Tilanteiden ja automaatioiden luominen Koti-apilla

Sammuta kaikki valot automaattisesti lähtiessäsi, sytytä ne havaitun liikkeen perusteella tai suorita tilanne, kun avaat etuovesi. Koti-apin avulla voit automatisoida lisälaitteesi ja tilanteesi tekemään haluamasi asiat haluamaasi aikaan.

Tarvittavat asiat

HomePod ja Apple TV eivät ole saatavilla kaikissa maissa ja kaikilla alueilla.

Tilanteen luominen

Tilanteiden avulla voit ohjata useita lisälaitteita samanaikaisesti. Luo Hyvää yötä -tilanne, joka sammuttaa kaikki valot ja lukitsee etuoven – samaan aikaan. Voit määrittää myös Aamu-tilanteen, joka toistaa suosikkisoittolistasi HomePodin, Apple TV:n tai AirPlay 2 -yhteensopivan kaiuttimen kautta. Luo tilanne iPhonella, iPadilla, iPod touchilla tai Macilla toimimalla seuraavien ohjeiden mukaan.

1. Napauta tai klikkaa Koti-apissa Lisää-painiketta  ja valitse Lisää tilanne.
  2. Valitse jokin ehdotetuista tilanteista. Jos haluat luoda mukautetun tilanteen, aloita antamalla tilanteelle nimi.
  3. Napauta tai klikkaa Lisää lisälaitteita.
  4. Valitse lisättävät lisälaitteet ja napauta tai klikkaa sitten Valmis.
  5. Voit muuttaa lisälaitteen asetuksia iOS- tai iPadOS-laitteessa pitämällä lisälaitetta painettuna. Jos käytössäsi on Mac, kaksoisklikkaa lisälaitetta. Esikatsele tilannetta napauttamalla tai klikkaamalla Testaa tämä tilanne. Voit käyttää tilannettasi Ohjauskeskuksessa, Koti-välilehdessä ja Apple Watchissa ottamalla Sisällytä suosikkeihin -ominaisuuden käyttöön.
  6. Napauta tai klikkaa Valmis.

Ota tilanne käyttöön napauttamalla tai klikkaamalla sitä. Voit myös pyytää Siriä tekemään tämän. Jos otat käyttöön kodin keskittimen, voit myös automatisoida tilanteita.

Voit lisätä tai poistaa tilanteen lisälaitteita pitämällä tilannetta painettuna iOS- tai iPadOS-laitteessa ja napauttamalla sitten Asetukset. Kaksoisklikkaa Macissa tilannetta ja klikkaa sitten Asetukset.

Automaation luominen

Automaatioiden avulla voit käynnistää lisälaitteen tai tilanteen vuorokaudenajan, sijaintisi, tunnistimen havaintojen tai muun perusteella. Luo automaatio, joka käynnistää Olen täällä -tilanteen, kun joku perheestäsi saapuu kotiin. Voit myös määrittää huoneen kaikki valot syttymään, kun liiketunnistin havaitsee liikettä. Luo automaatio iPhonella, iPadilla, iPod touchilla tai Macilla toimimalla seuraavien ohjeiden mukaan.

Automaation luominen lisälaitteen toiminnan perusteella

Kun lisälaite käynnistyy, sammuu tai havaitsee jotakin, voit automatisoida muita lisälaitteita ja tilanteita reagoimaan siihen ja suorittamaan toimintoja.

1. Siirry Koti-apissa Automaatio-välilehteen. Napauta tai klikkaa Lisää-painiketta  ja valitse sitten Lisää automaatio.
  2. Jos haluat aloittaa automaation, kun lisälaite käynnistyy tai sammuu, valitse Lisälaitetta ohjataan. Valitse vaihtoehtoisesti Tunnistin havaitsee jotakin.
  3. Valitse lisälaite, joka aloittaa automaation, ja napauta tai klikkaa sitten Seuraava.
  4. Valitse toiminta, joka aloittaa automaation, kuten sen kääntyminen tai aukeaminen, ja napauta tai klikkaa sitten Seuraava.
  5. Valitse lisälaitteet ja tilanteet, jotka reagoivat toimintaan, ja napauta tai klikkaa sitten Seuraava.
  6. Jos haluat säätää lisälaitetta iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa, pidä lisälaitetta painettuna. Kaksoisklikkaa Macissa lisälaitetta.
  7. Napauta tai klikkaa Valmis.

Haluatko saada hälytyksen, kun lisälaite havaitsee jotakin? Katso, miten voit määrittää HomeKit-lisälaitteidesi ilmoitukset.

Automaation luominen kotona olevien henkilöiden perusteella

Automatisoi lisälaitteesi ja tilanteesi käynnistymään tai sammumaan, kun sinä tai jaettu käyttäjä saapuu kotiisi tai poistuu kodistasi.

Jos haluat luoda sijainnin perusteella käynnistyvän automaation, sinun ja henkilöiden, jotka kutsut hallitsemaan kotiasi, on otettava käyttöön Jaa oma sijainti -ominaisuus ensisijaiselle iOS- tai iPadOS-laitteelle1, jota käytetään kotisi hallitsemiseen. Avaa Asetukset > [nimesi] > Jaa oma sijainti, napauta Kohteesta ja varmista, että Tämä laite on valittuna.

1. Siirry Koti-apissa Automaatio-välilehteen. Napauta tai klikkaa Lisää-painiketta  ja valitse sitten Lisää automaatio.
  2. Valitse, haluatko automaation tapahtuvan, kun henkilöt saapuvat kotiin vai kun henkilöt lähtevät kohdista. Jos haluat valita tietyn henkilön automaation käynnistämistä varten, napauta tai klikkaa . Voit valita automaatiolle myös sijainnin2 ja ajan.
  3. Valitse automatisoitavat tilanteet ja lisälaitteet ja napauta tai klikkaa sitten Seuraava.
  4. Jos haluat säätää lisälaitetta iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa, pidä lisälaitetta painettuna. Kaksoisklikkaa Macissa lisälaitetta.
  5. Napauta tai klikkaa Valmis.

1. Et voi käyttää Macia käynnistämään sijaintipohjaista automaatiota.

2. Jos valitset jonkin muun sijainnin kuin kodin, vain sinä pystyt käynnistämään automaation, ja muut käyttäjät, jotka olet määrittänyt hallitsemaan kotia, poistetaan automaatiosta.

Lisälaitteiden toiminnan automaatio tiettynä aikana

Luo automaatio, joka suoritetaan tiettynä aikana, tiettyinä päivinä ja sen perusteella, kuka on kotona.

1. Siirry Koti-apissa Automaatio-välilehteen. Napauta tai klikkaa Lisää-painiketta  ja valitse sitten Lisää automaatio.
  2. Valitse Kellonaika ja valitse aika ja päivä. Napauta tai klikkaa Henkilöt, jos haluat, että automaatio tapahtuu tiettyyn aikaan, kun joku on kotona. Napauta tai klikkaa Seuraava.
  3. Valitse automatisoitavat tilanteet ja lisälaitteet ja napauta tai klikkaa sitten Seuraava.
  4. Jos haluat säätää lisälaitetta iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa, pidä lisälaitetta painettuna. Kaksoisklikkaa Macissa lisälaitetta.
  5. Napauta tai klikkaa Valmis.

Automaation sammuttaminen tai poistaminen

Automaation ottaminen käyttöön tai poistaminen käytöstä:

1. Avaa Koti-appi iPhonessa, iPadissa, iPod touchissa tai Macissa ja siirry Automaatio-välilehteen.
  2. Napauta tai klikkaa automaatiota.
  3. Ota käyttöön tai poista käytöstä Ota käyttöön tämä automaatio.

Napauta tai klikkaa Pois päältä ja valitse aika, jonka kuluttua lisälaitteet sammuvat automaatiossa. Jos esimerkiksi luot automaation, joka sytyttää valot, kun saavut kotiin, voit asettaa valot sammumaan tunnin kuluttua.

Voit poistaa automaation napauttamalla tai klikkaamalla automaatiota ja selaamalla sitten alas ja napauttamalla tai klikkaamalla Poista automaatio. Voit iOS- tai iPadOS-laitteellasi myös pyyhkäistä vasemmalle automaation kohdalla ja napauttaa Poista.