Jos olet unohtanut Macin kirjautumissalasanan

Jos olet unohtanut Mac-käyttäjätilillesi kirjautumiseen tarvittavan salasanan tai salasanaa ei hyväksytä, kirjaudu sisään tai nollaa salasanasi kokeilemalla näitä ratkaisuja.

Ennen kuin aloitat

• Anna kirjautumissalasanasi, älä käytä Apple ID -salasanaasi. Kirjautumissalasanasi on Mac-käyttäjätilisi salasana. Se on salasana, jolla kirjaudut Maciin.

• Jos olet jo kirjautuneena sisään tai pystyt kirjautumaan sisään Touch ID:llä, voit ehkä vaihtaa kirjautumissalasanan nollaamisen sijaan.

• Varmista, että kirjoitat isot ja pienet kirjaimet oikein. Jos näppäimistön lukitusnäppäin on käytössä, salasanakentässä näkyy lukitusnäppäimen symboliLukitusnäppäimen symboli.

• Tarkista valikkorivin syöttövalikostasyöttövalikko, että käytät kielellesi sopivaa syöttölähdettä.

• Jos käytät macOS Mojavea tai aiempaa, noudata macOS Mojaven ja sitä vanhempien versioiden ohjeita. Muussa tapauksessa noudata alla olevia macOS Sonoman, Venturan, Montereyn, Big Surin ja Catalinan ohjeita.

Macin käynnistäminen uudelleen

Käynnistä Mac uudelleen. Jos uudelleenkäynnistys ei onnistu, paina virtapainiketta noin 10 sekunnin ajan, kunnes Mac sammuu. (Jokaisessa Macissa on virtapainike. Kannettavissa tietokoneissa, joissa on Touch ID, paina Touch ID -painiketta ja pidä sitä painettuna.) Laita sitten Mac päälle, jolloin se käynnistyy ja näyttää kirjautumisikkunan:

Kirjautumisikkuna macOS Sonomassa

Internet-yhteyden muodostaminen

Jotkin näistä vaiheista edellyttävät, että Mac on yhteydessä internetiin. Voit valita Wi-Fi-verkon valikkorivin Wi-Fi-valikostaWi-Fi-valikko.

Salasanavihjeen tarkistaminen

Jos tilillesi on määritetty salasanavihje, joka auttaa sinua muistamaan salasanan, kirjautumisikkunan salasanakentän vieressä näkyy kysymysmerkkiKysymysmerkki. Klikkaa sitä, niin näet salasanavihjeen. Saatat nähdä myös yhden tai useamman alla kuvatuista vaihtoehdoista salasanan nollaamiseen.

Salasanan antaminen enintään kolme kertaa

Jos et vielä näe vaihtoehtoa salasanan nollaamiseen, anna salasanasi enintään kolme kertaa, kunnes näet jonkin seuraavista viesteistä.

Vaihtoehdot salasanan nollaamiseen macOS Sonoman kirjautumisikkunassa

”Käynnistää uudelleen ja näyttää vaihtoehdot salasanan nollaamiseen”

”Nollata sen Apple ID:n avulla”

”Nollata sen palautusavaimella”

”Tilisi on lukittu. Yritä uudelleen, kun on kulunut [kesto].”

Ei viestiä

”Käynnistää uudelleen ja näyttää vaihtoehdot salasanan nollaamiseen”

1. Jos annettuasi salasanan enintään kolme kertaa näet vaihtoehdon käynnistää uudelleen ja näyttää vaihtoedot salasanan nollaamiseen, klikkaa sitä, niin Mac käynnistyy uudelleen.

2. Seuraavat vaiheet riippuvat siitä, miten Macisi on määritetty.

• Jos sinua pyydetään valitsemaan palautettava taltio, valitse Macin käynnistyslevy, joka on oletusarvoisesti Macintosh HD.

• Jos sinua pyydetään kirjautumaan sisään Apple ID:lläsi, anna Apple ID ja sen salasana. Sinua saatetaan tämän jälkeen pyytää antamaan muihin laitteisiisi lähetetty vahvistuskoodi.

