Tutustuminen Macin Finderiin

Finderin käytön oppiminen on ensimmäinen askel matkalla kohti dokumenttien, mediasisällön, kansioiden ja muiden tiedostojen etsimistä ja järjestämistä.

macOS:n Finderin kuvake

Finder on ensimmäinen näkyviin tuleva asia, kun Mac on käynnistynyt. Se aukeaa automaattisesti ja pysyy avoinna, kun käytät muita appeja. Näytön ylälaidassa on Finderin valikkorivi ja sen alla työpöytä. Se näyttää ikkunoiden ja kuvakkeiden avulla Macin, iCloud Driven ja muiden tallennuslaitteiden sisällön. Apin nimi on Finder, koska sen avulla voit etsiä ja järjestää tiedostojasi.

Tiedostojen näyttötavan muuttaminen

Muuta tiedostojen näyttötapaa Finder-ikkunoissa valikkorivin Näytä-valikon tai Finder-ikkunan ylälaidassa olevan näppäinrivin avulla. Voit tarkastella tiedostoja kuvakkeina , luettelona , palstoina  tai galleriana . Näytä-valikko tarjoaa jokaista näkymää kohden erilaisia vaihtoehtoja sille, miten kohteet voi järjestää tai ryhmittää esimerkiksi lajin, päivämäärän tai koon mukaan. Lue lisää näkymien muokkaamisesta.

Gallerianäkymä
Gallerianäkymä, jossa näkyy sivupalkki vasemmalla ja esikatselupaneeli oikealla.

Kun tarkastelet tiedostoja galleriana, voit selata tiedostoja visuaalisesti suurten esikatselukuvien avulla, jolloin kuvien, videoiden ja muiden dokumenttien tunnistaminen on helppoa. Gallerianäkymässä voit jopa toistaa videoita ja selata monisivuisia dokumentteja. Aiempien macOS-versioiden gallerianäkymä, Cover Flow , on samantapainen mutta ei yhtä tehokas.

Finder-ikkunoiden sivupalkissa on oikotiet esimerkiksi AirDropiin, usein käytettyihin kansioihin, iCloud Driveen ja laitteisiin, kuten kovalevyihin. Dockissa olevien kohteiden tapaan sivupalkin kohteet avataan yhdellä klikkauksella.

Voit vaihtaa sivupalkin kohteita seuraavasti: valitse Finderin valikkoriviltä Finder > Asetukset ja sitten asetusikkunan yläosasta Sivupalkki. Voit myös vetää tiedostoja sivupalkkiin tai siitä pois. Lue lisää sivupalkin muokkaamisesta.

Finder-ikkuna, jossa kansiota vedetään sivupalkkiin

Voit etsiä Spotlightilla klikkaamalla valikkorivillä suurennuslasia tai painamalla komento-välilyönti. Spotlight on samanlainen kuin iPhonen ja iPadin pikahaku. Lue lisää Spotlightista.

Etsi kohteita Finder-ikkunassa sen kulmassa olevan hakukentän avulla:

macOS:n Finder-ikkunan hakutulokset, paneelin alalaidassa näkyy tiedostopolkurivi
Kun valitset hakutuloksen, sen sijainti näkyy ikkunan alalaidassa. Saat tämän näkymän Spotlightista valitsemalla Spotlight-hakutulosten alalaidasta Etsi Finderissa tai Näytä kaikki Finderissa.

Voit käyttää sekä Spotlightissa että Finderissa laajennettua hakua hakutulosten tarkentamiseen. Voit myös käyttää tunnisteita tiedostojen järjestämiseen ja etsimiseen.

Tiedostojen poistaminen

Voit siirtää tiedoston roskakoriin vetämällä sen Dockin roskakorikuvakkeeseen. Tai valitse tiedosto(t) ja sitten Tiedosto > Siirrä roskakoriin (komento-poistonäppäin).

macOS:n Dock, jossa roskakori on suurennettu

Jos haluat palauttaa tiedoston roskakorista, avaa roskakori klikkaamalla sitä ja sitten vedä tiedosto pois sieltä. Tai valitse tiedosto ja sitten Arkisto > Laita takaisin.

Voit poistaa roskakorin tiedostot valitsemalla Arkisto > Tyhjennä roskakori. Tiedostojen viemä tallennustila on tämän jälkeen muiden tiedostojen käytettävissä. macOS Sierrassa voit määrittää Macin tyhjentämään roskakorin automaattisesti.