Tietoja Mac-kannettavien akuista

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit optimoida Mac-kannettavan akun keston, korjata akkuongelmia ja saada huoltoapua.

Mac-kannettavien akut

MacBook-, MacBook Air- ja MacBook Pro -tietokoneissa on litiumpolymeeriakku, jossa on maksimaalinen kesto pienessä koossa. Akkuteknologian ja keston ymmärtämiseksi on hyvä tuntea yleisiä akkuihin liittyviä termejä:

• Latausjaksojen määrä: Akun odotetaan toimivan tietyn latausjaksojen määrän verran. Tämä luku kuvaa täysien ja osittaisten purkujaksojen kokonaismäärää akun käyttöiän aikana. Voit selvittää tietokoneesi latausjaksojen määrän artikkelista Mac-kannettavan akun latausjaksojen määrän selvittäminen.
  • Kokonaiskapasiteetti: Tämä kuvaa milliampeeritunteina virran määrää, jonka akku voi sisältää, kun luvusta on poistettu laitteen sulkemiseen tarvittava virta. Tämä luku pienenee, kun akku heikkenee käytön ja ajan kulumisen myötä.
  • Jäljellä oleva varauskapasiteetti: Tämä luku kuvaa akussa jäljellä olevan virran määrää milliampeeritunteina. Tietokoneen käyttäminen ilman verkkovirtaa pienentää tätä arvoa, koska akun virran määrä vähenee.
  • Loppuunkulunut: Kuluvat osat kuluvat ajan mittaan, kun niiden sisäisiä komponentteja käytetään. Kemiallisten ainesosiensa vuoksi akkuja pidetään kuluvina osina, ja ajan myötä niiden kyky säilyttää varausta heikkenee. Jos akun latausjaksojen määrä ylittää odotetun rajan, akku katsotaan loppuunkuluneeksi.
  • Viallinen: Akku katsotaan vialliseksi, kun se lakkaa toimimasta materiaali-, työ- tai valmistusvirheen vuoksi. Applen yhden vuoden rajoitettu takuu ja laajennetut palvelusopimukset kattavat vialliset akut.
  • Kuorma: Kuinka paljon tietyn tehtävän tai tehtävien suorittaminen aiheuttaa toimintaa. Tietyt paljon virtaa vaativat toiminnot asettavat akulle suuremman kuorman ja vähentävät latauksen käyttöaikaa merkittävästi.

Macin käyttöönotto ensimmäistä kertaa

Kun otat Macin käyttöön ensimmäistä kertaa, jotkin toiminnot (kuten Mailin ja Kuvat-ohjelman käyttöönotto, tiedostojen lataaminen iCloudista ja tiedostojen indeksointi Spotlightin avulla) voivat käyttää enemmän virtaa kuin Mac tarvitsee yleisessä käytössä.

Jos Wi-Fin kautta pitää siirtää suuri määrä tietoja, Macin käyttöönottoprosessissa saattaa kestää muutama päivä. Tietokone kannattaa pitää yhteydessä virtalähteeseen tänä aikana. Kun käyttöönotto on suoritettu, akun kesto alkaa olla Macilla suorittamiesi yleisten toimintojen mukainen.

Akun tila -valikko

Akun tilan näkee parhaiten Akun tila -valikosta. Se näyttää, paljonko varausta akussa on ja latautuuko se tällä hetkellä. Tämä valikko on valikkorivin oikealla puolella:

Akun tila -valikosta näet myös, kuluttaako näyttö tai jotkin ohjelmat suuren määrän virtaa. Klikkaa Näytön kirkkaus, jos se näkyy Paljon energiaa kuluttavat -luettelossa, niin näytön kirkkaus himmenee 75 %:iin. Voit myös halutessasi sulkea kaikki ohjelmat, joiden pitäisi säästää virtaa.

Voit tarkistaa akun kunnon pitämällä optionäppäintä alhaalla ja klikkaamalla valikkorivin akkukuvaketta, niin Akun tila -valikko tulee esiin. Näytössä näkyy jokin seuraavista tilailmaisimista:

• Normaali: Akku toimii normaalisti.
  • Vaihda pian: Akku toimii normaalisti, mutta säilyttää varauksen heikommin kuin uutena. Akun kuntoa on valvottava tarkistamalla Akun tila -valikko säännöllisesti.
  • Vaihda nyt: Akku toimii normaalisti, mutta säilyttää varauksen huomattavasti heikommin kuin uutena. Tietokoneen käytön jatkaminen on turvallista, mutta jos heikentynyt varauskapasiteetti vaikuttaa käyttöön, vie tietokone Apple Storeen tai Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen.
  • Huollata akku: Akku ei toimi normaalisti. Macin käyttö on turvallista, kun se on kytketty asianmukaiseen virtalähteeseen, mutta se on vietävä Apple Storeen tai Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen mahdollisimman pian.

