Pikakomennot-apin käyttäminen iPhonessa tai iPadissa

Pikakomennot-apilla voit luoda mukautettuja pikakomentoja monivaiheisille tehtäville ja käyttää niitä muissa apeissa. Galleriassa on satoja esimerkkejä, joista voit valita haluamasi. Vaihtoehtoisesti voit luoda omat pikakomentosi vetämällä ja pudottamalla toimintoja.

Tietoja Pikakomennot-apista

iOS 12:n Pikakomennot-apilla voit suorittaa toimintoja apeissa yhdellä napautuksella tai pyytämällä Siriä suorittamaan toiminnon. iOS-laitteen omien pikakomentojen suorittamisen lisäksi voit luoda Pikakomennot-apilla omia pikakomentojasi ja helpottaa rutiinitehtäviä yhdistelemällä eri apeissa suoritettavia toimintoja.

Mitä pikakomento tarkoittaa?

Pikakomento on nopea tapa suorittaa yksi tai useampi tehtävä apeilla. Pikakomennot-apilla voit luoda omia pikakomentojasi monivaiheisille tehtäville. Voit esimerkiksi luoda surffaukseen liittyvän pikakomennon, joka noutaa surffausraportin tiedot, ilmoittaa arvioidun saapumisajan rannalle ja käynnistää surffaussoittolistan.

Mitä toiminto tarkoittaa?

Toiminto on jonkin tehtävän vaihe, ja pikakomennot muodostuvat toiminnoista. Voit luoda pikakomentoja yhdistelemällä iOS-laitteessa olevissa apeissa tai sisällössä sekä internet-sisällöissä ja -palveluissa suoritettavia toimintoja. Pikakomennot muodostuvat yhdestä tai useammasta toiminnosta.

Esimerkiksi Twitter-tilillesi animoituja GIF-kuvia lähettävässä pikakomennossa voi olla kolme peräkkäistä toimintoa:

1. Hae uusimmat kuvat -toiminto etsii uusimmat laitteellasi otetut kuvat.
  2. Tee GIF -toiminto luo kuvista animoidun GIF-kuvan.
  3. Twiittaa-toiminto julkaisee GIF-kuvan automaattisesti Twitter-tililläsi.

Pikakomennon lisääminen Galleriasta

Galleriassa on useita luovia ja hyödyllisiä pikakomentoja. Tutustu Galleriassa oleviin pikakomentoihin ja katso, miten ne on luotu. Jos löydät Galleriasta jonkin kiinnostavan pikakomennon, voit lisätä sen kirjastoosi napauttamalla sitä tai muokkaamalla sitä tarpeittesi mukaisesti.

Voit siirtyä Galleriaan avaamalla Pikakomennot-apin ja napauttamalla kohtaa Galleria.

Voit selata kategorioita pyyhkäisemällä näyttöä ylös- tai alaspäin. Voit näyttää kategorian muut pikakomennot napauttamalla kohtaa Näytä kaikki.

Voit lisätä pikakomennon napauttamalla sitä ja valitsemalla Hae pikakomento. Voit myös katsoa, miten pikakomento on tehty, napauttamalla kohtaa Näytä toiminnot.

Lisäämäsi pikakomennot löytyvät Pikakomennot-apin Kirjasto-välilehdeltä Kirjasto.

Uuden pikakomennon luominen

1. Avaa Pikakomennot-appi ja napauta Kirjasto-välilehteä Kirjasto.
  2. Valitse Luo pikakomento tai oikeassa yläkulmassa oleva Uusi pikakomento.
  3. Valitse tai etsi ne toiminnot, joita haluat käyttää pikakomennossa. Napauta niitä toimintoja, jotka haluat lisätä pikakomentoon.
    • Voit muuttaa toimintojen järjestystä painamalla toimintoa, pitämällä sitä painettuna ja vetämällä sen muiden toimintojen ylä- tai alapuolelle.
    • Voit perua vaiheita valitsemalla Peru tai toistaa niitä valitsemalla Tee sittenkin
    • Voit poistaa toiminnon valitsemalla Poista.
    • Voit testata pikakomentoa valitsemalla Toista.
    • Voit antaa pikakomennolle nimen valitsemalla Asetukset, kirjoittamalla haluamasi nimen ja valitsemalla Valmis.
  4. Tallenna pikakomento valitsemalla Valmis.

Löydät luomasi pikakomennon Pikakomennot-apin Kirjasto-välilehdeltä Kirjasto.

Pikakomennon muokkaaminen tai mukauttaminen

Pikakomennossa olevien toimintojen muokkaaminen:

1. Avaa Pikakomennot-appi.
  2. Napauta Kirjasto-välilehteä Kirjasto.
  3. Avaa pikakomentojen muokkain valitsemalla pikakomennon oikeasta yläkulmasta Muokkaa

Voit muokata pikakomennon nimeä ja ulkoasua valitsemalla pikakomentojen muokkaimesta Asetukset. Tämän jälkeen voit

• muuttaa pikakomennon nimeä napauttamalla kohtaa Nimi
  • valita glyyfin ja vaihtaa sen väriä napauttamalla kohtaa Kuvake
  • valita kameran kuvista pikakomennolle haluamasi kuvan napauttamalla kohtaa Koti-valikko – näin komento on helpompi tunnistaa, kun se lisätään aloitusnäyttöön.

Pikakomennon suorittaminen

Suorita pikakomento avaamalla Pikakomennot-appi ja siirtymällä Kirjasto-välilehdelle Kirjasto. Napauta pikakomentoa.

Voit myös pyytää Siriä suorittamaan pikakomennon. Siirry Tänään-näkymään tai Koti-valikkoon valitsemalla pikakomennon oikeasta yläkulmasta Muokkaa ja napauttamalla kohtaa Asetukset. Voit nyt suorittaa pikakomennon jollakin seuraavista tavoista:

• Jos valitset Lisää Siriin, voit tallentaa lauseen, jonka sanottuasi Siri suorittaa pikakomennon.
  • Jos aktivoit kohdan Näytä widgetissä, voit käyttää pikakomentoa suoraan Tänään-näkymästä.
  • Jos valitset Lisää Koti-valikkoon, pikakomento lisätään Koti-valikkoon.

Lisätietoja

Lisätietoja Pikakomennot-apista, kuten kattavat ohjeet pikakomentojen luomista ja käyttöä varten, löydät Pikakomentojen käyttöoppaasta.

Apple TV ja macOS eivät tue pikakomentoja.