Numbersissa ja Keynotessa piirtäminen iPadillasi tai iPhonellasi

Voit piirtää Apple Pencilillä tai sormella suoraan laskentataulukoihin ja esityksiin tuetuissa laitteissa.

Voit valita Apple Pencilillä myös objekteja ja vierittää laskentataulukossasi tai esityksessäsi, kun otat Valinta ja vieritys -toiminnon käyttöön.

Piirroksen lisääminen

1. Aloita piirtäminen Apple Pencilillä piirtämällä sivun tai dian mihin tahansa kohtaan. Voit piirtää sormella, tai jos olet ottanut käyttöön Apple Pencilin Valinta ja vieritys -toiminnon, napauta Lisää-painiketta , napauta Media-painiketta  ja napauta Piirros-painike Piirros, niin voit piirtää missä vain.
  2. Jos haluat vaihtaa piirrostyökaluja, napauta työkalua näytön alaosassa. Voit myös käyttää seuraavia työkaluja erilaisiin tehosteisiin ja toimintoihin:
    • Piirrä uusi kokovärinen kuvio napauttamalla Täyttötyökalu  ja aloita piirtäminen. Täytä alue napauttamalla Täyttötyökalu , ja napauta sitten aluetta, jonka haluat täyttää.
    • Pyyhi napauttamalla pyyhintyökalua  ja pyyhkimällä sitten piirros.
    • Muokkaa piirroksen osia napauttamalla valintatyökalua . Napauta tai vedä sitten piirroksen muokattavien osien kohtia.
  3. Piirrä eri värillä napauttamalla värikästä ympyrää, ja valitse sitten väri. Säädä sävyä pyyhkäisemällä vasemmalle.
  4. Piirrä eri viivan paksuudella tai läpinäkyvyydellä napauttamalla työkalua kahdesti. Napauta sitten viivan paksuutta ja valitse uusi paksuus tai säädä läpinäkyvyyttä vetämällä liukusäädintä.
  5. Kumoa edellinen tapahtuma napauttamalla Peru-painiketta
  6. Kun olet valmis, napauta Valmis.

Piirroksen siirtäminen ja koon muuttaminen

Voit muuttaa piirroksen kokoa ja siirtää sitä sen lisäämisen jälkeen:

• Muuta piirroksen kokoa napauttamalla piirrosta sormella, ja vedä sitten laatikon kahvoja.
  • Siirrä piirrosta napauttamalla ja vetämällä sitä sormella.

Piirroksen osien muokkaaminen

1. Jos se on tarpeen, napauta piirrosta sormellasi, ja napauta sitten ponnahdusvalikosta Muokkaa piirrosta.
  2. Napauta valintatyökalua  näytön alaosassa. Napauta tai vedä sitten piirroksen muokattavaa osaa. Valinnan ympärille ilmestyvät ääriviivat.
  3. Napauta valintaa ponnahdusvalikossa:
    • Muuta valinnan kokoa napauttamalla Muuta kokoa. Vedä sitten laatikon kahvoja valinnan ympärillä.
    • Jaa piirros kahdeksi piirrokseksi napauttamalla ponnahdusvalikossa Erota.
    • Voit myös leikata, kopioida, liittää, poistaa tai kahdentaa valinnan.

Piirroksen animointi

Voit animoida piirroksia Keynotessa ja Numbersissa.

Piirrosten animoiminen Keynotessa

Voit animoida Keynote-esityksessä piirroksen niin, että se näyttää siltä, että sitä piirretään juuri sillä hetkellä (Aloitus-efekti) tai pyyhitään (Lopetus-efekti).

Näin voit animoida piirroksen Keynotessa iPhonella, iPadilla tai iPod touchilla:

1. Valitse säädin, jossa piirros on, ja napauta tai klikkaa piirrosta valitaksesi sen.
  2. Napauta piirrosta uudelleen, ja napauta sitten Animoi ponnahdusvalikosta.
  3. Valitse Aloitus tai Lopetus.
  4. Valitse ponnahdusvalikosta Viivan piirtäminen ja esikatsele animaatio napauttamalla Toista.
  5. Kun olet valmis, napauta Valmis.

Macilla voit animoida piirroksen, jonka olet lisännyt esitykseen iOS:n Keynotella.