Vaikka jotkin muiden valmistajien ohjelmat kertovat akun kunnosta, ohjelmien antamat tiedot saattavat olla epätarkkoja, eivätkä ne kerro varmasti järjestelmän käyttöajan todellisesta vähentymisestä. On suositeltavaa luottaa edellä kuvatun akun kuntovalikon tietoihin.

Akun keston optimointi

Kannettavan tietokoneen akun kesto riippuu tietokoneen kokoonpanosta ja siitä, miten tietokonetta käytetään. Seuraavassa on asetuksia ja toimenpiteitä, joiden avulla MacBookin, MacBook Airin tai MacBook Pron akkua voidaan hyödyntää optimaalisesti.

Energiansäästäjä järjestelmäasetuksissa

Järjestelmäasetusten Energiansäästäjä-paneelissa on valintoja, jotka auttavat parantamaan akun kestoa, kun Mac-kannettavaa ei käytetä. Voit esimerkiksi asettaa näytön siirtymään nukkumaan tietyn ajan kuluttua, jolloin taustavalo sammutetaan väliaikaisesti. Tämä parantaa akun kestoa huomattavasti.

Myös valinnan poistaminen kohdasta Laita Power Nap päälle akkua käytettäessä voi lisätä akun latauksen kestoa.

Vuoden 2016 MacBook Pro -tietokoneissa näytön kirkkaus säädetään 75 %:iin, kun tietokone irrotetaan virtalähteestä ja Himmennä näyttöä hieman akkua käytettäessä -asetus on päällä.

Yllä oleva esimerkki on OS X Mountain Lion 10.8.4:stä. Jotkin ominaisuudet, kuten automaattinen näytönohjaimen vaihto ja Power Nap eivät ole käytettävissä kaikissa Mac-kannettavissa tai macOS-versioissa.

Näppäimistön ja näytön kirkkauden säätäminen

Mac-kannettavasi sisäisessä näppäimistössä on asetuksia, jotka voivat säästää akkuvirtaa automaattisesti:

• Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja valitse sitten Näppäimistö. Ota käyttöön Säädä näppäimistön kirkkautta heikossa valaistuksessa -asetus, niin näppäimistön taustavalo himmenee tai kirkastuu automaattisesti.
  • Järjestelmäasetusten Näppäimistö-kohdassa voit myös sallia, että näppäimistön taustavalo sammuu, kun se on ollut tietyn aikaa käyttämättömänä.

Näppäimistön kirkkautta voi säätää myös manuaalisesti F5- ja F6-näppäimillä. Säädä kirkkaus mahdollisimman alhaiseksi, niin että kuitenkin näet vielä näppäimet.

Näytön kirkkaus vaikuttaa huomattavasti akun kestoon. Näytön automaattisen säätämisen salliminen voi säästää runsaasti virtaa. Valitse Omenavalikko > Järjestelmäasetukset ja valitse sitten Näytöt. Ota käyttöön Säädä kirkkautta automaattisesti -asetus, niin näyttö himmenee tai kirkastuu ympäristön valaistuksen mukaisesti.

Voit säätää näytön kirkkautta nopeasti 75 %:iin Akun tila -valikossa. Valitse Akun tila -valikon Paljon energiaa kuluttavat -osiossa Näytön kirkkaus.

Voit säätää näytön kirkkautta halutulle tasolle manuaalisesti F1- ja F2-näppäimillä.

MacBook Pro, jossa on Touch Bar

Jos käytössäsi on uusi MacBook Pro, voit säätää näytön kirkkautta nopeasti napauttamalla Touch Barin oikealla puolella olevan Control Stripin kohtaa . Saat näppäimistön kirkkauden painikkeet käyttöösi napauttamalla Control Stripin kohtaa :

Control Strip laajenee, jolloin voit säätää näytön kirkkautta napauttamalla    ja näppäimistön kirkkautta napauttamalla    :

Grafiikan suorituskyky ja sen vaikutus akun käyttöaikaan

15- ja 17-tuumaisissa MacBook Pro -kannettavissa on yleensä kaksi näytönohjainta. Ne on saatettu merkitä nimillä erillinen näytönohjain ja integroitu näytönohjain.

Erillinen näytönohjain tarjoaa yleensä huomattavan suorituskyvyn, mikä kuluttaa paljon virtaa. Integroitu näytönohjain voi optimoida akun keston, mutta useimmiten sen suorituskyky ei vastaa erillistä näytönohjainta.

