Tietoja iPhonen kuulolaiteyhteensopivuuden (HAC) vaatimuksista

Yhdysvaltain telehallintovirasto FCC (Federal Communications Commission) on vahvistanut digitaalisia langattomia puhelimia koskevat kuulolaiteyhteensopivuuden vaatimukset (HAC-vaatimukset). Tässä artikkelissa on HAC-luokitukset iPhone-laitteille, jotka ovat kuulolaiteyhteensopivia FCC:n sääntöjen mukaisesti, sekä tietoja iPhonen käytöstä kuulolaitteiden kanssa.

Useimmat iPhone-laitteet ovat kuulolaiteyhteensopivia monenlaisten kuulolaitteiden kanssa FCC:n kuulolaiteyhteensopivuutta (HAC) koskevien vaatimusten puitteissa. Monien mallien kanssa voi käyttää myös Made for iPhone -kuulolaitteita.

Alla on kuulolaiteyhteensopivien iPhone-laitteiden HAC-luokitukset. Jos et ole varma asiasta, ota selvää, mikä iPhone-malli sinulla on.

Kuulolaiteyhteensopivien iPhone-laitteiden HAC-luokitukset

Malli

Malli #

HAC-luokitus1

Yhteensopiva Made for iPhone -kuulolaitteiden kanssa2

iPhone 15 Pro

A2848

M3, T4

Kyllä

iPhone 15 Pro Max

A2849

M3, T4

Kyllä

iPhone 15

A2846

M3, T4

Kyllä

iPhone 15 Plus

A2847

M3, T4

Kyllä

iPhone 14 Pro

A2650

M3, T4

Kyllä

iPhone 14 Pro Max

A2651

M3, T4

Kyllä

iPhone 14

A2649

M3, T4

Kyllä

iPhone 14 Plus

A2632

M3, T4

Kyllä

iPhone SE (3. sukupolvi)

A2595

M3, T4

Kyllä

iPhone 13 Pro

A2483

M3, T4

Kyllä

iPhone 13 Pro Max

A2484

M3, T4

Kyllä

iPhone 13

A2482

M3, T4

Kyllä

iPhone 13 mini

A2481

M3, T4

Kyllä

iPhone 12 Pro

A2341

M3, T4

Kyllä

iPhone 12 Pro Max

A2342

M3, T4

Kyllä

iPhone 12

A2172

M3, T4

Kyllä

iPhone 12 mini

A2176

M3, T4

Kyllä

iPhone SE (2. sukupolvi)

A2275A2296

M3, T4

Kyllä

iPhone 11 Pro

A2160

M3, T4

Kyllä

iPhone 11 Pro Max

A2161

M3, T4

Kyllä

iPhone 11

A2111

M3, T4

Kyllä

iPhone XS

A1920

M3, T4

Kyllä

iPhone XS Max

A1921

M3, T4

Kyllä

iPhone XR

A1984

M3, T4

Kyllä

iPhone X

A1865A1901

M3, T4

Kyllä

iPhone 8

A1863A1905

M3, T4

Kyllä

iPhone 8 Plus

A1864A1897

M3, T4

Kyllä

iPhone 74

A1660A1778A1779

M3, T4

Kyllä

iPhone 7 Plus4

A1661A1784A1785

M3, T4

Kyllä

iPhone SE (1. sukupolvi4

A1662, A1723

M3, T4

Kyllä

iPhone 6s4

A1633A1688

M3, T4

Kyllä

iPhone 6s Plus4

A1634A1687

M3, T4

Kyllä

iPhone 64

A1549A1586

M3, T4

Kyllä3

iPhone 6 Plus4

A1522A1524

M3, T4

Kyllä3

1. Perustuu riippumattoman laboratorion suorittamaan testaukseen, jossa noudatettiin ANSI-standardia C63.19 ”American National Standard for Methods of Measurement of Compatibility between Wireless Communications Devices and Hearing Aids” (Yhdysvaltojen kansallinen standardi langattomien tietoliikennelaitteiden ja kuulolaitteiden yhteensopivuuden mittaamistavoista).