• Jos sinulta pyydetään FileVault-palautusavainta, anna kirjaimista ja numeroista koostuva merkkijono, jonka olet saanut, kun olet ottanut FileVaultin käyttöön ja valinnut palautusavaimen luonnin sen sijasta, että olisit antanut Apple ID:lle luvan salasanan nollaukseen. Jos olet kadottanut palautusavaimen, noudata Jos Macin kirjautumissalasanan nollaaminen ei onnistu ‑artikkelin ohjeita.

• Jos näet viestin, jonka mukaan kyseiselle taltiolle ei ole käytössä iCloud-palautusta tai palautusavainta, noudata Jos Macin kirjautumissalasanan nollaaminen ei onnistu ‑artikkelin ohjeita.

3. Valitse käyttäjä, jonka salasanan haluat nollata, ja klikkaa sitten Seuraava.

4. Anna uudet salasanatiedot ja klikkaa sitten Seuraava.

5. Kun salasana on nollattu, klikkaa Käynnistä uudelleen.

”Nollata sen Apple ID:n avulla”

1. Jos annettuasi salasanan enintään kolme kertaa näet vaihtoehdon nollata se Apple ID:n avulla, klikkaa vaihtoehtoa.

• Jos Mac pyytää heti Apple ID:tä, anna kyseiset tiedot ja klikkaa Nollaa salasana.

• Jos Mac käynnistyy uudelleen, noudata ohjeita edellisestä osiosta Käynnistää uudelleen ja näyttää vaihtoehdot salasanan nollaamiseen.

2. Seuraavat vaiheet riippuvat siitä, miten Macisi on määritetty.

• Jos sinua pyydetään luomaan uusi avainnippu käyttäjän salasanojen tallennusta varten, käynnistä Mac uudelleen klikkaamalla OK.

• Jos sinua pyydetään valitsemaan ylläpitäjä, jonka salasanan tiedät, klikkaa Unohditko kaikki salasanat? ‑vaihtoehtoa.

• Jos näet Nollaa salasana ‑ikkunan, jossa on Poista Macin aktivointi ‑vaihtoehto, klikkaa Poista Macin aktivointi. Vahvista sitten väliaikainen käytöstä poistaminen klikkaamalla Poista käytöstä.

3. Anna uudet salasanatiedot ja klikkaa sitten Seuraava. (Jos näet useita käyttäjätilejä, klikkaa kunkin tilin nimen vieressä olevaa Aseta salasana ‑painiketta ja anna sitten kunkin tilin uudet salasanatiedot.)

4. Kun salasana on nollattu, klikkaa Käynnistä uudelleen.

”Nollata sen palautusavaimella”

1. Jos annettuasi salasanan enintään kolme kertaa näet vaihtoehdon nollata se palautusavaimen avulla, klikkaa vaihtoehtoa.

2. Anna FileVault-palautusavain. Se on kirjaimista ja numeroista koostuva merkkijono, jonka olet saanut, kun olet ottanut FileVaultin käyttöön ja valinnut palautusavaimen luonnin sen sijasta, että olisit antanut Apple ID:lle luvan salasanan nollaukseen. Jos olet kadottanut palautusavaimen, noudata Jos Macin kirjautumissalasanan nollaaminen ei onnistu ‑artikkelin ohjeita.

3. Anna uudet salasanatiedot ja klikkaa sitten Nollaa salasana.

”Tilisi on lukittu. Yritä uudelleen, kun on kulunut [kesto].”

Jos tilisi lukitaan, koska olet antanut väärän salasanan liian monta kertaa, odota ilmoitetun ajan verran, käynnistä Mac uudelleen ja yritä vielä kerran. Jos se ei auta, noudata Jos Macin kirjautumissalasanan nollaaminen ei onnistu ‑artikkelin ohjeita.

Ei viestiä

Jos annettuasi salasanan enintään kolme kertaa et näe vaihtoehtoa salasanan nollaamiseen, käynnistä Mac uudelleen ja yritä vielä kerran. Jos se ei auta, noudata Jos Macin kirjautumissalasanan nollaaminen ei onnistu ‑artikkelin ohjeita.