Numbersissa ja Keynotessa piirtäminen iPadillasi tai iPhonellasi

Voit piirtää Apple Pencilillä tai sormella suoraan laskentataulukoihin ja esityksiin tuetuissa laitteissa.

Piirroksen lisääminen

1. Aloita piirtäminen Apple Pencilillä piirtämällä sivun tai dian mihin tahansa kohtaan. Voit piirtää sormella, tai jos olet ottanut käyttöön Valitse ja vieritä Apple Pencilillä, napauta Lisää uusi kohde > Media-painike > Piirros-painike Piirros, sitten voit piirtää missä vain.
  2. Jos haluat vaihtaa piirrostyökaluja, napauta työkalua näytön alaosassa. Voit myös käyttää seuraavia työkaluja erilaisiin tehosteisiin ja toimintoihin:
    • Piirrä uusi kokovärinen kuvio napauttamalla Täyttö-työkalu ja aloita piirtäminen. Täytä alue napauttamalla Täyttötyökalu, ja napauta sitten aluetta, jonka haluat täyttää.
    • Pyyhi napauttamalla pyyhintyökalua  ja pyyhkimällä sitten piirros.
    • Muokkaa piirroksen osia napauttamalla valintatyökalu. Napauta tai vedä sitten piirroksen muokattavien osien kohtia.
  3. Piirrä eri värillä napauttamalla värikästä ympyrää, ja valitse sitten väri. Säädä sävyä pyyhkäisemällä vasemmalle.
  4. Piirrä eri viivan paksuudella tai läpinäkyvyydellä napauttamalla työkalua kahdesti. Napauta sitten viivan paksuutta ja valitse uusi paksuus tai säädä läpinäkyvyyttä vetämällä liukusäädintä.
  5. Kumoa edellinen tapahtuma napauttamalla Peru-painike
  6. Kun olet valmis, napauta Valmis.

Piirroksen siirtäminen ja koon muuttaminen

Voit muuttaa piirroksen kokoa ja siirtää sitä sen lisäämisen jälkeen:

• Muuta piirroksen kokoa napauttamalla piirrosta sormella, ja vedä sitten laatikon kahvoja.
  • Siirrä piirrosta napauttamalla ja vetämällä sitä sormella.

Piirroksen osien muokkaaminen

1. Jos se on tarpeen, napauta piirrosta sormellasi, ja napauta sitten ponnahdusvalikosta Muokkaa piirrosta.
  2. Napauta Valinta-työkalu näytön alaosassa. Napauta tai vedä sitten piirroksen muokattavaa osaa. Valinnan ympärille ilmestyy ääriviivat.
  3. Napauta valintaa ponnahdusvalikossa:
    • Muuta valinnan kokoa napauttamalla Muuta kokoa. Vedä sitten laatikon kahvoja valinnan ympärillä.
    • Jaa piirros kahdeksi piirrokseksi napauttamalla ponnahdusvalikossa Erota.
    • Voit myös leikata, kopioida, liittää, poistaa tai kahdentaa valinnan.

Piirroksen animoiminen

Voit animoida piirroksia Keynotessa ja Numbersissa.

Piirrosten animoiminen Keynotessa

Voit animoida Keynote-esityksessä piirroksen niin, että se näyttää siltä, että sitä piirretään juuri sillä hetkellä (Build In -efekti) tai pyyhitään (Build Out -efekti).

Näin voit animoida piirroksen Keynotessa iPhonella, iPadilla tai iPod touchilla:

1. Valitse säädin, jossa piirros on, ja napauta tai klikkaa piirrosta valitaksesi sen.
  2. Napauta piirrosta uudelleen, ja napauta sitten Animoi ponnahdusvalikosta.
  3. Valitse Build In tai Build Out.
  4. Valitse ponnahdusvalikosta Viivapiirros ja esikatsele animaatio napauttamalla Toista.
  5. Kun olet valmis, napauta Valmis.

Macilla voit animoida piirroksen, jonka olet lisännyt esitykseen iOS:n Keynotella.

1. Valitse piirros säätimestä, jossa piirros on.
  2. Klikkaa Animoi-painiketta ja valitse Build In tai Build Out.
  3. Klikkaa Lisää efekti, valitse valikosta Viivapiirros ja säädä muita asetuksia, kuten kestoa.
  4. Klikkaa Esikatselu toistaaksesi animaation.

Piirroksen animoiminen Numbersissa

Numbersissa voit animoida piirroksen niin, että se näyttää siltä, että sitä piirretään juuri sillä hetkellä.

Näin voit animoida piirroksen iPhonen, iPadin tai iPod touchin Numbersissa:

1. Jos olet piirrostilassa, napauta Valmis. Siirry muussa tapauksessa seuraavaan vaiheeseen.
  2. Napauta piirrosta valitaksesi sen.
  3. Napauta Muoto-painiketta ja sitten Piirrosta.
  4. Ota käyttöön Animoi piirros ja säädä sitten muita asetuksia, kuten kestoa.
  5. Voit toistaa animaation napauttamalla Toista tai Toista piirros.

Macilla voit animoida piirroksen, jonka olet lisännyt taulukkoon iOS:n Numbersilla:

1. Valitse piirros Numbers-taulukosta, jossa se on.
  2. Klikkaa Muoto ja valitse Animoi piirros. Säädä sitten muita asetuksia, kuten kestoa.
  3. Voit toistaa animaation napauttamalla Toista Muoto-sivupalkissa tai klikkaamalla sivulla Toista piirros.

Piirroksen jakaminen tai tallentaminen

Numbersissa ja Keynotessa voit jakaa tai tallentaa piirroksen kuvatiedostona (.png). Jos animoit piirroksen Numbersissa, voit jakaa tai tallentaa piirroksen videotiedostona (.m4v).

1. Napauta piirrosta valitaksesi sen ja valitse Jaa. Jos animoit piirroksen Numbersissa, valitse Jaa kuvana tai Jaa videona.
  2. Valitse, miten haluat lähettää kuvasi tai videosi, kuten esimerkiksi sähköpostina, viestinä tai muun palvelun kautta.  Tai valitse Tallenna kuva (tai Tallenna video animoidun Numbers-piirroksen tapauksessa) tallentaaksesi sen Kuvat-appiin.

Macilla voit jakaa tai tallentaa piirroksen, joka on lisätty taulukkoon tai esitykseen iOS:n Numbersissa tai iOS:n Keynotessa.

1. Ctrl-klikkaa piirrosta taulukossa tai esityksessä, jossa piirros on.
  2. Valitse Jaa. Jos animoit piirroksen, valitse Jaa kuvana tai Jaa videona.
  3. Valitse, miten haluat lähettää kuvasi tai videosi, kuten esimerkiksi sähköpostina, viestinä tai muun palvelun kautta. Tai valitse Lisää kuviin tallentaaksesi kuvasi (tai videosi, jos kyse on animoidusta Numbers-piirroksesta) Kuvat-appiin.

Valitse ja vieritä Apple Pencilillä

Voit vierittää Apple Pencilillä asiakirjaasi ja valita objekteja. Siirry Asetuksiin > [Ohjelman nimi], ja ota sitten käyttöön Valitse ja vieritä Apple Pencilillä.

Voit lisätä piirroksen, kun Valitse ja vieriiä Apple Pencilillä on otettu käyttöön, napauttamalla Lisää uusi kohde  > Media-painike ja sitten Piirros.