Musiikin, äänitehosteiden ja selostuksen lisääminen iMoviessa

Lisää musiikkia, äänitehosteita ja selostus iMovie-projektiisi iPhonessa, iPadissa, iPod touchissa ja Macissa.

Voit luoda hauskan ja ammattitasoisen videon lisäämällä iMovie-projektiisi videoleikkeiden tallennetun äänen lisäksi tai sen sijaan myös ääniä.

Äänen lisääminen iMovie-projektiin iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa

Voit lisätä iMovie-projektiisi erilaisia äänitiedostoja:

• iMovieen sisältyviä ääniraitoja ja äänitehosteita
  • Musiikki-apilla laitteeseen lataamiasi kappaleita
  • muokattuja kappaleita, jotka on luotu esimerkiksi GarageBand-apilla, tai muokattuja äänitehosteita, jotka on tallennettu iCloud Driveen, laitteeseen tai johonkin muuhun sijaintiin.

Jos haluat lisätä selostuksen, voit tallentaa sen suoraan iMovie-projektisi aikajanalle.

Kappaleiden lisääminen iMovieen iPhonella, iPadilla tai iPod touchilla

1. Kun projektisi on auki aikajanalla, napauta Lisää media -painiketta
  2. Napauta Ääni ja napauta sitten jotakin vaihtoehtoa:
    • Jos haluat selata sisäisiä ääniraitoja, napauta Ääniraidat.
    • Jos haluat selata Musiikki-apilla laitteeseen lataamiasi kappaleita, napauta Oma musiikki.*
    • Jos haluat selata iCloud Driveen tai johonkin muuhun sijaintiin tallennettuja kappaleita, napauta Oma musiikki ja sitten Tiedostot.
  3. Esikatsele kappale napauttamalla sitä. Sinua voidaan kehottaa lataamaan kappale laitteeseesi, ennen kuin voit esikatsella sen.
  4. Jos haluat lisätä kappaleen projektiisi, napauta kappaleen vieressä olevaa pluspainiketta . Kappale lisätään projektisi alusta alkavan projektin aikajanan loppuun.

Kun lisäät kappaleen, se sovitetaan automaattisesti projektin pituuteen. Voit muuttaa kappaleen pituutta muiden leikkeiden tapaan. Voit myös käyttää projektissa useita kappaleita. Jos esimerkiksi haluat muuttaa musiikin tunnelmaa projektin aikana, voit lyhentää ensimmäistä kappaletta aikajanalla ja sitten lisätä eri kappaleen ensimmäisen kappaleen perään.

Jos lisäät alle minuutin pituisen kappaleen tai muun äänitiedoston, se toimii projektissa äänitehosteen tapaan.

Äänitehosteen lisääminen iMovieen iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa

Kun käytät äänitehostetta ja siirrät videoleikkeen, sen alla oleva äänitehoste liikkuu videoleikkeen mukana, toisin kuin kappaleet, jotka ovat videoleikkeistä riippumattomia.

1. Kun projektisi on auki, vieritä aikajanaa niin, että toistopaikka (valkoinen pystysuora viiva) on siinä kohdassa, johon haluat lisätä äänitehosteen.
  2. Napauta Lisää media -painiketta , napauta Ääni ja napauta sitten jotakin vaihtoehtoa:
    • Napauta Äänitehoste, jos haluat selata sisäänrakennettuja äänitehosteita.
    • Napauta Oma musiikki, jos haluat käyttää musiikkikirjastossasi olevia äänitehosteita.
    • Napauta Tiedostot, jos haluat käyttää iCloud Driveen tai muihin sijainteihin tallennettuja kappaleita.
  3. Esikatsele äänitehoste napauttamalla sitä.
  4. Lisää äänitehoste projektiisi napauttamalla tehosteen pluspainiketta .

Selostuksen tallentaminen iMovieen iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa

1. Kun projektisi on auki, vieritä aikajanaa niin, että toistopaikka (valkoinen pystysuora viiva) on siinä kohdassa, johon haluat lisätä selostuksen.
  2. Napauta Selostus-painiketta  ja napauta sitten Tallenna. Tallennus alkaa kolmen sekunnin takaisinlaskennan jälkeen.
  3. Kun olet valmis, napauta Pysäytä ja napauta sitten jotakin seuraavista vaihtoehdoista:
    • Jos haluat kuunnella tallenteen, napauta Tarkista.
    • Jos haluat pitää tallenteen ja lisätä sen projektiisi, napauta Hyväksy.
    • Jos haluat tehdä tallenteen uudelleen, napauta Ota uusi.
    • Jos haluat poistaa tallenteen ja sulkea tallennussäätimet, napauta Peruuta.

Jos haluat käyttää selostustallenteen uudelleen tai selata muita iMoviella tekemiäsi tallenteita, napauta Lisää media -painiketta , napauta Ääni, napauta Oma musiikki ja napauta sitten Tallenteet.

iMovie-leikkeen äänenvoimakkuuden säätäminen iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa

Kun olet lisännyt äänen iMovie-projektiisi, voit säätää äänileikkeiden äänenvoimakkuutta, jotta ääni miksataan oikein. Voit myös säätää äänen kanssa tallennettujen videoleikkeiden äänenvoimakkuutta.

