Safari-laajennusten käyttäminen Macissa

Safari-laajennusten avulla voit parantaa ja mukauttaa selaimen käyttökokemusta Macissa. Tässä kerrotaan, miten voit asentaa laajennuksia, poistaa niiden asennuksen ja jakaa ne laitteiden kesken.

Safari-laajennukset lisäävät Safariin toimintoja, joiden ansiosta voit selata internetiä haluamallasi tavalla. Laajennukset voivat esimerkiksi näyttää hyödyllisiä tietoja verkkosivustosta, näyttää uutisotsikoita, auttaa palveluiden käytössä ja muuttaa verkkosivujen ulkoasua. Laajennukset ovat hyvä tapa mukauttaa selaimen käyttökokemusta.

Laajennusten asentaminen

Laajennusten käyttöönotto

Laajennusten poistaminen käytöstä

Laajennusten asennuksen poistaminen

Laajennusten jakaminen laitteiden kesken

Laajennusten asentaminen

Lataa ja asenna Safari-laajennukset kätevästi App Storesta. Kaikki App Storen laajennukset ovat Applen tarkistamia, allekirjoittamia ja isännöimiä turvallisuutesi vuoksi. Lisäksi ne pidetään automaattisesti ajan tasalla.

1. Aloita asentamalla uusimmat macOS-päivitykset Tarvitset Safari 12:n tai uudemman, jotta voit hankkia Safari-laajennuksia App Storesta.

2. Avaa Safari ja valitse valikkoriviltä Safari > Safari-laajennukset.

3. Safari-laajennukset-sivu avautuu App Storessa. Voit ladata ja asentaa laajennuksen klikkaamalla Hae tai klikkaamalla hintaa. Sinua saatetaan pyytää kirjautumaan sisään Apple ID:lläsi.

4. Klikkaa Asenna.

5. Kun laajennus on asennettu, klikkaa Avaa ja toimi laajennuksen näyttöön tulevien ohjeiden mukaan.

Laajennusten käyttöönotto

Kun olet asentanut laajennuksen, ota se käyttöön noudattamalla seuraavia ohjeita.

1. Valitse Safari > Asetukset.

2. Klikkaa Laajennukset.

3. Klikkaa laajennuksen nimen vieressä olevaa valintaneliötä. Lue, mitä voit tehdä, jos laajennusten käyttöönotto ei onnistu.

Jos selaat yksityisesti tai käytät profiilia tai verkkosovellusta

Kun selaat yksityisessä ikkunassa macOS Sonomassa tai uudemmassa, kaikki verkkosivuston käyttöä edellyttävät laajennukset poistetaan oletusarvoisesti käytöstä.

1. Valitse Safari > Asetukset.

2. Klikkaa Laajennukset.

3. Valitse laajennus sivupalkista ja valitse sitten oikealta Salli yksityisessä selauksessa.

4. Riippumatta siitä, selaatko yksityisesti vai et, voit myös rajoittaa laajennuksen käyttöä tietyillä verkkosivustoilla. Klikkaa Muokkaa verkkosivustoja -painiketta nähdäksesi laajennuksen Verkkosivustot-asetuksissa. Sieltä voit sallia tai evätä käyttöoikeuden tai edellyttää, että verkkosivustot pyytävät sinulta käyttöoikeutta.

Safari-profiileja käytettäessä oletusprofiilin laajennuksia hallitaan Safarin asetusten Laajennukset-päävälilehdessä. Muiden profiilien laajennuksia hallitaan Profiilit-välilehdestä, jossa on oma Laajennukset-välilehti jokaiselle profiilille. Laajennukset ovat pois päältä oletuksena jokaisessa uudessa profiilissa.

Kun käytät Safari-verkkosovellusta, laajennuksia ei ole saatavilla, mutta voit helposti siirtyä Safariin: klikkaa jakopainikettajakopainike ja valitse Avaa Safarissa. Vaihtoehtoisesti voit valita Tiedosto > Avaa Safarissa.

Laajennusten poistaminen käytöstä

1. Valitse Safari > Asetukset ja klikkaa sitten Laajennukset.

2. Voit poistaa laajennuksen käytöstä poistamalla sen valintaneliön valinnan.

Laajennusten asennuksen poistaminen

Jos et tiedä laajennuksen käyttötarkoitusta tai et enää aio käyttää sitä, sinun pitäisi poistaa se.

1. Valitse Safari > Asetukset ja klikkaa sitten Laajennukset.

2. Jos haluat poistaa laajennuksen, valitse laajennus ja klikkaa Poista-painiketta.

Laajennusten jakaminen laitteiden kesken

macOS Venturasta, iOS 16:sta ja iPadOS 16:sta alkaen voit jakaa laajennuksia Macissa, iPhonessa ja iPadissa:

• Avaa Macissa Safari ja valitse Safari > Asetukset ja klikkaa sitten Laajennukset. Valitse ikkunan alaosasta Jaa laitteiden välillä.

• Valitse iPhonessa tai iPadissa Asetukset > Safari > Laajennukset ja laita sitten päälle Jaa laitteiden välillä.

Jos jollekin laitteelle asennettu laajennus on yhteensopiva myös muiden laitteidesi kanssa, se näkyy automaattisesti kyseisten laitteiden Laajennukset-asetuksissa. Lataa laajennus klikkaamalla sen vierestä Hae-painiketta tai iCloud-kuvakettaNo alt supplied for Image. Kun laitat laajennuksen päälle tai pois päältä, sama muutos näkyy muissa laitteissasi.

Jos haluat poistaa laajennuksen asennuksen kaikista laitteista, sinun on poistettava laajennus jokaisesta laitteesta.

Lisätietoja

Safari ei enää tue useimpia verkkoliitännäisiä. Verkkosivujen entistä nopeamman lataamisen varmistamiseksi, energian säästämiseksi ja suojauksen tehostamiseksi Safari on optimoitu sisällöille, joissa käytetään HTML5-verkkostandardia, ja se ei edellytä liitännäistä. Käytä verkkoliitännäisten sijaan Safari-laajennuksia, joiden avulla voit parantaa ja mukauttaa selaimen käyttökokemusta.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.