Tietojen siirtäminen uuteen Maciin

Siirtymisapuri siirtää tilisi, dokumenttisi ja asetuksesi toisesta tietokoneesta Maciin.

Siirtymisapuri ja käyttöönottoapuri

Käyttöönottoapuri avautuu, kun uusi Mac käynnistetään ensimmäisen kerran. Se auttaa verkon tietojen antamisessa sekä opastaa käyttäjätilin luomisessa tietokoneeseen. Sen avulla voit siirtää käyttäjätilejä, asetuksia ja dokumentteja toisesta tietokoneesta Maciisi. Jos tietoja ei siirretä käyttöönottoapurin avulla, kun uusi Mac otetaan käyttöön, siirto voidaan tehdä myöhemmin siirtymisapurilla.

OS X Mavericksin ja Yosemiten siirtymisapuri voi siirtää tietoja tietokoneista, joissa on OS X Snow Leopard 10.6.8 tai uudempi. Jos siirrät tietoja tietokoneesta, jossa on aiempi OS X -versio, päivitä vanha tietokone ensin tai kopioi tiedot manuaalisesti tietokoneesta toiseen.

Jos siirrät tietoja Windows-tietokoneesta Maciin, voit käyttää siirtämisessä Windows-siirtymisapuria.

Ennen kuin aloitat

1. Jos käytät kannettavaa Macia, varmista, että siihen on liitetty virtalähde ja että virtalähde on liitetty pistorasiaan.
  2. Varmista Mac App Storen tai Ohjelmiston päivityksen avulla, että molemmat tietokoneet ovat ajan tasalla.
  3. Varmista ennen tietojen siirtämistä, että lähde-Macin (alkuperäinen) muun valmistajan ohjelmistot on päivitetty.
  4. Avaa lähde-Macissa Järjestelmäasetukset. Valitse Jako ja varmista, että Tietokoneen nimi -kenttä on täytetty.

FileVault

Järjestelmä saattaa kysyä käyttöönoton tai siirtymisen yhteydessä, haluatko käyttää FileVaultia. FileVault salaa käynnistysaseman. Näin muut eivät voi tarkastella tietokoneellesi tallennettuja tietoja ilman oikeaa käyttäjätunnusta ja salasanaa. Jos muutat mieltäsi käyttöönoton tai siirtymisen jälkeen, voit laittaa FileVaultin päälle tai pois päältä Suojaus ja yksityisyys -järjestelmäasetuksista milloin tahansa.

Jos kahdella käyttäjätilillä on sama nimi

Jos uudessa Macissa on jo samanniminen käyttäjätili kuin se, jota yrität siirtää, siirtymisapuri antaa valita, mitä haluat tehdä. Voit korvata uudessa Macissa olevan käyttäjän tai antaa siirrettävälle käyttäjätilille uuden nimen.

Jos päätät korvata uudessa Macissa olevan käyttäjän, kyseisen käyttäjän kotikansio poistetaan. Tämä voi olla kätevää, jos vasta otit uuden Macin käyttöön samalla käyttäjätunnuksella ja tärkeät tietosi ovat edelleen alkuperäisessä Macissasi. Älä korvaa uudessa Macissa olevaa käyttäjää, ellet ole varma, että sen kotikansiossa ei ole tärkeitä tietoja.

Tietojen siirtäminen käyttämällä MacBookia (Retina, 12-tuumainen, alkuvuosi 2015)

Jos käytät MacBookia (Retina, 12-tuumainen, alkuvuosi 2015), tiedot on suositeltavaa siirtää Wi-Fin kautta. Siinä voi kuitenkin kestää pitkään, jos siirrettäviä tietoja on paljon.

Jos tarvitset nopeamman menetelmän, voit käyttää tietojen siirtämiseen USB-asemalla olevaa Time Machine -varmuuskopiota. Jos sinulla ei ole Time Machine -varmuuskopiota, voit luoda sellaisen ensin. Voit liittää varmuuskopioaseman MacBookiin käyttämällä virtaa välittävää USB-C-sovitinta. USB-C–Digital AV Multiport- ja USB-C–VGA Multiport -sovittimet välittävät virtaa. Niitä suositellaan, jotta tietokonetta voi ladata, kun siihen on liitetty USB-laitteita.

Jos haluat siirtää tiedot Ethernetin kautta, voit tehdä sen käyttämällä sekä virtaa välittävää USB-C-sovitinta että USB–Ethernet-sovitinta.