Voit säätää ääni- tai videoleikkeen äänenvoimakkuutta napauttamalla leikettä aikajanalla, napauttamalla ikkunan alalaidassa olevaa Äänenvoimakkuus-painiketta  ja lisäämällä tai vähentämällä äänenvoimakkuutta liukusäätimellä. Kun hiljennät leikkeen äänen kokonaan, aikajanalla olevaan leikkeeseen ilmestyy Mykistä-kuvake .

Voit tehdä myös muita säätöjä, esimerkiksi häivyttää leikkeen äänen tai muuttaa leikkeen nopeutta. Lue, miten tämä tehdään iPhonessa ja iPod touchissa tai iPadissa.

Äänen lisääminen iMovien Mac-versiolla tehtävään projektiin

iMovien Mac-versiossa voit vetää äänitiedostot Finderista suoraan aikajanalle. iMovien mediaselaimella voit käyttää myös muita musiikkikirjastossasi ja muissa sijainneissa olevia kappaleita tai muita äänitiedostoja. Jos haluat lisätä selostuksen, voit tallentaa sen suoraan iMovie-projektisi aikajanalle.

Äänitiedostojen vetäminen iMovie-projektin aikajanalle Macissa

Voit vetää äänitiedostoja, kuten .mp4-, .mp3-, .wav- ja .aif-tiedostoja, Finderista ja työpöydältä suoraan iMovie-projektin aikajanalle. Aikajanalle vedetyt äänitiedostot toimivat eri tavoin sen mukaan, minne vedät ne:

• Jos haluat äänitiedoston jäävän tiettyyn videoleikkeeseen myös silloin, jos siirrät videoleikkeen, vedä äänitiedosto videoleikkeen alle, jolloin näyttöön tulee leikkeet yhdistävä palkki. Näin voit lisätä äänitehosteita tai selosteäänen, jotka haluat liittää projektisi tiettyyn videoleikkeeseen siihen katsomatta, missä leike on aikajanalla.
  • Jos vedät äänitiedoston musiikkikenttään, joka on merkitty aikajanalla nuotin kuvakkeella , äänileikettä ei siirretä, vaikka siirrät aikajanalla olevia videoleikkeitä. Käytä tätä, jos haluat lisätä tausta- tai teemamusiikin, jota toistetaan koko projektin aikana.

Musiikin ja äänitehosteiden lisääminen iMovie-selaimella Macissa

Voit selata ja lisätä sisältöä musiikkikirjastostasi ja sisäänrakennettuja äänitehosteita iMoviesta.

1. Kun projektisi on auki, klikkaa ikkunan ylälaidassa Ääni ja valitse sitten jokin vaihtoehto:
    • Jos haluat käyttää musiikkikirjastoasi, klikkaa Kirjastot-luettelossa Musiikki (tai iTunes, jos käytössäsi on macOS Mojave tai aiempi) ja selaa sitten valintoja.*
    • Jos haluat käyttää sisäänrakennettuja äänitehosteita, kuten askeleita tai sadetta, klikkaa Kirjastot-luettelossa Äänitehosteet.
  2. Jos haluat esikatsella kappaleen tai äänitehosteen, ennen kuin lisäät sen aikajanalle, klikkaa kunkin kappaleen tai äänitehosteen vieressä olevaa toistopainiketta . Voit myös valita kappaleen tai äänitehosteen, klikata mediaselaimen ylälaidassa olevaa aaltomuotoa ja esikatsella kappaleen tai äänitehosteen painamalla välilyöntinäppäintä.
  3. Kun olet löytänyt haluamasi kappaleen tai äänitehosteen, vedä se mediaselaimesta aikajanalle:
    • Vedä kappaleet elokuvan tausta- tai teemamusiikin tapauksessa musiikkikenttään.
    • Jos haluat liittää musiikkia tai äänitehosteita tiettyyn videoleikkeeseen, vedä ne videoleikkeen alle, jolloin näyttöön tulee leikkeet yhdistävä palkki.

Jos haluat käyttää GarageBandilla luomaasi kappaletta iMovie-selaimella, jaa GarageBand-projektisi GarageBandin mediaselaimeen.

Selostuksen tallentaminen iMovien Mac-versiolla

iMovie-leikkeen äänenvoimakkuuden säätäminen Macissa

Kun olet lisännyt elokuvaasi videon ja äänen, voit säätää leikkeiden äänenvoimakkuutta sekä häivyttää leikkeiden äänen sisään ja ulos.

* Jos olet tuonut iTunes Storesta ostetun kappaleen projektiin eikä ääntä kuulu tai et pysty tuomaan tiettyä kappaletta, kappale on todennäköisesti iTunes Digital Rights Management (DRM) -suojattu musiikkitiedosto, jota ei voi käyttää projektissa.