Jos Mac käynnistyy itsestään uudelleen tai näyttää viestin, jonka mukaan se käynnistyi uudelleen tai sammui ongelman takia

Harvoissa tapauksissa Mac saattaa käynnistyä itsestään uudelleen, lakata vastaamasta, sammua, näyttää viestin, jonka mukaan tietokone käynnistyi uudelleen ongelman takia, tai näyttää viestin, jonka mukaan sammutit tietokoneen ongelman takia.

Tietoja odottamattomista uudelleenkäynnistymisistä

Harvoissa tapauksissa Mac saattaa kohdata peruuttamattoman ongelman, joka vaikuttaa kaikkiin avoimiin ohjelmiin. Kun näin tapahtuu, Mac pitää käynnistää uudelleen. Joskus tähän on syynä ”kernel-paniikki”, koska käyttöjärjestelmän taustalla oleva osa (”kernel”) on määrittänyt ongelman, joka edellyttää uudelleenkäynnistystä.

Jos tietokoneessa tapahtuu kernel-paniikki, näkyviin voi tulla muutaman sekunnin ajaksi seuraava viesti, jossa kerrotaan tietokoneen uudelleenkäynnistämisestä: ”Tietokone käynnistettiin uudelleen ongelman vuoksi. Jatka käynnistystä painamalla jotain näppäintä tai odota muutama sekunti.” Hetken kuluttua tietokone jatkaa käynnistystä.

Odottamattomien uudelleenkäynnistymisien estäminen

Useimmiten kernel-paniikki ei johdu Macista itsestään. Yleensä syynä on asennettu ohjelmisto tai ongelma liitetyssä laitteistossa.

Voit vähentää kernel-paniikkien todennäköisyyttä asentamalla kaikki saatavilla olevat ohjelmistopäivitykset, kunnes Ohjelmistopäivitys antaa Ohjelmisto on ajan tasalla -viestin. OS X:n päivitysten avulla Mac voi paremmin käsitellä kernel-paniikkia aiheuttavia ongelmia, kuten väärin muotoiltuja verkkopaketteja ja muun valmistajan ohjelmisto-ongelmia. Useimpien kernel-paniikkien kohdalla sinun tarvitsee vain päivittää ohjelmisto.

Kun tietokoneesi on käynnistynyt uudelleen

Kun Mac on onnistuneesti käynnistynyt uudelleen, se näyttää Sammutit koneen ongelman vuoksi -viestin.

Klikkaa Avaa-painiketta ja avaa uudelleen ohjelmat, jotka olivat aktiivisena ennen uudelleenkäynnistystä. Jos uskot, että jokin käyttämäsi ohjelma aiheutti ongelman, klikkaa sen sijaan Kumoa. Jos et klikkaa mitään 60 sekuntiin, OS X jatkaa automaattisesti ikään kuin olisit klikannut Avaa.

Huomautus: Jos tietokoneesi ei palaudu ongelmasta, se voi käynnistyä uudelleen toistuvasti ja sitten sammua. Jos näin tapahtuu tai jos näet Tietokone käynnistettiin uudelleen ongelman vuoksi -viestin toistuvasti, tutustu tämän artikkelin Lisätietoja-kohtaan.

Ongelmasta ilmoittaminen Applelle

Kun kirjaudut sisään, OS X näyttää Tietokone käynnistyi uudelleen ongelman vuoksi -viestin.

Klikkaa Raportoi..., jos haluat nähdä ongelmaan liittyvät tiedot. Voit myös lähettää nämä tiedot Applelle. Näiden raporttien lähettämisen avulla Apple voi tutkia, millaiset ongelmat aiheuttavat paniikkeja. Raportin tarkastelu voi myös auttaa selvittämään, mikä aiheutti ongelman.

Huomautus: Jos tämän raportin Ongelman yksityiskohdat ja järjestelmän kokoonpano -kentässä on termi ”laitetarkastus”, se saattaa viitata laitteistoon liittyvään ongelmaan. Saat lisätietoja tämän artikkelin Lisätietoja-kohdasta.

Lähetä raportti Applelle klikkaamalla OK tai ohita raportti sulkemalla ikkuna. Jos ongelma ei toistu seuraavien viikkojen aikana, se on todennäköisesti korjattu.

