Laiteohjelmiston salasanan asettaminen Macissa

Laiteohjelmiston salasana estää Macia käynnistymästä sisäisistä tai ulkoisista tallennuslaitteista valitsemaasi käynnistyslevyä lukuun ottamatta.

Macissa olevien tietojen suojaamiseksi voit asettaa käyttäjätilin salasanan (kirjautumissalasanan), jolla voit estää luvattomia käyttäjiä kirjautumasta käyttäjätiliisi. Voit myös salata käynnistyslevysi FileVaultilla, jolloin levyllä olevia tietoja pystyvät lukemaan vain sellaiset käyttäjät, jotka pystyvät kirjautumaan Maciisi.

Voit tehostaa suojausta entisestään asettamalla laiteohjelmiston salasanan. Laiteohjelmiston salasana estää tietokoneen käynnistämisen muulta levyltä kuin määritetyltä käynnistyslevyltä, jos käyttäjällä ei ole tarvittavaa salasanaa. Samalla se estää joidenkin käynnistysnäppäinyhdistelmien käytön.

Seuraavat vaiheet koskevat OS X Mountain Lionia ja uudempia versioita.

Laiteohjelmiston salasanan ottaminen käyttöön

1. Käynnistä Mac macOS:n palautustoiminnolla: paina näppäimistön komento (⌘)- ja R-näppäimiä heti Macin käynnistämisen jälkeen, kunnes näet Applen logon tai pyörivän maapallon, ja vapauta näppäimet sen jälkeen.
  2. Kun Lisäohjelmat-ikkuna tulee näyttöön, valitse valikkoriviltä Lisäohjelmat ja sitten Laiteohjelmiston salasanatyökalu tai Käynnistyksen suojaustyökalu. Tämä työkalu on käytettävissä vain laiteohjelmiston salasanan käyttöä tukevissa Mac-malleissa.
  3. Klikkaa Ota laiteohjelmiston salasana käyttöön.
  4. Kirjoita laiteohjelmiston salasana sille varattuihin kenttiin ja klikkaa Aseta salasana -painiketta. Muista tämä salasana.
  5. Poistu työkalusta ja valitse sitten Omenavalikko () > Käynnistä uudelleen.

Mac pyytää laiteohjelmiston salasanaa vain silloin, kun se yrittää käynnistyä muusta kuin Käynnistyslevy-asetuksissa valitusta tallennuslaitteesta tai kun se käynnistyy macOS:n palautustoiminnolla. Kirjoita laiteohjelmiston salasana, kun näet lukkokuvakkeen ja salasanakentän:

Laiteohjelmiston salasanan poistaminen käytöstä

1. Käynnistä Mac macOS:n palautustoiminnolla: paina näppäimistön komento (⌘)- ja R-näppäimiä heti Macin käynnistämisen jälkeen, kunnes näet lukon kuvakkeen ja salasanakentän.
  2. Anna laiteohjelmiston salasana.
  3. Kun Lisäohjelmat-ikkuna tulee näyttöön, valitse valikkoriviltä Lisäohjelmat ja sitten Laiteohjelmiston salasanatyökalu tai Käynnistyksen suojaustyökalu.
  4. Klikkaa Poista laiteohjelmiston salasana käytöstä.
  5. Anna laiteohjelmiston salasana pyydettäessä uudelleen.
  6. Poistu työkalusta ja valitse sitten Omenavalikko () > Käynnistä uudelleen.

Kertakäyttöisen laiteohjelmiston salasanan asettaminen

Voit lukita Macisi etäältä myös kertakäyttöisellä laiteohjelmiston salasanalla käyttämällä Etsi Macini -toiminnon Kadonnut-tilaa. Macisi saa lukituskomennon iCloudista, käynnistyy uudelleen ja pyytää luomaasi järjestelmän lukitus-PIN-koodia. Kun annat kyseisen pääsykoodin, Mac käynnistyy määritetyltä käynnistyslevyltä ja poistaa pääsykoodin käytöstä.

Kadonnut-tila toimii myös laiteohjelmiston salasanaa käytettäessä. Kadonneen tilan asettamasta pääsykoodista poiketen laiteohjelmiston salasana pysyy käytössä, kunnes poistat sen Laiteohjelmiston salasanatyökalulla tai Käynnistyksen suojaustyökalulla käytöstä.

Toimi näin, jos unohdit laiteohjelmiston salasanan

Jos et muista laiteohjelmiston salasanaa tai pääsykoodia, varaa henkilökohtainen palveluaika Apple Store -jälleenmyyntiliikkeeseen tai Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen. Ota Macisi mukaan tapaamiseen sekä alkuperäinen kuitti tai lasku ostotositteeksi.