Ääniohjauksen käyttäminen Macissa

Ääniohjauksen avulla voit käyttää Macia pelkällä äänelläsi perinteisten syöttölaitteiden asemesta.

Ääniohjauksen laittaminen päälle

Edellyttää macOS Catalina 10.15:tä tai sitä uudempaa

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset.
  2. Klikkaa Käyttöapu.
  3. Klikkaa Käyttöapu-asetuksista Ääniohjaus.
  4. Laita Ääniohjaus päälle. Jos laitat Ääniohjauksen päälle ensimmäistä kertaa, Mac saattaa suorittaa kertalatauksen Applelta.*

Kun Ääniohjaus on käytössä, näytössä näkyy mikrofoni, joka edustaa Ääniohjaus-asetuksista valittua mikrofonia.

Mikrofonikuvake, jossa on Nuku-painike

Voit keskeyttää Ääniohjauksen ja estää sitä kuuntelemasta sanomalla ”Mene nukkumaan” tai klikkaamalla Nuku. Voit jatkaa Ääniohjausta sanomalla ”Herää” tai klikkaamalla Herätys.

Ääniohjauksen käyttäminen

Voit tutustua Ääniohjauksessa käytettävissä olevien äänikomentojen luetteloon sanomalla ”Näytä komennot” tai ”Näytä, mitä voin sanoa”. Luettelo vaihtelee kontekstin mukaan, ja saatat löytää muunnelmia, joita ei ole luettelossa. Voit laittaa päälle Toista ääni, kun komento tunnistetaan ‑asetuksen, jotta tiedät helpommin, onko Ääniohjaus kuullut lauseesi komentona.

Peruskäyttö

Ääniohjaus tunnistaa monien appien, nimiöiden, säätimien ja muiden näytöllä olevien kohteiden nimet, joten voit liikkua yhdistämällä nämä nimet tiettyihin komentoihin. Seuraavassa on muutamia esimerkkejä:

• Pagesin avaaminen: ”Avaa Pages.” Uuden dokumentin luominen: ”Klikkaa Uusi dokumentti.” Kirjetyöpohjan valitseminen: ”Klikkaa Kirje. Klikkaa Klassinen kirje.” Dokumentin tallentaminen: ”Tallenna dokumentti.”
  • Uuden viestin aloittaminen Mailissa: ”Klikkaa Uusi viesti.” Vastaanottajan osoitteen lisääminen: ”John Appleseed.”
  • Macin käynnistäminen uudelleen: ”Klikkaa Omenavalikkoa. Klikkaa Käynnistä uudelleen” (tai käytä numeropeittokuvaa ja sano ”Klikkaa 8”).

Voit myös luoda omia äänikomentoja.

Numeropeittokuvat

Numeropeittokuvien avulla voit nopeasti käyttää näytön osia, jotka ääniohjaus tunnistaa klikattaviksi, kuten valikoita, valintaneliöitä ja painikkeita. Voit laittaa numeropeittokuvat päälle sanomalla ”Näytä numerot”. Sano sitten numero jota haluat klikata.

Numeropeittokuvat helpottavat verkkosivujen kaltaisten monimutkaisten käyttöliittymien käyttöä. Voit esimerkiksi sanoa verkkoselaimessasi ”Hae lähellä olevia Apple Storeja”. Valitse sitten jokin tuloksista numeropeittokuvan avulla: ”Näytä numerot. Klikkaa 64.” (Jos linkin nimi on yksilöllinen, voit ehkä klikata sitä myös ilman peittokuvia sanomalla ensin ”Klikkaa” ja sitten linkin nimen.)

Ääniohjaus näyttää automaattisesti valikoissa olevat numerot, kuten myös numerot tilanteissa, joissa sinun on tehtävä ero samannimisten kohteiden välillä.

Numeropeittokuvat näkyvissä valikon vieressä

Ruudukkopeittokuvat

Ruudukkopeittokuvien avulla voit käyttää näytön osia, joissa ei ole säädintä tai joita ääniohjaus ei tunnista klikattaviksi.

Sano ”Näytä ruudukko”, jos haluat näyttää numeroidun ruudukon näytössä, tai ”Näytä ikkunaruudukko”, jos haluat rajoittaa ruudukon aktiiviseen ikkunaan. Sano ruudukon numero, jos haluat jakaa kyseisen ruudukon alueen osiin, ja toista tarpeen mukaan valinnan tarkentamiseksi.

Jos haluat klikata ruudukon numeron takana olevaa kohdetta, sano ”Klikkaa” ja numero. Voit myös sanoa ”Zoomaa” ja numeron, jos haluat lähentää ruudukon kyseiselle alueelle ja sen jälkeen kätkeä ruudukon automaattisesti. Voit myös käyttää ruudukon numeroita silloin, jos haluat vetää valitun kohteen ruudukon yhdeltä alueelta toiselle: ”Vedä 3 kohtaan 14.”

Jos haluat kätkeä ruudukon numerot, sano ”Kätke numerot”. Jos haluat kätkeä sekä numerot että ruudukon, sano ”Kätke ruudukko”.

Ruudukkopeittokuvat Kuvat-ikkunassa

Sanelu

Kun kohdistin on dokumentissa, sähköpostiviestissä, tekstiviestissä tai muussa tekstikentässä, voit sanella jatkuvasti. Sanelu muuntaa lausutut sanat tekstiksi.

