Jos Macin käynnistyksen aikana näkyy vilkkuva kysymysmerkki

Jos Macin näytöllä näkyy käynnistyksen aikana vilkkuva kysymysmerkki, se tarkoittaa, että Mac ei löydä järjestelmäohjelmistoaan.

Jos kysymysmerkki näkyy vain muutaman sekunnin ajan

Jos vilkkuva kysymysmerkki näkyy vain hetken ja Mac jatkaa sitten käynnistymistä, sinun pitää ehkä valita käynnistyslevy uudelleen Järjestelmäasetuksista.

1. Valitse Omenavalikosta () Järjestelmäasetukset ja sitten Käynnistyslevy.
  2. Klikkaa sen taltion kuvaketta, jota normaalisti käytät tietokoneen käynnistykseen. Sen nimi on yleensä Macintosh HD.
  3. Sulje Järjestelmäasetukset-ikkuna.

Macin pitäisi nyt käynnistyä ilman vilkkuvaa kysymysmerkkiä.

Jos Mac ei käynnisty

Jos Macin käynnistyessä näkyy vilkkuva kysymysmerkki, eikä Mac jatka käynnistymistä, kokeile toimia seuraavasti.

1. Sammuta Mac painamalla virtapainiketta muutaman sekunnin ajan.
  2. Käynnistä Mac uudelleen painamalla virtapainiketta kerran. Paina heti näppäimistön komento- ja R-näppäimiä ja pidä niitä painettuina, niin Mac käynnistyy macOS:n palautustoiminnosta. Pidä näitä kahta näppäintä painettuina, kunnes näyttöön tulee Apple-logo tai maapallo.
  3. Valitse pyydettäessä Wi-Fi-verkko, jota käytetään Internet-yhteyteen käynnistyksen osana.
  4. Kun macOS-lisäohjelmat-ikkuna avautuu, valitse Omenavalikosta Käynnistyslevy.
  5. Valitse käynnistyslevysi ja sitten Käynnistä uudelleen.

Jos Käynnistyslevy-ikkunan luettelossa ei näy käynnistyslevyäsi, sulje ikkuna ja kokeile tämän artikkelin seuraavia toimia.

Jos käynnistyslevyä ei näy

Jos Käynnistyslevy-ikkunassa ei näy käynnistyslevyäsi, selvitä seuraavien ohjeiden avulla, pitääkö käynnistyslevyn hakemisto korjata.

1. Avaa Levytyökalu macOS-lisäohjelmat-ikkunasta.
  2. Valitse Levytyökalu-ikkunan vasemmasta reunasta käynnistyslevysi (yleensä nimeltään Macintosh HD).

3. Klikkaa Korjaus-välilehteä.
  4. Tarkista ja korjaa käynnistyslevyn ongelmat klikkaamalla levyn korjauspainiketta.
  5. Kun levy on korjattu onnistuneesti, poistu Levytyökalusta.
  6. Valitse Omenavalikosta Käynnistyslevy. Valitse käynnistyslevysi ja sitten Käynnistä uudelleen. Jos et vieläkään näe käynnistyslevyäsi, kokeile asentaa macOS uudelleen käynnistyslevyllesi.

Jos sisäinen käynnistyslevy ei näy Levytyökalu-ikkunassa tai jos Levytyökalu ilmoittaa laitteisto-ongelmasta, Mac tarvitsee ehkä korjausta. Sovi tapaamisaika Apple Genius -asiantuntijan tai Applen valtuuttaman huoltoliikkeen kanssa ja pyydä apua.

Jos Levytyökalu ei voi korjata käynnistyslevyä

Jos Levytyökalu löytää käynnistyslevystä ongelmia, joita se ei pysty korjaamaan, levy pitää ehkä alustaa uudelleen. Varmuuskopioi käynnistyslevyn tärkeät tiedot ennen sen tyhjentämistä. Käynnistyslevyn tyhjentäminen poistaa kaiken sille tallennetun, mukaan lukien kotikansiossasi olevat kohteet, kuten dokumentit ja työpöydällä olevat kohteet.

Jos sinulla ei ole tuoretta varmuuskopiota käynnistyslevylle tallennetuista henkilökohtaisista tiedoista, voit varmuuskopioida tiedot ulkoiselle asemalle seuraavien ohjeiden avulla:

1. Liitä ulkoinen USB-, Thunderbolt- tai FireWire-asema Maciin. Aseman on oltava samankokoinen tai suurempi kuin nykyinen käynnistyslevy. Sen on myös oltava tyhjennettävissä.
  2. Tyhjennä ulkoinen asema ja asenna sitten macOS ulkoiselle asemalle macOS:n palautustoiminnon avulla. Varmista, että valitset tyhjennettäväksi ulkoisen aseman. Älä valitse sisäistä käynnistyslevyä, jonka nimi on yleensä Macintosh HD.
  3. Kun asennus on valmis, Mac käynnistyy uudelleen ulkoiselta asemalta automaattisesti. Kun käyttöönottoapuri tulee näkyviin, valitse toiminto, jossa tiedot siirretään toiselta levyltä. Valitse siirrettävien tietojen lähteeksi sisäinen käynnistyslevy.
  4. Kun siirto on valmis, suorita käyttöönottoapuri ohjeiden mukaisesti. Kun työpöytä tulee näkyviin, varmista, että tietosi ovat ulkoisella asemalla.

Nyt kun olet tehnyt varmuuskopion ulkoiselle asemalle, toimi seuraavasti:

1. Tyhjennä sisäinen käynnistyslevy ja asenna macOS uudelleen macOS:n palautustoiminnon avulla. Valitse tyhjennettäväksi sisäinen käynnistyslevy, ei ulkoinen asema. Kun asennus on valmis, Mac käynnistyy automaattisesti uudelleen sisäiseltä käynnistyslevyltä.
  2. Kun olet tyhjentänyt käynnistyslevyn ja asentanut macOS:n uudelleen, Mac käynnistyy automaattisesti uudelleen ja käyttöönottoapuri tulee näkyviin. Kopioi henkilökohtaiset tietosi takaisin käynnistyslevylle valitsemalla käyttöönottoapurista toiminto, jossa tiedot siirretään Time Machine -varmuuskopiosta tai toiselta levyltä. Valitse siirrettävien tietojen lähteeksi ulkoinen asema.

Jos käynnistyslevyn tyhjennys tai macOS:n uudelleenasennus ei onnistu, Mac tarvitsee ehkä huoltoa. Sovi tapaamisaika Apple Genius -asiantuntijan tai Applen valtuuttaman huoltoliikkeen kanssa ja pyydä apua.