Ääniohjauksen käyttäminen Macissa

Ääniohjauksen avulla voit käyttää Macia pelkällä äänelläsi perinteisten syöttölaitteiden asemesta.

macOS Catalina tuo käyttöön ääniohjauksen, uuden tavan hallita Macia kokonaan äänelläsi. Ääniohjaus käyttää Sirin puheentunnistusmoduulia parantaakseen macOS:n aikaisemmissa versioissa käytettävissä ollutta Parannettu sanelu -toimintoa.1

Ääniohjauksen laittaminen päälle

Laita ääniohjaus macOS Catalinaan päivittämisen jälkeen päälle toimimalla seuraavien ohjeiden mukaan:

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten Käyttöapu.
  2. Klikkaa sivupalkissa Ääniohjaus.
  3. Valitse Ota käyttöön ääniohjaus. Kun laitat ääniohjauksen päälle ensimmäisen kerran, Mac suorittaa kertalatauksen Applelta.2
    Ääniohjauksen asetukset

Kun ääniohjaus on käytössä, näet näytöllä mikrofonin, joka esittää ääniohjauksen asetuksista valittua mikrofonia.

Voit keskeyttää ääniohjauksen toiminnan ja estää sitä kuuntelemasta sanomalla ”Mene nukkumaan” tai klikkaamalla Nuku. Voit käynnistää ääniohjauksen uudelleen sanomalla ”Herää” tai klikkaamalla Herätys.

Ääniohjauksen käyttäminen

Tutustu ääniohjaukseen perehtymällä käytettävissä olevien äänikomentojen luetteloon: sano ”Näytä komennot” tai ”Näytä minulle, mitä voin sanoa”. Luettelo vaihtelee kontekstin mukaan, ja saatat löytää muunnelmia, joita ei ole luettelossa. Voit halutessasi valita ääniohjauksen asetuksista Toista ääni, kun komento tunnistetaan, niin voit varmistaa helpommin, kuuliko ääniohjaus ilmauksesi komentona.

Peruskäyttö

Ääniohjaus tunnistaa monien appien, nimiöiden, säätimien ja muiden näytöllä olevien kohteiden nimet, joten voit liikkua yhdistämällä nämä nimet tiettyihin komentoihin. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä:

• Avaa Pages: ”Avaa Pages.” Luo sitten uusi dokumentti: ”Klikkaa Uusi dokumentti.” Valitse sitten jokin kirjetyöpohjista: ”Klikkaa Kirje. Klikkaa Klassinen kirje.” Tallenna sitten dokumentti: ”Tallenna dokumentti.”
  • Aloita uusi viesti Mailissa: ”Klikkaa Uusi viesti.” Lisää siihen osoite: ”John Appleseed.”
  • Laita Tumma tila päälle: ”Avaa Järjestelmäasetukset. Klikkaa Yleiset. Klikkaa Tumma.” Lopeta sitten Järjestelmäasetukset: ”Lopeta Järjestelmäasetukset” tai ”Sulje ikkuna.”
  • Käynnistä Mac uudelleen: ”Klikkaa Omenavalikkoa. Klikkaa Käynnistä uudelleen” (tai käytä numeropeittokuvaa ja sano ”Klikkaa 8”).

Voit myös luoda omat äänikomentosi.

Numeropeittokuvat

Numeropeittokuvien avulla voit nopeasti käyttää näytön osia, jotka ääniohjaus tunnistaa klikattaviksi, kuten valikoita, valintaneliöitä ja painikkeita. Voit laittaa numeropeittokuvat päälle sanomalla ”Näytä numerot”. Sano sitten numero jota haluat klikata.

Numeropeittokuvat helpottavat verkkosivujen kaltaisten monimutkaisten käyttöliittymien käyttöä. Voit esimerkiksi sanoa verkkoselaimessasi ”Hae lähellä olevia Apple Storeja”. Valitse sitten jokin tuloksista numeropeittokuvan avulla: ”Näytä numerot. Klikkaa 64.” (Jos linkin nimi on yksilöllinen, voit ehkä klikata sitä myös ilman peittokuvia sanomalla ”Klikkaa” ja linkin nimen.)

Ääniohjaus näyttää automaattisesti valikoissa olevat numerot, kuten myös numerot tilanteissa, joissa sinun on tehtävä ero samannimisten kohteiden välillä.

Ruudukkopeittokuvat

Ruudukkopeittokuvien avulla voit käyttää näytön osia, joissa ei ole säädintä tai joita ääniohjaus ei tunnista klikattaviksi.

Sano ”Näytä ruudukko”, jos haluat näyttää numeroidun ruudukon näytöllä, tai ”Näytä ikkunaruudukko”, jos haluat rajoittaa ruudukon aktiiviseen ikkunaan. Sano ruudukon numero, jos haluat jakaa kyseisen ruudukon alueen osiin, ja toista tarpeen mukaan valinnan tarkentamiseksi.

Jos haluat klikata ruudukon numeron takana olevaa kohdetta, sano ”Klikkaa” ja numero. Voit myös sanoa ”Zoomaa” ja numeron, jos haluat lähentää ruudukon kyseiselle alueelle ja piilottaa ruudukon automaattisesti sen jälkeen. Voit käyttää ruudukoiden numeroita myös silloin, jos haluat vetää valitun kohteen ruudukon yhdeltä alueelta toiselle: ”Vedä 3 kohtaan 14.”

