Tekstin syöttäminen Macilla puhumalla

Sanelu-ominaisuuden avulla voit muuntaa lausutut sanat tekstiksi.

Sanelun käyttöönotto

Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset, klikkaa Näppäimistö ja klikkaa sitten Sanelu. Ota Sanelu käyttöön ja valitse seuraavista saneluvaihtoehdoista:

• Valitse, haluatko käyttää Parannettua sanelua, jonka avulla voit käyttää sanelua ilman internet-yhteyttä.
  • Valitse kieli ja murre. Joissakin kielissä, kuten englannissa, on useita murteita.
  • Valitse näppäinoikotie, jota painamalla aloitat sanelun.
  • Valitse haluamasi mikrofoni mikrofonikuvakkeen alla olevasta ponnahdusvalikosta.

macOS Sierrassa voit pyytää Siriä laittamaan sanelun päälle. Siri ei ole sama asia kuin Sanelu, mutta voit pyytää Siriä luomaan lyhyitä viestejä, kuten sähköposti- ja tekstiviestejä.

Sanelun käyttäminen

1. Siirry dokumenttiin tai muuhun tekstikenttään ja määritä kohta, johon haluat lisätä sanellun tekstin.
  2. Aloita sanelu painamalla näppäinoikotietä tai valitse Muokkaa > Aloita sanelu. Oletusoikotie on Fn Fn (paina Fn-näppäintä kaksi kertaa).

Kun Mac kuuntelee, siinä näkyy mikrofonikuvake sivun vasemmalla tai oikealla puolella lisäyskohdan mukaan aseteltuna. Jos otat käyttöön sanelun lisäkomennot, mikrofonikuvake näkyy näytön oikeassa alakulmassa, ja voit vetää sen toiseen sijaintiin. Kun Mac kuulee sinut, mikrofonin äänentasomittari nousee ja laskee puheen aikana.

3. Lausu sanat, jotka haluat Macin kirjoittavan. Sanelu oppii äänesi ominaisuudet ja mukautuu aksenttiisi. Mitä enemmän käytät Sanelua, sitä paremmin se ymmärtää sinua. Jos se ei ymmärrä sinua, lue, miten toimia.
  4. Voit lopettaa sanelun painamalla mikrofonikuvakkeen alla olevaa Valmis-painiketta, painamalla Fn-näppäintä kerran tai siirtymällä toiseen ikkunaan.

Lausu seuraavat sanat, jos haluat lisätä välimerkkejä tai muita merkkejä. Ne voivat vaihdella kielen tai murteen mukaan.

• heittomerkki  '
  • vasen hakasulku  [
  • oikea hakasulku  ]
  • vasen kaarisulku  (
  • oikea kaarisulku  )
  • vasen aaltosulku  {
  • oikea aaltosulku  }
  • vasen hakasulje  <
  • oikea hakasulje  >
  • kaksoispiste  :
  • pilkku  ,
  • viiva  -
  • kolme pistettä  …
  • huutomerkki  !
  • tavuviiva  -
  • piste  .
  • kysymysmerkki  ?
  • vasen lainausmerkki  ”
  • oikea lainausmerkki  ”
  • vasen yksinkertainen lainausmerkki  ’
  • oikea yksinkertainen lainausmerkki  ’
  • puolipiste  ;
  • et-merkki  &
  • asteriski  *
  • ät-merkki  @
  • kenoviiva  \
  • kauttaviiva  /
  • poisjääntimerkki  ^
  • keskellä oleva piste  ·
  • suuri keskellä oleva piste  •
  • astemerkki  °
  • hash-tunniste tai punnan merkki  #
  • prosenttimerkki  %
  • alaviiva  _
  • pystyviiva  |
  • dollarimerkki  $
  • sentin merkki  ¢
  • punnan merkki  £
  • euron merkki  €
  • jenin merkki  ¥
  • silmät ristissä naurava naama  XD
  • surullinen ilme  :-(
  • hymiö  :-)
  • silmänisku  ;-)
  • tekijänoikeusmerkki  ©
  • rekisteröity-merkki  ®
  • tavaramerkki  ™
  • yhtä suuri kuin -merkki  =
  • suurempi kuin -merkki  >
  • pienempi kuin -merkki  <
  • miinusmerkki  -
  • kertomerkki  x
  • plusmerkki  +

