macOS Sonoman päivitysten uudet ominaisuudet

macOS Sonoman päivitykset parantavat Macin vakautta, suorituskykyä ja yhteensopivuutta, ja niitä suositellaan kaikille macOS Sonoman käyttäjille.

Päivitysten asentaminen

Tietoja päivitysten suojaussisällöstä

Päivitysten uudet ominaisuudet yrityskäyttäjille

macOS Sonoma 14.4.1

Tämä päivitys sisältää virheenkorjauksia Macille. Näihin kuuluvat seuraavat:

• Ulkoisiin näyttöihin liitettyjä USB-keskittimiä ei ehkä tunnisteta

• Ammattitason musiikkiappeja varten suunnitellut kopiosuojatut Audio Unit -liitännäiset eivät välttämättä avaudu tai läpäise vahvistusta

• Javaa sisältävät apit saattavat sulkeutua odottamatta

macOS Sonoma 14.4

macOS Sonoma 14.4 sisältää uusia emojeja ja muita ominaisuuksia, virheenkorjauksia ja suojauspäivityksiä Macille.

Emojit

• Uudet sieni-, feeniks-, lime-, katkennut ketju- ja tärisevät päät -emojit ovat nyt käytettävissä emoji-näppäimistössä

• 18 ihmis- ja keho-emojia tukee kääntymistä vastakkaiseen suuntaan

Tämä päivitys sisältää myös seuraavat parannukset ja viankorjaukset:

• Podcastit-jakson tekstin voi lukea kokonaan, siitä voi etsiä sanaa tai ilmausta, sitä klikkaamalla voi toistaa tietystä kohdasta lähtien, ja sen kanssa voi käyttää käyttöapuominaisuuksia, kuten tekstin koon muuttamista, kontrastin lisäämistä ja VoiceOveria

• Messages for Businessin Yrityspäivitys-kohdassa näet valitsemiasi päivityksiä esimerkiksi tilauksen tilasta, ilmoituksia lennoista, petoshälytyksiä tai muista tapahtumista luotettavilta yrityksiltä

• Safarin suosikkien palkkiin on lisätty asetus, jolla voi näyttää pelkästään sivustojen kuvakkeet

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla.

macOS Sonoma 14.3.1

Tämä päivitys sisältää virheenkorjauksia Macille. Näihin kuuluvat seuraavat:

• Teksti saattaa odottamatta monistua tai näkyä päällekkäin kirjoitettaessa.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla.

macOS Sonoma 14.3

macOS Sonoma 14.3. sisältää parannuksia Apple Musiciin ja muita ominaisuuksia, virheenkorjauksia ja suojauspäivityksiä Macille.

• Kun käytät Apple Musicin soittolistoja yhteistyössä muiden kanssa, voit kutsua ystäviä liittymään soittolistalle ja kaikki voivat lisätä, järjestää uudelleen ja poistaa kappaleita.

• Voit lisätä emojireaktioita mihin tahansa Apple Musicin yhteissoittolistan kappaleeseen.

• Asetusten AppleCare & Warranty (AppleCare ja takuu) ‑osio sisältää kaikkien Apple ID:llä sisäänkirjautuneiden laitteiden turva- ja takuutiedot.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla.

macOS Sonoma 14.2.1

Tämä päivitys sisältää tärkeitä vikakorjauksia ja turvallisuuspäivityksiä ja sitä suositellaan kaikille käyttäjille.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla.

macOS Sonoma 14.2

Tämä päivitys sisältää parannetun automaattisen täytön PDF-tiedostoille sekä parannuksia Viestit- ja Sää-appeihin. Julkaisu sisältää myös muita ominaisuuksia, ohjelmistokorjauksia ja tietoturvapäivityksiä Maciin.

PDF-tiedostot

• Parannettu automaattinen täyttö tunnistaa PDF-tiedostojen ja muiden lomakkeiden kentät ja auttaa täyttämään ne automaattisesti esimerkiksi yhteystiedoissa olevilla nimillä ja osoitteilla.

Viestit

• Voit siirtyä keskustelun ensimmäiseen lukemattomaan viestiin helposti napsauttamalla oikeassa yläkulmassa näkyvää apunuolta.

• Kontekstivalikon Lisää tarra -vaihtoehdolla voit lisätä tarran suoraan kuplaan.

