Macin ongelmien rajaaminen vikasietotilassa

Vikasietotilan avulla voit yrittää ratkaista ongelmat, jotka estävät Macin käynnistymisen etenemisen loppuun asti, tai rajata muut käynnistyslevyyn liittyvät ongelmat.

Mikä on vikasietotila?

Vikasietotila (eli vikasietokäynnistys) on käynnistystapa, jossa Macille suoritetaan tarkistuksia ja estetään joidenkin ohjelmistojen automaattinen latautuminen ja avautuminen. Macin käynnistämisellä vikasietotilassa on seuraavat vaikutukset:

• Toiminto tarkistaa käynnistyslevyn ja yrittää tarvittaessa korjata hakemisto-ongelmat.
  • Vain vaaditut kernel-laajennukset ladataan.
  • Käynnistys- ja kirjautumiskohteet eivät avaudu automaattisesti.
  • Käyttäjän asentamat fontit ovat pois käytöstä.
  • Fonttivälimuistit, kernel-välimuisti ja muut järjestelmän välimuistitiedostot poistetaan.

Jos Macissa on ongelma, joka häviää, kun käynnistät laitteen vikasietotilassa, voit rajata ongelman.

Käynnistys vikasietotilassa

Käynnistys vikasietotilassa:

1. Käynnistä tai uudelleenkäynnistä Mac ja paina välittömästi vaihtonäppäintä sekä pidä sitä painettuna. Näyttöön tulee Applen logo. Jos Applen logoa ei tule näkyviin, lue, miten toimia.
  2. Vapauta vaihtonäppäin, kun näet kirjautumisikkunan. Jos käynnistyslevy on salattu FileVaultilla, sinua saatetaan pyytää kirjautumaan kahdesti: ensin käynnistyslevyn lukituksen avaamiseksi ja sitten Finderiin kirjautumiseksi.

Voit poistua vikasietotilasta käynnistämällä Macin uudelleen pitämättä näppäimiä painettuina käynnistyksen aikana.

Jos ongelma ei ilmene vikasietotilassa

Jos ongelmia ei ilmene, kun Mac on käynnistetty vikasietotilassa, kokeile käynnistää Mac uudelleen painamatta mitään näppäimiä sen yhteydessä.

Jos Mac käynnistyy uudelleen tai sammuu vikasietotilassa

Mac tarkistaa automaattisesti käynnistyslevyn hakemiston, kun se käynnistetään vikasietotilassa. Toiminto on samanlainen kuin silloin, kun tarkistat tai korjaat levyä Levytyökalun avulla. Jos hakemisto on korjattu, Mac käynnistyy automaattisesti uudelleen.

Jos Mac sammuu, tarkista Macin ja pistorasian välinen virtaliitäntä. Jos käytät MagSafe-virtalähdettä, varmista, että sen LED-merkkivalo palaa keltaisena tai vihreänä. Käynnistä sitten uudelleen vikasietotilassa.

Jos Mac käynnistyy toistuvasti uudelleen tai sammuu vikasietotilassa, ota yhteys Apple-tukeen tai pyydä ohjeita Applen valtuuttamasta huoltoliikkeestä tai Apple Storesta.

Näin tarkistat, onko Mac käynnistetty vikasietotilassa

Jos et ole varma, onko Mac käynnistetty vikasietotilassa, voit tarkistaa asian Järjestelmän tiedoista. Järjestelmän tietojen Ohjelmisto-osiossa käynnistystilana lukee Turvallinen eikä Normaali, kun vikasietotila on käytössä.

Lisäksi kirjautumisikkunan oikeassa yläkulmassa lukee Vikasietotila, kun Mac on vikasietotilassa.

Jotkin ominaisuudet eivät ole käytettävissä vikasietotilassa

Jotkin Macin ominaisuudet eivät ole käytettävissä, kun laite on käynnistetty vikasietotilassa:

• Et voi toistaa elokuvia DVD-soitin-ohjelmassa.
  • Et voi tallentaa videokuvaa iMoviessa ja joissakin muissa video-ohjelmissa.
  • Jotkin äänen tulo- tai lähtölaitteet eivät ehkä toimi.
  • Jotkin USB-, FireWire- ja Thunderbolt-laitteet eivät ehkä ole käytettävissä.
  • Wi-Fi-verkkoyhteys saattaa olla rajoitettu tai ei ole lainkaan käytettävissä riippuen Macista ja macOS:n versiosta.
  • Käyttöaputoiminnot, kuten VoiceOver, eivät ehkä toimi odotetulla tavalla.
  • Tiedostonjako poistetaan käytöstä.

OS X Leopard 10.5:ssä tai uudemmassa vikasietotila poistaa myös kiihdytetyn grafiikan käytöstä. Tällöin valikkorivi ei ole läpinäkyvä, vaikka Läpikuultava valikkorivi- tai Läpinäkyvyyden vähentäminen -asetus on valittuna Järjestelmäasetuksissa. Näyttö saattaa myös vilkkua tai näyttää repeilevän kirjautumisen aikana, kun Mac on käynnistetty vikasietotilassa.

Jos Macissa ei ole näppäimistöä vikasietotilassa käynnistämiseen tai jos et voi käyttää vaihtonäppäintä

Jos Macissa ei ole käytettävissä näppäimistöä vikasietotilassa käynnistämistä varten, mutta Macia voi käyttää etänä, voit määrittää Macin käynnistymään vikasietotilassa käyttämällä komentoriviä.

1. Avaa komentorivi joko käyttämällä Pääte-ohjelmaa etäyhteyden kautta tai kirjautumalla tietokoneeseen SSH-yhteyden kautta.
  2. Käytä seuraavaa Pääte-komentoa:
    sudo nvram boot-args="-x"

Jos haluat käynnistää tietokoneen myös yksityiskohtaisessa tilassa, käytä sen sijaan tätä komentoa:
    sudo nvram boot-args="-x -v"

3. Kun olet käyttänyt vikasietotilaa, palaa normaaliin käynnistykseen käyttämällä seuraavaa Pääte-komentoa:
    sudo nvram boot-args=""