2. Vaatii iOS 7:n tai uudemman ja Made for iPhone -kuulolaitteen. Varmista kuulolaitteesi valmistajalta, tukeeko iPhone-mallisi laitetta.

3. Kun kuulolaitetila on aktivoitu (iOS 5 ja uudemmat, lisätietoja jäljempänä).

4. Ei tue iOS 16:ta tai uudempaa.

HAC-luokitusten tulkinta

FCC:n kuulolaiteyhteensopivuussäännöt edellyttävät, että tietyt puhelimet testataan ja luokitellaan ANSIn (American National Standard Institute) kuulolaiteyhteensopivuuden C63.19-standardien mukaisesti. ANSIn kuulolaiteyhteensopivuuden standardi sisältää kaksi luokitustyyppiä:

• M: Rajoitettu radiotaajuushäiriö, joka mahdollistaa akustisen yhdistämisen sellaisten kuulolaitteiden kanssa, jotka eivät toimi Telecoil-tilassa.

• T: Induktiivinen yhdistäminen Telecoil-tilassa toimivien kuulolaitteiden kanssa.

Luokituksissa käytetään asteikkoa 1–4, jossa 4 on yhteensopivin. FCC:n vaatimusten mukaan puhelinta pidetään kuulolaiteyhteensopivana, jos se saa luokituksen M3 tai M4 akustiselle yhdistämiselle ja luokituksen T3 tai T4 induktiiviselle yhdistämiselle.

Kuulolaitteiden yhteensopivuusluokitukset eivät takaa sitä, että jokin tietty kuulolaite toimii hyvin jonkin tietyn puhelimen kanssa. Jotkin kuulolaitteet saattavat toimia hyvin sellaisten puhelinten kanssa, jotka eivät täytä FCC:n kuulolaiteyhteensopivuusvaatimuksia. Käytä kuulolaitetta puhelimen kanssa ennen ostoa varmistaaksesi, että se toimii kyseisen puhelimen kanssa.

Tietoja kuulolaitteiden yhteensopivuudesta ja uusista langattomista tekniikoista

Jokainen kuulolaiteluokiteltu iPhone on testattu ja luokiteltu kuulolaitekäyttöön joidenkin siinä käytettyjen langattomien yhteystekniikoiden osalta. Puhelimessa saatetaan kuitenkin käyttää joitakin uudempia langattomia yhteystekniikoita, joiden käyttämistä kuulolaitteiden kanssa ei ole vielä testattu. On tärkeää kokeilla puhelimen eri ominaisuuksia kattavasti ja eri sijainneissa kuulolaitteen tai sisäkorvaistutteiden kanssa, jotta mahdolliset häiriöäänet voidaan havaita. Lisätietoja kuulolaitteiden yhteensopivuudesta saat palveluntarjoajaltasi tai puhelimen valmistajalta. Jos sinulla on kysyttävää palautus- tai vaihtokäytännöistä, ota yhteyttä palveluntarjoajaasi tai puhelimen jälleenmyyjään.

Kuulolaitteen parhaan käyttökokemuksen varmistaminen

Matkapuhelimissa on radiolähettimiä, jotka voivat häiritä kuulolaitteen toimintaa. Käytä kuulolaitetta puhelimen kanssa ennen ostoa varmistaaksesi, että se toimii asianmukaisesti kyseisen puhelimen kanssa. Jos sinulla on jo iPhone ja kuulolaite, seuraavassa on vinkkejä parhaan käyttökokemuksen saavuttamiseen.