Optimoi akun kesto käyttämällä integroitua näytönohjainta. Näissä artikkeleissa on ohjeita eri näytönohjainten käyttämiseen ja tietoja siitä, mikä voi aiheuttaa erillisen näytönohjaimen odottamattoman käytön:

Virtaa käyttävien ominaisuuksien ja teknologioiden poistaminen käytöstä

Mac-kannettavissa on useita integroituja teknologioita, jotka voivat huomattavasti vaikuttaa akun varaukseen.

• Jos et tarvitse Wi-Fiä tai Bluetoothia, voit poistaa AirPortin tai Bluetoothin käytöstä niiden valikkorivin kuvakkeista tai Järjestelmäasetuksissa. Tämä auttaa säästämään virtaa.
  • Myös kannettavaan tietokoneeseen liitetyt ulkoiset USB-, FireWire-, Thunderbolt-, SD-kortti- ja ExpressCard-laitteet voivat kuluttaa virtaa. Akun suorituskyky paranee, kun ne irrotetaan.
  • Poista CD- tai DVD-levyt sisäisestä SuperDrive-asemasta (jos kannettavassa on sellainen), jotta levy ei pyöri ajoittain.

Akkujen vianmääritys

Akun vianmäärityksen voi aloittaa Mac-kannettavan sisäänrakennetuilla vianmääritystyökaluilla. Noudata näiden artikkeleiden ohjeita:

Jos Apple-vianmääritys ilmoittaa, että akku tarvitsee huoltoa ja antaa viitekoodin PPT004, sinun on vahvistettava ongelma suorittamalla Apple-vianmääritys internetin välityksellä, jolloin käytössä ovat uusimmat vianmääritystiedot. Toimi seuraavasti: Sammuta Mac valitsemalla Omenavalikosta () Sammuta. Käynnistä sitten Mac painamalla virtapainiketta. Paina välittömästi optio-D-näppäinyhdistelmää ja pidä sitä painettuna, kunnes Apple-vianmääritys käynnistyy.

Jos Apple-vianmäärityksen suorittaminen internetin välityksellä vahvistaa ongelman, ota yhteys Appleen tai vie tietokone Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen tai Apple Store -jälleenmyyntiliikkeeseen. He kertovat, mitä huolto- ja tukivaihtoehtoja on saatavilla.

Jos Apple-vianmääritys tai Apple Hardware Test ei löydä ongelmia, lue seuraavasta lisätietoja akun vianmäärityksestä.

Akun kesto on heikko

1. Odota, kunnes Mac on suorittanut ensimmäisen käyttöönoton. Kun käytät Macia ensimmäistä kertaa, jotkin toiminnot (kuten Mailin ja Kuvat-ohjelman käyttöönotto, tiedostojen lataaminen iCloudista ja tiedostojen indeksointi Spotlightin avulla) käyttävät enemmän virtaa kuin Mac tarvitsee yleisessä käytössä. Jos siirrettäviä tietoja on paljon, saattaa kestää useita päiviä, ennen kuin akun kesto palaa keskimääräisen päivittäiskäytön tasolle.
  2. Selvitä, mikä akun käyttöajan tulisi olla käyttämässäsi tuotteessa. Tekniset tiedot -sivustolla kerrotaan Applen arvio akun käyttöajasta. Kunkin tuotteen teknisissä tiedoissa kerrotaan tiedot akun käyttöajasta käytettäessä langatonta verkkoa sekä tietokoneen ollessa valmiustilassa.
  3. Lue, miten akun tyhjenemisen yleisten syiden vaikutuksen voi minimoida:
  • Optimoi akun kesto aiemmin tässä artikkelissa olevan Akun keston optimointi -osion ohjeiden avulla.
  • Lue, miten ohjelmat saattavat vaikuttaa Mac-kannettavan akun suorituskykyyn. Jotkin ohjelmat, kuten selaimet, videoeditointiohjelmistot ja videopelit, vaativat enemmän virtaa riippuen siitä, miten käytät niitä. Tarkista säännöllisesti ohjelmistojen päivitysten saatavuus – on tärkeää käyttää uusimpia mahdollisia versioita.
  • Määritä automaattinen varmuuskopiointi ja ohjelmiston synkronointi tapahtumaan vain silloin, kun tietokone on yhteydessä virtalähteeseen, tai keskeytymään, kun akun varaustaso laskee tietyn prosenttimäärän alle.
  • Tarkista Järjestelmän valvonta -kohdasta, onko tietokoneella virheellisiä ohjelmistoprosesseja. Tee näin erityisesti ohjelmistopäivitysten tai uuden käyttöjärjestelmän asentamisen jälkeen. Päivitysten asentaminen on tärkeää, jotta kaikki ohjelmat toimivat optimaalisesti.
  • Jos akun käytössä on edelleen ongelmia, vaikka olet optimoinut tietokoneen suorituskyvyn ja tarkistanut virheelliset prosessit, testaa tietokone vikasietotilassa. Vikasietotila rajoittaa järjestelmässä olevia aktiivisia kohteita ja mahdollistaa testaamisen rajoitetussa ympäristössä. Jos akun kesto on parempi vikasietotilassa, vikasietotilan käytöstä poistamien ohjelmistojen tarkempi eristäminen voi olla tarpeen. Näin voit selvittää, mikä kuluttaa virtaa, kun tietokone ei ole vikasietotilassa.

