Näyttökuvan ottaminen Macissa

Voit ottaa kuvan koko näytöstä, ikkunasta tai vain näytön osasta.

Jos olet päivittänyt macOS Mojaveen, painamalla vaihto-komento (⌘)-5 voit ottaa erityyppisiä näyttökuvia tai tehdä videotallenteita näytöstä. Muut näppäinoikotiet, kuten vaihto-komento-3 ja vaihto-komento-4, toimivat edelleen kaikissa macOS-versioissa.

macOS Mojaven näyttökuvien säätimet

Kuvan kaappaaminen koko näytöstä

macOS Mojavessa:

1. Paina näppäimistöllä vaihto-komento-5, niin näyttökuvien säätimet tulevat näytöllä näkyviin:
  2. Klikkaa näytön säädinten Kaappaa koko näyttö Kaappaa koko näyttö -painike -painiketta. Osoitin muuttuu kameraksi .
  3. Klikkaa mitä tahansa näytön kohtaa, jos haluat ottaa näyttökuvan kyseisestä näytöstä, tai klikkaa näyttökuvien säätimien Kaappaa-painiketta, jos haluat ottaa näyttökuvan jokaisesta näytöstä.
  4. Näytön kulmassa näkyy hetken ajan näyttökuvan miniatyyri. Voit tämän jälkeen etsiä näyttökuvan työpöydältä.

Kaikissa macOS-versioissa:

1. Paina vaihto-komento-3, jos haluat ottaa näyttökuvan jokaisesta näytöstä.
  2. Etsi näyttökuva työpöydältä.

Kuvan kaappaaminen ikkunasta

macOS Mojavessa:

1. Paina vaihto-komento-5, niin näyttökuvien säätimet tulevat näytöllä näkyviin.
  2. Klikkaa näytön säädinten Kaappaa valittu ikkuna Kaappaa valittu ikkuna -painike -painiketta. Osoitin muuttuu kameraksi .
  3. Kaappaa ikkuna klikkaamalla sitä.
    Voit jättää ikkunan varjon pois näyttökuvasta pitämällä optionäppäintä (⌥) painettuna klikkauksen aikana.
  4. Näytön kulmassa näkyy hetken ajan näyttökuvan miniatyyri. Miniatyyrin avulla voit muokata näyttökuvaa, siirtää sen tai suorittaa muita toimintoja. Voit myös odottaa, kunnes näyttökuva ilmestyy työpöydälle.

Kaikissa macOS-versioissa:

1. Paina vaihto-komento-4.
  2. Paina välilyöntinäppäintä. Ristiosoitin muuttuu kameraksi .
  3. Kaappaa ikkuna klikkaamalla sitä.
    Voit jättää ikkunan varjon pois näyttökuvasta pitämällä optionäppäintä (⌥) painettuna klikkauksen aikana.
  4. Etsi näyttökuva työpöydältä.

Kuvan kaappaaminen näytön valitusta osasta

macOS Mojavessa:

1. Paina vaihto-komento-5, niin näyttökuvien säätimet tulevat näytöllä näkyviin.
  2. Klikkaa näytön säädinten Kaappaa valittu alue Kaappaa valittu alue -painike -painiketta.
  3. Valitse näytön kaapattava alue vetämällä. Siirrä koko valintaa vetämällä valinnan sisäpuolelta.
  4. Klikkaa näytön säädinten Kaappaa-vaihtoehtoa.
  5. Näytön kulmassa näkyy hetken ajan näyttökuvan miniatyyri. Miniatyyrin avulla voit muokata näyttökuvaa, siirtää sen tai suorittaa muita toimintoja. Voit myös odottaa, kunnes näyttökuva ilmestyy työpöydälle.

Kaikissa macOS-versioissa:

1. Paina vaihto-komento-4
  2. Valitse näytön kaapattava alue vetämällä. Voit siirtää koko valitun alueen pitämällä välilyöntiä painettuna vetämisen aikana.
  3. Vapautettuasi hiiren tai ohjauslevyn painikkeen etsi näyttökuva työpöydältäsi.

Touch Barin kaappaaminen

Jos käytössä on Mac, jossa on Touch Bar ja macOS Sierra 10.12.2 tai uudempi, kaappaa Touch Barissa näkyvä senhetkinen näkymä painamalla vaihto-komento-6. Etsi sitten näyttökuva työpöydältä.

Voit myös mukauttaa Touch Barin Control Strip -aluetta ja lisätä siihen näyttökuvapainikkeen.

Näyttökuvan miniatyyrin käyttäminen

Kun otat näyttökuvan macOS Mojavessa, sen miniatyyri näkyy hetken ajan näytön oikeassa alakulmassa.

• Sinun ei tarvitse tehdä mitään tai voit pyyhkäistä miniatyyriä oikealle: näyttökuva tallennetaan automaattisesti valitsemaasi tallennussijaintiin, oletusarvoisesti työpöydälle.
  • Miniatyyriä ctrl-klikkaamalla saat näkyviin lisävaihtoehtoja, voit esimerkiksi muuttaa tallennussijaintia, avata näyttökuvan ohjelmassa tai poistaa näyttökuvan tallentamatta sitä.
  • Miniatyyriä vetämällä voit siirtää näyttökuvan toiseen paikkaan, kuten dokumenttiin, sähköpostiviestiin, Finder-ikkunaan tai roskakoriin.
  • Avaa näyttökuva klikkaamalla miniatyyriä. Työkalupalkin merkintätyökaluilla voit sen jälkeen rajata tai kiertää näyttökuvaa, lisätä siihen merkintöjä tai suorittaa muita muokkaustoimintoja. Voit myös jakaa näyttökuvan klikkaamalla jakopainiketta .

Kun klikkaat miniatyyriä, näyttökuva avautuu muokkausnäkymässä. Voit tarkistaa työkalupalkin painikkeiden toiminnot pitämällä osoitinta painikkeiden yläpuolella.

Jos et halua miniatyyrin tulevan näkyviin, klikkaa näyttökuvien säätimien Valinnat-painiketta ja muuta sitten asetusta Näytä kelluva miniatyyri -toiminnolla.

Lisätietoja

• Näyttökuvat tallennetaan oletusarvoisesti nimellä ”Screen Shot päiväys ja aika.png”.
  • Voit peruttaa näyttökuvan ottamisen painamalla Esc-näppäintä ennen kaappausklikkausta.
  • Jos haluat lisätä näyttökuvan leikepöydälle etkä tallentaa sitä, pidä ctrl-näppäintä painettuna kaappauksen aikana. Voit tämän jälkeen liittää näyttökuvan dokumenttiin, viestiin tai muuhun sijaintiin. Universaalin leikepöydän avulla voit liittää näyttökuvan jopa toiseen Apple-laitteeseen.
  • Voit avata näyttökuvat esikatselussa, Safarissa tai muissa kuvien muokkaamista tai näyttämistä tukevissa ohjelmissa. Esikatselusta voit viedä niitä eri muodoissa, kuten JPEG, PDF tai TIFF.
  • macOS Mojavessa näyttökuvien säätimet sijaitsevat Näyttökuva-ohjelmassa, joka on Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiossa. Tämä ohjelma korvaa macOS:n aiempien versioiden Kaappari-ohjelman.
  • DVD-soittimen ja joidenkin muiden ohjelmien ikkunoista ei mahdollisesti voi ottaa näyttökuvia.
  • Macin näytön tallentaminen.
  • Näyttökuvan ottaminen iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa