Mac Defender -haittaohjelman välttäminen tai poistaminen Mac OS X 10.6:ssa tai aiemmassa

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten Mac Defender -haittaohjelman voi välttää tai poistaa Mac OS X 10.6:ssa tai aiemmassa.

Mac-käyttäjiin on kohdistunut tietojenkalasteluhuijaus, jossa käyttäjät on uudelleenohjattu luotettavista verkkosivustoista väärennettyihin sivustoihin. Sivustoissa väitetään, että tietokoneessa on virus. Tämän jälkeen käyttäjälle tarjotaan Mac Defender -"virustentorjuntaohjelmaa" ratkaisuksi ongelmaan.

Tämä "virustentorjuntaohjelma" on todellisuudessa haittaohjelma (eli haitallinen ohjelma). Sen perimmäinen tavoite on saada käyttäjän luottokorttitiedot, joita voidaan käyttää vilpillisiin tarkoituksiin.

Haittaohjelman yleisimmät nimet ovat MacDefender, MacProtector ja MacSecurity.

Apple on julkaissut ilmaisen ohjelmistopäivityksen (turvallisuuspäivitys 2011-003), joka havaitsee ja poistaa Mac Defender -haittaohjelman ja sen tunnetut muunnelmat automaattisesti.

Lisäksi seuraavassa ratkaisuosiossa on vaiheittaiset ohjeet haittaohjelman välttämiseen ja manuaaliseen poistoon.

Ratkaisu

Haittaohjelman asentamisen välttäminen

Jos näyttöön tulee ilmoituksia viruksista tai tietoturvaohjelmistoista, lopeta Safari tai muu käytössä oleva selain. Jos selainta ei voida lopettaa normaaliin tapaan, pakota selain lopettamaan.

Joskus selain voi automaattisesti ladata ja käynnistää haittaohjelman asentajan.  Jos näin käy, peruuta asennusprosessi äläkä anna ylläpitäjän salasanaa.  Poista asentaja välittömästi alla olevien ohjeiden mukaisesti.

1. Siirry Lataukset-kansioon tai muuhun käyttämääsi lataussijaintiin.
  2. Vedä asentaja roskakoriin.
  3. Tyhjennä roskakori.

Haittaohjelman poistaminen

Jos haittaohjelma on asennettu, Apple suosittelee seuraavia toimenpiteitä:

• Älä koskaan anna luottokorttitietojasi.
  • Noudata alla olevia poisto-ohjeita.

Poisto-ohjeet

1. Siirrä tai sulje Skannaa-ikkuna.
  2. Siirry Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansioon ja avaa Järjestelmän valvonta.
  3. Valitse ikkunan oikean yläkulman ponnahdusvalikosta Kaikki prosessit.
  4. Etsi Prosessin nimi -sarakkeesta ohjelman nimi ja valitse se osoittamalla. Yleisiä ohjelman nimiä ovat MacDefender, MacSecurity ja MacProtector.
  5. Osoita ikkunan vasemmassa yläkulmassa olevaa Lopeta prosessi -painiketta ja valitse Lopeta.
  6. Lopeta Järjestelmän valvonta.
  7. Avaa Ohjelmat-kansio.
  8. Etsi ohjelma, esim. MacDefender, MacSecurity, MacProtector tai muu nimi.
  9. Vedä ohjelma roskakoriin ja tyhjennä se.

Haittaohjelma myös asentaa käyttäjätilin Järjestelmäasetuksiin kirjautumiskohteen. Kirjautumiskohdetta ei tarvitse poistaa, mutta se voidaan poistaa alla olevien ohjeiden mukaisesti.

• Avaa Järjestelmäasetukset, valitse Käyttäjät ja sitten Kirjautumiskohteet.
  • Valitse edellä poistetun ohjelman nimi, esim. MacDefender, MacSecurity tai MacProtector.
  • Osoita miinus-painiketta.

Poista asentaja yllä olevan Haittaohjelman asentamisen välttäminen -osion ohjeiden mukaisesti paikasta, johon se on ladattu.

Huomautus: Apple tarjoaa tietoturvapäivityksiä Macille ainoastaan Ohjelmiston päivityksen ja Applen tuen tiedostohaut -sivuston kautta. Käyttäjien tulee noudattaa varovaisuutta aina kun verkossa pyydetään antamaan henkilökohtaisia tietoja.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.