Jos siirrät tietoja kahden MacBook (Retina, 12-tuumainen, alkuvuosi 2015) -tietokoneen välillä, voit käyttää USB 3 -tiedonsiirtoa tukevaa USB-C–USB-C-kaapelia. Siirto-ohjeet ovat samat kuin jos käyttäisit Thunderbolt- tai FireWire-kaapelia.

Yhteystavan valitseminen

Tietoja voi siirtää tietokoneesta toiseen siirtymisapurilla useilla eri tavoilla. Valitse haluamasi tapa.

Tietojen siirtäminen Wi-Fi- tai Ethernet-verkkoyhteyden kautta

1. Varmista, että molemmat Macit on yhdistetty samaan verkkoon langattomasti tai Ethernet-kaapelilla.

Jos verkkoyhteys on hidas, voit liittää tietokoneet toisiinsa Ethernet-kaapelilla tietojen siirtämisen aikana. Siirtymisapuri tunnistaa uuden yhteyden ja siirtyy automaattisesti käyttämään Ethernetiä, joten tietojen siirtämistä ei tarvitse aloittaa alusta.

2. Avaa siirtymisapuri uudessa Macissa. Löydät sen valitsemalla Siirry > Lisäohjelmat tai käyttämällä Spotlightia tai Launchpadia.
  3. Kun Siirtymisapuri-ikkuna avautuu, valitse Jatka.
  4. Anna ylläpitäjän salasana pyydettäessä ja valitse OK.
  5. Avaa siirtymisapuri vanhassa Macissa.
  6. Kun Siirtymisapuri-ikkuna avautuu, valitse tiedonsiirtotavaksi Toiseen Maciin ja osoita Jatka-painiketta. Anna ylläpitäjän salasana pyydettäessä.
  7. Valitse, mistä järjestelmästä tiedot siirretään, ja osoita Jatka-painiketta. Jatka-painiketta ei voi käyttää (näkyy himmennettynä), ennen kuin lähde on valittu.
  8. Jos näet suojauskoodin, varmista, että sama koodi näkyy molemmissa tietokoneissa. Osoita sitten Jatka-painiketta lähdetietokoneessa.
  9. Voit mukauttaa siirrettävien tietojen tyyppiä seuraavalla näytöllä. Jos esimerkiksi haluat siirtää vain osan tilistä, poista niiden tietojen valinta, joita et halua siirtää. Jos alkuperäisessä Macissa on useampi kuin yksi käyttäjä, voit osoittaa käyttäjän kuvakkeen vieressä olevaa kolmiota. Poista sitten valinta niistä kyseisen käyttäjän tiedoista, joita et halua siirtää.
  10. Kun valitset Jatka, siirtymisapuri alkaa siirtää tiedostoja uuteen Maciin. Siirron kesto riippuu kopioitavien tietojen määrästä ja yhteyden nopeudesta.

Kun siirto on valmis, kirjautumisikkuna tulee uudelleen näkyviin. Kirjaudu siirretylle tilille uudessa Macissa, niin näet tiedostosi.

Tietojen siirtäminen Thunderbolt- tai FireWire-kaapelin avulla

Voit siirtää tietoja Macista toiseen käyttämällä Thunderbolt- tai FireWire-kaapelia.

1. Liitä Macit toisiinsa Thunderbolt- tai FireWire-kaapelilla.
  2. Jos alkuperäinen Mac on käynnistetty OS X Mountain Lioniin tai aiempaan tai jos käytät siirtämiseen FireWire-kaapelia, käynnistä alkuperäinen tietokone uudelleen. Pidä sitten T-näppäintä painettuna käynnistyksen yhteydessä käynnistääksesi tietokoneen kohdelevytilassa.
  3. Avaa siirtymisapuri uudessa Macissa. Löydät sen valitsemalla Siirry > Lisäohjelmat tai käyttämällä Spotlightia tai Launchpadia.
  4. Kun uudessa Macissa kysytään siirtämismenetelmää, valitse Macilta, Time Machine -varmuuskopiosta tai käynnistyslevyltä -vaihtoehto ja osoita Jatka-painiketta.
  5. Valitse, mistä järjestelmästä tiedot siirretään, ja osoita Jatka-painiketta. Jatka-painiketta ei voi käyttää (näkyy himmennettynä), ennen kuin lähde on valittu.
  6. Varmista, että molemmissa tietokoneissa näkyy sama suojauskoodi. Osoita sitten Jatka-painiketta lähdetietokoneessa.
  7. Voit mukauttaa siirrettävien tietojen tyyppiä seuraavalla näytöllä. Jos esimerkiksi haluat siirtää vain osan tilistä, poista niiden tietojen valinta, joita et halua siirtää. Jos alkuperäisessä Macissa on useampi kuin yksi käyttäjä, voit osoittaa käyttäjän kuvakkeen vieressä olevaa kolmiota. Poista sitten valinta niistä kyseisen käyttäjän tiedoista, joita et halua siirtää.
  8. Kun valitset Jatka, siirtymisapuri siirtää tiedostot uuteen Maciin. Siirron kesto riippuu kopioitavien tietojen määrästä.

