Tietoja iPhonen optimoidusta akun latauksesta

iOS 13:lla ja sitä uudemmilla iPhone oppii päivittäiset lataustavat akun käyttöiän pidentämiseksi.

Akun käyttöikä liittyy sen kemialliseen ikään, mikä tarkoittaa muutakin kuin vain aikaa, joka on kulunut akun kokoamisesta. Akun kemiallinen ikä muodostuu useiden tekijöiden monimutkaisesta yhdistelmästä, esimerkiksi lämpötilahistoriasta ja lataustavoista. Kaikki ladattavat akut ovat kulutusosia, joiden teho heikkenee kemiallisen ikääntymisen myötä. Kun litiumioniakut ikääntyvät kemiallisesti, niiden virtakapasiteetti heikkenee, mikä lyhentää akunkestoa ja pienentää huipputehoa. Lue lisätietoja iPhonen akusta ja suorituskyvystä sekä akun käyttöajan ja käyttöiän maksimoinnista.

iOS 13:n ja sitä uudempien optimoitu akun lataus on tarkoitettu vähentämään akun kulumista ja pidentämään sen käyttöikää lyhentämällä aikaa, jonka iPhone on täyteen ladattuna. Kun ominaisuus on käytössä, iPhone hidastaa lataamista tietyissä tilanteissa, jotta akun varaustaso ei ylitä 80 %. iPhone oppii päivittäiset latausrutiinit laitteensisäisellä koneoppimisella ja aktivoi optimoidun akun latauksen vasta sitten, kun iPhone ennakoi, että se liitetään laturiin pitkäksi aikaa. Algoritmi pyrkii varmistamaan, että iPhone on ladattu täyteen, kun se irrotetaan virtalähteestä.

Jos optimoitu akun lataus on käytössä, lukitussa näytössä näkyy ilmoitus siitä, milloin iPhone on ladattu täyteen. Jos tarvitset iPhonen täyteen ladatuksi tätä aiemmin, pidä ilmoitusta painettuna ja napauta sitten Lataa nyt.

ios-17-iphone-14-pro-lock-screen-optimized-charging-notification

Optimoitu akun lataus on oletusarvoisesti käytössä, kun otat iPhonen käyttöön.

Jos haluat muuttaa latausvaihtoehtoa:

• Jos käytössäsi on iPhone 14 ‑malli tai sitä aiempi, valitse Asetukset > Akku > Akun kunto ja lataus ja poista optimoitu akun lataus käytöstä.

• Jos käytössäsi on iPhone 15 ‑malli ja haluat valita optimoidun akun latauksen, 80 prosentin rajan ja rajoittamattoman latauksen väliltä, valitse Asetukset > Akku > Akun kunto ja lataus > Latausoptimointi ja valitse sitten haluamasi vaihtoehto.

ios-17-new-iphone-settings-battery-battery-health-charging-full

Latauksen optimoinnin poistaminen käytöstä voi lisätä akun kulumista ja lyhentää sen käyttöikää.

Tietoja 80 prosentin rajasta iPhone 15 -malleissa

iPhone 15 -malleissa voit valita optimoidun akun latauksen, 80 prosentin rajan tai rajoittamattoman latauksen.

Jos valitset 80 prosentin rajan, iPhone latautuu noin 80 prosenttiin ja lopettaa sitten latauksen. Jos akun lataustaso laskee 75 prosenttiin, lataus jatkuu, kunnes akun lataustaso on jälleen noin 80 prosenttia.

Kun 80 prosentin raja on käytössä, iPhone ladataan ajoittain 100 prosenttiin, jotta akun lataustason arviointi pysyisi tarkkana.

Jos optimoitu akun lataus ei aktivoidu

Optimoitu akun lataus aktivoituu vain paikoissa, joissa vietät paljon aikaa, kuten kotona ja työpaikalla. Ominaisuus ei aktivoidu, jos käyttötavat vaihtelevat, kuten matkustaessasi. Siksi optimoidun akun latauksen aktivoituminen edellyttää joidenkin sijaintiasetusten käyttöönottoa.* Mitään ominaisuuden käyttämiä sijaintitietoja ei lähetetä Applelle.

Toimi seuraavasti:

• Valitse Asetukset > Tietosuoja ja suojaus > Sijaintipalvelut ja laita Sijaintipalvelut päälle.

• Valitse Asetukset > Tietosuoja ja suojaus > Sijaintipalvelut > Järjestelmäpalvelut ja laita Järjestelmän muokkaus päälle.

• Valitse Asetukset > Tietosuoja ja suojaus > Sijaintipalvelut > Järjestelmäpalvelut > Tärkeät paikat ja laita Tärkeät paikat päälle.

Lisätietoja

Lue, mitä voit tehdä , jos laite lopettaa latautumisen yllättäen.

* Optimoitu akun lataus tarvitsee lataustapojen oppimiseen vähintään 14 päivää, joten se ei aktivoidu ennen sitä. iPhonea on lisäksi ladattava vähintään yhdeksän kertaa vähintään viiden tunnin ajan tietyssä paikassa, ennen kuin optimoitu akun lataus aktivoituu.