Elokuvien ja TV-ohjelmien tekstityksen tai kielen muuttaminen Apple TV -apissa

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit valita mukautettuja äänikieliä, tekstityksen, kuvailevan tekstityksen ja muita käyttöapuominaisuuksia iOS- ja iPadOS-laitteessa, tietokoneessa ja Apple TV:ssä.

Elokuvien ja TV-ohjelmien tekstityksen tai kielen muuttaminen Apple TV -apissa

Tekstitystä tai vaihtoehtoisia äänikieliä sisältävän videosisällön etsiminen

Siirry elokuvan tai ohjelman tietosivulle iTunes Storessa tai Apple TV -apissa, vieritä sitten alas Kielet-osioon.

Vaihtoehtoiset äänikielet on listattu Muu-kohdan oikealla puolella. Jos kielissä on listattuna vain tekstitys tai kuvaileva tekstitys, elokuvassa ei ole ääniraitaa kyseisellä kielellä. Tarjolla on siis vain tekstitys tai kuvaileva tekstitys.

Käyttöapuominaisuuksia sisältävän videosisällön etsiminen

Siirry elokuvan tai ohjelman tietosivulle iTunes Storessa tai Apple TV -apissa, vieritä sitten alas Käyttöapu-osioon.

Tietoja iTunes Storen ja Apple TV -apin käyttöapuominaisuuksista

iTunes Storen ja Apple TV -apin käyttöapuominaisuuksiin kuuluvat muun muassa kuvaileva tekstitys, tekstitys ja kuvailutulkkaus. Näiden ominaisuuksien saatavuus vaihtelee maa- ja aluekohtaisesti.

Kuvaileva tekstitys on videon dialogista ja sanattomasta viestinnästä koostuva visuaalinen puhtaaksikirjoitus. Kuvaileva tekstitys voi myös auttaa tunnistamaan videon puhujan.

Ohjelmatekstitys on samankaltainen kuin kuvaileva tekstitys, mutta ohjelmatekstitys voi olla saatavilla ylimääräisillä kielillä sekä silloin, kun kuvaileva tekstitys ei ole saatavilla.

Kuvailutulkattu sisältö kuvailee näytöllä näkyviä tapahtumia puhutun ääniraidan avulla. Lue lisätietoja äänitulkatusta sisällöstä.

Tekstityksen tai äänen kielen vaihtaminen

Jos katseltavassa videossa on kuvaileva tekstitys, ohjelmatekstitys, kuvailutulkkaus tai vaihtoehtoisia äänikieliä, mediasoittimessasi pitäisi olla mahdollisuus hyödyntää näitä käyttöapuominaisuuksia. Ne löytyvät useimmiten Ääni ja tekstitys -valikosta, jota usein kuvaa puhekuplakuvake puhekuplakuvake.

Muissa apeissa tai verkkopohjaisissa mediasoittimissa voi olla kuvailevan tekstityksen painike tai muita mukautettuja säätimiä.

iPhone, iPad tai iPod touch

1. Kun katsot elokuvaa, avaa toistosäätimet napauttamalla näyttöä.
  2. Napauta puhekuplakuvaketta puhekuplakuvake.
  3. Valitse haluamasi kieli tai tekstitys.

Jos et näe ohjelmatekstitysvaihtoehtoa tai haluat ottaa kuvailevan tekstityksen tai ohjelmatekstityksen oletusarvoisesti käyttöön, siirry kohtaan Asetukset > Käyttöapu. Vieritä Kuuleminen-osioon ja napauta Tekstitys ja kuvaileva tekstitys. Ota Kuvaileva ja ohjelmatekstitys käyttöön napauttamalla sitä. Jos haluat mukauttaa kuvailevaa tekstitystä tai tekstitystä, napauta Tyyli ja valitse sitten vaihtoehdoista.

Jos haluat ladata videoiden mukana ladattavat äänikielet, avaa Asetukset-appi, vieritä alas, napauta  TV ja napauta sitten Kielet. Napauta Lisää kieli ja valitse kielet, jotka haluat lisätä.

Mac tai Windows-tietokone

1. Vie osoitin videon päälle.
  2. Klikkaa puhekuplakuvaketta puhekuplakuvake.
  3. Valitse haluamasi kieli tai tekstitys.

