Tietoja Touch ID:n edistyksellisestä suojausteknologiasta

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten Touch ID auttaa suojaamaan iPhonen, iPadin ja Macin tietoja.

Suuri osa elämämme digitaalisesta puolesta on tallennettu Applen laitteisiin. Siksi suosittelemme, että käytät aina pääsykoodia tai salasanaa pitääksesi tärkeät tiedot ja yksityisyytesi suojattuna. iPhonen, iPadin ja Macin Touch ID on helppo tapa käyttää sormenjälkeäsi salasanan sijasta useisiin yleisiin toimintoihin. Tunnistin lukee nopeasti sormenjälkesi ja avaa laitteesi lukituksen automaattisesti pelkän kosketuksen avulla. Sitä voi käyttää iTunes Store-, App Store- ja Apple Books -ostosten sekä Apple Pay -maksujen valtuuttamiseen. Lisäksi kehittäjät voivat sallia appeihinsa kirjautumisen Touch ID:lläsi.

Edistyksellinen tekniikka

Touch ID:n teknologia kuuluu laitteiston ja ohjelmiston osalta edistyneimpiin, joita olemme koskaan käyttäneet laitteissamme. Painike on valmistettu safiirilasista, joka on yksi kirkkaimmista ja kovimmista materiaaleista. Se suojaa tunnistinta ja toimii linssinä, jotta tunnistin voi tarkentaa sormeesi. iPhonen ja iPadin painiketta ympäröivä teräsrengas havaitsee sormesi ja aktivoi Touch ID:n lukemaan sormenjälkeäsi.

Tunnistin käyttää edistyksellistä kapasitiivista kosketusta ja ottaa korkeatarkkuuksisen kuvan ihon uloimman kerroksen eli epidermiksen alaisista sormenjäljen pienistä osista. Tämän jälkeen Touch ID analysoi tiedot älykkäästi ja huomattavan tarkasti. Se luokittelee sormenjälkesi yhdeksi kolmesta perustyypistä, jotka ovat kaari, silmukka ja pyörre. Lisäksi Touch ID kartoittaa reunoilla olevia pieniä yksilöllisiä yksityiskohtia, joita ihmissilmä ei erota. Se jopa tutkii pienet reunan suunnassa esiintyvät poikkeamat, jotka ovat huokosten ja reunarakennelmien aiheuttamia.

Touch ID voi lukea useita sormenjälkiä, ja se voi lukea ne mistä suunnasta tahansa. Sen jälkeen Touch ID muuntaa sormenjälkesi matemaattiseen muotoon, jonka perusteella se etsii sormenjäljelle vastinetta rekisteröidyistä sormenjälkitiedoista. Jos vastine löytyy, laitteen lukitus avautuu. Sormenjäljestäsi tallennetaan ainoastaan tämä matemaattinen muoto – ei siis milloinkaan kuvaa itse sormesta. Touch ID päivittää ajan kuluessa rekisteröityjen sormenjälkien matemaattisia muotoja, mikä parantaa tunnistuksen tarkkuutta.

Turvallisuusominaisuudet

Jokainen sormenjälki on yksilöllinen, joten on erittäin harvinaista, että edes pieni osa kahdesta eri sormenjäljestä olisi niin samanlainen, että Touch ID hyväksyisi sen. Todennäköisyys tälle on 1 : 50 000 yhtä rekisteröityä sormea kohti. Lisäksi Touch ID sallii vain viisi epäonnistunutta sormenjälkiyritystä, minkä jälkeen sinun pitää antaa salasanasi. Tähän verrattuna mainittakoon, että todennäköisyys tavallisen 4-numeroisen pääsykoodin arvaamiseen on 1 : 10 000. Vaikka jotkin koodit, kuten 1234, ovat helposti arvattavissa, helposti arvattavaa sormenjälkikuviota ei ole olemassakaan.

Touch ID:n käyttämisen aloittamiseksi sinun pitää ottaa käyttöön pääsykoodi iPhonessa tai iPadissa (tai salasana Macissa). Sinun pitää antaa pääsykoodisi tai salasanasi suojauksen lisävahvistamista varten

• kun olet uudelleenkäynnistänyt iPhonen, iPadin tai Macin

• kun laitteen lukituksen edellisestä avaamisesta on kulunut yli 48 tuntia

• kun haluat lisätä tai poistaa Touch ID:n kanssa käytettävän sormenjäljen

• kun haluat vaihtaa iPhonen tai iPadin pääsykoodin tai Macin järjestelmän salasanan, ja muita Macin suojausasetuksia, kuten FileVault, varten

• kun tunnistamattomia Touch ID -todennusyrityksiä on ollut yli viisi peräkkäin

• kun olet kirjautunut ulos Macistasi.

Suojauksen parantamiseksi voit valita pitkän ja monimutkaisen salasanan, joka koostuu aakkosista ja numeroista. Napauta iPhonessa tai iPadissa kohtaa Pääsykoodivalinnat ja valitse Aakkosnumeerinen koodi.

Jos laitteesi katoaa tai varastetaan, voit estää Touch ID:n käytön Etsi-toiminnon Kadonnut-tilan avulla. Näin sitä ei voi käyttää laitteen lukituksen avaamiseen. iOS 7:stä alkaen iPhonesi ja iPadisi tarjoavat Aktivointilukitus-toiminnon, joka suojaa tehokkaammin varkailta. Se vaatii Apple ID:n ja salasanan, ennen kuin Etsi-toiminto voidaan poistaa käytöstä, tiedot voidaan poistaa tai laite voidaan aktivoida uudelleen. Jos Touch ID:llä varustettu Mac katoaa tai varastetaan, Macin etätyhjennys poistaa myös Touch ID:n käytöstä.

Touch ID:n avulla voit myös ostaa sisältöä iTunes Storesta, App Storesta ja Apple Booksista sen sijaan, että antaisit Apple ID -salasanasi.

Macin Touch ID:tä voivat käyttää useat käyttäjät, minkä ansiosta järjestelmä on helppo jakaa turvallisesti. Jokainen käyttäjätili voi sisältää enintään kolme rekisteröityä sormenjälkeä, ja koko järjestelmään voi rekisteröidä yhteensä viisi sormenjälkeä.

Secure Enclave

Laitteesi sirussa on edistyksellinen Secure Enclaven suojausarkkitehtuuri, jonka tarkoitus on suojata pääsykoodi- ja sormenjälkitietojasi. Touch ID ei tallenna kuvia sormenjäljestäsi. Se käyttää ainoastaan matemaattista muotoa. Näiden tallennettujen tietojen avulla ei kukaan voi myöhemmin selvittää, miltä sormenjälkesi näyttää.

Sormenjälkitietosi on tallennettu levylle ja salattu avaimella, joka on vain Secure Enclaven käytettävissä. Secure Enclave käyttää sormenjälkitietojasi ainoastaan sormenjäljen vertaamiseen rekisteröityihin sormenjälkitietoihin. Laitteesi OS tai mikään siinä oleva ohjelma ei voi käyttää näitä tietoja. Tietoja ei koskaan tallenneta Applen palvelimille, niitä ei varmuuskopioida iCloudiin tai minnekään muualle, eikä niitä voi käyttää vertailuun muissa sormenjälkitietokannoissa.

Lisätietoja

Lue, miten voit käyttää Touch ID:tä iPhonessa ja iPadissa tai Macissa.

Lue, miten toimia, jos laitteesi katoaa tai varastetaan.