Macin käynnistyslevyn salaaminen FileVaultin avulla

Koko levyn FileVault-salauksessa (FileVault 2) käytetään 256-bittiseen avaimeen perustuvaa 128-bittistä XTS-AES-salausta, joka auttaa estämään käynnistyslevylle tallennettujen tietojen luvattoman käytön.

FileVaultin laittaminen päälle ja käyttöönotto

FileVault 2 on saatavana OS X Lionissa ja uudemmissa. Kun FileVault on käytössä, Macisi vaatii aina, että kirjaudut sisään tilisi salasanalla.

1. Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset ja sitten Suojaus ja yksityisyys.
  2. Avaa FileVault-välilehti.
  3. Klikkaa valintaa Lukittu ja anna ylläpitäjän nimi ja salasana.
  4. Klikkaa valintaa Laita FileVault päälle.

Jos Macissa on useita käyttäjätilejä, saatat nähdä viestin, jossa sanotaan, että jokaisen käyttäjän on kirjoitettava salasanansa, ennen kuin he voivat poistaa levyn lukituksen. Klikkaa jokaisen käyttäjän kohdalla Salli käyttäjä -painiketta ja anna käyttäjän salasana. Käyttäjätilit, jotka lisäät FileVaultin käyttöönoton jälkeen, otetaan automaattisesti käyttöön.

Valitse, miten haluat poistaa levyn lukituksen ja nollata salasanan, jos unohdat salasanasi:

• Jos käytät OS X Yosemitea tai uudempaa, voit poistaa levyn lukituksen ja nollata salasanan iCloud-tilisi avulla.*
  • Jos käytät OS X Mavericksia, voit halutessasi tallentaa FileVaultin palautusavaimen Apple-tilillesi antamalla kolme suojauskysymystä ja niiden vastaukset. Valitse sellaiset vastaukset, jotka muistat varmasti.*
  • Jos et halua käyttää iCloudin FileVault-palautusta, voit luoda paikallisen palautusavaimen. Säilytä avaimen kirjaimia ja numeroita turvallisessa paikassa – muualla kuin salatulla käynnistyslevyllä.

Jos kadotat sekä tilisi salasanan että FileVaultin palautusavaimen, et pysty kirjautumaan Maciin etkä käyttämään käynnistyslevyllä olevia tietoja.

Salaus tapahtuu taustalla, kun käytät Maciasi ja vain silloin, kun Mac on hereillä ja kytkettynä verkkovirtaan. Voit tarkistaa edistymisen Suojaus ja yksityisyys -kohdan FileVault-osasta. Luomasi uudet tiedostot salataan automaattisesti, kun tallennat ne käynnistyslevylle.

Kun FileVault on otettu käyttöön ja käynnistät Mac-tietokoneesi uudelleen, käytät tilisi salasanaa levyn lukituksen avaamiseen ja annat Mac-tietokoneen käynnistyä. FileVault vaatii, että kirjaudut sisään aina Macin käynnistyessä, eikä yksikään tili voi kirjautua sisään automaattisesti.

Salasanan nollaaminen tai FileVaultin palautusavaimen vaihtaminen

Jos unohdat tilisi salasanan tai se ei toimi, pystyt ehkä nollaamaan salasanasi.

Jos haluat vaihtaa käynnistyslevyn salaamiseen käytetyn palautusavaimen, poista FileVault käytöstä kohdassa Suojaus ja yksityisyys. Voit laittaa sen sitten uudelleen päälle uuden avaimen luontia ja kaikkien vanhojen avainten käytöstä poistamista varten.

FileVaultin laittaminen pois päältä

Jos et enää halua salata käynnistyslevyä, voit laittaa FileVaultin pois päältä:

1. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja klikkaa sitten valintaa Suojaus ja yksityisyys.
  2. Avaa FileVault-välilehti.
  3. Klikkaa valintaa Lukittu ja anna ylläpitäjän nimi ja salasana.
  4. Klikkaa valintaa FileVault pois päältä.

Salauksen purku tapahtuu taustalla, kun käytät Maciasi ja vain silloin, kun Mac on hereillä ja kytkettynä verkkovirtaan. Voit tarkistaa edistymisen Suojaus ja yksityisyys -kohdan FileVault-osasta.

Lisätietoja

• Lue, miten voit luoda FileVaultin palautusavaimen ja ottaa sen käyttöön yrityksen, koulun tai muun laitoksen Mac-tietokoneissa.
  • Jos käytät FileVaultia Mac OS X Snow Leopardissa, voit päivittää sen FileVault 2:een päivittämällä OS X Lioniin tai uudempaan. Kun olet päivittänyt OS X:n, avaa FileVaultin asetukset ja päivitä FileVault toimimalla näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.
  • Käynnistyslevyllä olevien RAID-osioiden tai ei-standardinmukaisen Boot Camp -osion käyttö saattaa estää OS X:ää asentamasta paikallista palautusjärjestelmää. FileVault ei pysty salaamaan käynnistyslevyä ilman palautusjärjestelmää. Lue lisätietoja.

* Jos tallennat palautusavaimen Apple- tai iCloud-tilillesi, Apple ei pysty takaamaan, että se pystyy luovuttamaan avaimen sinulle, jos kadotat tai unohdat sen. AppleCare ja iCloud eivät palvele kaikkia kieliä ja alueita, eikä kaikilla AppleCaren palvelemilla alueilla ole saatavilla tukea kaikilla kielillä. Jos otat Macissa käyttöön kielen, jota AppleCare ei tue, ja otat sitten FileVaultin käyttöön ja tallennat avaimen Apple-tilillesi (vain OS X Mavericks), suojauskysymykset ja -vastaukset voivat olla kielellä, jota AppleCare ei tue.