemiallinen ikä, johon vaikuttavat esimerkiksi akun lämpötilahistoria ja lataustavat. Kun kannettavan tietokoneen akku ikääntyy kemiallisesti, sen latauskapasiteetti laskee.

Hyödyntämällä näitä vinkkejä akun suorituskyvyn maksimoimisessa saat kaikista Apple-laitteistasi parhaan hyödyn. Lisäksi akun kunnon hallinnan avulla Mac-kannettavasi voi viedä akun optimoinnin vieläkin pidemmälle.

Akun enimmäiskapasiteetti

Akun enimmäiskapasiteetti mittaa laitteen akun kapasiteettia verrattuna siihen, mikä kapasiteetti oli uutena. Akun kapasiteetti pienenee, kun akku ikääntyy kemiallisesti. Tämän myötä käyttötuntien määrä latausten välillä saattaa pienentyä. Akun kapasiteettina saattaa näkyä hieman sataa prosenttia pienempi luku. Tämä riippuu tietokoneen valmistamisen ja sen käytön aloituksen välillä kuluneesta ajasta.

Tavanomaisissa olosuhteissa käytetty normaali akku säilyttää noin 80 % alkuperäisestä kapasiteetistaan latausjaksojen enimmäismäärän Vuoden takuu kattaa viallisen akun huollon. Jos laitteen takuu ei ole voimassa, Apple tarjoaa akun huoltopalveluja maksua vastaan.

Akun kunnon hallinnan hyödyt

Akun kunnon hallinta on suunniteltu pidentämään akun käyttöikää hidastamalla akun kemiallista ikääntymistä. Toiminto perustuu akun lämpötilahistorian ja lataustapojen seurantaan.

Akun kunnon hallinta saattaa keräämiensä mittausten perusteella pienentää akun enimmäisvarausta tilapäisesti. Näin tapahtuu, jotta akku latautuu tarvittaessa käytön mukaan optimoidulle tasolle, mikä vähentää akun kulumista ja hidastaa sen kemiallista ikääntymistä.

Lisätietoja

Jos sinusta tuntuu, että akku ei kestä niin pitkään kuin sen pitäisi, katso lisätietoja Mac-kannettavan huoltamisesta.