Jos et näe ohjelmatekstitysvaihtoehtoa tai haluat ottaa kuvailevan tekstityksen tai ohjelmatekstityksen oletusarvoisesti käyttöön, noudata seuraavia ohjeita:

• Macissa: Valitse tietokoneesi näytön ylälaidan valikosta Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset. Klikkaa Käyttöapu ja klikkaa sitten sivupalkista Kuvaileva tekstitys. Ota Suosi ohjelmatekstitystä ja kuvailevaa tekstitystä käyttöön valitsemalla se. Jos haluat muokata kuvailevaa tekstitystä tai tekstitystä, valitse näytöllä näkyvistä vaihtoehdoista.
  • Windows-tietokoneessa: Valitse iTunes-ikkunan ylälaidan valikosta Muokkaa > Asetukset ja klikkaa sitten Toisto-välilehteä. Ota Suosi ohjelmatekstitystä ja kuvailevaa tekstitystä käyttöön valitsemalla se. Jos haluat mukauttaa kuvailevaa tekstitystä tai tekstitystä, valitse eri vaihtoehtoja Kuvailevan tekstityksen tyyli -kohdan oikealla puolella olevasta valikosta tai klikkaa Määritä-painiketta.

Apple TV

1. Kun katselet videota, pyyhkäise alas kaukosäätimen Touch-pinnalla.
  2. Avaa Tekstitys- tai Ääni-valikko pyyhkäisemällä oikealle.
  3. Pyyhkäise alas ja valitse haluamasi kieli tai tekstitys.

Jos et näe ohjelmatekstitysvaihtoehtoa tai haluat ottaa kuvailevan tekstityksen tai ohjelmatekstityksen oletusarvoisesti käyttöön, siirry kohtaan Asetukset > Yleiset > Käyttöapu > Tekstitys ja kuvaileva tekstitys. Ota Kuvaileva ja ohjelmatekstitys käyttöön valitsemalla se. Jos haluat mukauttaa kuvailevaa tekstitystä tai tekstitystä, valitse Tyyli ja valitse sitten vaihtoehdoista.

Apple TV (3. sukupolvi): avaa Tekstitys-välilehti pitämällä kaukosäätimen Valitse-painiketta painettuna kolmen sekunnin ajan, kun videota toistetaan.

Älytelevisio tai suoratoistolaite

1. Kun katsot videota Apple TV -apissa, paina kaukosäätimen alaspäin osoittavaa nuolta. Osa valmistajista saattaa käyttää jotakin toista painiketta.
  2. Mene Tekstitys- tai Ääni-valikkoon.
  3. Valitse haluamasi kieli- tai tekstitysvaihtoehto.

Jos et näe ohjelmatekstityksen vaihtoehtoa tai haluat ottaa kuvailevan tekstityksen tai ohjelmatekstityksen oletusarvoisesti käyttöön, siirry kohtaan Asetukset > Käyttöapu > Tekstitys ja kuvaileva tekstitys. Ota Kuvaileva ja ohjelmatekstitys käyttöön valitsemalla se. Jos haluat mukauttaa kuvailevaa tekstitystä tai tekstitystä, valitse Tyyli ja valitse sitten vaihtoehdoista.

Lisätietoja

• Joissakin apeissa ja verkkosivustoissa on mukautetut videoiden tekstitysohjaimet. Jos jonkin apin tai verkkosivuston videolle ei näy tekstitysohjaimia, saat lisätietoja ottamalla yhteyttä ohjelman kehittäjään tai verkkosivuston omistajaan.
  • Jos käytät iOS-laitetta tai tietokoneen iTunesia AirPlayn kanssa elokuvan lähettämiseen Apple TV:hen, voit vaihtaa äänikieltä tai käyttöapuominaisuuksia iOS-laitteelta tai tietokoneelta katselun aikana. Jos sinulla on AirPlay 2:n kanssa yhteensopiva äly-TV, löydät tekstityksen käyttöönottovaihtoehdot TV:si AirPlay-asetuksista.

Elokuvat ja TV-ohjelmat eivät ole saatavilla kaikissa maissa ja kaikilla alueilla. Katso, mitä maassasi tai alueellasi on saatavilla. Elokuvan tai TV-ohjelman kielet ja käyttöapuominaisuudet vaihtelevat maa- ja aluekohtaisesti.