Kun siirto on valmis, kirjautumisikkuna tulee uudelleen näkyviin. Kirjaudu siirretylle tilille uudessa Macissa, niin näet vanhat tiedostosi.

Tietojen siirtäminen Time Machine -varmuuskopiosta tai ulkoisesta asemasta

Seuraavien ohjeiden avulla voit siirtää käyttäjätilejä, dataa tai muita tietoja Time Machine -varmuuskopiosta, joka on tallennettu Time Capsuleen tai ulkoiseen asemaan.

1. Jos Time Machine -varmuuskopio on ulkoisessa asemassa, liitä asema uuteen Maciin.
  2. Avaa siirtymisapuri uudessa Macissa. Löydät sen valitsemalla Siirry > Lisäohjelmat tai käyttämällä Spotlightia tai Launchpadia.
  3. Anna ylläpitäjän salasana pyydettäessä ja valitse OK.
  4. Valitse Macilta, Time Machine -varmuuskopiosta tai käynnistyslevyltä -vaihtoehto ja osoita Jatka-painiketta.

5. Valitse asema, Time Machine -varmuuskopio tai Time Capsule -taltio, josta tiedot siirretään. Osoita sitten Jatka-painiketta. Jatka-painiketta ei voi käyttää (näkyy himmennettynä), ennen kuin lähde on valittu.

6. Jos siirrät tietoja Time Capsulesta, anna Time Capsulen salasana pyydettäessä. Osoita sitten Yhdistä-painiketta.
  7. Valitse, mistä Time Machine -varmuuskopiosta haluat siirtää, ja osoita Jatka-painiketta.

8. Voit mukauttaa siirrettävien tietojen tyyppiä seuraavalla näytöllä. Jos esimerkiksi haluat siirtää vain osan tilistä, poista niiden tietojen valinta, joita et halua siirtää. Jos alkuperäisessä Macissa on useampi kuin yksi käyttäjä, voit osoittaa käyttäjän kuvakkeen vieressä olevaa kolmiota. Poista sitten valinta niistä kyseisen käyttäjän tiedoista, joita et halua siirtää.

9. Kun valitset Jatka, siirtymisapuri alkaa siirtää tiedostoja Maciin. Siirron kesto riippuu kopioitavien tietojen määrästä ja yhteyden nopeudesta.

Kun siirto on valmis, kirjautumisikkuna tulee uudelleen näkyviin. Kirjaudu siirretylle tilille uudessa Macissa, niin näet vanhat tiedostosi.

Tietojen siirtäminen Windows-tietokoneesta

Voit siirtää Maciin tietoja myös Windows-tietokoneesta, jos siinä on Windows XP SP2 tai uudempi.

1. Lataa ja asenna Windows-siirtymisapuri Windows-tietokoneeseen.
  2. Varmista, että tietokoneet on yhdistetty samaan verkkoon langattomasti tai Ethernet-kaapelilla.
  3. Avaa siirtymisapuri Windowsissa.
  4. Avaa siirtymisapuri Macissa. Löydät sen valitsemalla Siirry > Lisäohjelmat tai käyttämällä Spotlightia tai Launchpadia.
  5. Suorita siirto loppuun näyttöön tulevien ohjeiden mukaisesti. Lue lisätietoja artikkelista Tietoja Windows-siirtymisapurista. Siinä kerrotaan esimerkiksi, mitä tiedostoja voi siirtää ja mistä ne löytyvät Macissa.

Lisätietoja

Jos luovut alkuperäisestä tietokoneestasi

Lue artikkeli Toimi näin, ennen kuin myyt tai luovutat Macisi.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.

Muokattu viimeksi: