Jos haluat ostaa jonkun toisen omistaman iPhonen

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten voit tarkistaa jonkun toisen omistaman iPhonen.

Miksi kannattaa ostaa toisen omistama iPhone?

Apple suunnittelee tuotteet kestäviksi ja tarjoaa alan johtavaa laitetukea ohjelmistopäivityksille. Tämä tarkoittaa, että iPhone kestää pidempään kuin muut älypuhelimet*, ja jonkun toisen omistaman iPhonen ostaminen voi olla hyvä tapa hankkia iPhone.

Jos ostat verkosta

• Osta luotettavalta myyjältä.

• Tutustu palautuskäytäntöön. Varmista, että ymmärrät, kuinka kauan sinulla on aikaa palauttaa iPhone (tarvittaessa), mistä syistä voit palauttaa sen ja miten se palautetaan.

• Selvitä, onko myyjä sertifioinut omistamansa laitteet ja mitä prosessiin kuuluu. Sinun pitäisi pystyä tutustumaan myyjän sertifiointiprosessiin ja siihen, mitä hän tarkistaa.

• Jos voit, tarkista, onko iPhonessa fyysisiä vaurioita, akun kunto sekä iPhonen osat ja huoltohistoria.

• Jos iPhonessa on käytössä aktivointilukitus, älä osta sitä. Lue lisää aktivointilukituksesta.

• Tutki iPhonea, kun saat sen. Jos se ei ole odotetussa kunnossa, palauta se.

Jos ostat paikan päällä tai tarkistat iPhonen oston jälkeen

Sinun pitäisi pystyä tarkistamaan iPhonen fyysinen kunto ja se, toimiiko se oikein. Sinun pitäisi myös tietää akun kunto.

Tarkista vaurioiden varalta

Vakavat vauriot voivat vaikuttaa iPhonen toimintaan.

1. Poista tarvittaessa kotelo ja mahdolliset lisälaitteet iPhonesta.

2. Tarkista, ettei näytössä ole naarmuja.

3. Tarkista iPhonen sivut ja takaosa naarmujen, kulumisen ja kolhujen varalta.

4. Tarkista, onko Lightning-liittimessä vaurioita tai roskia.

Käynnistä iPhone

Sinun pitäisi nähdä joko lukittu näyttö, Hei-näyttö tai iPhone lukittu omistajalle -näyttö.

Jos iPhone ei käynnisty, akku saattaa olla tyhjä. Kokeile ladata iPhone. Jos akku ei lataudu, älä osta iPhonea.

Jos näet lukitun näytön

Avaa iPhonen lukitus pyyhkäisemällä näytön alaosasta ylöspäin (iPhone, jossa on Face ID) tai painamalla Koti-painiketta (muut iPhone-mallit).

Jos iPhone on suojattu Face ID:llä, Touch ID:llä tai pääsykoodilla ja olet myyjän kanssa, pyydä häntä tyhjentämään iPhone, jotta voit testata sitä. Hänen on ehkä noudatettava Mitä sinun tulee tehdä ennen kuin myyt, annat pois tai vaihdat iPhonesi tai iPadisi ‑artikkelin ohjeita.

Kun avaat iPhonen lukituksen ja näet Koti-valikon, voit aloittaa testaamisen.

Jos näet Hei-näytön

Jos näytössä näkyy ”Hei” eri kielillä, iPhone on tyhjennetty. Et voi testata sitä tässä tilassa, joten sinun on otettava se käyttöön, mihin sisältyy sen aktivointi.

Lue, miten otat iPhonen käyttöön

Kun iPhone on otettu käyttöön ja Koti-valikko tulee näkyviin, voit aloittaa testaamisen.

Jos näet iPhone lukittu omistajalle -näytön

Jos näet iPhone lukittu omistajalle ‑näytön, kun käynnistät tai herätät iPhonen, ja olet myyjän kanssa, pyydä myyjää antamaan salasana aktivointilukituksen poistamiseksi käytöstä. Aktivointilukituksen tarkoitus on, että iPhonea ei voi käyttää kukaan muu kuin sen omistaja.

Älä osta iPhonea, jos aktivointilukitus on käytössä.

Jos ostit iPhonen verkosta ja näytössä lukee iPhone lukittu omistajalle, palauta iPhone.

Lue lisätietoja aktivointilukituksesta

Jos näet Koti-valikon

Kun näet Koti-valikon, voit kokeilla muutamia asioita iPhonella.

Koti-valikko, jossa näkyy sisäänrakennettuja appeja

Selvitä, onko osia vaihdettu

1. Valitse Asetukset > Yleiset > Tietoja.

2. Tarkista iOS-versio. Jos versio on 15.2 tai uudempi, iPhonen mallista riippuen saatat nähdä Osat ja huoltohistoria -osion sarjanumeron jälkeen, jos osia on vaihdettu.

