Tutustuminen Macin Finderiin

Finderin käytön oppiminen on ensimmäinen askel matkalla kohti dokumenttien, mediasisällön, kansioiden ja muiden tiedostojen etsimistä ja järjestämistä.

Finder on ensimmäinen näkyviin tuleva asia, kun Mac on käynnistynyt. Se aukeaa automaattisesti ja pysyy avoinna, kun käytät muita ohjelmia. Näytön ylälaidassa on Finderin valikkorivi ja sen alla työpöytä. Finder näyttää ikkunoiden ja kuvakkeiden avulla Macin, iCloud Driven ja muiden tallennuslaitteiden sisällön. Ohjelman nimi on Finder, koska sen avulla voit etsiä ja järjestää tiedostojasi.

Ikkunoiden ja tiedostojen avaaminen

Voit avata ikkunan ja tarkastella tiedostoja Macilla, kun siirryt Finderiin klikkaamalla Dockin Finder-kuvaketta (kuva yllä). Finderiin siirtyminen tuo näkyviin myös muut Finder-ikkunat, jotka saattavat olla muiden ohjelmien ikkunoiden takana. Voit muuttaa ikkunoiden kokoa vetämällä ja sulkea , pienentää  tai suurentaa  niitä käyttämällä näppäimiä. Lue lisää ikkunoiden hallitsemisesta.

Voit avata haluamasi dokumentin, ohjelman tai muun tiedoston yksinkertaisesti kaksoisklikkaamalla sitä.

Tiedostojen näyttötavan muuttaminen

Muuta tiedostojen näyttötapaa Finder-ikkunoissa valikkorivin Näytä-valikon tai Finder-ikkunan ylälaidassa olevan näppäinrivin avulla. Voit tarkastella tiedostoja kuvakkeina , luettelona , palstoina  tai galleriana . Näytä-valikko tarjoaa jokaista näkymää kohden erilaisia vaihtoehtoja sille, miten kohteet voi järjestää tai ryhmittää esimerkiksi lajin, päivämäärän tai koon mukaan. Lue lisää näkymien muokkaamisesta.

Kun tarkastelet tiedostoja galleriana, voit selata tiedostoja visuaalisesti suurten esikatselukuvien avulla, jolloin kuvien, videoiden ja muiden dokumenttien tunnistaminen on helppoa. macOS Mojaven gallerianäkymän avulla voit lisäksi toistaa videoita ja vierittää monisivuisia dokumentteja. Aiempien macOS-versioiden gallerianäkymä, Cover Flow , on samantapainen mutta ei yhtä tehokas.

macOS Mojaven gallerianäkymä, jossa näkyy sivupalkki vasemmalla ja esikatselupaneeli oikealla.

Esikatselupaneelin käyttäminen

Saat esikatselupaneelin näkyviin kaikkiin näkymiin valitsemalla valikkoriviltä Näytä > Näytä esikatselu. Vaihtoehtoisesti voit nopeasti näyttää tai kätkeä esikatselupaneelin painamalla vaihto-komento (⌘)-P.

macOS Mojaven esikatselupaneelia on parannettu monella tavalla:

• Jokaisesta tiedostosta voidaan näyttää enemmän tietoja, muun muassa yksityiskohtaista metadataa. Tästä on hyötyä erityisesti kuvia ja mediasisältöä käsiteltäessä, koska tärkeät EXIF-tiedot, kuten kameran malli ja aukkoarvo, ovat helposti nähtävillä. Hallitse, mitä tietoja esikatselupaneelissa näytetään valitsemallesi tiedostolajille, valitsemalla Näytä > Esikatseluvalinnat.
  • Pikatoimintojen avulla voit helposti hallita tai muokata valittua tiedostoa.

Pikatoimintojen käyttäminen esikatselupaneelissa

macOS Mojaven pikatoimintojen avulla voit suorittaa tiedostoon liittyviä toimenpiteitä avaamatta mitään ohjelmaa. Pikatoiminnot näkyvät esikatselupaneelin alalaidassa ja ne vaihtelevat valitusta tiedostolajista riippuen.

• Pyöritä kuvaa
  • Tee kuvaan tai PDF-tiedostoon merkintöjä
  • Yhdistä kuvia ja PDF-tiedostoja yhteen PDF-tiedostoon
  • Trimmaa ääni- ja videotiedostoja

Hallitse pikatoimintoja klikkaamalla Lisää  ja valitsemalla sitten Muokkaa. macOS Mojaveen kuuluu vakiona tietyt pikatoiminnot, mutta myös muiden valmistajien ohjelmien asentamat pikatoiminnot ilmestyvät tänne. Voit jopa luoda omia pikatoimintoja Automatorin avulla.

Pinojen käyttäminen työpöydällä

macOS Mojavessa on nyt Pinot-ominaisuus, jonka avulla voit automaattisesti järjestää työpöytäsi näppäriin tiedostopinoihin, jolloin työpöytäsi pysyy helposti siistinä ja löydät etsimäsi vaivattomasti. Lue lisää Pinot-ominaisuudesta.

Tiedostojen poistaminen

Voit siirtää tiedoston roskakoriin vetämällä sen Dockin roskakorikuvakkeeseen. Tai valitse tiedosto(t) ja sitten Tiedosto > Siirrä roskakoriin (komento-poistonäppäin).

Jos haluat palauttaa tiedoston roskakorista, avaa roskakori klikkaamalla sitä ja sitten vedä tiedosto pois sieltä. Tai valitse tiedosto ja sitten Arkisto > Laita takaisin.

Voit poistaa roskakorin tiedostot valitsemalla Arkisto > Tyhjennä roskakori. Tiedostojen viemä tallennustila on tämän jälkeen muiden tiedostojen käytettävissä. macOS Sierrassa voit määrittää Macin tyhjentämään roskakorin automaattisesti.