Tiedostot-apin käyttäminen iPhonella, iPadilla tai iPod touchilla

Tarkastele ja hallinnoi tiedostojasi mistä tahansa iPhonesta, iPadista tai iPod touchista. Tiedostot-apin avulla on helpompi löytää etsimäsi riippumatta siitä, mihin laitteeseen sen tallensit tai mitä laitetta sillä hetkellä käytät.

Tiedostot-apin kuvake

Tiedostot-appi tuo kaikki tiedostosi yhteen. Selaa, hae ja järjestele kaikkia tiedostojasi helposti yhdessä paikassa. Käytettävissä ovat laitteessasi olevien tiedostojen lisäksi myös apeissa, iCloud Drivessa ja muissa pilvipalveluissa olevat tiedostot.

Ennen kuin aloitat

Jos et halua käyttää iCloud Drivessa olevia tiedostoja Tiedostot-apilla, voit ladata ja lisätä sen sijaan vain muiden valmistajien pilvipalveluita.

Tiedostojen etsiminen

Jos haluat käyttää tiedostojasi, avaa Tiedostot-appi ja valitse etsittävän tiedoston sijainti.

Tiedoston paikallisen kopion tallentaminen

Löydät paikallisesti tallennetut tiedostot Omassa [laitteessa] -kansiosta, Sijainnit-kohdan alta. iPadissa voit helposti tallentaa tiedostot suoraan laitteeseen vetämällä ja pudottamalla ne Omassa iPadissa -kansioon. Jos haluat tallentaa tiedoston paikallisesti iPhoneen tai iPod touchiin, toimi seuraavien ohjeiden mukaan.

1. Siirry tiedostoon, jonka haluat tallentaa laitteeseen.
  2. Napauta Valitse > tiedoston nimi > Järjestä .
  3. Valitse Omassa [laitteessa] -kohdassa kansio tai luo uusi kansio napauttamalla Uusi kansio .
  4. Napauta Kopioi.

Voit myös painaa tiedostoa pitkään, valita Siirrä ja valita kansion, johon haluat kopioida tiedoston.

Napauta iOS 12:ssa tai aiemmassa tiedostoa ja valitse Siirrä. Valitse sitten Omassa [laitteessa] -kohdassa Numbers, Keynote tai Pages ja napauta Kopioi.

iCloud Driven tiedostojen siirtäminen

1. Siirry tiedostoon, jonka haluat siirtää.
  2. Napauta Valitse ja valitse tiedosto.
  3. Napauta Järjestä .
  4. Valitse Omassa [laitteessa] -kohdassa kansio tai luo uusi kansio napauttamalla Uusi kansio .
  5. Napauta Siirrä.

Voit myös painaa tiedostoa pitkään, valita Siirrä ja valita kansion, johon haluat kopioida tiedoston.

Tiedostojen etsiminen muista laitteista

Noudata laitettasi koskevia ohjeita.

Tiedostojen järjestäminen

iCloud Driveen tallennettuja tiedostoja, kuten Pages-, Numbers- ja Keynote-dokumentteja, on helppo järjestää. Kun teet muutoksia yhdellä laitteella, muokkaukset päivittyvät automaattisesti kaikkiin iCloud Drivea käyttäviin laitteisiin.

Voit tehdä omia kansioita. Tai nimetä olemassa olevia tiedostoja ja kansioita uudelleen painamalla niitä voimakkaasti.

Uusien kansioiden luominen

1. Valitse Sijainnit.
  2. Valitse, mihin haluat tallentaa uuden kansiosi napauttamalla iCloud Drivea, Omassa [laitteessa] -kansiota tai muun valmistajan pilvipalvelun nimeä.
  3. Pyyhkäise näytöllä alaspäin.
  4. Napauta Lisää .
  5. Valitse Uusi kansio.
  6. Anna uuden kansion nimi. Napauta sitten kohtaa Valmis.

Napauta iOS 12:ssa ja aiemmissa Uusi kansio . Jos Uusi kansio  -kuvaketta ei näy tai se on harmaana, muun valmistajan pilvipalvelu ei tue uusia kansioita.

Voit tarkastella tiedostoja nimen, päiväyksen, koon tai lisäämiesi tunnisteiden mukaan. Värikkäiden ja muokattavien merkintöjen avulla voit lisätä tunnisteita tiedostoihin haluamallasi tavalla. Näin löydät juuri tarvitsemasi projektin tai dokumentin nopeasti.

Tunnisteen lisääminen

1. Napauta Valitse.
  2. Napauta tiedostoa, johon haluat lisätä tunnisteen.
  3. Napauta Jaa  > Lisää tunnisteita
  4. Valitse lisättävä tunniste.

Tunnisteen nimeäminen uudelleen

1. Valitse Sijainnit.
  2. Napauta Lisää  > Muokkaa.
  3. Napauta olemassa olevan tunnisteen nimeä.
  4. Anna uuden tunnisteen nimi.
  5. Napauta Valmis.

Tiedostojen poistaminen

Valitse poistettavat tiedostot ja napauta Poista . Kun poistat tiedostoja iCloud Drive -kansiosta yhdessä laitteessa, ne poistetaan myös muista laitteistasi. iCloud Drive poistaa tiedostot kaikista laitteista, joihin olet kirjautunut samalla Apple ID:llä.