Kernel-paniikkeja aiheuttaviksi tiedetyt ohjelmistot

OS X Mavericks auttaa korjaamaan kernel-paniikkeja, jotka liittyvät ohjelmistoihin, jotka olet ehkä asentanut. Jos kernel-paniikin syy on tiedossa, Mavericks tarjoaa apua ongelmaan liittyvän ohjelmiston poistamiseksi:

• Jos näet kohdan Lisätietoja..., saat klikkaamalla lisätietoja ongelmasta (mukaan lukien mahdolliset tavat ongelman kiertämiseen tai ratkaisemiseen).
  • Älä huomioi -valinta ei muuta ohjelmistoa, joka saattaa liittyä ongelmaan.
  • Jos valitset Siirrä roskakoriin, ongelmaan todennäköisesti liittyvä ohjelmisto siirretään roskakoriin. Roskakoria ei kuitenkaan tyhjennetä automaattisesti. Tämän vaihtoehdon valinta tuo esiin toisen viestin:

1. Poista mahdollisesti ongelman aiheuttanut ohjelmisto klikkaamalla Käynnistä uudelleen.
  2. Anna ylläpitäjän nimi ja salasana pyydettäessä.
  3. Klikkaa Siirrä roskakoriin.
  4. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen ongelmaan liittyvä ohjelmisto on roskakorissa.
    Klikkaa roskakorin kuvaketta Dockissa, niin näet poistetun ohjelmiston.
    Kysy ohjelmiston kehittäjältä, onko päivitystä tai lisätietoja saatavilla.
  5. Tyhjennä roskakori, jos haluat pysyvästi poistaa muun valmistajan ohjelmiston.

Lisätietoja

Lue seuraavat tiedot, niin saat lisätietoja toistuvan kernel-paniikin diagnosoinnista ja vianmäärityksestä.

Toistuvan kernel-paniikin vianmääritys

Toistuvan kernel-paniikin diagnosointi voi olla vaikeaa. Jos tarvitset apua, vie Mac Genius-palveluun Apple Storeen tai Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen.  Jos aiot käydä Apple Store -jälleenmyyntiliikkeessä, tee varaus (saatavilla vain joissakin maissa ja alueilla).

Vinkki: Voit auttaa toistuvien kernel-paniikkien diagnosoinnissa merkitsemällä muistiin tapahtuman päivämäärän ja ajan sekä kaikki mahdolliset kernel-paniikista kertovan viestin tiedot.

• Oliko tietokone käynnistymässä uudelleen, sammumassa tai suorittamassa jotain tiettyä tehtävää, kun toistuva kernel-paniikki ilmeni?
  • Onko kernel-paniikki ajoittainen vai ilmeneekö se aina, kun teet tiettyä asiaa? Olitko esimerkiksi pelaamassa tiettyä peliä tai tulostamassa, kun se tapahtui?
  • Tapahtuuko se vain silloin, kun tietty ulkoinen laite on liitettynä, tai kun laite on liitettynä tiettyyn porttiin?

Laitteiston tai ohjelmiston rajaus ongelman syyksi

Selvitä ongelman liittyminen ohjelmistoon tai laitteistoon käyttämällä tietokonetta, jossa on uusi OS X -asennus ulkoisella levyllä.

1. Käynnistä Mac OS X:n palautustoiminnolla
    Jos kernel-paniikki toistuu palautustoiminnolla käynnistämisen jälkeen, kyseessä on todennäköisesti laitteisto-ongelma. Lue lisätietoja alla olevasta Laitteiston vianmääritys -kohdasta.
  2. Avaa Levytyökalu ja käytä Korjaa levy -toimintoa Macin sisäiselle kovalevylle (oletusnimeltään Macintosh HD).

Tärkeää: Jos Levytyökalu ei voi korjata sisäistä asemaa, sinun tulee välittömästi varmuuskopioida tärkeät tietosi. Jos mahdollista, alusta lisäksi levy uudelleen. Vie Mac tarvittaessa Genius-palveluun Apple Storeen tai Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen lisävianmääritystä varten. Muista pyytää yhteydenottoa erityistä tietojen palauttamispalvelua varten, jos levy on alustettava uudelleen tai vaihdettava. Jos aiot käydä Apple Store -jälleenmyyntiliikkeessä, tee varaus (saatavilla vain joissakin maissa ja alueilla).

