Macin NVRAM- tai PRAM-muistin nollaaminen

Jos kohtaat Macissa NVRAM- tai PRAM-muistiin tallennettuihin asetuksiin liittyviä ongelmia, muistin nollaaminen saattaa auttaa.

NVRAM (Non-Volatile Random-Access Memory) on Macin muistin pieni osa, johon tallennetaan tietyt asetukset, jotta niitä voidaan käyttää nopeasti. PRAM (Parameter RAM) -muistiin on tallennettu vastaavia tietoja, ja NVRAM- ja PRAM-muistit nollataan samalla tavalla.

NVRAM-muistiin voidaan tallentaa muun muassa äänenvoimakkuus, näytön tarkkuus, käynnistyslevyvalinta, aikavyöhyke ja viimeisimmän kernel-paniikin tiedot. NVRAM-muistiin tallennetut asetukset vaihtelevat Macin ja siihen liitettyjen laitteiden mukaan.

Jos kohtaat näihin tai muihin asetuksiin liittyviä ongelmia, NVRAM-muistin nollaaminen saattaa auttaa. NVRAM-muistin nollaaminen voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, jos Mac käynnistyy muulta kuin Käynnistyslevy-asetuksissa valitulta käynnistyslevyltä, tai jos kysymysmerkkikuvake näkyy hetken ennen Macin käynnistymistä.

NVRAM-muistin nollaaminen

optio + komento + P + R

Sammuta Mac, käynnistä se uudelleen ja paina välittömästi näitä neljää näppäintä samaan aikaan: optio, komento, P ja R. Pidä niitä painettuina. Voit vapauttaa näppäimet noin 20 sekunnin kuluttua (tänä aikana Mac saattaa näyttää käynnistyvän uudelleen).

Jos Macissa käytetään laiteohjelmiston salasanaa, tämä näppäinyhdistelmä ei tee mitään tai se saa Macin käynnistymään macOS:n palautustoiminnosta. Jos haluat nollata NVRAM-muistin, poista ensin laiteohjelmiston salasana käytöstä.

Kun Mac on käynnistynyt, haluat ehkä avata Järjestelmäasetukset ja säätää nollattuja asetuksia, kuten äänenvoimakkuutta, näytön tarkkuutta, käynnistyslevyvalintaa tai aikavyöhykettä.

Lisätietoja

• Jos et käytä Mac-kannettavaa, vaan Mac-pöytäkonetta, ja esimerkiksi äänenvoimakkuus- tai aikavyöhykeasetukset nollataan aina, kun sammutat Macin ja irrotat sen virtajohdon, Macin sisällä oleva paristo täytyy ehkä vaihtaa. Tämä pieni paristo sijaitsee tietokoneen emolevyllä, ja sen avulla NVRAM-asetukset säilyvät, kun Macia ei ole liitetty virtalähteeseen. Voit vaihdattaa Macin pariston Apple-huoltoliikkeessä.
  • Jos Macin virran kytkemisessä, nukkumaan laittamisessa tai herättämisessä tai Mac-kannettavan akun lataamisessa on ongelmia tai jos Macissa on muita virtaan liittyviä oireita, järjestelmänhallintayksikkö (SMC) täytyy ehkä nollata.