Referenssitilan käyttäminen iPad Prossa

iPad Pron Liquid Retina XDR -näytössä voidaan näyttää referenssiväri suosituille väristandardeille sekä SDR- ja HDR-videomuodot.

Mikä on referenssitila?

Referenssitila on näyttötila ammattikäyttöön tarkoitettuihin sisällönluontityönkulkuihin, kuten värien luokitteluun, muokkaukseen ja sisällön tarkistukseen, jossa tarkat värit ja tasainen kuvanlaatu ovat tärkeitä.

Referenssitilan käyttäminen edellyttää seuraavia:

• 12,9-tuumainen iPad Pro (5. sukupolvi tai uudempi)

• iPadOS 16 tai uudempi

Kun referenssitila on käytössä, iPad Pro näyttää seuraavien yleisten väristandardien ja videomuotojen viitevärin HDR:n huippukirkkauden ollessa enintään 1 000 nitiä ja SDR:n 100 nitiä:

• BT.709

• BT.601 SMPTE-C

• BT.601 EBU

• sRGB

• HDR10 BT.2100 PQ

• BT.2100 HLG Dolby Vision Profile 8.4

• Dolby Vision Profile 5

Referenssitilan avulla iPad Pro pystyy vastaamaan työnkulkusi värivaatimuksia. Se kohdistaa D65-valkopisteen ja poistaa käytöstä kaikki surround-ympäristön dynaamiset näytön säädöt, kuten True Tone, Automaattinen kirkkaus ja Night Shift. Voit myös säätää valkopistettä ja luminanssia manuaalisesti. Jos muotoa ei tueta, sen värejä hallitaan samalla tavalla kuin oletusnäyttötilassa.

Voit myös käyttää referenssitilaa Sidecarin kanssa ja luoda yhtenäisen referenssityönkulun iPadiin ja Maciin.

Referenssitila saattaa vaikuttaa akun kestoon.

Referenssitilan käyttöönotto ja käytöstä poistaminen

1. Avaa Asetukset-appi ja napauta sitten Näyttö ja kirkkaus.

2. Napauta Lisävalinnat.

3. Ota Referenssitila käyttöön tai poista se käytöstä.

Hienosäädön kalibroinnin käyttäminen

Käytä Hienosäädön kalibrointia näytön viitevärien tarkkuuden varmistamiseen säätämällä valkopistettä ja luminanssia. Syötä ulkoisella instrumentilla ja testikuviolla mitatut arvot. iPadOS säätää näytön automaattisesti vastaamaan valkopisteen ja luminanssin kohdetta.

1. Avaa Asetukset-appi ja napauta sitten Näyttö ja kirkkaus. Napauta sitten Lisävalinnat ja varmista, että Referenssitila on käytössä.

2. Käytä ulkoista instrumenttia testikuvion mittaamiseen. Merkitse mitatut arvot muistiin.

3. Palaa Asetukset-appiin ja napauta sitten Näyttö ja kirkkaus. Napauta ensin Lisävalinnat ja sitten Hienosäädön kalibrointi.

4. Voit syöttää arvon napauttamalla kunkin asetuksen vieressä olevaa tilaa. Anna mitatut arvot Mitatut-kenttiin. Anna Kohde-kenttiin valkopisteen ja luminanssin kohdearvot.

5. Kun olet valmis, napauta Valmis. iPad Pron näyttö mukautuu valkopisteen ja luminanssin kohteen mukaan.

Seuraavassa on kuvattu, mitä Mittaus- ja Kohde-kenttiin syötetään:

• Mitattu valkopiste (x): värikoordinaatti x (CIE 1931 xY), kun mitataan valkoista tai harmaata testikuviota.

• Mitattu valkopiste (y): värikoordinaatti y (CIE 1931 xY), kun mitataan valkoista tai harmaata testikuviota.

• Mitattu luminanssi (cd/m2): luminanssin arvo y (CIE 1931 xY), kun mitataan valkoista tai harmaata testikuviota.

• Kohdevalkopiste (x): kohdevalkopisteen värikoordinaatti x (CIE 1931 xY).

• Kohdevalkopiste (y): kohdevalkopisteen värikoordinaatti y (CIE 1931 xY).

• Kohdeluminanssi (cd/m2): kohdeluminanssin luminanssin arvo y (CIE 1931 xY).

Jos haluat poistaa aiemmin käyttöön otetun Hienosäädön kalibroinnin, napauta Palauta oletukset.

Testimallien lataaminen

Voit käyttää Applen QuickTimen elokuvatestikuvioita iPad Pron kalibroinnin arviointiin. Näiden värimerkittyjen viitteiden avulla voit hienosäätää näytön valkopisteen ja luminanssin kalibrointia käyttämällä omaa mittausinstrumenttiasi.