Lausu seuraavat sanat, jos haluat muuttaa muotoilua:

• lukitusnäppäin päälle  (seuraavan ilmauksen sanojen ensimmäiset kirjaimet kirjoitetaan isolla)
  • lukitusnäppäin pois  (palaa oletuksena olevaan kirjoitusasuun)
  • kaikki isolla  (seuraava sana kirjoitetaan KOKONAAN ISOLLA)
  • kaikki isolla päälle  (kirjoittamista jatketaan KOKONAAN ISOLLA)
  • kaikki isolla pois  (palaa oletuksena olevaan kirjoitusasuun)
  • uusi rivi  (lisää rivinvaihdon)
  • numero  (kirjoittaa seuraavan ilmauksen numerona)
  • roomalainen numero  (kirjoittaa seuraavan ilmauksen roomalaisena numerona)
  • uusi kappale  (lisää uuden kappaleen)
  • ei välilyöntiä päälle (kirjoittaa seuraavan ilmauksen ilman välilyöntejä)
  • ei välilyöntiä pois  (palaa oletusvälistykseen)
  • sarkainnäppäin  (siirtää kohdistimen seuraavaan sarkainkohtaan)

Jos laitoit Parannettu sanelu -toiminnon päälle, voit myös käyttää sanelukomentoja lihavoinnin, kursivoinnin, alleviivauksen, valinnan, kopioinnin, poiston, kumoamisen ja muiden toimintojen suorittamista varten.

Tietoja Parannetusta sanelusta

Parannettu sanelu on käytettävissä OS X Mavericks 10.9:ssä ja sitä uudemmissa. Parannettua sanelua käytettäessä:

• voit sanella jatkuvasti
  • voit sanella ilman internet-yhteyden muodostamista
  • sanat muunnetaan tekstiksi mahdollisesti nopeammin
  • voit käyttää sanelukomentoja kertoaksesi Macille, mitä sen pitää tehdä.

Jos Parannettua sanelua ei käytetä, lausutut sanat ja tietyt muut tiedot lähetetään Applelle tekstiksi muuntamista varten, jotta Mac ymmärtää, mitä tarkoitat. Siksi Macin on oltava yhteydessä internetiin, sanoja ei muunneta tekstiksi niin nopeasti etkä voi puhua yli 40 sekunnin ajan kerrallaan (OS X Yosemitessa tai vanhemmissa 30 sekuntia).

Jos olet yrityksen tai koulun verkossa, jossa käytetään välityspalvelinta, Sanelu ei ehkä pysty muodostamaan internet-yhteyttä. Pyydä järjestelmänvalvojaa perehtymään Applen ohjelmistotuotteiden käyttämiin verkkoportteihin.

Tietoja Sanelusta ja tietosuojasta

Jos haluat lisätietoja Sanelusta ja tietosuojasta, valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset, klikkaa Näppäimistö, klikkaa Sanelu ja klikkaa sitten Tietoja: Sanelu ja tietosuoja -painiketta. Applen keräämiä tietoja käsitellään aina Applen tietosuojakäytännön mukaisesti.

Lisätietoja

• Jos haluat käyttää sanelua iPhonessa, iPadissa tai iPod touchissa, napauta näyttönäppäimistön mikrofonikuvaketta  ja puhu. Lisätietoja saat iPhonen tai iPadin käyttöoppaasta.
  • Jos Hitaat näppäimet- tai Yhden sormen näppäimet -toiminto on otettu Järjestelmäasetusten Käyttöapu-ruudussa käyttöön, sanelun oletusnäppäinoikotiet eivät ehkä toimi. Jos haluat käyttää näitä käyttöaputoimintoja, luo muokattu sanelun oikotie: Valitse Omenavalikko () > Järjestelmäasetukset, klikkaa Näppäimistö, klikkaa Sanelu ja klikkaa sitten oikotievalikossa Muokkaa.