3. Liitä ulkoinen asema, jossa on vähintään 10 gigatavua vapaata tilaa. Huomautus: Varmista, että ulkoinen asema ei aiheuta kernel-paniikkia ja että sen käyttämässä USB-, FireWire- tai Thunderbolt-portissa ei ole muita laitteita. Ulkoisen aseman ja sen kaapelien liittäminen toiseen Maciin on yksi tapa varmistaa, että levy ei aiheuta kernel-paniikkia.
  4. Asenna OS X ulkoiseen asemaan.
  5. Käynnistä tietokone ulkoiselta asemalta.
  6. Asenna kaikki päivitykset Ohjelmiston päivityksen avulla, kunnes se ilmoittaa, että ohjelmisto on ajan tasalla.
  7. Älä asenna ulkoiselle asemalle muita ohjelmistoja. Käytä Applen ohjelmia verkon selaamiseen, QuickTime-elokuvien katseluun, sähköpostiin, tulostukseen, skannaukseen ja/tai muihin toimiin. Jatka Macin käyttöä niin kauan kuin ongelman ilmenemiseen yleensä kuluu aikaa.
  8. Jos paniikki ilmenee, diagnosoi ongelmaa edelleen valitsemalla alta Laitteiston vianmääritys.
    Jos paniikkia ei ilmene, diagnosoi ongelmaa edelleen valitsemalla artikkelin alta Ohjelmiston vianmääritys.

Laitteiston vianmääritys

Irrota edellä mainitussa testissä käytetty ulkoinen asema selvittääksesi, johtuuko kernel-paniikki laitteisto-ongelmasta.

Tarkista ensin oheislaitteet

Siirry seuraavaan osioon, jos Maciin ei ole liitettynä laitteita.

1. Sammuta Mac.
  2. Irrota kaikki oheislaitteet. Jos käytössäsi on Mac-pöytäkone, varmista, että siihen ei ole liitetty muita laitteita kuin näyttö ja Apple-näppäimistö sekä Applen hiiri tai ohjauslevy.
  3. Käynnistä Mac.
  4. Käytä Macia niin kauan kuin kernel-paniikin ilmenemiseen yleensä kuluu aikaa.
  5. Jos kernel-paniikki ilmenee: jatka seuraavaan osioon sisäisen RAM-muistin ja muiden valmistajien laitteiden tarkastusta varten.
    Jos kernel-paniikkia ei ilmene: sammuta Mac, liitä yksi oheislaite kerrallaan ja jatka testiä, kunnes kernel-paniikki ilmenee.
    • Huomautus: Kernel-paniikin syynä voi olla oheislaitteiden yhdistelmä. Irrota yksi oheislaite kerrallaan selvittääksesi, aiheuttaako se itsekseen kernel-paniikin. Jos kernel-paniikkia ei ilmene, jatka oheislaitteiden lisäämistä, kunnes löydät toisen oheislaitteen, joka aiheuttaa kernel-paniikin.

Sisäisen RAM-muistin ja muun valmistajan laitteiston tarkastus

1. Sammuta Mac.
  2. Aseta Applen RAM-muisti takaisin paikalleen ja irrota muun valmistajan RAM-muisti sekä sisäiset muun valmistajan laitteet.  Jos järjestelmän mukana toimitettu Applen RAM-muisti ei ole käytettävissä, aseta muun valmistajan RAM-muisti takaisin paikalleen.
  3. Käynnistä Mac.
  4. Käytä Macia niin kauan kuin kernel-paniikin ilmenemiseen yleensä kuluu aikaa.
  5. Jos kernel-paniikkia ei ilmene: toisen valmistajan RAM tai toisen valmistajan sisäinen laitteisto pitää ehkä vaihtaa.
    Jos kernel-paniikki ilmenee: Vie Mac Apple Storeen tai Applen valtuuttamaan huoltoliikkeeseen huollon ja tuen saamiseksi. Muista pyytää yhteydenottoa, jos levy on alustettava uudelleen tai vaihdettava, jotta tapaus voidaan muuttaa erityiseksi tietojen palauttamispalveluksi. Jos aiot käydä Apple Store -jälleenmyyntiliikkeessä, tee varaus (saatavilla vain joissakin maissa ja alueilla).