1. Siirry AVFoundation-kehittäjäsivulle.

2. Voit ladata testitiedostot Related Resources -osion Color Test Patterns -linkistä.

3. Pura QuickTime-Test-Pattern.zip-tiedosto Tiedostot-apissa. Jokaisessa testikuviossa on Reference Values.txt -viitetiedosto, jossa luetellaan kunkin testikuvion odotettu kromaattisuus ja luminanssi.

iPad Prolle suositellaan vain seuraavia QuickTimen testikuvioita:

• HDR10_ST2084

• SDR_BT601_NTSC_SMPTE_C

• SDR_BT601_PAL_EBU

• SDR_BT709_HDTV

Asetusten ja ympäristön tarkistaminen

Kun mittaat testikuviota ja hienosäädät näyttöä:

• Kohdista mittausinstrumentti näytön keskikohtaan.

• Varmista, että instrumentti on kohtisuorassa näytön pintaan nähden.

• Varmista, että huone on hämärä tai pimeä, jotta hajavalo tai heijastukset eivät vaikuta mittauksiin.

• Varmista, että näyttö on lämmennyt vähintään 30 minuuttia ja että se on termisesti vakaa.

• Mittaa ja hienosäädä ympäristössä, jonka lämpötila on korkeintaan 25 °C (77 °F).

• Olemassa olevaa Hienosäädön kalibrointia ei tarvitse poistaa ennen uuden mittausta ja käyttöönottoa.

Hienosäädön kalibroinnin vaihteluvälin rajat

• Kolmen mitatun arvon tietokentissä on staattiset kelvolliset syöttöalueet, joten voit mitata useita erilaisia testikuvioita.

• Saavutettavissa olevat x- ja y-tietokenttien alueet lasketaan mitatun x- ja y-arvojen ja mahdollisen olemassa olevan Hienosäädön kalibroinnin perusteella.

• Kohdeluminanssin saavutettavissa oleva alue lasketaan mitattujen x-, y- ja luminanssiarvojen, x- ja y-kohdearvojen sekä olemassa olevan Hienosäädön kalibroinnin perusteella.

• Kohdetietokenttien saavutettavissa olevat alueet näkyvät kenttien vieressä.

• Jos annat arvon, joka on saavutettavissa olevan alueen ulkopuolella, alue näkyy punaisena korostettuna.

Jos haluamasi kohdearvo on näytetyn alueen ulkopuolella

Tämä voi johtua yhdestä tai useammasta seuraavista tekijöistä:

• Instrumentin mittausarvot ovat mahdollisesti virheelliset. Varmista, että instrumentti on kohtisuorassa näyttöön nähden ja kohdistettu testikuvion keskelle.

• Mitattuihin kenttiin syötetyt arvot saattavat olla virheellisiä. Varmista, että annetut mittausarvot vastaavat instrumentista kerättyjä mittaustietoja.

• Kohdekenttiin syötetyt arvot saattavat olla virheellisiä. Varmista, että käytät valittua testikuviota ja että kohdekenttiin syötetyt kohdearvot vastaavat mitatun testikuvion odotettua kromaattisuutta ja luminanssia.

• Tavoitteena olevaa luminanssikohdetta ei mahdollisesti voida saavuttaa. iPadin näytöt on suunniteltu alansa parhaimmiksi näytöiksi. Kaikki näytöt saattavat olla ajan myötä alttiita heikentyneille kirkkaustasoille, kun näyttö vanhenee, mikä saattaa estää luminanssikohteen saavuttamisen. Myös tässä tapauksessa näytön valkopisteen tarkkuus voidaan silti säilyttää.

Referenssitilan käyttäminen Sidecarin kanssa

Edellyttää Macia, jossa on Applen siru

Jos käytät Sidecaria Mac-työpöydän laajentamiseen tai peilaamiseen iPad Prohon, voit ottaa referenssitilan käyttöön ja käyttää iPad Prota toissijaisena referenssinäyttönä:

1. Ota referenssitila käyttöön iPadissa.

2. Valitse Macissa referenssiasetus. Voit käyttää jotakin seuraavista esiasetuksista (suluissa vastaavat väristandardit ja videomuodot, joita referenssitila tukee):

• HDTV-video (BT.709)

• NTSC-video (BT.601 SMPTE-C)

• PAL- ja SECAM-video (BT.601 EBU)

• Internet ja verkko (sRGB)

• HDR-video (HDR10 BT.2100 PQ, BT.2100 HLG Dolby Vision Profile 8.4, Dolby Vision Profile 5)

3. Siirrä Mac-ikkuna iPadiin.