Ohjeita Maciin liitetyn ulkoisen näytön kuvaongelmiin

Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä tehdä, jos Maciin liitetyn ulkoisen näytön kuva on tyhjä tai jos se ei näytä siltä miltä pitäisi.

Ennen kuin aloitat

Monet näyttöongelmat voi ratkaista päivittämällä Applen laitteiden, kaapeleiden ja sovittimien ohjelmiston. Jos näyttöön tulee kuva, etsi ohjelmistopäivityksiä Mac App Storesta:

1. Liitä ulkoinen näyttö ja sen kanssa mahdollisesti käyttämäsi Applen näyttökaapelit tai -sovittimet.
  2. Valitse Omenavalikosta App Store.
  3. Klikkaa Päivitykset-painiketta App Store -ikkunassa.
  4. Asenna saatavilla olevat macOS- tai laiteohjelmistopäivitykset.

Jos käytät muun kuin Applen valmistamaa näyttöä, keskitintä, laajenninta tai sovitinta, tarkista päivitykset valmistajalta.

Jos yrität liittää ulkoista 4K-näyttöä tai Ultra HD -televisiota Maciisi, varmista, että tietokoneesi täyttää sitä koskevat vaatimukset.

Jos ohjelmisto ja laiteohjelmisto ovat ajan tasalla tai näytössä ei ole kuvaa, etsi ongelmasi alta ja kokeile sitä koskevia ohjeita.

Näytössä ei näy kuvaa tai se ei ole katselukelpoinen

Jos näytössä ei ole kuvaa, kokeile seuraavia ohjeita. Näistä ohjeista voi olla apua myös silloin, jos näytön kuva menee toistuvasti päälle ja pois päältä (välkkyy), jos kuvassa näkyy vaakasuuntaisia viivoja (lumisadetta) tai jos kuva on vääristynyt tai repeilee.

Näistä ohjeista ei todennäköisesti ole apua, jos ongelma ilmenee vain yhdessä ohjelmassa. Jos vastaavia ongelmia ilmenee vain yhdessä ikkunassa tai ohjelmassa, tiedustele ohjelman kehittäjältä päivitystä tai lisäohjeita.

Tarkista liitännät

Tarkista Macin ja ulkoisten näyttöjen liitännät:

• Jos käytät Applen kannettavaa, kokeile liittää sen virtalähde.
  • Varmista, että ulkoisen näytön virtajohto on liitetty kunnolla ja että näyttö on päällä.
  • Jos käytät Mac Prota (loppuvuosi 2013), varmista, että näyttösi on liitetty oikeisiin portteihin.
  • Jos käytät näyttökeskitintä, kytkintä tai KVM-kytkintä, kokeile liittää näyttökaapeli suoraan Maciin.
  • Irrota näyttökaapeli Macista ja liitä se takaisin.
  • Jos käytät näyttösovitinta, irrota se Macista ja liitä se sitten takaisin.
  • Jos olet liittänyt näytön useammalla näyttösovittimella (sovittimet on ketjutettu yhteen), kokeile liittää näyttö vain yhdellä sovittimella, mikäli mahdollista. Joitakin näyttösovittimia ei voi liittää yhteen. Esimerkiksi Mini-DisplayPort–DVI-sovitinta ei voi liittää DVI–HDMI-sovittimeen.
  • Jos näytössä on useampi kuin yksi näyttöliitäntä, tarkista, auttaisiko toisen liitännän käyttäminen. Mikäli mahdollista, tarkista, ratkeaako ongelma käyttämällä toista näyttöä tai sovitinta.
  • Kokeile toista kaapelia, jonka tiedät toimivan. Varmista, että käytät näytön valmistajan suosittelemaa kaapelia.
  • Käynnistä Mac uudelleen niin, että näyttö on yhdistetty.

Etsi näyttö

Jos käytät ulkoista näyttöä, laita Mac nukkumaan ja herätä se, jotta se etsii liitetyt näytöt:

1. Laita tietokone nukkumaan painamalla sen virtapainiketta tai valitsemalla Omenavalikko > Mene nukkumaan.
  2. Odota jonkin aikaa ja herätä sitten Mac painamalla jotain näppäintä tai klikkaamalla hiirellä tai ohjauslevyllä.

Jos käytät useampaa kuin yhtä näyttöä ja jossakin niistä näkyy kuva, voit etsiä liitetyt näytöt myös Näytöt-asetuksista käsin.

Säädä kuva-asetuksia

Jos näytössä ei näy kuvaa, kokeile säätää kirkkautta tai kontrastia. Jos kuvaa ei edelleenkään näy tai jos se näkyy repeilleenä tai vääristyneenä, kokeile valita muu näyttötarkkuus Järjestelmäasetuksista.

Säädä kirkkautta

• Jos käytät Apple-näyttöä, paina Apple-näppäimistön kirkkauden lisäysnäppäintä F2-näppäimen kuva. Voit säätää toissijaisen näytön kirkkautta painamalla ctrl-F2.
  • Jos käytät muun kuin Applen valmistamaa näyttöä, tarkista sen mukana toimitetusta dokumentaatiosta, onko siinä omat säätimet kirkkauden tai kontrastin säätämistä varten.

Muuta näytön tarkkuutta

1. Valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset.
  2. Klikkaa Näytöt-kuvaketta.
  3. Valitse näyttöasetukseksi Oletus. Jos näkyvissä on useampi kuin yksi tarkkuus, valitse tarkkuus ja virkistystaajuus. Jos näyttö sammuu muuttaessasi tarkkuutta, kumoa muutos painamalla esc-näppäintä.
    näytöt-asetusikkuna

Jos näytön tarkkuuden muuttaminen ei onnistu, koska kuvaa ei näy, käynnistä Mac uudelleen vikasietotilassa. Näin voit nollata näytön tarkkuuden oletusarvoon.