1. Valitse piirros diasta, jossa piirros on.
  2. Klikkaa Animoi-painiketta  ja valitse Aloitus tai Lopetus.
  3. Klikkaa Lisää tehoste, valitse valikosta Viivan piirtäminen ja säädä muita asetuksia, kuten kestoa.
  4. Klikkaa Esikatselu toistaaksesi animaation.

Piirroksen animoiminen Numbersissa

Numbersissa voit animoida piirroksen niin, että se näyttää siltä, että sitä piirretään juuri sillä hetkellä.

Näin voit animoida piirroksen iPhonen, iPadin tai iPod touchin Numbersissa:

1. Jos käytät piirustustilaa, napauta Valmis. Siirry muussa tapauksessa seuraavaan vaiheeseen.
  2. Valitse piirros napauttamalla sitä.
  3. Napauta Muoto-painiketta  ja napauta sitten Piirros.
  4. Laita Animoi piirros -toiminto päälle ja säädä muita asetuksia, kuten kestoa.
  5. Voit toistaa animaation napauttamalla Toista tai Toista piirros.

Macilla voit animoida piirroksen, jonka olet lisännyt taulukkoon iOS:n Numbersilla:

1. Valitse piirros Numbers-taulukosta, jossa se on.
  2. Klikkaa Muoto-painiketta , valitse Animoi piirros ja säädä muita asetuksia, kuten kestoa.
  3. Voit toistaa animaation klikkaamalla Muoto-sivupalkissa Toista tai sivulla Toista piirros.

Piirroksen jakaminen tai tallentaminen

Numbersissa ja Keynotessa voit jakaa tai tallentaa piirroksen kuvatiedostona (.png). Jos animoit piirroksen Numbersissa, voit jakaa tai tallentaa piirroksen videotiedostona (.m4v).

1. Valitse piirros napauttamalla sitä ja valitse sitten Jaa. Jos animoit piirroksen Numbersissa, valitse Jaa kuvana tai Jaa videona.
  2. Valitse, miten haluat lähettää kuvasi tai videosi, kuten esimerkiksi sähköpostina, viestinä tai muun palvelun kautta.  Tai valitse Tallenna kuva (tai Tallenna video animoidun Numbers-piirroksen tapauksessa) tallentaaksesi sen Kuvat-appiin.

Macilla voit jakaa tai tallentaa piirroksen, joka on lisätty taulukkoon tai esitykseen iOS:n Numbersissa tai iOS:n Keynotessa.

1. Ctrl-klikkaa piirrosta taulukossa tai esityksessä, jossa piirros on.
  2. Valitse Jaa. Jos olet animoinut piirroksen, valitse Jaa kuvana tai Jaa elokuvana.
  3. Valitse, miten haluat lähettää kuvasi tai videosi, kuten esimerkiksi sähköpostina, viestinä tai muun palvelun kautta. Tai valitse Lisää Kuviin tallentaaksesi kuvasi (tai videosi, jos kyse on animoidusta Numbers-piirroksesta) Kuvat-appiin.

Apple Pencilin Valinta ja vieritys -toiminnon ottaminen käyttöön

Voit oletusarvoisesti käyttää Apple Penciliä piirtämisen aloittamiseen. Voit vaihtoehtoisesti asettaa Numbersin tai Keynoten käyttämään Apple Penciliä objektien valitsemiseen ja dokumenteissasi vierittämiseen:*

1. Napauta Numbersissa tai Keynotessa Lisää-painiketta .
  2. Napauta Apple Penciliä ja ota sitten Valinta ja vieritys -toiminto käyttöön.

Jos Apple Pencilisi tukee Vaihda kaksoisnapauttamalla -toimintoa, voit ottaa sen käyttöön. Vaihda kaksoisnapauttamalla -toiminnolla voit ottaa Valinta ja vieritys -toiminnon käyttöön ja poistaa sen käytöstä kaksoisnapauttamalla Apple Pencilin alaosaa.

Jos haluat lisätä laskentataulukon tai esityksen dokumenttiin, kun Valinta ja vieritys -toiminto on käytössä, napauta Lisää-painiketta , napauta Media-painiketta  ja napauta sitten Piirros .

* Pagesilla, Numbersilla ja Keynotella on kaikilla omat asetuksensa Valinta ja vieritys -toimintoa varten. Jos esimerkiksi otat Valinta ja vieritys -toiminnon Pagesissa käyttöön, sillä ei ole vaikutusta Keynoteen tai Numbersiin.