• Yhteystiedon avaimen vahvistaminen ja yhteystietojen vahvistuskoodit mahdollistavat automaattiset varoitukset ja auttavat varmistamaan, että henkilöt, joihin kohdistuu poikkeuksellisia digitaalisia uhkia, keskustelevat pikaviestikeskusteluissa vain oikeiden henkilöiden kanssa.

Sää

• Sademäärät auttavat seuraamaan seuraavan kymmenen vuorokauden ennustettuja sade- ja lumiolosuhteita.

• Uudet widgetit mahdollistavat seuraavan tunnin sademäärän, vuorokausiennusteen, auringon lasku- ja nousuaikojen ja vallitsevien olosuhteiden, kuten ilmanlaadun, lämpötilan ja tuulen ihotuntuman sekä tuulen nopeuden, seuraamisen.

• Tuulikartan tilannekuvien avulla voit arvioida tuulen muutoksia ja selvittää seuraavan 24 tunnin tuuliolosuhteet helposti ja kätevästi tuulikarttapeittokuvan avulla.

Kello

• Voit lisätä useita samanaikaisia ajastimia ja määrittää ajastimille nimet.

• Ajastimen esiasetusten avulla voit käynnistää haluamasi ajastimen nopeasti valmiiksi määritetyillä asetuksilla.

• Äskeiset ajastimet on helppo valita ja käynnistää uudelleen.

Tämä päivitys sisältää myös seuraavat uudet ominaisuudet:

• Apple Musicin Suosikkikappaleet-soittolistan avulla löydät suosikeiksi merkitsemäsi kappaleet nopeasti.

• Apple Musicin kuunteluhistoria voidaan poistaa käytöstä halutuissa Keskity-tiloissa. Näin määritetyssä Keskity-tilassa kuunneltu musiikki ei näy äskettäin toistetuissa kappaleissa eikä vaikuta musiikkisuosituksiin.

• Musiikin tunnistus Shazamilla tunnistaa verkossa tai lähelläsi soivan musiikin nopeasti, vaikka käyttäisit AirPods-kuulokkeita.

• Uudet näppäimistöasettelut lisäävät tuen seitsemälle saamen kielelle.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla.

macOS Sonoma 14.1.2

Tämä päivitys sisältää tärkeitä vikakorjauksia ja turvallisuuspäivityksiä ja sitä suositellaan kaikille käyttäjille.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla.

macOS Sonoma 14.1.1

Tämä päivitys sisältää tärkeitä vikakorjauksia ja turvallisuuspäivityksiä ja sitä suositellaan kaikille käyttäjille.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla.

macOS Sonoma 14.1

Tämä päivitys sisältää parannuksia, virheenkorjauksia ja turvallisuuspäivityksiä Macillesi. Näihin kuuluvat seuraavat:

• Musiikki-apin suosikkiluetteloa on laajennettu. Se sisältää nyt kappaleet, albumit ja soittolistat, ja voit suodattaa suosikkisi näkyviin kirjastossa.

• Macin, AirPodien ja Beats-kuulokkeiden Apple-tuen tila näkyy Järjestelmäasetuksissa.

• Korjaa ongelman, jonka vuoksi Sijaintipalvelujen Järjestelmäpalvelu-asetukset saattoivat nollautua.

• Korjaa ongelman, joka saattoi estää salattujen ulkoisten asemien tuomisen näkyviin.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla.

macOS Sonoma 14.0

macOS Sonoma sisältää upouusia ominaisuuksia, jotka lisäävät tuottavuutta ja luovuutta. Tutustu uusiin tapoihin personoida Mac upeilla näytönsäästäjillä ja widgeteillä, jotka voit lisätä työpöydälle. Paranna näkyvyyttäsi videopuheluissa esittelemällä töitäsi uusilla tavoilla, jotka pitävät myös sinut osana esitystä. Safari-profiilien ja verkkoappien avulla voit järjestää selaamisen täysin uusilla tavoilla. Pelitila parantaa pelien suorituskykyä. Sonoma sisältää myös merkittäviä päivityksiä Viesteihin, näppäimistöön ja käyttöapuun. Päivittämällä saat lisäksi uusimmat Maciin saatavilla olevat suojaus- ja tietosuojaominaisuudet.

Näytönsäästäjät

• Upeat näytönsäästäjät, joissa näkyy kuvia eri paikoista ympäri maailmaa, muuttuvat saumattomasti työpöydän taustakuviksi, kun kirjaudut sisään.

• Sekoitusasetusten avulla voit vuorotella näytönsäästäjiä teemoittain (esim. Maisema, Kaupunkikuva, Vedenalainen ja Maa).

Widgetit

• Voit sijoittaa widgettejä mihin tahansa kohtaan työpöydälle ja mukauttaa ne taustakuvan väriin sopivaksi appien käytön aikana.

• Voit lisätä iPhonen widgettejä Maciin, jos iPhone on lähellä tai samassa Wi-Fi-verkossa.

• Interaktiivisten widgettien avulla voit suorittaa toimintoja suoraan widgetistä (kuten suorittaa pikakomennon tai keskeyttää median toiston).

Videoneuvottelut

• Esittäjän peittokuvan ansiosta pysyt esillä ja keskellä, kun jaat näytön FaceTimessa tai muiden valmistajien videoneuvotteluapeissa (Mac, jossa on Applen siru).

• Voit näyttää ympärilläsi esimerkiksi sydämiä, ilmapalloja ja konfetteja käyttämällä Reaktiot-3D-tehosteita käsieleillä (Applen sirulla varustettu Mac, jatkuvuuskameralla varustettu iPhone 12 tai sitä uudempi).

Safari ja salasanat

• Profiilien avulla voit pitää esimerkiksi työhön liittyvän selauksen erillään henkilökohtaisesta selauksesta, sillä historia, evästeet, laajennukset, välilehtiryhmät ja suosikit erotetaan profiilin mukaan.

• Verkkoappien avulla voit käyttää mitä tahansa verkkosivustoa kuten appeja. Lisäämällä kuvakkeen Dockiin pääset sivustoon nopeasti, ja yksinkertainen työkalurivi helpottaa selaamista.

• Parannettu yksityinen selaus lukitsee yksityiset selausikkunat, kun et käytä niitä, estää tunnettujen seuraimien latautumisen ja poistaa seurannan, joka tunnistaa sinut URL-osoitteista.

• Salasanan ja pääsyavaimen jaon avulla voit jakaa helposti tilejä luotettujen henkilöiden kanssa.

Viestit

• Live-tarrat synkronoidaan iOS:stä ja iPadOS:stä macOS:ään, jolloin voit käyttää iPhonessa ja iPadissa luomiasi live-tarroja.

• Henkilöiden, avainsanojen ja sisältötyyppien (kuten kuvien ja linkkien) hakusuodattimet auttavat sinua löytämään etsimäsi entistä helpommin.

• Voit vastata iMessage-puhekuplien sisällä pyyhkäisemällä.

Pelaaminen

• Pelitilassa prosessori ja näytönohjain asettavat pelit etusijalle, jolloin kuvanopeudet pysyvät tasaisina ja viive langattomiin ohjaimiin ja AirPodeihin on pienempi (Applen sirulla varustettu Mac).

Näppäimistö

• Parannettu automaattisen korjauksen tarkkuus tekee kirjoittamisesta entistäkin helpompaa hyödyntämällä tehokasta muuntajapohjaista kielimallia.

• Tekstin mukana liikkuva ennakoiva teksti näyttää yhden ja usean sanan ennakoinnit, jotka voit lisätä painamalla välilyöntinäppäintä.

• Parannettu sanelukokemus tukee puheen ja näppäimistön samanaikaista käyttöä tekstin kirjoittamisessa ja muokkaamisessa.

AirPodit

• Uusi Mukautuva ääni ‑kuuntelutila yhdistää dynaamisesti aktiivisen taustamelun vaimennuksen ja läpikuulumisen ja muokkaa melunhallintakokemusta ympäristöolojen perusteella (2. sukupolven AirPods Prot, joissa on uusin laiteohjelmisto).

• Räätälöity äänenvoimakkuus muuttaa median äänenvoimakkuutta ympäristön ja kuunteluasetusten mukaan (2. sukupolven AirPods Prot, joissa on uusin laiteohjelmisto) ajan kuluessa.

