Vikasietotilan käyttäminen Macissa

Vikasietotilan avulla voit selvittää, johtuuko ongelma Macin käynnistyessä ladatusta ohjelmistosta.

Vikasietotila estää Macia lataamasta käynnistyksen yhteydessä tiettyjä ohjelmistoja, kuten sisäänkirjautumiskohteita, muita kuin macOS:n tarvitsemia järjestelmälaajennuksia ja muita kuin macOS:n asentamia fontteja. Se suorittaa myös käynnistyslevyn perustarkistuksen Levytyökalun Korjaus-toiminnon tapaan. Tämän lisäksi se poistaa joitakin järjestelmän välimuisteja, kuten fonttivälimuisteja ja kernel-välimuistin, jotka luodaan tarpeen mukaan automaattisesti uudelleen.

Vikasietotilasta on hyötyä erityisesti silloin, kun yrität ratkaista ongelman, joka ei näytä liittyvän mihinkään tiettyyn appiin. Ohjelmisto-ongelmaa ratkaistaessa on aina ensin huolehdittava ohjelmiston pitämisestä ajan tasalla.

Vikasietotilan käyttäminen

Selvitä, käytätkö Applen sirulla varustettua Macia, ja toimi sitten asianmukaisten ohjeiden mukaan:

Applen siru

1. Sammuta Mac.
  2. Pidä virtapainiketta painettuna 10 sekunnin ajan, kun Mac käynnistyy.
  3. Vapauta virtapainike, kun näet käynnistysvaihtoehtojen ikkunan.
  4. Valitse käynnistyslevy, pidä vaihtonäppäintä painettuna, valitse Jatka suojatussa tilassa ja vapauta sitten vaihtonäppäin.
  5. Kirjaudu Maciin. Sinua voidaan pyytää kirjautumaan uudelleen sisään.

Intel-prosessori

1. Käynnistä Mac tai käynnistä se uudelleen, paina Macin käynnistyessä välittömästi vaihtonäppäintä ja pidä sitä painettuna.
  2. Vapauta vaihtonäppäin, kun näet kirjautumisikkunan, ja kirjaudu sitten Maciin.
  3. Sinua voidaan pyytää kirjautumaan uudelleen sisään. Sinun pitäisi nähdä ensimmäisen tai toisen kirjautumisikkunan oikeassa yläkulmassa Vikasietokäynnistys.

Jos ongelma jatkuu vikasietotilassa

Jos ongelma jatkuu vikasietotilassa tai Mac käynnistyy useamman kerran uudelleen ja sitten sammuu, kun se käynnistetään vikasietotilassa, sinun pitäisi asentaa macOS uudelleen ja varmistaa, että Applen ohjelmisto ja muiden valmistajien apit ovat ajan tasalla.

Jos ongelma ei jatku vikasietotilassa

Jos ongelma ei jatku vikasietotilassa, poistu vikasietotilasta käynnistämällä Mac normaalisti uudelleen. Tarkista sitten uudelleen, ilmeneekö ongelma. Ongelma on voinut ratketa.

Jos ongelma toistuu vikasietotilasta poistumisen jälkeen, se johtuu todennäköisesti käynnistyskohteista. Apit voivat asentaa tällaisia kohteita useisiin paikkoihin, eikä niitä ole aina helppoa löytää tai tunnistaa. Tästä syystä sinun on ensin varmistettava, että olet asentanut kaikki saatavilla olevat päivitykset Applen ohjelmistoon ja muiden valmistajien appeihin.

Jos ohjelmiston päivittäminen ei auta, kokeile seuraavia ratkaisuja:

• Testaa kirjautumiskohteet.
  • Voit selvittää, johtuuko ongelma ohjelmistosta, luomalla uuden käyttäjätilin, kirjautumalla siihen sisään ja yrittämällä toistaa ongelma kyseisellä käyttäjätilillä.
  • Irrota kaikki Macin lisävarusteet, kuten tulostimet, asemat, USB-keskittimet ja muut laitteet, jotka eivät ole välttämättömiä. Ongelma saattaa johtua yhdestä tai useammasta laitteesta tai niiden kaapeleista.
  • Asenna macOS uudelleen.

Jos tarvitset edelleen apua, ota yhteyttä Apple-tukeen.

Lisätietoja

Jotkin ominaisuudet eivät toimi vikasietotilassa. Niihin kuuluvat muun muassa elokuvien toisto DVD-soittimella, videokaappaus, tiedostonjako, Wi-Fi, jotkin käyttöaputoiminnot, jotkin äänilaitteet ja jotkin USB-, Thunderbolt- tai FireWire-liitännän kautta liitetyt laitteet. Grafiikan kiihdytys poistetaan käytöstä, mikä saattaa aiheuttaa näytöllä välkkymistä tai vääristymistä käynnistyksen aikana.