Näin tulkitset Osat ja huoltohistoria -osiota:

• Jos osassa on Aito Apple-osa ‑merkintä, osa on korvattu aidolla Apple-osalla käyttämällä aitoja Applen osia ja prosesseja.

• Jos osalla on merkintä Tuntematon osa, se tarkoittaa, että asennus on keskeneräinen tai osa on korvattu muulla kuin aidolla osalla, osaa on aiemmin käytetty tai se on asennettu toiseen iPhoneen tai se ei toimi odotetulla tavalla.

Asetukset > Tietoja ‑näytössä näkyy osa- ja huoltohistoria

Tarkista akun kunto

iPhone 6:ssa ja uudemmissa iOS 11.3 ja uudemmat näyttävät akun kunnon ja suosittelevat tarvittaessa vaihtamaan akun. Löydät nämä valitsemalla Asetukset > Akku > Akun kunto (iOS 16.1:ssä ja sitä uudemmissa löydät nämä valitsemalla Asetukset > Akku > Akun kunto ja lataus).

Näet, onko suorituskyvyn hallinta -ominaisuus, joka hallitsee dynaamisesti enimmäissuorituskykyä odottamattomien sammumisten estämiseksi, käytössä (nämä tiedot ovat saatavilla vain akuille, jotka on korvattu aidoilla Applen osilla ja prosesseilla).

Voit tarkistaa akun enimmäiskapasiteetin ja sen, onko akusta tärkeitä viestejä, mukaan lukien se, onko akun kunto heikentynyt. Akun kunnon tiedot eivät ole käytettävissä tuntemattomille tai muille kuin aidoille akuille.

Lue lisätietoja iPhonen akun kunnosta

Selvitä, onko iPhone lukittu operaattorille

Valitse Asetukset > Yleiset > Tietoja. Jos Operaattorin lukitus -kohdassa näkyy Ei SIM-rajoituksia, iPhone ei ole lukittu. Jos näet operaattorin, iPhonea voi käyttää vain kyseisen operaattorin kanssa.

Lue, miten voit poistaa iPhonen lukituksen, jotta sitä voidaan käyttää muun operaattorin kanssa

Muodosta yhteys Wi-Fi-verkkoon

Kokeile muodostaa yhteys Wi-Fi-verkkoon, jos sellainen on käytettävissä.

Jos et halua ostaa iPhonea tai haluat palauttaa sen, varmista, että unohdat Wi-Fi-verkot.

Tarkista painikkeet

1. Kun iPhone on otettu käyttöön ja lukitus avattu, paina äänenvoimakkuuden lisäys- ja vähennyspainikkeita ja varmista, että näet vahvistuksen näytöllä.

2. Käytä soittoäänen ja äänettömän tilan kytkintä ja varmista, että näet vahvistuksen näytöllä.

3. Paina sivupainiketta. Sen pitäisi lukita iPhone.

Testaa kamera

1. Avaa Kamera-appi ja ota muutama kuva.

2. Katso kuvat ja tarkista, että ne ovat teräviä ja tarkkoja.

3. Voit ottaa videon ja katsoa sen uudelleen ongelmien varalta.

Lue tarvittaessa ohjeet kameran käyttöön artikkelista iPhonen kameran perusteet.

Testaa kaiuttimet

1. Siirrä soittoäänen ja äänettömän tilan kytkin eteenpäin – kohti laitteen näyttöä – niin, että oranssi väri ei näy.

2. Valitse Asetukset > Äänet (tai Asetukset > Äänet ja tuntopalaute) ja vedä soittoäänen ja hälytysten äänenvoimakkuuden liukusäädintä muutaman kerran ylös- ja alaspäin. Jos et kuule ääntä, kaiuttimessa voi olla ongelma.

Lue lisätietoja soittoäänen ja äänettömän tilan kytkimestä

Testaa mikrofoni

1. Avaa Sanelin-appi.

2. Napauta tallennuspainikettatallennuspainike, sano muutama sana ja lopeta sitten tallennus.

3. Äänesi pitäisi kuulua selvästi, kun toistat sanelun. Muussa tapauksessa mikrofonissa voi olla ongelma.

Tarkista näyttö

1. Napauta Asetukset-apista Näyttö ja kirkkaus.

2. Muuta kirkkautta vetämällä liukusäädintä oikealle tai vasemmalle.

* Katso: Turner, Ash, 2020 - 2021’s Phone Depreciation Report (Puhelimen arvonalenemisraportti), BankMyCell; Cunningham, Andrew, iPhone vs. Android: Which Is Better for You? (iPhone vai Android: kumpi on parempi sinulle?), New York Times Wirecutter, 27.1.2021; Smartphone Depreciation Calculator (Älypuhelimen arvonalenemisen laskin), SellCell