Mac-levyn korjaaminen Levytyökalun avulla

Käytä Levytyökalun Korjaus-toimintoa levyvirheiden etsimiseen ja korjaamiseen.

Levytyökalu pystyy etsimään ja korjaamaan Mac-levyn alustukseen ja hakemistorakenteeseen liittyvät virheet. Virheet voivat johtaa Macin käytön aikana odottamattomaan toimintaan, ja merkittävät virheet voivat jopa estää Macia käynnistymästä kokonaan.

Varmista ennen jatkamista, että sinulla on Macistasi ajan tasalla oleva varmuuskopio siltä varalta, että sinun on palautettava vioittuneita tiedostoja tai että Levytyökalu löytää virheitä, joita se ei pysty korjaamaan.

Avaa Levytyökalu

Yleensä voit avata Levytyökalun vain Apit-kansion Lisäapit-kansiosta. Jos Mac ei kuitenkaan käynnisty kokonaan tai haluat korjata levyn, josta Mac käynnistyy, avaa Levytyökalu macOS:n palautustoiminnosta:

1. Selvitä, käytätkö Applen sirulla varustettua Macia, ja toimi sitten asianmukaisten ohjeiden mukaan:

• Applen siru: Käynnistä Mac ja jatka virtapainikkeen painamista Macin käynnistymisen aikana, kunnes näet käynnistysvalintojen ikkunan. Klikkaa hammasrataskuvaketta nimeltä Valinnat ja valitse sitten Jatka.

• Intel-prosessori: Käynnistä Mac ja pidä sitten näitä kahta näppäintä painettuna, kunnes näet Apple-logon tai muun kuvan: komento (⌘) ja R.

2. Sinua saatetaan pyytää valitsemaan käyttäjä, jonka salasanan tiedät. Valitse käyttäjä, klikkaa Seuraava ja kirjoita ylläpitäjän salasana.

3. Valitse macOS:n palautustoiminnon lisäappien ikkunasta Levytyökalu ja klikkaa Jatka.

macOS Recovery options with Disk Utility selected

Levyn valitseminen Levytyökalussa

Valitse Levytyökalun valikkoriviltä tai työkalupalkista Näytä > Näytä kaikki laitteet (jos se on käytettävissä).

Levytyökalu: Näytä kaikki laitteet

Levytyökalun sivupalkissa pitäisi nyt näkyä jokainen käytettävissä oleva levy tai muu tallennuslaite, käynnistyslevystäsi alkaen. Jokaisen levyn alla sinun pitäisi nähdä kyseisen levyn säiliöt ja taltiot. Etkö näe levyäsi?

Levytyökalu: Säiliöt ja taltiot

Tässä esimerkissä käynnistyslevyllä (APPLE SSD) on yksi säiliö ja kaksi taltiota (Macintosh HD ja Macintosh HD - Data). Levylläsi ei ehkä ole säiliötä, ja sillä voi olla eri määrä taltioita.

Korjaa taltiot, sitten säiliöt ja lopuksi levyt

Aloita jokaisen korjattavan levyn tapauksessa valitsemalla kyseisen levyn viimeinen taltio ja klikkaamalla Korjaus-painikettaKuvalle ei ole vaihtoehtoista tekstiä tai ‑välilehteä.

Levytyökalu: Suoritetaanko korjaus?

Tässä esimerkissä levyn viimeinen taltio on Macintosh HD - Data.

Aloita valitun taltion tarkistus virheiden varalta klikkaamalla Suorita.

• Jos Suorita-painiketta ei ole, klikkaa sen sijaan levyn korjauspainiketta.

• Jos painike on himmennetty eikä sitä voi klikata, ohita tämä vaihe valitsemallesi levylle, säiliölle tai taltiolle.

• Jos sinulta kysytään salasanaa levyn lukituksen avausta varten, anna ylläpitäjän salasana.

Kun Levytyökalu on tarkistanut taltion, valitse sivupalkissa taltion yläpuolelta seuraava kohde ja suorita Korjaus-toiminto uudelleen. Etene luettelossa ja suorita Korjaus-toiminto levyn jokaiselle taltiolle, sitten levyn jokaiselle säiliölle ja lopuksi itse levylle.

Levyn korjaus: Prosessi valmis

Tässä esimerkissä korjausjärjestys oli Macintosh HD - Data, sitten Macintosh HD, sitten Container disk4 ja sitten APPLE SSD.

Kun se on tehty, sulje Levytyökalu. Jos käytit macOS:n palautustoiminnon Levytyökalua, voit nyt käynnistää Macin uudelleen valitsemalla Omenavalikko  > Käynnistä uudelleen.

Jos Levytyökalu löysi virheitä, joita se ei pysty korjaamaan

Jos Levytyökalu löysi virheitä, joita se ei pystynyt korjaamaan, tyhjennä (alusta) levy Levytyökalulla.

Jos levy ei tule näkyviin Levytyökaluun

Jos Levytyökalu ei näe levyäsi, se ei myöskään näe levyllä olevia säilöjä tai taltioita. Toimi tällöin seuraavasti:

1. Sammuta Mac ja irrota sitten kaikki muut kuin välttämättömät laitteet Macista.

2. Jos olet korjaamassa ulkoista asemaa, varmista, että se on liitetty suoraan Maciin kaapelilla, jonka tiedät olevan hyvä. Laita asema pois päältä ja takaisin päälle.

3. Jos levy ei vieläkään tule näkyviin Levytyökaluun, levy tai Mac on ehkä huollettava. Jos tarvitset apua, ota yhteyttä Apple-tukeen.