Käyttöapuominaisuuksien käyttäminen MacBook Pron Touch Barilla

Jokaisessa Macissa on vakiona aputeknologioita, jotka voivat helpottaa macOS:n käyttöä. Tässä artikkelissa kerrotaan MacBook Pron Touch Barin käyttöapuominaisuuksista.

MacBook Pro (15-tuumainen, 2016 tai uudempi) ja MacBook Pro (13-tuumainen, 2016 tai uudempi, neljä Thunderbolt 3 -porttia) sisältävät käyttöapuominaisuuksia, joiden avulla sokeat tai heikkonäköiset voivat hyödyntää Touch Barin toimintoja.

VoiceOverin käyttäminen Touch Barin avulla

VoiceOver kertoo, mitä näytölläsi on ja opastaa sinua toiminnoissa kuten vaihtoehdon valitseminen valikosta tai painikkeen aktivointi näppäimistöä tai ohjauslevyä käyttämällä. Se voi kertoa myös, mitä Touch Bar sisältää.

Voit ottaa VoiceOverin käyttöön tai poistaa sen käytöstä pitämällä komentonäppäintä painettuna ja painamalla kolme kertaa Touch ID -painiketta, joka on Touch Barin oikealla puolella näppäimistön yläosassa:

Kun olet ottanut VoiceOverin käyttöön, voit käyttää seuraavia eleitä Touch Barin kanssa:

• Vaihda Touch Barin kohdistusta liikuttamalla yhtä sormea Touch Barin päällä. VoiceOver kertoo, mikä kohde sormesi alla on.
  • Siirrä Touch Barin kohdistus edelliseen tai seuraavaan Touch Barin kohteeseen pyyhkäisemällä yhdellä sormella vasemmalle tai oikealle.
  • Aktivoi kohde, johon Touch Bar on kohdistettu, kaksoisnapauttamalla mitä tahansa Touch Barin kohtaa.
  • Napauttamalla kahdella sormella siten, että kosketat yhdellä sormella kohdetta ja napautat toisella Touch Baria, voit aktivoida ensimmäisen sormen alla olevan kohteen.
  • Siirrä kohde, johon Touch Bar on kohdistettu, suoran kosketuksen tilaan kaksoisnapauttamalla ja pitämällä sitä painettuna. Näin voit käyttää liukusäätimiä.

Touch Barin zoomauksen käyttäminen

Jos käytät Zoomaus-toimintoa Macissa, voit ottaa käyttöön myös Touch Barin zoomauksen.

Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset. Valitse sitten Käyttöapu, Zoomaus ja aktivoi kohta Ota Touch Barin zoomaus käyttöön.

Kun olet ottanut Touch Barin zoomauksen käyttöön, voit suorittaa seuraavia toimia:

• Kosketa ja vedä Touch Barissa yhdellä sormella, niin näet Touch Barin zoomattuna näytölläsi.
  • Voit muuttaa suurennustasoa pitämällä komentonäppäintä painettuna ja käyttämällä kahden sormen nipistyselettä.
  • Panoroi yhdellä sormella ja napauta nopeasti toisella sormella syntetisoidaksesi napautuksen paikassa, jossa ensimmäinen sormi on. Pidä toista sormea painettuna ja liikuta molempia sormia yhdessä syntetisoidaksesi napauta ja vedä -toiminnon paikassa, jossa ensimmäinen sormi on.
  • Pidä sormea edelleen yhdessä paikassa siirtyäksesi suoran kosketuksen tilaan, jonka avulla voit suoraan ohjata sormen alla olevaa säädintä.

Kytkinohjauksen käyttäminen Touch Barin avulla

Kytkinohjauksen avulla saa Touch Barin näkymään MacBook Pron näytöllä. Näin voit käyttää Touch Barin kohteita tavalliseen tapaan osoittimella.

Ota ensin kytkinohjaus käyttöön:

1. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset, klikkaa Käyttöapu ja sitten Kytkinohjaus.
  2. Klikkaa Yleiset ja valitse sitten Ota kytkinohjaus käyttöön. Kytkinohjauksen kotipaneeli tulee näkyviin työpöydällä.

Seuraavaksi näytä tai kätke Touch Bar:

1. Valitse Kytkinohjauksen kotipaneelissa Järjestelmä.
  2. Klikkaa Näytä tai kätke Touch Bar saadaksesi Touch Barin näkyviin tai pois näkyvistä.

Lue lisätietoja osoittimen ohjaamisesta.

Muiden ominaisuuksien ottaminen käyttöön Käyttöapuvalintojen avulla

macOS sisältää Käyttöapuvalinnat-ikkunan, jonka avulla voi nopeasti ottaa käyttöön tai poistaa käytöstä yleisiä apuominaisuuksia, kuten zoomaus, VoiceOver ja yhden sormen näppäimet.

Voit avata tämän ikkunan MacBook Prossa painamalla Touch ID -painiketta kolme kertaa.