• Keskustelun tunnistus pienentää median äänenvoimakkuutta, parantaa käyttäjän edessä olevien ihmisten ääniä ja vähentää taustamelua (2. sukupolven AirPods Prot, joissa on uusin laiteohjelmisto).

• Voit mykistää mikrofonin ja poistaa mikrofonin mykistyksen painamalla AirPodien vartta tai AirPods Maxien Digital Crownia puhelun aikana (3. sukupolven AirPodit, 1. ja 2. sukupolven AirPods Prot tai AirPods Maxit, joissa on uusin laiteohjelmisto).

• AirPodien parannettu automaattinen vaihto tunnistaa Macin nyt jopa kaksi kertaa nopeammin (2. ja 3. sukupolven AirPodit, 1. ja 2. sukupolven AirPods Prot tai AirPods Maxit, joissa on uusin laiteohjelmisto).

Tietosuoja

• Voit ottaa käyttöön arkaluontoisen sisällön varoitukset, jolloin sinua estetään näkemästä yllättäen arkaluontoisia kuvia Viesteissä.

• Lasten laajennetut viestinnän turvallisuuden suojaustoiminnot havaitsevat nyt Viestien ja järjestelmän kuvavalitsimen kautta jaettujen kuvien lisäksi videot, joissa on alastomuutta.

• Parannettujen jako-oikeuksien ansiosta voit valita jaettavat kuvat ja lisätä kalenteritapahtumia antamatta käyttöoikeutta koko kuvakirjastoon tai kalenteriin.

Accessibility

• Live-puheella voit kirjoittaa sen, mitä haluat sanoa, ja toiminto lukee sen sitten ääneen FaceTime-puheluissa tai henkilökohtaisissa keskusteluissa.

• Oman puheäänen avulla käyttäjät, jotka ovat vaarassa menettää äänensä, voivat luoda omalta ääneltään kuulostavan puheäänen yksityisesti ja suojatusti käyttämällä laitteen koneoppimista.

• Voit muodostaa laiteparin Made for iPhone ‑yhteensopivien kuulolaitteiden ja Macin välille (vuoden 2021 MacBook Pro, vuoden 2022 Mac Studio ja Mac-tietokoneet, joissa on M2-siru) ja käyttää niitä Macin kanssa.

Uusi versio sisältää myös muita ominaisuuksia ja parannuksia:

• Voit kirjautua nopeasti sivustoihin Safarissa käyttämällä Mailin kertaluonteisen vahvistuskoodin automaattista täyttöä, jolloin sinun ei tarvitse poistua selaimesta.

• Tekstin mukana liikkuvien PDF-tiedostojen ja dokumenttien skannaukset näkyvät Muistiinpanot-apissa täysleveinä, jolloin niitä on helppo katsoa.

• Muistutukset-apin kauppalistat ryhmittelevät toisiinsa liittyvät kohteet automaattisesti osioihin, kun lisäät kohteita.

• Reseptien visuaalisen haun avulla voit etsiä kuvasta samankaltaisia ruokalajeja.

• Videoiden visuaalisen haun avulla saat lisätietoja kohteista, jotka näkyvät keskeytetyissä videokehyksissä.

• Kuvat-apin Ihmiset-albumiin sisältyvät lemmikkieläimet näkyvät yksittäisinä lemmikkeinä ystävien tai perheenjäsenten tapaan.

• Voit aktivoida Sirin entistä luonnollisemmin sanomalla ”Hei Siri” ‑vaihtoehdon lisäksi ”Siri” (Applen sirulla varustettu Mac, 2. sukupolven AirPods Prot).

• Näytönjaon suorituskykytila tukee värityönkulkuja ja parantaa reagointia, kun Macia käytetään etänä (Applen sirulla varustettu Mac).

• Etsi-apin esineiden jakamisen avulla voit jakaa AirTagin viiden muun henkilön kanssa.

• Koti-apin Toimintahistoriassa näkyy ovien lukkojen, autotallin ovien, turvajärjestelmien ja kosketustunnistimien viimeaikainen tapahtumahistoria.

• Akun kunnon hallinta on päivitetty M2-sirulla varustetussa 13-tuumaisessa MacBook Airissa, jotta akun kunto voidaan optimoida pitkällä aikavälillä.

Jotkin ominaisuudet eivät ehkä ole käytettävissä kaikilla alueilla tai kaikilla Apple-laitteilla.