Kun poistat tiedoston iCloud Drivesta tai Omassa [laitteessa] -kansiosta, se siirretään Äskettäin poistetut -kansioon. Jos muutat mielesi tai olet poistanut tiedoston vahingossa, sinulla on 30 päivää aikaa palauttaa se. Valitse Sijainnit > Äskettäin poistetut. Valitse tiedosto, jonka haluat pitää, ja napauta Palauta. 30 päivän kuluttua tiedostot poistetaan Äskettäin poistetut -kansiosta.

Voit myös kirjautua osoitteeseen iCloud.com Macilla tai Windows-tietokoneella ja siirtyä sitten iCloud Driveen tarkistamaan Äskettäin poistetut -kansion sisällön.

Tiedostojen jakaminen ja käsitteleminen ystävien kanssa

Haluatko jakaa dokumentin ystävän tai työtoverin kanssa? Jaa hänelle linkki mihin tahansa iCloud Driveen tallennettuun tiedostoon suoraan Tiedostot-apista. Valitse tiedosto, napauta Jaa  ja valitse Lisää käyttäjiä. Voit myös jakaa tiedoston kopion AirDropin, Viestit-apin, Mailin tai jaetun muistiinpanon avulla.

Tai ehkä haluat tehdä yhteistyötä projektin parissa reaaliajassa. Tiedosto-apin avulla sekin onnistuu Pages-, Numbers- ja Keynote-dokumenteilla. Valitse tiedosto ja napauta Jaa tai  > Lisää käyttäjiä . Voit kutsua heidät yhteistyöhön Viestit-apin tai Mailin avulla tai kopioimalla ja sijoittamalla linkin. Tiedoston eri käyttäjät on värikoodattu. Voit myös nähdä, milloin he ovat online-tilassa ja aktiivisesti työstämässä jakamaasi dokumenttia.

Muiden valmistajien ohjelmien käyttäminen Tiedostot-apissa

Tiedostot-appiin voi lisätä muiden valmistajien pilvipalveluita, kuten Box, Dropbox, OneDrive, Adobe Creative Cloud ja Google Drive, joten voit käyttää kaikkia tiedostoja kaikilla laitteillasi. iCloud Drivessa olevat tiedostot näkyvät automaattisesti Tiedostot-apissa, mutta muut pilvipalvelut täytyy määrittää siten, että niitä voi käyttää myös Tiedostot-apin kautta.

Muiden valmistajien appien lisääminen

1. Lataa ja asenna muun valmistajan pilviappi.
  2. Avaa Tiedostot-appi.
  3. Napauta Selaa-välilehteä.
  4. Napauta Lisää  > Muokkaa.
  5. Ota Tiedostot-apissa käytettävät muiden valmistajien ohjelmat käyttöön.
  6. Napauta Valmis.

Avaa iOS 12:ssa tai aiemmassa Tiedostot-appi ja lisää sitten muiden valmistajien ohjelmia napauttamalla Sijainnit > Muokkaa.

Jos jokin muun valmistajan pilvipalvelu ei näy Tiedostot-apissa, ota yhteys pilvipalvelun tarjoajaan.

Muiden pilvipalveluiden tiedostojen siirtäminen

1. Avaa tiedosto, jonka haluat siirtää.
  2. Napauta Jaa  > Kopioi.
  3. Avaa kansio, johon haluat siirtää tiedoston.
  4. Paina näyttöä voimakkaasti.
  5. Napauta Sijoita.

Tiedostot-apin hyödyntäminen entistä tehokkaammin iPadOS:ssä

Jos sinulla on iPadOS, voit käyttää USB-asemassa, SD-kortilla tai kovalevyllä olevia tiedostoja iPadOS:n Tiedostot-apilla. Liitä asema, niin voit valita sen Sijainnit-kohdassa. Voit liittää myös Apple File System (APFS)-, Mac OS laajennettu-, MS-DOS (FAT) tai ExFAT-muodossa olevan tiedostopalvelimen. Voit halutessasi tarkastella tiedostoja palstanäkymässä, josta on hyötyä, jos tiedostot on sijoitettu useisiin kansioihin. Palstanäkymässä voit tarkastella tiedostojen esikatseluita, ja voit käyttää erilaisia työkaluja, kuten merkintöjä ja pyöritystä, jopa tiedostoa avaamatta.

Yhteyden muodostaminen tiedostopalvelimeen

1. Avaa Selaa-välilehti.
  2. Napauta Lisää .
  3. Valitse Yhdistä palvelimeen.
  4. Anna SMB-osoite.
  5. Napauta Yhdistä.
  6. Palvelimen nimi ilmestyy Selaa-valikon Jaetut-kohtaan.

Vaihtaminen palstanäkymään

1. Avaa vaakatilassa Selaa-välilehti.
  2. Valitse kansio.
  3. Pyyhkäise näytön oikealla puolella alaspäin.
  4. Valitse oikeasta yläkulmasta Palstanäkymä .
  5. Napauta kansiota laajentaaksesi sen sisällön.
  6. Napauta tiedostoa, niin näet sen esikatselun.

Voit poistua palstanäkymästä napauttamalla Ruudukkonäkymä  tai Luettelonäkymä , tai käyttämällä iPadia pystytilassa.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.