Akku ei lataudu

Varmista, että tietokoneessa käytetään virtalähdettä, jossa on oikea wattiteho. Jos tietokoneessa käytetään virtalähdettä, jonka wattiteho on vaadittua pienempi, akku ei välttämättä lataudu oikein.

Katso ohjeita oikean virtalähteen tunnistamiseen artikkelista Oikean virtalähteen ja virtajohdon etsiminen Mac-kannettavalle. Lisäohjeita virtalähteiden vianmääritykseen on artikkelissa MagSafe-virtalähteiden vianmääritys. Jos ongelmat jatkuvat, nollaa järjestelmänhallintayksikkö.

Akku ei lataudu täyteen

Joskus macOS ei näytä akulle täyttä latausta (100 %), vaikka virtalähde olisi ollut liitettynä pidemmän aikaa. Saattaa vaikuttaa siltä, että akun lataus keskeytyy 93–99 prosentin välille. Tämä on normaalia, ja se auttaa pidentämään akun kokonaiskäyttöikää.

Akkua ei tunnisteta

Jos MacBookin, MacBook Airin tai MacBook Pron akku on tyhjentynyt kokonaan, akku siirtyy alhaisen virran tilaan, jotta sen voi myöhemmin ladata.

Liitä Mac-kannettava verkkovirtaan ja anna sen latautua vähintään viisi minuuttia. Jos kehotus yhdistää virtalähteeseen näkyy vielä viiden minuutin lataamisen jälkeen, nollaa järjestelmänhallintayksikkö

Akku vähissä -varoitusta ei näy

Jos varoitusta ei näy, kun akun varaus on vähissä (yleensä 15 % tai alle), akun valikkorivikuvake voi olla poissa käytöstä. Noudata näitä ohjeita Akun tila -valikkokohteen ottamiseksi käyttöön:

1. Avaa Järjestelmäasetukset.
  2. Klikkaa Energiansäästäjä.
  3. Valitse Näytä akun tila valikkorivillä -valintaneliö, jolloin näkyviin tulee Akun tila -valikkokohde.

Kannettavissa tietokoneissa, joissa on OS X Mavericks 10.9 tai uudempi, näkyy Akku vähissä -varoitus, kun virtaa on jäljellä noin 10 minuutiksi. OS X:n aiemmissa versioissa varoitus näkyy, kun varausta on jäljellä 15 % tai vähemmän.

Mac-kannettavan akun huoltaminen

Sisäänrakennetulla akulla varustettujen MacBook-, MacBook Air- ja MacBook Pro -tietokoneiden akku tulee vaihdattaa vain Applen valtuuttamassa huoltoliikkeessä tai Apple Store -jälleenmyyntiliikkeessä. Jos yrität vaihtaa sisäänrakennetun akun itse, laitteisto saattaa vahingoittua, eikä takuu kata tällaista vahinkoa.

Seuraavissa Mac-kannettavissa on sisäänrakennetut akut:

• MacBook (13-tuumainen, loppuvuosi 2009 tai uudempi)
  • MacBook (Retina, 12-tuumainen, alkuvuosi 2015 tai uudempi)
  • kaikki MacBook Air -tietokoneet
  • kaikki Retina-näytöllä varustetut MacBook Pro -tietokoneet
  • MacBook Pro (13-tuumainen, vuoden 2009 puoliväli ja uudempi), MacBook Pro (15-tuumainen, vuoden 2009 puoliväli ja uudempi).

Useimmissa vanhemmissa Mac-kannettavissa on irrotettava akku, jonka käyttäjä voi vaihtaa itse. Ota yhteys Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen tai Apple Store -jälleenmyyntiliikkeeseen, jos tarvitset apua irrotettavan akun huoltamisessa.

Akkujen takuutiedot

Applen yhden vuoden rajoitettu takuu kattaa viallisen akun vaihtamisen. Jos olet hankkinut Mac-kannettavallesi AppleCare Protection Planin, Apple vaihtaa kannettavan Macin akun maksutta, jos se säilyttää alle 80 prosenttia alkuperäisestä kapasiteetistaan. Jos takuu ei kata laitettasi, akku voidaan vaihtaa maksusta.

Lisätietoja

Lue lisää Apple-tuotteissa käytettävistä akuista.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.