Jos tietokoneen käynnistäminen vikasietotilassa ei ratkaise ongelmaa, nollaa Macin NVRAM-muisti ja järjestelmänhallintayksikkö. Näin voit nollata Macin näyttöportit oletusarvoihinsa.

Tarkista muun valmistajan näyttöohjelmistot

Jos näyttö toimii vain silloin, kun Mac on käynnistetty vikasietotilassa, ja tietokoneeseen on asennettu näyttöön liittyvä ohjelmisto, tiedustele ohjelmiston kehittäjältä päivityksiä tai kokeile poistaa ohjelmisto tilapäisesti.

Kuva näyttää epätarkalta tai sumealta

Jos kuvat tai tekstit näyttävät pikselöityneiltä tai sumeilta näytössä, tarkista seuraavat seikat.

Tarkista näytön tarkkuus

Varmista, että näytön tarkkuus on asetettu oletusarvoon Järjestelmäasetuksissa. Jos käytät skaalattua tarkkuutta, kuva saattaa olla suurennettu sopimaan näyttöön. Tämän vuoksi kuva saattaa näyttää sumealta joissakin ohjelmissa.

1. Valitse Omenavalikosta Järjestelmäasetukset.
  2. Klikkaa Näytöt-kuvaketta.
  3. Valitse näyttöasetukseksi Oletus.
    näytöt-asetusikkuna

Jos käytät HDMI-kaapelilla liitettyä näyttöä tai HD-televisiota, kuvan laatu saattaa olla erilainen, jos näyttö on asetettu televisiotilaan. Tarkista, onko näytössä monitoritila-asetusta, jotta kuvan laatu on paras mahdollinen.

Retina-näytöt

Jos käyttämäsi ohjelma näkyy matalalla tarkkuudella Retina-näytössä, tarkista, onko ohjelmalle saatavilla päivitystä. Useimmat ohjelmat on päivitetty käyttämään Retina-näyttöjen suurempia pikselitiheyksiä.

Lisäksi joidenkin verkkosivujen matalatarkkuuksiset kuvat saattavat näyttää pehmeämmiltä Retina-näytössä. Näin käy, koska Retina-näytöissä on suurempi pikselitiheys, eivätkä kaikki verkkosivustot käytä Retinalle optimoituja kuvia.

Esimerkiksi seuraavat kuvat näyttävät erilaisilta Retina-näytössä, mutta samoilta muussa kuin Retina-näytössä. Näin käy, koska Retinalle optimoidun kuvan pikselitiheys on suurempi:

Normaali kuva Retinalle optimoitu kuva

Kontrasti- tai väriongelmat

Jos näytön koko kuva näyttää liian tummalta tai kirkkaalta, voit säätää kirkkautta ja kontrastia Näytöt-järjestelmäasetuksissa tai näytön omilla säätimillä.

Kirkkauden ja kontrastin säätäminen

Voit säätää Apple-näytön kirkkautta painamalla kirkkaudensäätönäppäintä F2-näppäimen kuva tai F2-näppäintä. Voit myös käyttää liitettyjen näyttöjen kirkkaudensäätöasetusta kohdassa Järjestelmäasetukset > Näytöt.

Joissakin muiden kuin Applen valmistamissa näytöissä on omat säätimet kirkkauden ja värien säätöä varten. Tarkista näytön dokumentaatiosta, onko siinä omat säätimet.

Jos käytät HDMI-kaapelilla liitettyä näyttöä, projektoria tai HD-televisiota, kuvan laatu saattaa olla erilainen, jos näyttö on asetettu televisiotilaan. Tarkista, onko laitteessa monitoritila-asetusta, jotta kuvan laatu on paras mahdollinen.

Voit myös säätää värin ja kirkkauden optimaaliseksi kalibroimalla kunkin näytön Näytöt-asetusten Väri-välilehdeltä.

Kirkkaat tai tummat pikselit

Jos yksittäiset pikselit näyttävät liian kirkkailta tai tummilta näytössä, lue lisäohjeita seuraavista artikkeleista:

Thunderbolt 3 (USB-C) -liitännällä varustettujen näyttöjen liittäminen

Applen Thunderbolt 3 (USB-C) – Thunderbolt 2 -sovittimella voit liittää vuoden 2016 Thunderbolt 3 (USB-C) -portilliset MacBook Pro -mallit vanhempiin laitteisiin, joissa on Thunderbolt (10 Gb/s)- tai Thunderbolt 2 (20 Gb/s) -portit. Sovittimen avulla voit esimerkiksi liittää MacBook Pron Apple Thunderbolt Display -näyttöön tai jonkin muun valmistajan Thunderbolt 2 -tallennuslaitteeseen.

Sovitin ei tue Mini DisplayPort -näyttöjen liitäntöjä, seuraavat Applen sovittimet ja näytöt mukaan lukien:

• Applen Mini DisplayPort – Dual-Link DVI -sovitin
  • Applen Mini DisplayPort – DVI -sovitin
  • Applen Mini DisplayPort – VGA -sovitin
  • Apple LED Cinema Display

Jos käytät yhteensopivan näytön liittämiseen Thunderbolt 3 (USB-C) – Thunderbolt 2 -sovitinta, mutta näytössä ei näy kuvaa, yritä irrottaa sovitin ja liittää se uudelleen.

Lisäohjeet

Jos olet kokeillut näitä ohjeita eikä näyttö edelleenkään toimi, ota yhteys Apple-tukeen

Ongelmista, jotka eivät kuulu takuun tai AppleCare Protection Planin (APP) piiriin, voidaan periä vianmääritysmaksu.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.