Jos haluat piilottaa ruudukoiden numerot, sano ”Piilota numerot”. Jos haluat piilottaa sekä numerot että ruudukon, sano ”Piilota ruudukko”.

Sanelu

Kun kohdistin on dokumentissa, sähköpostiviestissä, tekstiviestissä tai muussa tekstikentässä, voit sanella jatkuvasti. Sanelu muuntaa lausutut sanat tekstiksi.

• Jos haluat lisätä välimerkin, symbolin tai emojin, sano sen nimi, kuten ”kysymysmerkki”, ”prosenttimerkki” tai ”iloinen emoji”. Ne voivat vaihdella kielen tai murteen mukaan.
  • Voit käyttää liikkumiseen ja tekstin valitsemiseen erilaisia komentoja, kuten ”Liiku kaksi lausetta ylöspäin”, ”Liiku yksi kappale eteenpäin”, ”Valitse edellinen sana” tai ”Valitse seuraava kappale”.
  • Jos haluat muotoilla tekstiä, kokeile esimerkiksi komentoja ”Lihavoi tämä” tai ”Kirjoita tämä isolla”. Sano ”numero”, jos haluat muotoilla seuraavan ilmauksen numeroksi.
  • Jos haluat poistaa tekstiä, voit valita monista poistokomennoista. Voit esimerkiksi sanoa ”poista tämä”, niin ääniohjaus tietää, että haluat poistaa juuri kirjoittamasi tekstin. Voit myös sanoa ”Poista kaikki”, jos haluat poistaa kaiken ja aloittaa alusta.

Ääniohjaus ymmärtää kontekstipohjaiset vihjeet, joten voit liikkua saumattomasti tekstin sanelun ja komentojen välillä. Jos haluat esimerkiksi sanella ja sitten lähettää syntymäpäivätervehdyksen Viestit-apilla, voit sanoa ”Hyvää syntymäpäivää. Klikkaa Lähetä.” Jos haluat korvata ilmauksen, sano ”Korvaa Olen melkein siellä ilmauksella Saavuin juuri.”

Voit myös luoda oman sanaston sanelua varten.

Omien äänikomentojen ja sanaston luominen

Omien äänikomentojen luominen

1. Avaa ääniohjauksen asetukset sanomalla ”Avaa ääniohjauksen asetukset”.
  2. Klikkaa Komennot tai sano ”Klikkaa Komennot”. Näyttöön tulee kaikkien komentojen täydellinen luettelo.
  3. Jos haluat lisätä uuden komennon, klikkaa lisäyspainiketta tai sano ”Klikkaa Lisää”. Määritä sitten seuraavat asetukset komentoa varten:
    • Kun sanon: kirjoita sana tai ilmaus, jonka haluat lausua toiminnon suorittamista varten.
    • Käytettäessä: valitse, suorittaako Mac toiminnon vain silloin, kun käytät tiettyä appia.
    • Suorita: valitse suoritettava toiminto. Voit avata Finderin kohteen, avata URL-osoitteen, liittää tietoja leikepöydältä, painaa näppäinoikotietä, valita valikkokohteen tai suorittaa Automator-työnkulun.
  4. Voit ottaa komennot käyttöön tai poistaa ne käytöstä valintaneliöiden avulla. Voit myös valita komennon selvittääksesi, mitkä muut ilmaukset toimivat kyseisen komennon kanssa. ”Peru tuo” toimii esimerkiksi useiden ilmausten kanssa, joihin kuuluvat muun muassa ”Peru tämä” ja ”Hylkää tuo”.

Jos haluat lisätä nopeasti uuden komennon, voit sanoa ”Tee tästä puhuttava”. Ääniohjaus auttaa sinua määrittämään uuden komennon kontekstin perusteella. Jos esimerkiksi lausut tämän komennon, kun valikkokohde on valittuna, ääniohjaus auttaa sinua luomaan komennon kyseisen valikkokohteen valitsemista varten.

Oman sanelusanaston luominen

1. Avaa ääniohjauksen asetukset sanomalla ”Avaa Ääniohjauksen asetukset”.
  2. Klikkaa Sanasto tai sano ”Klikkaa Sanasto”.
  3. Klikkaa lisäyspainiketta (+) tai sano ”Klikkaa Lisää”.
  4. Kirjoita uusi sana tai ilmaus siinä muodossa, jossa haluat syöttää sen, kun se lausutaan.

Lisätietoja

1. Ääniohjaus käyttää Sirin puheentunnistusmoduulia vain amerikanenglannin kanssa. Muut kielet ja murteet käyttävät aikaisemmin Parannettu sanelu -toiminnon kanssa käytössä ollutta puheentunnistusmoduulia.

2. Jos olet yrityksen tai koulun verkossa, jossa käytetään välityspalvelinta, ääniohjaus ei ehkä pysty lataamaan sisältöä. Pyydä järjestelmänvalvojaa perehtymään Applen ohjelmistotuotteiden käyttämiin verkkoportteihin.