Tietoja iPhonen optimoidusta akun latauksesta

iOS 13:lla ja uudemmilla iPhone oppii päivittäiset lataustapasi akkusi käyttöiän pidentämiseksi.

Akun käyttöikä liittyy sen kemialliseen ikään, mikä tarkoittaa muutakin kuin vain aikaa, joka on kulunut akun kokoamisesta.  Akun kemiallinen ikä on tulosta useiden tekijöiden monimutkaisesta yhdistelmästä, esimerkiksi lämpötilahistoriasta ja lataustavoista. Kaikki ladattavat akut ovat kulutusosia, joiden teho heikkenee kemiallisen ikääntymisen myötä. Kun litiumioniakut ikääntyvät kemiallisesti, niiden virtakapasiteetti heikkenee, mikä lyhentää akunkestoa ja pienentää huipputehoa. Lue lisätietoja iPhonen akusta ja suorituskyvystä sekä akun käyttöajan ja käyttöiän maksimoinnista.

iOS 13:n ja uudempien optimoitu akun lataus on tarkoitettu lieventämään akun kulumista ja pidentämään sen käyttöikää. Toiminto lyhentää aikaa, jonka iPhone on täyteen ladattuna. Kun toiminto on käytössä, iPhone hidastaa lataamista tietyissä tilanteissa, kun akun varaus on 80 %. iPhone oppii päivittäiset latausrutiinisi laitteensisäisellä koneoppimisella ja aktivoi optimoidun akun latauksen vasta sitten, kun iPhone ennakoi, että se liitetään laturiin pitkäksi aikaa. Algoritmi pyrkii varmistamaan, että iPhone pysyy täyteen ladattuna myös sitten, kun se irrotetaan virtalähteestä.

Optimoitu akun lataus on oletusarvoisesti käytössä, kun otat iPhonen käyttöön tai päivität sen iOS 13:een. Jos haluat poistaa toiminnon käytöstä, valitse Asetukset > Akku > Akun kunto > Optimoitu akun lataus.

Kun optimoitu akun lataus on käytössä, saat lukitusnäyttöön ilmoituksen siitä, milloin iPhonesi on ladattu täyteen. Jos tarvitset iPhonen täyteen ladatuksi tätä aiemmin, napauta ilmoitusta pitkään ja napauta sitten Lataa nyt.

Jos optimoitu akun lataus ei aktivoidu

Optimoitu akun lataus on tarkoitettu käyttöön vain paikoissa, joissa vietät paljon aikaa, kuten kotona ja työpaikalla. Toimintoa ei oteta käyttöön, kun käyttötavat vaihtelevat, kuten matkustaessasi. Tästä syystä optimoidun akun latauksen aktivoituminen edellyttää joidenkin sijaintiasetusten käyttöönottoa. Mitään tämän toiminnon käyttämiä sijaintitietoja ei lähetetä Applelle.

Tässä on luettelo asetuksista, jotka on otettava käyttöön:

• Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Sijaintipalvelut.
  • Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Järjestelmäpalvelut > Järjestelmän muokkaus.
  • Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > Järjestelmäpalvelut > Tärkeät paikat > Tärkeät paikat.