• Jos haluat lisätä välimerkin, symbolin tai emojin, sano sen nimi, kuten ”kysymysmerkki”, ”prosenttimerkki” tai ”iloinen emoji”. Ne voivat vaihdella kielen tai murteen mukaan.
  • Voit käyttää liikkumiseen ja tekstin valitsemiseen erilaisia komentoja, kuten ”Liiku kaksi lausetta ylöspäin”, ”Liiku yksi kappale eteenpäin”, ”Valitse edellinen sana” tai ”Valitse seuraava kappale”.
  • Jos haluat muotoilla tekstiä, kokeile esimerkiksi komentoja ”Lihavoi tämä” tai ”Kirjoita tämä isolla”. Sano ”Numero”, jos haluat muotoilla seuraavan ilmauksen numeroksi.
  • Jos haluat poistaa tekstiä, voit valita monista poistokomennoista. Voit esimerkiksi sanoa ”Poista se”, niin Ääniohjaus osaa poistaa juuri kirjoittamasi tekstin. Voit myös sanoa ”Poista kaikki”, jos haluat poistaa kaiken ja aloittaa alusta.
  • Jos haluat sanella tekstin merkki merkiltä, sano ”Kirjain kirjaimelta ‑tila” ja sanele sitten jokainen merkki. Tämä ominaisuus edellyttää macOS Venturaa tai sitä uudempaa, eikä se ole käytettävissä kaikilla kielillä.

Ääniohjaus ymmärtää kontekstipohjaiset vihjeet, joten voit liikkua saumattomasti tekstin sanelun ja komentojen välillä. Jos haluat esimerkiksi sanella ja sitten lähettää syntymäpäivätervehdyksen Viestit-apilla, voit sanoa ”Hyvää syntymäpäivää. Klikkaa Lähetä.” Jos haluat korvata ilmauksen, sano ”Korvaa Olen melkein perillä ilmauksella Saavuin juuri”.

Voit vaihtaa tilojen välillä manuaalisesti sanomalla

• ”Komentotila”
  • ”Sanelutila”
  • ”Kirjain kirjaimelta ‑tila”.

Voit myös luoda oman sanaston sanelua varten.

Omien äänikomentojen luominen

1. Avaa Ääniohjaus-asetukset sanomalla esimerkiksi ”Avaa Ääniohjaus-asetukset”.
  2. Klikkaa Komennot tai sano ”Klikkaa Komennot”. Näyttöön tulee kaikkien komentojen täydellinen luettelo.
  3. Jos haluat lisätä uuden komennon, klikkaa lisäyspainiketta tai sano ”Klikkaa Lisää”. Määritä sitten seuraavat asetukset komentoa varten:
    • Kun sanon: kirjoita sana tai ilmaus, jonka haluat lausua toiminnon suorittamista varten.
    • Käytettäessä: valitse, suorittaako Mac toiminnon vain silloin, kun käytät tiettyä appia.
    • Suorita: valitse suoritettava toiminto. Voit avata Finderin kohteen, avata URL-osoitteen, liittää tietoja leikepöydältä, painaa näppäinoikotietä, valita valikkokohteen tai suorittaa Automator-työnkulun.
  4. Voit ottaa komennot käyttöön tai poistaa ne käytöstä valintaneliöiden avulla. Voit myös valita komennon selvittääksesi, mitkä muut ilmaukset toimivat kyseisen komennon kanssa. ”Peru tuo” toimii esimerkiksi useiden ilmausten kanssa, joihin kuuluvat muun muassa ”Peru tämä” ja ”Hylkää tuo”.

Jos haluat lisätä nopeasti uuden komennon, voit sanoa ”Tee tämä puhuttavaksi”. Ääniohjaus auttaa sinua määrittämään uuden komennon kontekstin perusteella. Jos esimerkiksi lausut tämän komennon, kun valikkokohde on valittuna, ääniohjaus auttaa sinua luomaan komennon kyseisen valikkokohteen valitsemista varten.

macOS Montereyn uusimmasta versiosta alkaen voit myös tuoda ja viedä äänikomentoja.

Oman sanelusanaston luominen

1. Avaa Ääniohjaus-asetukset sanomalla esimerkiksi ”Avaa Ääniohjaus-asetukset”.
  2. Klikkaa Sanasto tai sano ”Klikkaa Sanasto”.
  3. Klikkaa lisäyspainiketta (+) tai sano ”Klikkaa Lisää”.
  4. Kirjoita uusi sana tai ilmaus siinä muodossa, jossa haluat syöttää sen, kun se lausutaan.

macOS Montereyn uusimmasta versiosta alkaen voit myös tuoda ja viedä sanastoja.

Lisätietoja

• Ääniohjaus toimii Mac-kannettavaa ja ulkoista näyttöä käytettäessä parhaiten, jos kannettavan kansi on auki, käytössä on ulkoinen mikrofoni tai näytössä on sisäinen mikrofoni.
  • Jos käytössä on Mac mini, Mac Studio tai Mac Pro, käytössä on oltava ulkoinen mikrofoni tai näytössä on oltava sisäinen mikrofoni.
  • Ääniohjaus suorittaa äänten käsittelyn kokonaan laitteessa, joten henkilökohtaiset tietosi pysyvät aina yksityisinä.
  • Ääniohjauksen käyttäminen iPhonessa tai iPod touchissa.
  • Perehdy Apple-tuotteiden käyttöapuominaisuuksiin.

* Jos olet yrityksen tai koulun verkossa, jossa käytetään välityspalvelinta, ääniohjaus ei ehkä pysty lataamaan sisältöä. Pyydä järjestelmänvalvojaa perehtymään Applen ohjelmistotuotteiden käyttämiin verkkoportteihin.