Näyttökuvan ottaminen Macissa

Voit ottaa kuvan koko näytöstä, ikkunasta tai vain näytön osasta.

Valitse vaihto-komento-5 macOS Mojavessa

Työpöytä ja kelluvat näyttökuvasäätimet suoraan Dockin yläpuolella

Näet kaikki säätimet still-kuvien ottamiseen ja videon kuvaamiseen näytöstä macOS Mojavessa painamalla näppäimistöllä vaihto-komento (⌘)-5. Näillä näytön säätimillä voit valita koko näytön tallentamisen, ikkunan tallentamisenvalitsemasi osan tallentamisen tai videon taltioimisen näytöstä. (Tallenna Touch Bar valitsemalla vaihto-komento-6 uudelleen.)

Kuvan kaappaaminen koko näytöstä

1. Klikkaa näytön säädinten Kaappaa koko näyttö -painiketta. Osoitin muuttuu kameraksi .
  2. Tallenna haluamasi näyttö klikkaamalla sitä tai klikkaa näytön säädinten vaihtoehtoa Kaappaa.
  3. Miniatyyrin avulla voit merkitä, jakaa, tallentaa ja tehdä muita toimintoja.

Kuvan kaappaaminen ikkunasta

1. Klikkaa näytön säädinten Kaappaa valittu ikkuna -painiketta. Osoitin muuttuu kameraksi .
  2. Kaappaa ikkuna klikkaamalla sitä.
    Voit jättää ikkunan varjon pois näyttökuvasta pitämällä optionäppäintä (⌥) painettuna klikkauksen aikana.
  3. Miniatyyrin avulla voit merkitä, jakaa, tallentaa ja tehdä muita toimintoja.

Kuvan kaappaaminen näytön valitusta osasta

1. Klikkaa näytön säädinten Kaappaa valittu alue -painiketta.
  2. Valitse näytön kaapattava alue vetämällä. Siirrä koko valintaa vetämällä valinnan sisäpuolelta.
  3. Klikkaa näytön säädinten Kaappaa-vaihtoehtoa.
  4. Miniatyyrin avulla voit merkitä, jakaa, tallentaa ja tehdä muita toimintoja.

Näyttökuvan miniatyyri

Merkitse, jaa ja tallenna

Otettuasi näyttökuvan sen miniatyyri näkyy hetken ajan näytön oikeassa alakulmassa.

• Sinun ei tarvitse tehdä mitään tai voit pyyhkäistä miniatyyriä oikealle, niin se tallennetaan automaattisesti.
  • Avaa näyttökuva klikkaamalla miniatyyriä. Voit sitten muokata sitä työkalurivin merkintätyökaluilla tai jakaa sen klikkaamalla .
  • Miniatyyriä vetämällä voit siirtää näyttökuvan toiseen paikkaan, kuten dokumenttiin, sähköpostiviestiin, Finder-ikkunaan tai roskakoriin.
  • Saat näkyviin lisävaihtoehtoja ctrl-klikkaamalla miniatyyriä. Voit esimerkiksi muuttaa tallennussijaintia, avata näyttökuvan ohjelmassa tai poistaa näyttökuvan tallentamatta sitä.

Asetusten muuttaminen

Muuta näitä asetuksia klikkaamalla näytön säätimien Valinnat-vaihtoehtoa:

• Tallenna kohteeseen: valitse näyttökuvien automaattinen tallennussijainti, kuten työpöytä, Dokumentit tai leikepöytä.
  • Ajastin: valitse näyttökuvan ottoaika (heti, 5 sekunnin kuluttua tai 10 sekunnin kuluttua kaappausklikkauksen jälkeen).
  • Näytä kelluva miniatyyri: valitse, näytetäänkö miniatyyri
  • Muista viimeisin valinta: valitse, käytetäänkö oletusarvoina valintoja, joita käytit viimeksi tätä työkalua käyttäessäsi.
  • Näytä hiiren osoitin: valitse, näytetäänkö hiiren osoitin näyttökuvassa.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää muita näyttökuvan oikoteitä

Näiden oikoteiden käyttämiseen et tarvitse macOS Mojavea, vaikka ne toimivat myös Mojavessa.

Kuvan kaappaaminen koko näytöstä

Etsi .png-tiedostona tallennettu näyttökuva työpöydältäsi painamalla vaihto-komento-3.

Kuvan kaappaaminen ikkunasta

1. Paina vaihto-komento-4.
  2. Paina välilyöntinäppäintä. Ristiosoitin muuttuu kameraksi .
  3. Kaappaa ikkuna klikkaamalla sitä.
    Voit jättää ikkunan varjon pois näyttökuvasta pitämällä optionäppäintä (⌥) painettuna klikkauksen aikana.
  4. Etsi .png-tiedostona tallennettu näyttökuva työpöydältäsi.

Kuvan kaappaaminen näytön valitusta osasta

1. Paina vaihto-komento-4.
  2. Valitse näytön kaapattava alue vetämällä. Voit siirtää koko valitun alueen pitämällä välilyöntiä painettuna vetämisen aikana.
  3. Vapautettuasi hiiren tai ohjauslevyn painikkeen etsi .png-tiedostona tallennettu näyttökuva työpöydältäsi.

Kuvan kaappaaminen valikosta

1. Näytä valikon sisältö klikkaamalla valikkoa.
  2. Paina vaihto-komento-4.
    • Vedä valittu kaapattavan valikon alue, ja kaappaa sitten alue vapauttamalla hiiri tai ohjauslevyn painike.
    • Vaihtoehtoisesti voit muuttaa osoittimen kameraksi  painamalla välilyöntiä ja kaappaamalla valikon klikkaamalla sitä.
  3. Etsi .png-tiedostona tallennettu näyttökuva työpöydältäsi.

Touch Barin kaappaaminen

Jos käytössä on Mac, jossa on Touch Bar ja macOS Sierra 10.12.2 tai uudempi, kaappaa Touch Barissa näkyvä senhetkinen näkymä painamalla vaihto-komento-6. Etsi sitten .png-tiedostona tallennettu näyttökuva työpöydältäsi.

Voit myös mukauttaa Touch Barin Control Strip -aluetta ja lisätä siihen näyttökuvapainikkeen.

Lue lisää

• Kun näyttökuva tallennetaan automaattisesti, Mac käyttää nimeä ”Näyttökuva”, jonka perässä on päiväys ja aika sekä ”.png”.
  • Voit peruttaa näyttökuvan ottamisen painamalla Esc-näppäintä ennen kaappausklikkausta.
  • Jos haluat tallentaa näyttökuvan leikepöydälle työpöydän sijasta, pidä ctrl-näppäintä painettuna kaappauksen aikana. Vaihtoehtoisesti voit muuttaa tallennussijaintia miniatyyrin tai Valinnat-vaihtoehdon avulla.
  • Voit avata näyttökuvat esikatselussa, Safarissa ja muissa kuvien muokkaamista tai näyttämistä tukevissa ohjelmissa. Esikatselusta voit myös viedä niitä eri muodoissa, kuten JPEG, PDF tai TIFF.
  • DVD-soittimen ja joidenkin muiden ohjelmien ikkunoista ei mahdollisesti voi ottaa näyttökuvia.
  • Näyttökuvan säätimet macOS Mojavessa sijaitsevat Näyttökuva-ohjelmassa, joka on Ohjelmat-kansion Lisäohjelmat-kansiossa. Tämä ohjelma korvaa macOS:n aiempien versioiden Kaappari-ohjelman.
  • Lue, miten voit ottaa näyttökuvan iPhonella, iPadilla tai iPod touchilla.