iPhone ja kuulolaitteet toimivat yleensä parhaiten yhdessä M-tilassa eli akustisen yhdistämisen tilassa. Voit käyttää kuulolaitetta tässä tilassa seuraavasti: Varmista, että kuulolaitteesi on asetettu M-tilaan eli akustisen yhdistämisen tilaan, ja aseta iPhonen vastaanotin lähelle kuulolaitteen sisäistä mikrofonia (tai mikrofoneja). Toisin sanoen, pidä iPhonea päätäsi vasten aivan kuten tavallisen puhelinkeskustelun aikana. Kuulolaite vastaanottaa ääntä iPhonesta sisäisten mikrofoniensa kautta. Jotta tulos olisi paras mahdollinen, kokeile käyttää iPhonea eri asennoissa kuulolaitteeseen nähden. Esimerkiksi vastaanottimen asettaminen hieman korvan yläpuolelle voi parantaa toimintaa, jos kuulolaitteen mikrofoni sijaitsee korvan takana. Jos käytössä on iPhone 4 (GSM-malli), aktivoi kuulolaiteyhteensopivuus (lisätietoja on alla).

Jos akustinen yhdistäminen ei tuota tyydyttävää tulosta, kokeile käyttää kuulolaitetta T- eli telecoil-tilassa. Jos haluat käyttää kuulolaitettasi tässä tilassa, varmista, että se on asetettu T- tai Telecoil-tilaan (tätä tilaa ei ole kaikissa kuulolaitteissa). Jos käytössä on iPhone 5 tai uudempi, aktivoi kuulolaiteyhteensopivuus (lisätietoja on alla).

Kuulolaitteen yhteensopivuuden aktivointi

Voit aktivoida Kuulolaitteen yhteensopivuus -asetuksen iPhonessa, jossa on iOS 13 tai uudempi, valitsemalla Asetukset > Käyttöapu > Kuulokojeet. Näissä iPhone-malleissa kuulolaitteen yhteensopivuus muokkaa puhelimen akustiikka-asetuksia ja parantaa yhteensopivuutta sellaisten kuulokojeiden kanssa, jotka on asetettu T- tai Telecoil-tilaan.

Jos käytössä on iPhone 6 tai aiempi, voit aktivoida Kuulolaitetila-asetuksen. Kuulolaitetila aktivoidaan valitsemalla Asetukset > Yleiset > Käyttöapu. Kuulolaitetilan käyttö alentaa matkapuhelinverkon lähetystehoa GSM-verkon 1900 megahertsin kaistalla, mikä voi heikentää 2G-verkon kattavuutta.

Made for iPhone -kuulolaitteet

Apple on kehittänyt yhdessä johtavien valmistajien kanssa erityisesti iPhonelle suunniteltuja kuulolaitteita. Nämä kuulolaitteet ovat energiatehokkaita ja niissä on laadukas digitaalinen ääni, ja lisäksi voit hallita kuulolaitettasi suoraan iPhonesta. Made for iPhone -kuulolaitteissa on myös Suora kuuntelu.

Made for iPhone -kuulolaitteet

Made for iPhone -kuulolaitteiden käyttäminen

Siltaavat lisävarusteet äänen lähettämiseen

Joillakin kuulolaitevalmistajilla on erityisiä siltaavia kuulolaitteiden lisävarusteita, jotka vastaanottavat äänen iPhonesta Bluetoothin kautta. Ääni lähetetään sitten uudelleen käyttämällä valmistajan omaa langatonta äänenlähetystekniikkaa, joka on sisäänrakennettu joihinkin kuulolaitteisiin. Pyydä lisätietoja audiologiltasi tai kuulolaitteesi valmistajalta.

Tiedot tuotteista, jotka eivät ole Applen valmistamia, sekä tiedot itsenäisistä verkkosivustoista, jotka eivät ole Applen hallinnoimia tai testaamia, eivät sisällä suosituksia. Apple ei vastaa muiden valmistajien verkkosivustojen tai tuotteiden valikoimasta, toimivuudesta tai käytöstä. Apple ei takaa muiden valmistajien verkkosivustojen tarkkuutta tai luotettavuutta. Saat lisätietoja ottamalla yhteyttä myyjään.