Ohjelmiston vianmääritys

Irrota edellä mainitussa testissä käytetty ulkoinen asema selvittääksesi, johtuuko kernel-paniikki ohjelmistoon liittyvästä ongelmasta.

1. Käynnistä Mac OS X:n palautustoiminnolla ja asenna Macin OS X uudelleen.
  2. Käynnistä tietokone äsken luomastasi OS X -asennuksesta.
  3. Asenna kaikki päivitykset Ohjelmiston päivityksen avulla, kunnes se ilmoittaa, että ohjelmisto on ajan tasalla.
  4. Lataa ja asenna kaikki mahdolliset muun valmistajan ohjelmistopäivitykset ennen muun valmistajan ohjelmiston asentamista, etenkin jos kyse on ohjaimista ja kernel-laajennuksista.
         Esimerkkejä:
    • virtualisointiohjelmisto
    • lisätyt muun valmistajan näyttökorttien ohjaimet
    • virustorjuntaohjelmistot
    • verkko-ohjelmistot (etenkin muun valmistajan verkkolaitteiden käyttämät ohjelmistot)
    • lisätyt tiedostojärjestelmän tukiohjelmistot, esimerkiksi ohjelmistot, joiden avulla voi kirjoittaa NTFS-alustettuun mediaan.

Jos ongelma jatkuu, levy täytyy tyhjentää ja OS X asentaa uudelleen seuraavasti:

1. Käynnistä Mac OS X:n palautustoiminnolla
  2. Suorita näköistiedoston varmuuskopiointi sisäisen levyn Levytyökalun avulla ulkoiselle levylle, jossa on riittävästi vapaata tilaa.
  3. Tyhjennä sisäinen asema Levytyökalun avulla.
  4. Asenna OS X.
  5. Käynnistä sisäisestä asemasta.
  6. Asenna kaikki päivitykset Ohjelmiston päivityksen avulla, kunnes se ilmoittaa, että ohjelmisto on ajan tasalla.
  7. Asenna muun valmistajan ohjelmat uudelleen ja kopioi käyttäjätietosi näköistiedoston varmuuskopiosta, jonka loit kohdassa 2.
    Huomautus: Vältä tietojen kopioimista näköistiedoston varmuuskopioon kansioista /Kirjasto ja /Järjestelmä.

Lisätietoja kernel-paniikeista ja paniikkilokeista

Lisätietoja on kernel-paniikkilokeissa. Kernel-paniikin teksti lisätään lokiin, kun tietokone on käynnistetty uudelleen, edellyttäen että PRAM-muistia ei ole nollattu (kernel-paniikin teksti tallennetaan PRAM-muistiin uudelleenkäynnistykseen asti). Mac OS X 10.6:ssa ja uudemmissa lokit sijaitsevat kohdassa /Kirjasto/Lokit/Vianmääritysraportit.

Loki saattaa sisältää tietoja, jotka auttavat kehittäjiä ohjelmisto-ongelman tutkimisessa. Tiedot voivat myös auttaa selvittämään, mikä kernel-paniikin aiheutti.

Kernel-paniikkien vianmääritystiedot – Tämä tekninen tiedote käsittelee kernel-paniikkeja: mitä ne ovat, miten paniikkilokeja luetaan ja miten paniikin aiheuttamasta koodista poistetaan virheet.

Kernelin ydinvedokset – Tämä tekninen tiedote kertoo, miten voit käyttää etätallenteita, joihin on kerätty tietoja kernel-paniikista.

Huomautus: Jos olet ohjelmistokehittäjä, käynnistysasetukset ja virheenkorjausmerkinnät voivat aiheuttaa erilaisia kernel-paniikkeja.

Muita kuin Applen valmistamia tuotteita sekä itsenäisiä verkkosivustoja (joita Apple ei hallitse tai joita se ei ole testannut) koskevat tiedot on tarkoitettu vain tiedoksi. Apple ei suosittele tai tue niitä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, suorituskyvystä tai käytöstä. Apple ei vastaa muun valmistajan verkkosivuston oikeellisuudesta tai luotettavuudesta. Internetin käyttöön liittyy riskejä. Pyydä lisätietoja valmistajalta. Muut yritysten ja tuotteiden nimet saattavat olla omistajiensa tavaramerkkejä.