Oikotiet-apin käyttäminen iPhonessa tai iPadissa

Oikotiet-apilla voit luoda mukautettuja oikoteitä monivaiheisille tehtäville ja käyttää niitä muissa apeissa. Galleriassa on satoja esimerkkejä, joista voit valita haluamasi. Vaihtoehtoisesti voit luoda omat oikotiesi vetämällä ja pudottamalla toimintoja.

Tietoja Oikotiet-apista

iOS 12:n Oikotiet-apilla voit suorittaa toimintoja apeissa yhdellä napautuksella tai pyytämällä Siriä suorittamaan toiminnon. iOS-laitteen omien oikoteiden suorittamisen lisäksi voit luoda Oikotiet-apilla omia oikoteitäsi ja helpottaa rutiinitehtäviä yhdistelemällä eri apeissa suoritettavia toimintoja.

Mitä oikotie tarkoittaa?

Oikotie on nopea tapa suorittaa yksi tai useampi tehtävä apeilla. Oikotiet-apilla voit luoda omia oikoteitäsi monivaiheisille tehtäville. Voit esimerkiksi luoda surffaukseen liittyvän oikotien, joka noutaa surffausraportin tiedot, ilmoittaa arvioidun saapumisajan rannalle ja käynnistää surffaussoittolistan.

Mitä toiminto tarkoittaa?

Toiminto on jonkin tehtävän vaihe, ja oikotiet muodostuvat toiminnoista. Voit luoda oikoteitä yhdistelemällä iOS-laitteessa olevissa apeissa tai sisällössä sekä internet-sisällöissä ja -palveluissa suoritettavia toimintoja. Oikotiet muodostuvat yhdestä tai useammasta toiminnosta.

Esimerkiksi Twitter-tilillesi animoituja GIF-kuvia lähettävässä oikotiessä voi olla kolme peräkkäistä toimintoa:

1. Hae uusimmat kuvat -toiminto etsii uusimmat laitteellasi otetut kuvat.
  2. Tee GIF -toiminto luo kuvista animoidun GIF-kuvan.
  3. Twiittaa-toiminto julkaisee GIF-kuvan automaattisesti Twitter-tililläsi.

Lisää oikotie Galleriasta

Galleriassa on useita luovia ja hyödyllisiä oikoteitä. Tutustu Galleriassa oleviin oikoteihin ja katso, miten ne on luotu. Jos löydät Galleriasta jonkin kiinnostavan oikotien, voit lisätä sen kirjastoosi napauttamalla sitä tai muokkaamalla sitä tarpeittesi mukaisesti.

Voit siirtyä Galleriaan avaamalla Oikotiet-apin ja napauttamalla kohtaa Galleria.

Voit selata kategorioita pyyhkäisemällä näyttöä ylös- tai alaspäin. Voit näyttää kategorian muut oikotiet napauttamalla kohtaa Näytä kaikki.

Voit lisätä oikotien napauttamalla sitä ja valitsemalla Hae oikotie. Voit myös katsoa, miten oikotie on tehty, napauttamalla kohtaa Näytä toiminnot.

Lisäämäsi oikotiet löytyvät Oikotiet-apin Kirjasto-välilehdeltä Kirjasto.

Uuden oikotien luominen

1. Avaa Oikotiet-appi ja napauta Kirjasto-välilehteä Kirjasto.
  2. Valitse Luo oikotie tai oikeassa yläkulmassa oleva Uusi oikotie.
  3. Valitse tai etsi ne toiminnot, joita haluat käyttää oikotiessä. Napauta niitä toimintoja, jotka haluat lisätä oikotiehen.
    • Voit muuttaa toimintojen järjestystä painamalla toimintoa, pitämällä sitä painettuna ja vetämällä sen muiden toimintojen ylä- tai alapuolelle.
    • Voit perua vaiheita valitsemalla Peru, tai toistaa niitä valitsemalla Tee sittenkin
    • Voit poistaa toiminnon valitsemalla Poista.
    • Voit testata oikotietä valitsemalla Toista.
    • Voit antaa oikotielle nimen valitsemalla Asetukset, kirjoittamalla haluamasi nimen ja valitsemalla Valmis.
  4. Tallenna oikotie valitsemalla Valmis.

Löydät luomasi oikotien Oikotiet-apin Kirjasto-välilehdeltä Kirjasto.

Oikotien muokkaaminen tai mukauttaminen

Oikotiessä olevien toimintojen muokkaaminen:

1. Avaa Oikotiet-appi.
  2. Napauta Kirjasto-välilehteä Kirjasto.
  3. Avaa oikoteiden muokkain valitsemalla oikotien oikeasta yläkulmasta Muokkaa

Voit muokata oikotien nimeä ja ulkoasua valitsemalla oikoteiden muokkaimesta Asetukset. Tämän jälkeen voit

• muuttaa oikotien nimeä napauttamalla kohtaa Nimi
  • valita glyyfin ja vaihtaa sen väriä napauttamalla kohtaa Kuvake
  • valita kameran kuvista oikotielle haluamasi kuvan napauttamalla kohtaa Koti-valikko – näin komento on helpompi tunnistaa, kun se lisätään aloitusnäyttöön.

Oikotien suorittaminen

Suorita oikotie avaamalla Oikotiet-appi ja siirtymällä Kirjasto-välilehdelle Kirjasto. Napauta oikotietä.

Voit myös pyytää Siriä suorittamaan oikotien. Siirry Tänään-näkymään tai Koti-valikkoon valitsemalla oikotien oikeasta yläkulmasta Muokkaa ja napauttamalla kohtaa Asetukset. Voit nyt suorittaa oikotien jollakin seuraavista tavoista:

• Jos valitset Lisää Siriin, voit tallentaa lauseen, jonka sanottuasi Siri suorittaa oikotien.
  • Jos aktivoit kohdan Näytä widgetissä, voit käyttää oikotietä suoraan Tänään-näkymästä.
  • Jos valitset Lisää Koti-valikkoon, oikotie lisätään Koti-valikkoon.

Lisätietoja

Saat lisätietoja Oikotiet-apista sekä oikoteiden luomisesta ja käyttämisestä oikoteiden käyttöoppaasta.

Apple TV ja macOS eivät tue oikoteitä.