Mac-kannettavan akkuun liittyviä ohjeita

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit optimoida Mac-kannettavan akun keston, korjata akkuongelmia ja saada huoltoapua.

Akun keston optimointi

Kannettavan tietokoneen akun kesto riippuu tietokoneen kokoonpanosta ja siitä, miten tietokonetta käytetään. Tässä on joitakin asetuksia ja ohjeita, joiden avulla saat parhaan hyödyn tietokoneen akusta.

Akun asetusten tarkistaminen

Järjestelmäasetusten Akku-paneelissa on asetuksia, jotka auttavat parantamaan Mac-kannettavan akun kestoa. Voit tarkastella akkuasetuksia valitsemalla Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset, klikkaamalla Akku tai Energiansäästäjä ja valitsemalla sitten sivupalkista Akku.

Akun Järjestelmäasetukset-ikkunan akkuvaihtoehdot

Edellä oleva esimerkki on macOS Montereystä. Jotkin ominaisuudet, kuten automaattinen näytönohjaimen vaihtaminen ja Power Nap, eivät ole saatavilla kaikissa Mac-kannettavissa tai macOS-versioissa.

Akun kesto on paras mahdollinen seuraavilla asetuksilla:

• Ota käyttöön Himmennä näyttöä hieman akkua käytettäessä. Tämän asetuksen avulla Mac voi säätää näytön kirkkauden 75 %:iin, kun irrotat tietokoneen virtalähteestä.
  • Poista käytöstä Laita Power Nap päälle akkua käytettäessä. Tämä asetus estää Macia tarkistamasta sähköpostia tai muita iCloud-päivityksiä lepotilassa, mikä parantaa akun kestoa valmiustilassa.
  • Ota käyttöön Automaattinen näytönohjaimen vaihtaminen. Tämän asetuksen ollessa käytössä MacBook Pro -mallit, joissa on useita näytönohjaimia, vaihtavat automaattisesti niiden välillä maksimoidakseen akun keston.
  • Ota käyttöön Alhaisen virran tila. Tämä asetus vähentää energiankulutusta akun keston pidentämiseksi.

Näytön kirkkauden säätö

Oletuksena näyttö säätää kirkkauden automaattisesti virran säästämiseksi. Jos poistat automaattisen kirkkaudensäädön käytöstä, sinun kannattaa ottaa se myöhemmin takaisin käyttöön akun keston parantamiseksi. Jos haluat asettaa kirkkauden automaattisesti, valitse Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset, klikkaa Näytöt ja ota sitten käyttöön Säädä kirkkautta automaattisesti. Lue, miten voit säätää kirkkautta manuaalisesti.

Akun kunnon tarkistaminen

Voit tarkistaa akun kunnon Akkuasetuksissa tai akun tilavalikossa:

• Valitse macOS Big Surissa tai uudemmassa Omenavalikko  > Järjestelmäasetukset, klikkaa Akku, valitse sivupalkista Akku ja klikkaa sitten Akun kunto.
  • Voit siirtyä akun tilavalikkoon macOS Catalinassa tai vanhemmassa versiossa pitämällä optionäppäintä painettuna ja klikkaamalla valikkorivillä olevaa akkukuvaketta.

Näytöllä näkyy jokin seuraavista tilailmaisimista:

• Normaali: Akku toimii normaalisti.
  • Huoltoa suositellaan: Akun kyky säilyttää varaus on heikompi kuin uutena tai akku ei toimi normaalisti. Macin käytön jatkaminen on turvallista, mutta akku kannattaa viedä arvioitavaksi Apple Storeen tai Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen.

Hanki akulle huolto ottamalla yhteyttä Appleen.

macOS:n aiemmissa versioissa akun tilana saattaa näkyä esimerkiksi Vaihda pian, Vaihda nyt tai Huollata akku, jos akun varaus on heikompi kuin uutena tai akku on huollatettava. Jos akun heikentynyt latauskapasiteetti vaikuttaa käyttökokemukseen, vie akku arvioitavaksi Apple Storeen tai Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen.

Vaikka jotkin muiden valmistajien apit kertovat akun kunnosta, appien antamat tiedot saattavat olla epätarkkoja, eivätkä ne kerro varmasti järjestelmän käyttöajan todellisesta vähentymisestä. On suositeltavaa luottaa edellä kuvatun akun kuntovalikon tietoihin.

Akkuongelmien diagnosointi

Lue, miten voit tarkistaa laitteiston ja tunnistaa apit tai ominaisuudet, jotka kuluttavat paljon energiaa, ja ratkaista latausongelmat.

Vianmäärityksen suorittaminen

Akun vianmäärityksen voi aloittaa Mac-kannettavan sisäänrakennetuilla vianmääritystyökaluilla. Lue, miten voit käyttää Apple-vianmääritystä Macissa.

Jos Apple-vianmääritys ei löydä ongelmia, lue seuraavasta lisätietoja akun vianmäärityksestä.

Akun tilavalikon tarkistaminen

Akun tilavalikossa näkyy, paljonko virtaa akussa on ja latautuuko se tällä hetkellä. Tämä valikko on valikkorivin oikealla puolella.

macOS-valikkopalkki, jossa akkuvalikko on avoinna

Akun tilavalikosta näet myös, kuluttaako näyttö tai jotkin apit suuren määrän virtaa. Voit myös halutessasi säästää virtaa sulkemalla kaikki luettelossa näkyvät apit.

Jos käytät optimoitua akun latausta macOS Big Surissa tai uudemmassa, näet lisätietoja, kun Mac on kytketty virtalähteeseen, esimerkiksi jos lataus on keskeytetty tai akku on ladattu täyteen. Jos lataus on keskeytetty ja Mac on ladattava täyteen nopeammin, klikkaa Lataa täyteen nyt.

Latausongelmien ratkaiseminen

Katso ratkaisut muihin ongelmiin, kuten jos Mac ei tunnista virtalähdettä tai lataudu 100 prosenttiin.

Jos Mac ei lataudu

Varmista, että tietokoneessa käytetään virtalähdettä, jossa on oikea wattiteho. Jos tietokoneessa käytetään virtalähdettä, jonka wattiteho on vaadittua pienempi, akku ei välttämättä lataudu oikein. Jos et ole varma, mitä virtalähdettä tietokoneen kanssa pitäisi käyttää, ota selvää, miten voit etsiä oikean virtalähteen ja oikean virtajohdon Mac-kannettavaasi varten.

Jos tarvitset lisäohjeita, lue, mitä tehdä, jos USB-C-virtalähde ei lataa Mac-kannettavaa. Jos ongelmat jatkuvat, sammuta Mac, sulje näyttö 30 sekunniksi ja yritä ladata uudelleen. Jos sinulla on Intel-pohjainen Mac, voit myös nollata järjestelmänhallintayksikön.

Jos Mac ei lataudu sataprosenttisesti

Jos käytät optimoitua akun latausta macOS Big Surissa tai uudemmassa tai jos käytät macOS Catalinaa tai vanhempaa, akku ei välttämättä näytä täyttä latausta (100 %) macOS:ssä, vaikka virtalähde olisi yhdistettynä pitkän ajan. Tämä on normaalia, ja se auttaa pidentämään akun kokonaiskäyttöikää.

Jos lataus on pysäytetty ja Mac on ladattava täyteen nopeammin, lue lisätietoja latauksen jatkamisesta.

Mac-kannettavan akun huoltaminen

Sisäänrakennetulla akulla varustettujen MacBook-, MacBook Air- ja MacBook Pro -tietokoneiden akku tulee vaihdattaa vain Applen valtuuttamassa huoltoliikkeessä tai Apple Storessa. Jos yrität vaihtaa sisäänrakennetun akun itse, laitteisto saattaa vahingoittua, eikä takuu kata tällaista vahinkoa.

Joissakin vanhemmissa Mac-kannettavissa on irrotettava akku, jonka käyttäjä voi vaihtaa itse. Ota yhteyttä Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen tai Apple Storeen, jos tarvitset apua irrotettavan akun huoltamisessa.

Akkujen takuutiedot

Applen yhden vuoden rajoitettu takuu kattaa viallisen akun vaihtamisen. Jos olet hankkinut Mac-kannettavallesi AppleCare Protection Planin, Apple vaihtaa kannettavan Macin akun maksutta, jos se säilyttää alle 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan. Jos takuu ei kata laitettasi, akku voidaan vaihtaa maksusta.

Tietoja Mac-kannettavien akuista

MacBook-, MacBook Air- ja MacBook Pro -tietokoneissa on litiumpolymeeriakku, jossa on maksimaalinen kesto pienessä koossa. Akkuteknologian ja -keston ymmärtämiseksi on hyvä tuntea yleisiä akkuihin liittyviä termejä:

• Latausjaksojen määrä: Akun odotetaan toimivan tietyn latausjaksojen määrän verran. Tämä luku kuvaa täysien ja osittaisten purkujaksojen kokonaismäärää akun käyttöiän aikana. Voit selvittää tietokoneesi latausjaksojen määrän artikkelista Mac-kannettavan akun latausjaksojen määrän selvittäminen.
  • Kokonaiskapasiteetti: Tämä kuvaa milliampeeritunteina virran määrää, jonka akku voi sisältää, kun luvusta on poistettu laitteen sulkemiseen tarvittava virta. Tämä luku pienenee, kun akku heikkenee käytön ja ajan kulumisen myötä.
  • Jäljellä oleva varauskapasiteetti: Tämä luku kuvaa akussa jäljellä olevan virran määrää milliampeeritunteina. Tietokoneen käyttäminen ilman verkkovirtaa pienentää tätä arvoa, koska akun virran määrä vähenee.
  • Viallinen: Akku katsotaan vialliseksi, kun se lakkaa toimimasta materiaali-, työ- tai valmistusvirheen vuoksi. Applen yhden vuoden rajoitettu takuu ja laajennetut palvelusopimukset kattavat vialliset akut.
  • Kuorma: Kuinka paljon tietyn tehtävän tai tehtävien suorittaminen aiheuttaa toimintaa. Tietyt paljon virtaa vaativat toiminnot asettavat akulle suuremman kuorman ja vähentävät latauksen käyttöaikaa merkittävästi.

Lisätietoja

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.