Macin käynnistyslevyn salaaminen FileVaultin avulla

Koko levyn FileVault-salauksessa käytetään 256-bittiseen avaimeen perustuvaa 128-bittistä XTS-AES-salausta, joka auttaa estämään käynnistyslevyn tietojen luvattoman käytön.

FileVaultin laittaminen päälle ja pois päältä

Kun FileVault on päällä, Mac edellyttää käyttäjätilisi salasanaa, jotta sisäänrakennetun käynnistyslevyn lukitus voidaan avata ja Macin antaa käynnistyä. Millään käyttäjätilillä ei voi kirjautua sisään automaattisesti. Noudata alla olevia ohjeita sen mukaan, mitä macOS-versiota käytät.

macOS Ventura ja uudemmat

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset.
  2. Klikkaa sivupalkissa Tietosuoja ja suojaus.
  3. Vieritä oikealla näkyvän FileVault-osion kohdalle ja klikkaa sitten Laita päälle tai Laita pois päältä.

macOS:n aiemmat versiot

1. Valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset ja sitten Suojaus ja yksityisyys.
  2. Avaa FileVault-välilehti.
  3. Klikkaa lukkoa Lukittu ja anna ylläpitäjän nimi ja salasana.
  4. Laita FileVault päälle tai pois päältä klikkaamalla.

Kun laitat FileVaultin päälle, voit valita, miten levyn lukituksen avaaminen ja salasanan nollaaminen onnistuu, jos unohdat salasanasi. Voit käyttää esimerkiksi iCloud-tiliäsi tai palautusavainta.Lue lisää eri vaihtoehdoista.

Jos Macissasi on muita käyttäjätilejä, sinua pyydetään ottamaan kukin tili käyttöön ja antamaan sen salasana, ennen kuin tilin käyttäjä voi avata levyn lukituksen. Käyttäjätilit, jotka lisäät FileVaultin käyttöönoton jälkeen, otetaan automaattisesti käyttöön.

Jos kadotat sekä tilisi salasanan että FileVaultin palautusavaimen, et pysty kirjautumaan Maciin etkä käyttämään käynnistyslevyllä olevia tietoja.

Palautusavaimen vaihtaminen tai salasanan nollaaminen

Jos haluat vaihtaa palautusavaimen, jota käytetään käynnistyslevysi salauksessa, laita FileVault ensin pois päältä. Tämä edellyttää tilin salasanan antamista. Voit sitten laittaa FileVaultin uudelleen päälle, jolloin uusi avain luodaan ja kaikki vanhat avaimet poistetaan käytöstä.

Jos unohdat tilisi salasanan tai se ei toimi, pystyt ehkä nollaamaan salasanasi.